Oulu

Bonava aloittaa yt-neuvottelut ja suunnittelee vetäytymistä Oulun seudulta – Suomessa voidaan irtisanoa jopa 60 henkilöä

Bonavan rakennustyömaa Kalevan vanhalla Lekatien tontilla. Kuva marraskuulta 2017. KUVA: Pekka Peura
Oulu 8.1.2020 11:01 | Päivitetty 8.1.2020 13:59
Antti Karvonen, Anna Leinonen

Asuntorakennuttaja Bonava-konserni käynnistää yt-neuvottelut Suomen toiminnoissaan. Tavoitteena on parantaa yhtiön kannattavuutta.

Yhtenä toimena yhtiö suunnittelee vetäytymistä Oulun seudulta, jossa tuloskehitys on ollut heikkoa. Lisäksi Oulun projekteissa alaskirjataan kehityskustannuksia.

Toimitusjohtaja Juuso Hietanen sanoo, että lopulliset päätökset Oulun toimintojen suhteen tehdään yt-neuvottelujen jälkeen.

– Siihen asti toimitaan normaalisti, hän toteaa.
Hietasen mukaan neuvottelut saadaan päätökseen todennäköisesti helmikuun lopussa.

Bonavan tiedotteessa todetaan, että yhtiöllä ei ole tällä hetkellä yhtään projektia tuotannossa Oulun alueella. Verkkosivuillaan Bonava kertoo, että sillä on Oulussa neljä muuttovalmista kohdetta sekä yksi kohde ennakkomarkkinoinnissa. Kohteet ovat asuinkerrostaloja.

Oulun kohtalo selvillä helmikuun lopussa

Hietanen sanoo, että näiden Oulun kohteiden ratkeaa neuvottelujen myötä.

Hietanen ei ota kantaa Oulun asuntomarkkinatilanteen kehittymiseen viime kuukausina. Viime vuoden kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen osalta Hietanen toteaa, että Oulussa on ollut paljon asuntoja myynnissä verrattuna kaupungin kokoon ja aiempiin vuosiin.

– Siinä mielessä Oulussa on haastava markkinatilanne.

Bonava kertoo, että yt-neuvottelut voivat johtaa enimmillään 60 työntekijän vähentämiseen. Hietasen mukaan vielä ei voida sanoa mitään siitä, mihin mahdolliset vähennykset kohdentuvat.

Yt-neuvottelut käynnistyvät tammikuun puolivälissä. Suunnitelmat eivät koske Bonava Suomen työmaahenkilöstöä, laskentaa, PKS- ja Helsinki-yksiköitä, Tampereen ja Turun projektinjohtajia eivätkä pääkaupunkiseudun ja Turun operatiivista hankintaa.

Uudelleenjärjestelyihin liittyy 15 miljoonan euron kustannus, joka ilmoitetaan vuoden 2019 neljännen kvartaalin vertailukelpoisuuteen vaikuttavana eränä.

Juttua tarkennettu 11.29: yhtiön oman tiedotteen mukaan sillä ei ole tällä hetkellä tuotannossa yhtään projektia Oulun seudulla.

Juttua täydennetty kello 13.59 toimitusjohtaja Juuso Hietasen kommenteilla.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (81)

No, mikäs tässä. Ite pidän hyvänä että jos kannattavuus ei ole kohillaan, niin siitä informoidaan ja luodaan rehellistä kuvaa alueen kustannustasosta. Enemmän olisi järkevää tuoda kehitysehdotuksia, kuin ´dissata´koko pohjois-suomen potentiaalia yhden rakennuttajan pienistä, markkinatalouden johdosta riippuvia talous vaikeuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen verran on Oulussa myymättä vuonna 2016 ja sen jälkeen valmistuneita alle 51 m2 asuntoja. Luvussa ei ole mukana kaikkia vielä valmistumisvaiheessa olevia asuntoja. Ei siis ihme, että rakennuttajataho painaa jarrun pohjaan.

