Oulu

Nuoret huolsivat pyöriä pääkirjaston edessä – Gutsy Go:ssa 14-vuotiaat koululaiset kehittävät ratkaisuja Oulun ongelmiin

Sampo Jylhä (vas.) ja Tommy Kumpula Myllytullin koulusta huoltamassa pyörää Anna pyöräni pyöriä -pienryhmässä pääkirjaston edessä. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 12.9.2019 9:31
Helge Murtovaara

Gutsy Go:ssa 14-vuotiaat koululaiset kehittävät ratkaisuja ongelmiin Oulun kaupungissa.

Reilun tunnin aikana kymmenen Myllytullin ja Merikosken kahdeksasluokkalaista ehti korjata ja huoltaa parikymmentä pyörää.

Anna pyöräni pyöriä -pienryhmän jäsen Liia Leppihalme Myllytullin koulusta kertoo, että ideana on vähentää Oulun pyörävarkauksia, tuoda oululaisille iloisia yllätyksiä huoltamalla ilmaiseksi pyöriä ja tarjota lopuksi vielä kahvit.

– Yllättävän paljon ihmisiä on tässä käynyt, ja he ovat olleet tyytyväisiä. Idea vaihtui matkan varrella, mutta sitten havaitsimme meillä olevan tähän eniten resursseja.

– Kun asiaa meille esiteltiin, ensin olin vähän epäuskoinen, mutta nyt tiedän, että tämä on todella hyvä, toimiva ja vaikuttava juttu, joka tuo kaiken lisäksi hyvää mieltä.

Anna pyöräni pyöriä on yksi yhdeksästätoista projektista, joita Myllytullin ja Merikosken 190 kahdeksasluokkalaista on alkuviikon aikana itse ideoinut. Keskiviikkona 14-vuotiaat nuoret toteuttivat itse kehittämiänsä ratkaisuja Oulun kaupungin elämän kipukohtiin.

Gutsy Go:n vastaava tuottaja Veera Ikonen kertoo nuorten lähteneen tekemään havaintoja pienryhmissä siitä, mihin he haluavat puuttua, mihin he haluavat vaikuttaa, millä tavalla he haluaisivat lisätä turvallisuuden tunnetta, luottamusta ja myönteistä vuorovaikutusta omassa kaupungissaan.

– Sieltä syntyi heti havaintoja yksinäisyydestä, vanhusten yksinäisyydestä ja siitä, etteivät ihmiset oikein kohtaa, mutta tehtiin myös ekologisiakin havaintoja, miten kierrättämisen ja luonnonsuojelun kautta voitaisiin tuoda ihmisiä yhteen, Ikonen selventää.

Seuraavaksi on vuorossa Metsokankaan koulu ja myöhemmin Ylikiimingin ja Rajakylän koulut. Yhteensä 500 yläkoulujen 14-vuotaiasta eri puolilta Oulua kehittävät yhdessä 50 erilaista luottamusta ja rauhaa vahvistavia ratkaisuja.

Kaikki teot kuvataan ja jaetaan ensi-illoissa kaupunkilaisille. Ensimmäiset tulokset julkaistaan Finnkinossa perjantaina 13. syyskuuta kello 16.

Oikaisu 13.9. 2019 kello 20.38: Kuvatekstissä oli nimivirhe. Kuvassa on Tommy Kumpula, ei Tommi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tässä taas nähdään positiivisesti, kun nuoret saa itse ideoida niin tulosta syntyy. Hyvä Nuoret!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos, olen yksi henkilö jonka polkupyörän fiksut opiskelijat laittoivat kuntoon, ilmaa ja rasvaa! Upeaa toimntaa, KIITOS!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nostan hattuani korkealle näille kahdeksasluokkalaisille. Niin sitä pitää!! Kun tahtoa löytyy, löytyy tiekin. Ehkä ensi keväänä saamme nähdä koululaisia myös esim. metsänistutuksilla. Voin vakuuttaa, aivan mukavaa puuhaa - ja työ tekijäänsä kiittää, ilmastokin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka tietää vaikka parhaat ratkaisut ja ideat löytyisi näiltä nuorilta. Ei ole varmaankaan sidonnaisuuksia mihinkään, intoa riittää, verrattuna joihinkin muihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa ne ongelmat kuitenkin juontaa ihmisistä. Saahan sitä kriittinen olla, mutta ei kaikkea uutta kehitysta tarvitse estää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se kehitys sitten lienee? Sitäkö että rakennellaan tönöjä joissa yläkerrokset niin korkealla ettei nosturit ylety?
Kehityksestä kaukana moinen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:55
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20:10
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
19:17
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
19:10
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa
19:01
Roope Korhonen onnistui supervuorossa – Sotkamon Jymy selvitti ensimmäisen ottelupallon
18:44
Espanja palasi ansaitusti koripallomestariksi – titteli heltisi puhtaalla pelillä
18:13
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?
85
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
44
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
29
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
22
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
22
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
21
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
21
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

83 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image