Oulu

Kolme pilkkijää pelastettiin merestä ja kolme jäälautalta Oulunsalon Peuhussa, Kellossa veteen tippui kaksi hiihtäjää – viisi viety kylmettyneinä sairaalaan

Jäät ovat nyt heikossa kunnossa. KUVA: Kontiainen Jarmo
Oulu 19.4.2019 13:25 | Päivitetty 19.4.2019 15:23
Anna Leinonen

Oulun edustan merialueelta pelastettiin yhteensä viisi jäihin uponnutta henkilöä perjantaina. Merivartioston mukaan heidät kaikki kuljetettiin hypotermisina Oysiin.

Kolme mereen pudonnutta pilkkijää pelastettiin vedestä Oulunsalon Peuhun edustalla. Kaksi hiihtäjää putosi puolestaan jäihin Kiviniemen edustalla Kellonlahdella.

Hälytys Peuhusta tuli noin kello 12.10 ja Virpiniemestä tunti myöhemmin.

Päivystävä palomestari Hannu Timonen kertoo, että yksi pilkkijöistä oli odotellut avannossa apua usean kymmenen minuutin ajan.

– Kaikki olivat tajuissaan, mutta kylmettyneitä Timonen kertoo.

Merivartioston tiedotteessa kerrotaan, että Peuhun tapahtumat saivat alkunsa, kun yksi pilkkijöistä tippui jäihin. Kaksi henkilö meni auttamaan häntä, mutta joutuivat itsekin veden varaan.

Jäihin tippuneiden pilkkijöiden lisäksi kolme henkilöä jäi Peuhussa jäälautoille sulan veden saartamiksi. Pelastuslaitoksen pintapelastajat auttoivat heidät pois jäältä.

Kaksi saarroksiin joutunutta oli noin 500 metrin päässä rannasta. Aluksi heidät oli tarkoitus hakea pois Rovaniemeltä hälytetyllä rajavartioston helikopterilla, mutta kopteri hälytettiin auttamaan Virpiniemessä jäihin pudonneita hiihtäjiä.

Helikopterissa oli lentäjän ja tähystäjän lisäksi pintapelastaja, joka laskeutui vaijerin avulla pelastettavien luokse ja auttoi yhden henkilön kerrallaan helikopteriin. Toinen heistä oli vedessä ja toinen jään päällä.

Sulan veden saartamat pilkkijät eivät kastuneet pahoin eivätkä olleet kylmettyneitä.

Meren jää on erittäin haurasta

Oulun edustan jääalueella oli perjantaina useita kymmeniä pilkkijöitä, hiihtäjiä ja kelkkailijoita. Timonen sanoo, että Perämeren jää on jo erittäin haurasta.

– Nyt on syytä vakavasti harkita, meneekö jäälle. Ja sitten päätyä siihen, ettei mene, Timonen totesi.

Kiviniemen Meripelastusyhdityksestä kerrotaan, että Perämeren jää on Oulun edustalla jo puikkoontunut ja vettynyt ja se on erittäin haurasta. Myös Länsi-Suomen merivartiosto tiedotti torstaina, että Perämeren jäälle ei kannata enää mennä.

Lämpimät säät ovat haurastuttaneet jäätä, ja avomerestä virtaava lämmin vesi sulattaa sitä myös altapäin.

Juttua päivitetty uusilla tiedoilla 19.4. kello 14.48 sekä 15.23.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (87)

Jos liikenteessä ajetaan liian lähellä edellä ajavaa ja tulee ketjukolareita päivittäin, niin se ei kuohuta tunteita mitenkään. Se on vaan normaalia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ei kuitenkaan ole kyse ketjukolareista, vaan jäihin vajonneista. Niin kauan kun on autoja liikenteessä myös niin kauan tulee olemaan ketjukolareita eli se on ihan normaalia. Kesällä ei ole jäihin vajonneita ja sekin on normaalia. Syksyllä, talvella ja keväällä jäihinvajoamisia on eli sekin on ihan normaalia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lämmintä ollut jo pitkään niin ei enään ole kestävää jäätä vaan auringon pehmentämää hohkaa.🏊‍♀️

