Oulu

Nuoret huolsivat pyöriä pääkirjaston edessä – Gutsy Go:ssa 14-vuotiaat koululaiset kehittävät ratkaisuja Oulun ongelmiin

Sampo Jylhä (vas.) ja Tommy Kumpula Myllytullin koulusta huoltamassa pyörää Anna pyöräni pyöriä -pienryhmässä pääkirjaston edessä. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 12.9.2019 9:31
Helge Murtovaara

Gutsy Go:ssa 14-vuotiaat koululaiset kehittävät ratkaisuja ongelmiin Oulun kaupungissa.

Reilun tunnin aikana kymmenen Myllytullin ja Merikosken kahdeksasluokkalaista ehti korjata ja huoltaa parikymmentä pyörää.

Anna pyöräni pyöriä -pienryhmän jäsen Liia Leppihalme Myllytullin koulusta kertoo, että ideana on vähentää Oulun pyörävarkauksia, tuoda oululaisille iloisia yllätyksiä huoltamalla ilmaiseksi pyöriä ja tarjota lopuksi vielä kahvit.

– Yllättävän paljon ihmisiä on tässä käynyt, ja he ovat olleet tyytyväisiä. Idea vaihtui matkan varrella, mutta sitten havaitsimme meillä olevan tähän eniten resursseja.

– Kun asiaa meille esiteltiin, ensin olin vähän epäuskoinen, mutta nyt tiedän, että tämä on todella hyvä, toimiva ja vaikuttava juttu, joka tuo kaiken lisäksi hyvää mieltä.

Anna pyöräni pyöriä on yksi yhdeksästätoista projektista, joita Myllytullin ja Merikosken 190 kahdeksasluokkalaista on alkuviikon aikana itse ideoinut. Keskiviikkona 14-vuotiaat nuoret toteuttivat itse kehittämiänsä ratkaisuja Oulun kaupungin elämän kipukohtiin.

Gutsy Go:n vastaava tuottaja Veera Ikonen kertoo nuorten lähteneen tekemään havaintoja pienryhmissä siitä, mihin he haluavat puuttua, mihin he haluavat vaikuttaa, millä tavalla he haluaisivat lisätä turvallisuuden tunnetta, luottamusta ja myönteistä vuorovaikutusta omassa kaupungissaan.

– Sieltä syntyi heti havaintoja yksinäisyydestä, vanhusten yksinäisyydestä ja siitä, etteivät ihmiset oikein kohtaa, mutta tehtiin myös ekologisiakin havaintoja, miten kierrättämisen ja luonnonsuojelun kautta voitaisiin tuoda ihmisiä yhteen, Ikonen selventää.

Seuraavaksi on vuorossa Metsokankaan koulu ja myöhemmin Ylikiimingin ja Rajakylän koulut. Yhteensä 500 yläkoulujen 14-vuotaiasta eri puolilta Oulua kehittävät yhdessä 50 erilaista luottamusta ja rauhaa vahvistavia ratkaisuja.

Kaikki teot kuvataan ja jaetaan ensi-illoissa kaupunkilaisille. Ensimmäiset tulokset julkaistaan Finnkinossa perjantaina 13. syyskuuta kello 16.

Oikaisu 13.9. 2019 kello 20.38: Kuvatekstissä oli nimivirhe. Kuvassa on Tommy Kumpula, ei Tommi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tässä taas nähdään positiivisesti, kun nuoret saa itse ideoida niin tulosta syntyy. Hyvä Nuoret!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos, olen yksi henkilö jonka polkupyörän fiksut opiskelijat laittoivat kuntoon, ilmaa ja rasvaa! Upeaa toimntaa, KIITOS!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nostan hattuani korkealle näille kahdeksasluokkalaisille. Niin sitä pitää!! Kun tahtoa löytyy, löytyy tiekin. Ehkä ensi keväänä saamme nähdä koululaisia myös esim. metsänistutuksilla. Voin vakuuttaa, aivan mukavaa puuhaa - ja työ tekijäänsä kiittää, ilmastokin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka tietää vaikka parhaat ratkaisut ja ideat löytyisi näiltä nuorilta. Ei ole varmaankaan sidonnaisuuksia mihinkään, intoa riittää, verrattuna joihinkin muihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa ne ongelmat kuitenkin juontaa ihmisistä. Saahan sitä kriittinen olla, mutta ei kaikkea uutta kehitysta tarvitse estää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se kehitys sitten lienee? Sitäkö että rakennellaan tönöjä joissa yläkerrokset niin korkealla ettei nosturit ylety?
Kehityksestä kaukana moinen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:14
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
6:00
Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia Lukijalta
6:00
Oikeusasiamiehen linjaus näkyy Rukalla ja Syötteellä – koulut ovat jopa peruneet liikuntapäiviä Tilaajille
6:00
Suomalainen joutuu Venäjän rajalla pian selvittämään entistä tarkemmin matkatavaroitaan – Myös kymppitonnin käteisvarojen alkuperä on kerrottava Tilaajille
6:00
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
5
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
5
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
2
Lapti irtisanoo 30 työntekijää – ratkaisujen taustalla on muuttunut markkinatilanne, yhtiö kertoo
2
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
1
Suomen pääministeri kerää ennennäkemätöntä mediahuomiota Davosissa – joutuu torppaamaan osan haastattelupyynnöistä
1
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
1
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image