Oulu

IL: Kaksi ihmistä kuollut lyhyen ajan sisällä Oulussa poliisin voimankäytön jälkeen

Oulu 15.10.2019 17:09
Antti Karvonen

Iltalehden tietojen mukaan valtakunnansyyttäjä tutkii jo toista tapausta lyhyen ajan sisällä, jossa poliisi on käyttänyt kiinniottotilanteessa voimakeinoja, ja tämän jälkeen henkilö on kuollut. 

Lehden tietojen mukaan tuoreempi tapaus sattui viime viikonloppuna Tyrnävällä. Poliisi käytti voimakeinoja ravintolassa riehuneen miehen taltuttamiseksi. Mies kuoli myöhemmin.

Oulun poliisilakimies Antti Räsänen vahvistaa Iltalehdelle, että tapauksia on nyt tutkinnassa kaksi.

– Tämä Tyrnävän tapahtuma on erillinen tapaus. Tosin sitä ei tietenkään tässä vaiheessa voida tietää, mistä henkilöiden kuolema on aiheutunut, mutta koska molemmissa tapauksissa on kyse poliisin juuri kiinni ottaman henkilön äkillisestä kuolemasta, on kumpikin tapaus poliisin toiminnan osalta valtakunnansyyttäjän toimiston syyttäjän selvitettävänä. Lisäksi molemmissa tapauksissa tehdään erillinen kuolemansyyn selvittäminen, minkä myötä kuolinsyyt aikanaan selviävät, Räsänen kertoo Iltalehdelle.

Tiedotusvastuu mahdollisissa rikosepäilyissä on tutkinnanjohtajalla, joka on kyseisissä tapauksissa aluesyyttäjä Heikki Stenius ja hänen kollegansa.

– Asia on meillä käsittelyssä ja kyse oli jonkinlaisesta painitilanteesta, voimankäyttötilanteesta. Samat tiedot pitää saada kuin tästä toisesta keissistä, Stenius sanoo Iltalehdelle. 

Iltalehti uutisoi aiemmasta tapauksesta viime viikolla

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

Laki vaatii vainajia kuten kirjailija Paasilinna toteaa uudessa ilmestyneessä kirjassaan! Eipä taida muu auttaa
nyky yhteiskunnan lainvalvonnassa. Hyvin osuva ilmaisu ja ajanhenkeen sopiva!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

40v. poliisin toimintaa oulussa ravintoloitsijana ja muutenkin nähneenä, en voi muuta kuin hattua nostaa, niin hyvin ovat vaikean osansa hoitaneet, kaikki kenttätyön poliisit, poislukien tutkakameravalvonta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmillisia tapahtumia kaikille osapuolille. Tutkinnassa selvinnee onko ylilyöntejä tapahtunut. Luotto suomen poliisiin pelaa sata prosenttisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa terveydenhoitokunta ja poliisit pääsevät rikoksistaan kuin koira veräjästä. Muualla häkki heilahtaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän kyllä useampia tapauksia, joissa ei ole tarvittu edes poliisia. Rihuja on aikansa riehunut ja delannut. Naapurin ukkokin ehti laittaa talon ja akan remonttiin ennen kuolemaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos henkilö ei tottele puhetta, ni eipä siinä paljo jää vaihtoehtoja, vaan poliisi joutuu ottamaan voimakeinot käyttöön. Mitä enemmän vastustaa ni sitä enemmän tarvitaan voimaa. Kenenkää hengenmenetys tai loukkaantuminen ei ole toivottavaa, vaan henkilön pitäis totella, ei poliisi turhaan käske. Luotan edelleen suomen poliisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietenkin kiinniotto-tilanteesta riippuen on pakko mutta turhaan voimakeinoja olisi hyvä välttää kokonaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on jännä jos poliisin seurassa ihmiseltä pettää pumppu ja kuoleutuu lopuks ikkää, pitää selvittää oliko se poliisin vika, mutta jos ihminen on minkä tahansa muun ammattikunnan edustajan seurassa ni se on ihan vaan normaalia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos astmaatikon naamalle tyhjennetään kapakan sisällä pippurisumute, niin ei se niin ihme että kyttä on syyllinen. Eikö nyt humalaisen luulis saavan autoon ilman tällaisia ylilyöntejä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Portsari oli jo kaasuttanut kaverin ja laittanut rautoihin ettei kyllä varmaan pystynyt paljon vastustamaan poliiseja ilman näkökykyä ja pahoissa hengitysvaikeuksissa.....käsittämätöntä toimintaa poliiseilta...onneksi tutkitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuossa mitään uutta ole.
Kuristusote takaapäin toinen käsi nostettuna selän taakse lapojen väliin ja avot - muutama sekunti ja uhri on tajuton.
Tuo oli ainakin Oulun poliisille opetettu tehokas "rauhoittamiskeino" jo 1990-luvulla.
Uhrin kannalta valitettavaa on, että kaulasta puristaminen voi aiheuttaa ns. heijasteellisen sydänpysähdyksen ja se oli sitten siinä.

Tapauksista tehdyt tutkintapyynnöt menivät yleensä ns. "ässänä läpi", eli niitä ei edes otettu tutkintaan ja jos otettiinkin mitään virheitä ei huomattu tapahtuneen.

Putkakuolemat olivat hyvinkin yleisiä 1990-luvulla, jostakin kumman syystä niiden määrät vähenivät 2000-luvulle tultaessa.
Poliisi ei vain suostu luovuttamaan tilastoja noista putkakuolemista, vaikka käsittääkseni ne eivät ole mitenkään salaisiksi luokiteltuja.

Saas nähdä onko kulttuuri muuttunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se poliisi voimaa käytä ollenkaa mikäli sana tehoaa, jokainen asiakas päättää itse miten menetellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen joskus katsellut kun 100 kiloiset poliisit painaa niskuroijan maahan polvillaan, siinä on sisuskalut kovilla terveelläkin asiakkaalla. Poliisiopiston opetusmetodeja voisi hieman tarkentaa ja huomioida asiakkaan koon ja tilan, se on ammattitaitoa jota ei bodaamalla saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työturvallisuus! Poliisi käskyttää ensin. Sen jälkeen käytetään riittävästi voimaa, jotta oma turvallisuus säilyy 100%, sillä jokaisella on suvereeni oikeus palata töistä kotiin terveenä. Poliisilla ei ole mitään velvoitetta riskeerata tai uhrata terveyttään jonkun lainrikkojan tai häirikön vuoksi.

Toisekseen, meillä on poliisit ihan maailman huipputasoa niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, juuri näin! Sama koskee hoitohenkilöstöä, ei tarvi työn puolesta vammautua/kuolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko poliisilka ollut aihetta ottaa heitä kiinni? Ei poliisi turhaan lähde johonkin Tyrnävälle rauhoittelemaan baarissa riehujaa. Olisikohan viinalla mitään tekemistä asian kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun poliisin liiallinen voimankäyttö on perinne.
Sitä on jatkunut jo vuosikymmeniä...ja perinne näyttää jatkuvan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image