Oulu

Nokia haluaa Oulun Ruskosta 10 hehtaarin tontin – Nokian vies­tin­tä­pääl­lik­kö: "Uuden toimitilan rakentaminen on yksi vaihtoehto"

Nokia arvioi, että mahdollisten uusien tilojen rakentaminen ajoittuisi vuosille 2022-2024. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Oulu 7.10.2019 14:12 | Päivitetty 7.10.2019 16:54
Antti Pasanen, Pasi Klemettilä

Verkkolaitejätti Nokia hakee Oulun kaupungilta varausta kymmenen hehtaarin kokoiselle tontille. Yhtiö kertoo, että se mahdollisesti rakentaa tontille uuden tuotekehitys- ja tuotantolaitoksen.

Nokialla on Oulun Ruskossa nykyisellään useita toimintoja, ja uudisrakennuskin nousisi alueelle. Uudet tilat olisivat kooltaan noin 50 000 kerrosalaneliömetriä.

Esityslistalla kerrotaan, että "Nokian tarkoituksena on rakentaa uudet, toiminnalleen paremmin soveltuvat toimitilat."

Yhtiö arvioi esityslistan mukaan, että rakentaminen ajoittuisi vuosille 2022–2024.

Nokian viestintäpäällikkö Johanna Harjula kertoi maanantaina Kalevalle, että pyrkimys tonttivaraukseen on osa Nokian maailmanlaajuista ja jatkuvaa liiketoimiin liittyvää strategista toimitilasuunnittelua.

– Oulussa on parhaillaan menossa kiinteistön vuokrasopimuksen päättymisajankohtaan liittyvä vaihtoehtojen kartoitus. Siihen liittyen uuden toimitilan rakentaminen on yksi vaihtoehto, Harjula sanoo.

Tilanteen kartoitus ja analysointi on vasta hiljattain käynnistynyt.

– Päätöksiä tehdään ensi vuoden aikana, Harjula sanoo.

Kortteli kaavoitettu teollisuus- ja varastorakentamiseen

Nokian teollisuustonttivaraus on esillä Oulun yhdyskuntalautakunnassa tiistaina. Päätösesitys on, että tontti varataan ja vuokrataan esitetysti. Varaus olisi voimassa vuoden 2020 lokakuun loppuun.

Muodostettavan tontin rajat ja lopullinen pinta-ala määritetään tarkemman suunnittelun pohjalta. Tontti tulisi rajautumaan jo rakennettuun Ruskonseläntiehen.

Ruskonseläntien pohjoispuolelle kesäkuussa  2017 voimaan tulleen asemakaavan mukaan kyseinen kortteli on teollisuus- ja varastorakennuksille tarkoitettua aluetta, jossa tontin rakennusoikeus on puolet tontin pinta-alasta.

Joulukuussa tulee kuluneeksi tasan kymmenen vuotta siitä, kun Nokia kertoi myyneensä Ruskossa sijaitsevat tilansa ja siirtyi niihin vuokralaiseksi.

Vuonna 2009 silloinen Nokia Siemens Networks Oy myi Oulun Ruskossa sijaitsevan tuotanto- ja tuotekehityskiinteistön NV Property Fund I Ky:lle. NSN solmi kaupan yhteydessä tiloista pitkäaikaisen vuokrasopimuksen.

Silloin NSN ei kertonut vuokrasopimuksen tarkempia ehtoja tai kauppahintaa. Vuokrasopimuksen todettiin vain olevan "todella pitkä". Kaikki tuotantoon liittyvä oli tuolloinkin Nokian omistuksessa.

Juttua päivitetty Nokian kommenteilla sekä otsikkoa muokattu ja taustatietoja lisätty 7.10. kello 16.32 ja 16.53

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (69)

Eräänä varteenotettavana spegulaationa on väläytelty Ruskotunturin ontoksi kaivamista ja toimistotilojen rakentamista sinne.
Mielestäni tämä vaihtoehto olisi paras, kustannuksiltaan kilpailukykyinen ja myös kotimaisuus asteeltaan ykkönen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä on tapahtunut vuosikymmenet. Kiinteistöbissness on yhtä tärkeää kuin itse toimialankin kehittäminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokia taas haluaa. Varmaan taas veronmaksajien tuella. Sitten irtisanotaan porukat kun voitot ja marginaalit on tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs veikkaat onko yhteiskunta voitolla vai tappiolla Nokiasta, kaikkien ”tukien” jälkeen? Ja mistähän tuista mahdat puhua? Jos tukia on saatavilla, niin tietysti jokainen yritys niitä hakee. Poistetaan yritystuet.