Oulun kaupunki kaavoittajana voisi katsoa peiliin kaupunkia asukkaille luodessaan. Palveluverkkoratkaisuja on tehty, mutta esim. Tuirassa Merikosken koulun läheisyyteen rakennetaan kaikkea muuta paitsi perheasuntoja. Grynderivetoisesti on valitettavasti edetty. Palvelut ja niihin sopiva rakennuskanta pitää kaavoittajan määrittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bonavan asunnot ovat tylsiä ja tavallisia mutta kalliita. Tänä päivänä kerrostalohuoneistossa kannattaa olla kaikki ikkunat lattiasta kattoon (lämmityksenä lattialämmitys), hieman tavallista korkeampi huonekorkeus, avoin parvekkeen alaosa tai pinnaparveke, tyylikäs julkisivu ja normaalikokoiset huoneet. Bonavalla on pikkuikkunaisia pikkuasuntoja. Julkisivu on tavallinen tai jopa ruma (Toppilansaaressa). En edes harkinnut Bonavan asuntojen ostamista. Voisi ottaa mallia Lehdolta ja T2H:lta tyyliasioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bonavalla on heikkotasoinen asuntomyynti ja suunnittelunohjaus unohtunut. Rakennusliikkeen asuntomyynnin pitää huolehtia siitä, että suunnittelija piirtää kaupaksi käyviä asuntoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bonavia rakensi hirveän näköistä hökkeliä Toppilansaaren parhaalle paikalle. 70m2 koirankoppia väriparvekkeilla ja huonolla pohjalla ylihintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sijoittajat pitäisi saada ulos asuntomarkkinoilta nostamasta hintatasoa ja vetämästä turvaan välistä tuottamasta mitään lisäarvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kukapas ne kaikki maahanmuuttoon perustuvaan väestönkasvuun liittyvät asukit sitten majoittaisi?
Maksaja on joka tapauksessa selvillä, mutta mitäpä tuo sinua haittaa päätyvätkö verorahasi institutionaalisille kiinteistösijoittajille kuten vaikka verosuojassa operoivat ammattiliitot vai yksityisille sijoittajille . sinä maksat joka tapauksessa.

Ja hintojen nousua on turha valittaa, kun ei sinun ole pakko ostaa asuntoa - muuta vuokralle minun asuntooni...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun Bonavan tarjonta ja hinnoittelu on heilunut ylärajalla, Panostukset on siten suunnattu, että esim sijoittaja-asiakkaat kiertelevät ne kaukaa.
Lisäksi esimerkiksi Kalevan kohteet tällä hetkellä hieman liiian kaukana keskustasta, kun verrataan kilpailijoiden tarjontaan.
Karjasillan / Höyhtyän kysyntä meinasi tökkiä Skanskallaja Lemminkäiselläkin. Vastaavasti Rautatienkadulla ja Madetojansalin ympärillä suoria kilpailijoita ne ratkaisevat metrit lähempänä keskustaa ja hinnoiteltuinakin alle Bonavan.
Limingantullissakin Skanska nappasi monet Bonavan, Peabin ja Lujan asiakkaista kun käynnisti kohteensa korttelin tai pari lähemmäs keskustaa.
Toppilansaaressa ovatkin sitten kisassa mukana "kaikki kaverit", ja kohteiden vaihteluväli erittäin suuri. Siinäpä sitten Bonava painii ylempään hintaprofiiliin viedyilä luhtitaloilla, vaikka ne äkkiä muulta näyttävätkin. Myynnillinen kierre pääsee syntymään kun rakentamisen vauhti hidastuu hiekon myynnin kautta ja alueiden keskeneräisyys karkottaa melkoisen osan ostajista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bonava/NCC laatu ollut pitkään ala-arvoista, paljon selkeitä rakennusvirheitä vuosien varrelta ja niitä ei suostuta korjaamaan. Asiakaspalvelu toimii erittäin huonosti. Jos kerran ostaa Bonavalta niin ei sorru toista kertaa. Oulun asuntojen myynti lupaa ilmoittaa ja vastata kysymyksiin mutta vastaamatta jää. Kalliita asuntoja ei haluta ostaa vaan mieluummin etsii laadukkaampia ja edullisempia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuten oo. Sama hintataso kuin muilla. Ehkä vaan Oulun vetovoima on hyytynyt, ellei jopa loppunut? Harmillista... tää vaan keskittää ja kehoittaa muuttamaan ”ruuhla-suomeen”.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on rakentajien kannalta ongelmallista se, että hintataso on alhaisempi kuin muissa Suomen isoissa kaupungeissa. Kaupungissa on kohtuuhintaisia asuntoja. Asuntorakentajien kannalta kannattavampaa on tehdä sellaisiin paikkoihin, joissa ei tähdätä aidosti kohtuuhintaiseen asumiseen. Esimerkiksi Helsinki ei yritä saada asumisen hintaa alas, vaan ylös, joten sinne on kannattavampaa rakentaa uutta rakentajan näkökulmasta kuin Ouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etelässähän ne oikeasti suurimmat ongelmat ovat, mutta päättäjät on siellä sen kaikesta näkee.
Rakentaminen on romahtanut Etelässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Penkkiurheilija puhuu asiaa. Helsingissä ollaan niin eteläkeskeisiä (ainakin nykyinen pormestari siellä), että Oulunkin kannattaisi vahvasti tehdä yhteistyötä enemmän Pohjois-Ruotsin, erityisesti kehittyvän Luulajan alueen kanssa. Yhteistyökuvioita (yritysten, koulutuksen yms. saralla) vaan kuntoon. Mahtavaa olisi jos saataisiin jonkin asteinen nykyistä parempi liikenneyhteistyö myös toimimaan niin, että turismi myös Ruotsista suuntautuisi Lappiin ja Pohjois-Suomeen. Meillä on kuitenkin erittäin hyvin menestyvä Ruotsi tuossa vierestä, jonka talousveturimaisuudesta kannattaisi ottaa muutama "lisävaunu" meillekin hyödyttämään molempia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhjästä paha nyhjästä. Oulussa keskityttävä parantamaan jäljelle jäävien ihmisten elämää. Luopumisosaaminen kunniaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevan kohdalla on paalutukset tehty jo valmiiksi, eiköhän siihen pitäisi nousta asuntojakin, ruman näköistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (81)

