Oulu

Kysyimme, miten lapsista huolehditaan jos molemmat vanhemmat sairastuvat vakavasti – "Apu on järkevintä tuoda lapsen kotiin"

Lapsi oppii vierasta kieltä sitä paremmin, mitä nuorempana sille altistuu. KUVA: Timo Marttila
Oulu 26.3.2020 17:22
Elina Niskasaari

Vanhempien huoli sairastumisestaan lisää monissa perheissä kuormitusta jo muutenkin poikkeavassa tilanteessa. Apua voi pyytää sosiaalipalveluista, jos pärjääminen mietityttää. Myös auttaviin järjestöihin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä.

Erityisryhmien sosiaalipalveluiden palvelupäällikkö Marja Salon mukaan koronaepidemian aiheuttamia tilanteita on pohdittu sosiaalitoimessa, mutta valmiita vastauksia kaikkiin kysymyksiin ei ole. Perheiden tilanteet mietitään aina yksilöllisesti.

– Jos molemmat vanhemmat sairastuvat niin vakavasti etteivät he voi huolehtia lapsista, on tietenkin lapsenkin kannalta paras ensisijaisesti etsiä hoitopaikkaa lähipiiristä, Salo linjaa.

Koronaepidemia on tuonut lastenhoitoonkin oman vaikeutensa, kun isovanhemmille lapsia ei välttämättä nyt voi viedä, mikäli he ovat iäkkäitä. Myöskään nuoremmille sukulaisille lapsia ei kannata viedä hoitoon, jos he kuuluvat Covid-19 -taudin riskiryhmään. Tämä koskee erityisesti tilannetta, jossa vanhemmat ovat sairaita ja lapsi on altistunut taudille.

Sosiaalipalveluiden kotipalvelu tukee perheiden arkea myös muulloin kun epidemian aikana. Kotipalvelutyöntekijä tulee kotiin auttamaan lastenhoidossa ja tukemaan perheen arkea.

– Mikäli vanhemmat sairastuvat vakavasti, ja omaa tukiverkkoa ei ole käytettävissä, niin näen että tuki tulee silloin kotipalvelusta. Apu on järkevintä tuoda lapsen kotiin, niin lapsen arki voi pysyä mahdollisimman ennallaan ja turvallisena, ja tartuntariskiin ei joudu montaa ihmistä.

Salon mukaan vanhempien sairastuttua lapsi voidaan sijoittaa väliaikaisesti avohuollon palveluihin, kuten perhehoitoon, jos muuta ratkaisua ei ole. Tartuntariskin vuoksi se ei ole kuitenkaan nyt ensisijainen vaihtoehto.

Salo huomauttaa, että se, kuinka asiat lopulta järjestetään, riippuu yksilöllisestä tilanteesta.

Oletettavaa on, että myös sosiaalitoimen työntekijöitä tulee sairastumaan epidemian aikana. Mikäli sairastumisten vuoksi henkilöstön määrä vähenisi niin, ettei sosiaalipalveluita kyettäisi hoitamaan riittävällä tasolla, työvoimaa voidaan lisätä siirtämällä sitä muista tehtävistä.

– Lapsia ja perheitä ei jätetä ilman lakisääteisiä ja tarvittavia palveluita, vaan perheiden tuki ja ilman hoitoa jäävien lasten hoito järjestetään tavalla tai toisella, Salo vakuuttaa.

Tällä hetkellä henkilöstötilanne on vielä hänen mukaansa lähes normaali.

Oulun kaupungin sosiaalipalvelut tulee lähiaikoina tiedottamaan avun hakemisesta ja perheiden tukemisesta koronatilanteessa.

Mannerheimin lastensuojeluliitto tarjoaa koronaepidemian aikana tukea ja neuvontaa perheille. Liiton Pohjois-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Eevaleena Isoviita toivookin, että vanhemmat ottaisivat yhteyttä matalalla kynnyksellä.

– Meidät saa kiinni sähköisesti netissä sekä puhelimitse. Me pyrimme opastamaan perheitä oikeiden palveluiden piiriin, sillä perheissä ei välttämättä ole nyt voimavaroja kartoittaa itse niitä paikkoja, joista apua voi saada, Isoviita kertoo.