Luuletko ihan oikeasti, että homma toimii niin että porukka irtisanotaan heti kun ”voitot ja marginaalit on tehty”? Ei se nyt vain niin toimi. Mutta jokaisen yrityksen on huolehdittava kilpailykyvystään jatkuvasti. Se voi tarkoittaa sitä, että välillä irtisanotaan jos esimerkiksi joku tuote ajetaan alas. Aina ei löydy talon sisältä tekemistä kaikille. Turha sitä on ottaa henkilökohtaisesti.

Mutta mitä sitten? Yritysten tehtävä *ei ole* työllistää ihmisiä.

(On nämä Kalevan kommentit kyllä merkillisiä, ei voi muuta sanoa.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rusko ja Oulu ei yksinkertaisesti houkuttele kun valinnanvaraa tänä päivänä alallani on. En omista autoa, matka kotoani Ruskoon on reilu 20 km mutta julkisilla työmatka kestäisi 1,5h suuntaansa. Julkinen liikenne on surkeasti järjestetty "pitkien välimatkojen" Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asun 10 km päässä Ruskosta, julkisilla 2,5-3 tuntia työmatkoihin päivässä. Loistava suoritus Oulun joukkoliikenteeltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Polkupyörällä puoli tuntia. Sähköpyörällä ei tule edes hiki, jos et halua. Talvella kovilla pakkasilla ei ehkä pyörä sovellu.

Julkinen liikenne toimii pääsääntöisesti oikein hyvin Oulussa, niin hyvin kuin se tällä asukaspohjalla voi toimia. Älkää aina valittako kaikesta.

Rusko on hankala jos et satu asumaan bussireitin varrella, keskustan kautta kiertäminen on hidasta. Mutta jos kulkijoita olisi, niin olisi varmasti reittikin.

(Mutta kuten kommenteista on tullut muualla ilmi, oululaiset eivät haluaa tiheämpää ja/tai korkeampaa asutusta, jolloin joukkoliikenteenkin edellytykset paranisivat. Itse asiassa oululaiset vastustavat kaikkea 24/7.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei valiteta. Tällä väestopohjalla ja näissä ympäristö olosuhteissa, paras tapa kehittää liikenneyhteyksiä on henkilöautoilun sujuvoittaminen. Tyhjillä busseilla ajo siten että se palvelisi kaikkia on täällä se kaikista epäympäristöystävällisin ja yhteiskunnalle kallein vaihtoehto. Julkinen liikenne kuuluu kaupungin keskustaan ja isompien kesittymien väälille. Mistään kattavasta julkisen liikenteen järjestelmästä ei kannata Oulun kaupungissa edes puhua. Kehitetään liikennettä niillä ehdoilla jotka meillä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tämä uutinen vain kurssin nostatus yritys jotta johtajat saa myytyä optionsa ? Joka tietää nokian toimitilahistorian oulussa ymmärtää aika helposti että ei tuossa touhussa ole ollut pitkässä jouksussa taloudellisesti mitään järkeä. Lyhytnäköistä on johtajien touhu. Toki uutinen on positiivinen jos tilaa tarvitaan lisää mutta voisiko homma hoitaa suunnitelmallisemmin ja järkevämmin...vaikka tekoälyä hyödyntäen jos ei ihmisten päästä löydy enää riittävästi järkeä...sama koskee yhtiön älytöntä yritykselle tuhoisaa yt toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selvästikään et tunne tilannetta. Puhelinpuolen tilahistoria ei liity asiaan mitenkään. Eikähän niissäkään tiloissa ole mitään ongelmaa, uutta käyttöä on löytynyt hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämmöinen paikallinen aie ei riitä nostamaan minkään globaalin firman kurssia, joten perustelusi ontuvat. Mikä mielestäsi on järkevämpää tai suunnitelmallisempaa kuin tämä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko hometta entisissä rakennuksissa? Ainakin tasakattosia näyttää olevan ja vuosiluku 60?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasiassa 90-luvulta nuo rakennukset, mutta eihän silloinkaan osattu rakentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin rakentavat. Nokiahan jo vuosia sitten luopuivat omista kiinteistöistä ympäri maailman, kun ei ole core business heille. Samalla meni jopa pääkonttori keilalahdesta. Miksi he nyt päättäisivät rakennuttaa oman kiinteistön jonnekin Ouluun? Peltolan tönöt omistivat myös jotka rakennettiin vasta noin 15-vuotta sitten mutta nekin myytiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos vaikka siksi, että nykyinen tila ei palvele enää tarkoitusta. Ei tuollaista vaihtoehtoa kartoiteta ilman hyvää syytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervetuloa Nokian uudet tilat! Oulusta on lähtenyt ja lähtee jatkossakin paljon firmoja, joten kaikki panostus tänne on erittäin tervetullutta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (69)

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
31
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
30
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
25
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
25
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
18
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
15
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
10
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image