Oulu

"Itsenäisyys on kaikki kaikessa" – kau­pun­gin­ta­lon kan­sa­lais­juh­la keräsi Oulussa pari sataa osallistujaa, kun­nia­vie­rai­na veteraanit

Kaupungin järjestämä kansalaisjuhla järjestettiin arvoisissaan puitteissa kaupungintalon juhlasalissa, jonne kokoontui parisen sataa kaupunkilaista sekä jonkin verran myös kaupungissa vierailevia matkailijoita. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 6.12.2019 18:21 | Päivitetty 6.12.2019 18:49
Markku Rättilä

Oulussa itsenäisyyspäivää juhlittiin perinteisin menoin. Tarjolla oli kansalaisjuhlan lisäksi muun muassa soihtukulkue, kunnialaukaukset Linnansaaressa sekä kunnianosoitukset sankarihaudoilla.

Itsenäisyyspäivää vietettiin Oulussa perinteisin menoin. Kaupungin järjestämä kansalaisjuhla järjestettiin arvoisissaan puitteissa kaupungintalon juhlasalissa, jonne kokoontui parisen sataa kaupunkilaista sekä jonkin verran myös kaupungissa vierailevia matkailijoita.

Juhlan itseoikeutettuna kunniavieraina olivat sotiemme veteraanit, joiden rivit alkavat käydä jo harvaksi.

Yksi paikalle saapuneista veteraaneista oli Rintamaveteraanien Oulun piirin puheenjohtaja Onni Toljamo. Hän kertoi viettävänsä itsenäisyyspäivää hyvillä mielin.

– Itsenäisyyspäivä on vuoden merkittävin juhlapäivä. Niin kovien taistelujen jälkeen itsenäisyys on saatu säilyttää.

Toljamo arvelee, etteivät kaikki nykyihmiset osaa arvostaa itsenäisyyden merkitystä.

– Jotkut voivat luulla, että itsenäisyys on itsestäänselvyys.

Toljamo muistuttaa maailmantilanteen olevan taas sellainen, että joka päivä taistellaan jossakin päin maailmaa.

– Se ei ole hyvä asia. Me veteraanit olemme ensimmäisiä sodanvastustajia, Toljamo painottaa.

Kaupungintalon juhlaan osallistui pääasiassa varttuneempaa väkeä, mutta oli joukossa myös nuoremman polven edustajia.

Suvi Antila oli saapunut paikalle lastensa Saimin, Aamoksen ja Tiituksen kanssa. Antila pitää kansalaisjuhlaa hienona tapana tuoda esiin itsenäisyyttä ja sen merkitystä.

– Kaupungintalo on varmasti Oulussa paras paikka juhlaan.

Perheen itsenäisyyspäivän ohjelmaan kuului juhlan lisäksi käynti sankarihaudoilla, kynttilöiden polttaminen ikkunalla sekä kyläily mummon ja papan luona.

Mitä itsenäisyys merkitsee?

– Se merkitsee niin paljon. Aamiaispöydässä asiasta keskusteltiin lasten kanssa. Itsenäisyys on kaikki kaikessa, Antila sanoo.

Kaupunkia juhlassa edustivat virkamieskunta kaupunginjohtaja Päivi Laajalan johdolla sekä päättäjät kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Juha Hännisen (kok.) johdolla.

Kaupungin puolesta juhlapuheen piti kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen jäsen Hilkka Haaga (vas.).

Haaga nosti esiin Oulun merkitystä itsenäisen Suomen historiassa ja muistutti, että maan viettäessä itsenäisyyden satavuotisjuhlaa kaksi vuotta sitten, Oulu toimi valtakunnallisen juhlan pitopaikkana.

Satavuotisjuhlavuoden teemana oli "yhdessä", jonka henkeä pitäisi Haagan mielestä pitää yllä jatkossakin. Hän korosti teeman hengessä, että pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa kaikista täytyy pitää huolta.

Veteraaneja Haaga kiitti siitä, että he ovat tehneet itsenäisyyden mahdolliseksi.

Juhlan musiikkipainotteisesta ohjelmasta vastasivat Oulu Sinfonian jousikvintetti, sopraano Tilda Santapaikka ja pianisti Ismo Hintsala, jonka tulkitsemaan Finlandiaan juhlan ohjelma-anti huipentui.

Lopuksi juotiin itsenäisyyspäiväkahvit juhlasalin lämpiössä.

Oulun yliopiston ylioppilaskunta juhlisti itsenäisyyspäivää perinteisellä soihtukulkueella. Kyse on yhdestä pitkäaikaisimmista akateemisista perinteistä Oulussa.

Toripolliisi-patsaalta lähtenyt kulkue marssi ensin kaupungintalolle, jonka portailta Cassiopeia-kuoro tervehti kulkuetta muun muassa Maamme-laululla.

Kaupungintalolta soihtukulkue suuntasi Intiöön kohti Oulun hautausmaata ja sankarihautoja.

Kulkueeseen osallistui satakunta opiskelijaa.

Katso kuvagalleria kaupungintalon juhlasta täältä ja soihtukulkuuesta täältä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mikähän takia juhla järjestetään nykyään kaupungintalolla? Joku vuosi sitten se oli Madetojan salilla, jonne porukkaa mahtui enemmän. Finlandian esitti upea Oulu Sinfonia ja parhaimmillaan sitä voi seurata Tulinbergin salissa videolta myös, jos saliin ei mahtunut. Se oli hieno elämys. Kakkutarjoilu oli sen päälle toki, tulikohdan se isommalle porukalle kalliiksi? Nyt juhlaan mahtuu vaan kaksisataa kaupunkilaista. Tulijoita olisi varmaan enemmän .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsenäisen valtion tunnusmerkit:Muunmuassa oma raha , oma laki ,oma päätöksen teko.Suomi on antanut tietyillä aloilla päätöksentekovaltaansa eu-lle.Suomi ei ole itsenäinen valtio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on myös oikeus kitistä. Se on melko hyvä itsenäisyyden ja vapauden osoitus ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten maa voi olla ns.itsenäinen,jos lähes kaikki ohjeet tulee eu:sta lyhentämättöminä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – "Silloin kun me maksamme korvauksia, täytyy aina olla kyseessä huolimattomuus tai laiminlyönti tienpidossa" Tilaajille
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Persut käyttävät hyväkseen vaikuttamiskeinoja, joissa viestitään kuinka hyväosainen eliitti porskuttaa ja persut ovat mu... Lue lisää...
Taitavaa vedätystä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image