Pohjois-Pohjanmaan piirin alueella liitto ei itse järjestä lastenhoitotoimintaa tai kotihoitopalvelua. Siltä osin liiton työnkuva ei ole muuttunut koronavirusepidemian myötä. Sekä vanhempien, että lasten ja nuorten auttavat puhelinlinjat toimivat normaalisti.

– Meidän työntekijät miettivät jatkuvasti keinoja, joilla me voitaisiin helpottaa perheiden arkea siellä kotona. Me tarjoamme täällä neuvonnan lisäksi henkistä apua ja tukea, Isoviita linjaa.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei saa mitään apua. Kokemusta on. Lapset saivat onneksi silloin koulusta yhden ruoan ja paino palautui muutamassa kuukaudessa. Sosiaalitädit totesivat, että apua ei saa jos virallisesti on toinen huoltaja olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kodinhoitajat ovat perhetyöhön koulutettuja,ennenhän ne olivat lapsiperheissä,hoitivat ja auttoivat lapsiperheiden arkia,mutta kunnat lakkauttivat perhetyön ja laittoivat kodinhoitajat vanhustyöhön. vielä on kaupungilla ammatin omaavia kodinhoitajia työelämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entisajan kodinhoitajat olivat päteviä perheen kotilaloustöiden ja lastenhoidon ammattilaisia. Yleensä sama kodinhoitaja tuli kotiin perheen, äidin avuksi, hän oli tutuksi tullut ja luotettava henkilö. Kodinhoitajakoulutus täytyy aloittaa uudelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tarjoavat siis viimesijaista huostaanottoa ensisijaisena palveluna..syöttö suoraan yrityksen eli perhekodin lapaan.
entä jos isovanhemmat ovat omaishoidossa niin minne ne sioitetaan vai jätetäänkö tuttuun tapaan heitteille??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avohuollon lyhytaikainen sijoitus EI ole huostaanotto. Ja Oulun kaupungin ensisijainen sijoituskohde on sijaisperhe (=/= perhekoti), laitospaikkoja vain erikoistarpeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu ajanut perhehoidon alas niin että omia perhepaikkoja ei ole juurikaan. Laitokset täynnä. Pysykää terveinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsitin, että kahden huoltajan kyseessä ollessa pyritään toimittamaan apu suoraan kotiin. Yksinhuoltajat taitaa sitten olla asia vielä erikseen. Aikaisempien kokemusten ja informaation perusteella huostaanotto uhkaa, jos ainoa huoltaja sairastuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ajatuksella luet, niin ensisijaisesti tarjotaan kotipalvelua, sen jälkeen lasten tilapäistä asumista sukulaisilla ja viimeisenä vaihtoehtona avohuollon sijoitusta, joka on täysin eri asia kuin huostaanotto. Jos tällainen järjestys ei ole mielestäsi toimiva, niin miten mielestäsi pitäisi järjestää lapsen hoito sellaisessa tilanteessa, jossa molemmat vanhemmat ovat estyneet sairauden vuoksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luehan uudelleen. Huostaanotosta ei puhuta uutisessa sanallakaan, sijoitus avohuollon tukitoimena on eri asia ja siitäkin puhuttiin viimesijaisena ratkaisuna, eli kun muita ratkaisuja ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AINA on parempi että perheen lähiomainen/luotettava sukulainen ottaa vastuun lasten hoidosta vanhempien sairastuessa esim. nyt covid-19/koronaviruksen vuoksi. Vieras paikka/laitos tai sosiaalihuolto ei ole suositeltava vaihtoehto. Sukulaisten kanssa pitää keskustella asiasta niin tarpeen tullen lastenhoito on varmistettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
13:06
HS: Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla
13:00
Talvirenkaiden hankinnassa on tapahtunut huomattava muutos – varautuminen uuteen tieliikennelakiin näkyy jo Tilaajille
12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
19
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Persujen vouhotukseen,yhtä ja samaa jankuttavat,hallituksen tytöt ovat oikealla asialla se näkyy kannatuksesta, Lue lisää...
Kansa kyllästynyt.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image