Uutisvirta

12:33
Liigan ärsyttävimmäksi äänestetty ketju jälleen kasassa – ainoastaan ykkösnyrkki säilyi ennallaan Mannerin muokatessa hyökkäysvitjoja JYP-peliin
12:28
Maustetytöt saivat kultalevynsä Tavastialla – vaalalaistaustaisen kaksikon debyyttilevy ylitti kultalevyrajan
12:11
Yhdysvallat kirjoittamassa sopimusta Afganistanin sodan lopettamiseksi – Ulkoministeri Pompeo saapui Qatariin, jossa ovat myös Talebanin edustajat
12:11
Näyttelijä Timo Reinikan Andrén herkkä kaari isä pieneksi – Oulun teatteri tarttui tärkeään ja hienoon näytelmään, joka puhuttelee ympäri maailmaa Tilaajille
11:34
Ostitko tältä mieheltä television, pyykkikoneen tai puhelimen? Lauri Ylipaavalniemi on tehnyt kauppaa lähes 60 vuotta ja innostuu yhä asiakkaasta, joka sanoo ei Tilaajille
11:18
PS-nuoret kaatoivat sääntömuutoksen kokouksessaan – "Järjestö kaatuu tai siitä tulee kuori entisestä"
10:22
Koronavirus leviää uusiin maihin – epidemiapesäkkeet kasvavat Kiinan ulkopuolella ja talouselämä kärsii
64
Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen Lukijalta
52
Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015
25
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
15
Selvitys ehdottaa Suomeen vesiveroja, tavoitteena käytön tehostaminen – suurimpia maksajia olisivat metsäteollisuus ja ydinvoimalat
9
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
8
Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina – lailla taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia
8
HUSissa on varmistunut toinen koronavirustartunta – työikäinen nainen sai tartunnan Pohjois-Italiasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oletko kylmäpäinen sijoittaja?🤧🤒🥵

Ei näytä ainakaan puunkasvu hidastuvan coronataudista... Lue lisää...
Puu kasvaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image