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kävi tuuri heillä - kohtalo ei tehnyt pääsiäistä heille viimeiseksi päiväksi.
Mitä olisi tehty jos tulos toinen?
"Mitäs minä sanoin" olisi kuultu monen suusta.
Josko ei enää härnättäisi toista kertaa kohtaloa, sillä nyt on ihan hilkulla ollut pelastus.
Onneksi oli tässä "enkelin tuurit" mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä ei ollut kohtalolla mitään tekemistä ja vielä vähemmän enkelin tuurilla.
Tässä oli heikoilla jäillä osuus ja heillä jotka heikoille jäille meni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tullin vastapäätä parkkipaikalla voi lämmitellä. jos on kylmä.ystävälliset miehet siellä odottaa autoineen juuri sinua arjen sankari.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä ei olla opittu sitä, että ilmastonmuutos on jo nyt lyhentänyt talvea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ei kannattaisi leikkiä hengellään ,vajmoni ukki hukkui kaverinsa kanssa kun menivät kevätjäille suksilla hiihtiät pikkuisen järven jäälle vettä oli parimetriä aamukylmäsellä hiihtivät jälekkäin kello oli pysähtynyt ennen kuutta .Ei kannattaisi leikkiä hengellään ,järvenrannalla itsekkin asuneena tiedän kevätjäät miten ovat petolliset tilanne muuttuu päivän aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kevät yllättää pilkkijät ja syksyllä autoilijat ....näin se tulee aina olemaan vakiojuttu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti lasku helikopterin käytöstä menee niille pelastetuille koska se ei ole mitään halpaa lystiä lennellä Rovaniemeltä Virpiniemeen ja takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

varsin järkevä idea sulla entäs sitten kun se helikopteri tulee sinun tontille sinua katsoon yhdessä ampulassin ja palokunnan porukan kanssa ja ajattele se päivä lähenee koko ajan pitää varmaan lähettää vaimollesi lasku siitä.oletko kuullut sellaisesta että sillon ei katsota kuluja kun on hengestä kyse vaikka olis kissasta kyse

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo hekon lentely on jo maksettu ei siitä erikseen mitään laskua tule. Määrärahat jaetaan joka vuosi veroeuroista ja sillä rahalla lennetään tai ollaan lentämättä. Nämä pelastetut ovat siis jo maksaneet tuon hekon lennot veroillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä nuo joka päiväiset ketjukolarit, kun ajetaan liian lähellä toisiaan.Tuleeko lasku pelastetuille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jo viikkoon ei peeuhuun ole ollut asiaa kuin aamu 5-12 ,ta aikaan jos silloinkaan päivällä on uponnut jalka läpi jään aina kyllä pilkkiminen on nyt loppu paitsi noilta uhka rohkeilta tolloilta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jättäkäähän se jäille meno jo sikseen tälle keväälle!! Ei kannata riskeerata. Mulla meni eno ja serkku kevätjäille pilkkimään. Ajoivat kelkalla sulaan ja henki pois. Ei kannata kokeneimmankaan kaverin ruveta pelleilemään luonnon armoja vastaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillälaiila. Oisko kannattanut uskoa varoituksia mitä on nyt tullut joka tuutista?? Toivottavasti ovat jatkossa viisaampia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lähtisin heikoille jäille, tekisin näin: harjoittelisin avannosta nousua. Ottaisin niin sxxxanan pitkät tikkaat, että ne yltävät pohjaan. Tai käyttäisin niitä ylösnousuun poikittain avannon päällä. Mikä tahansa apuväline sekä harjoiteltu ylösnousu. 100% suoritusvarmuus, paljon toistoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä paikkaansa. YLE Oulun uutiset kertoivat että hiihtäjät pelastettiin Virpiniemessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (87)

Uutisvirta

9:40
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
9:39
18-vuotias kaahasi hurjaa ylinopeutta Simossa – poliisi määräsi miehen ajokieltoon ja asia etenee käräjille
9:01
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
9:00
Essee: Politiikkaa tehdään juoksuradoilla, tenniskentillä ja jääkiekkokaukalossa, ja siksi minä katson urheilua Tilaajille
8:28
HS: Venäjä pohti Karjalan myymistä vuonna 1991, mutta ei kertonut Suomen johdolle
8:02
Oulujärven Ärjänsaaressa aika tuntuu pysähtyneen ja lehdossa laiduntavat lampaat, katso kuvagalleria
8:00
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
15
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
10
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
9
Sivulliset pelastivat veteen pudonneen miehen Oulun torinrannassa
6
MTV: Helvetin enkeleiden johtaja vangittu – Tutkinnanjohtaja: "Kokonaisuus on hyvin poikkeuksellinen"
5
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
4
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan länsiosassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miten tämä juttutuvan nykyinen viestiketjujen lukitseminen sopii sananvapauden kanssa?

Juu, ei ole Kalevan juttutuvalla ja sananvapaudella muuta tekemistä kuin se, että Kaleva tarjoaa tällaisen alustan kirjo... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image