Oulu

Aleksinkulman paneli: Kotouttaminen on kaikkien asia, vihapuhe ja ennakkoluulot vain lisäävät ongelmia

Paneelikeskusteluun osallistuivat sosiologian professori Vesa Puuronen Oulun yliopistosta, Oulun monikulttuurisen työn koordinaattorina pitkään toiminut Shasnaz Mikkonen, Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Satu Haapanen, Oulun seurakuntien kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács ja imaami, tohtori Abdul Mannan. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 2.2.2019 10:07
Raimo Pirttikoski

Maahanmuuttajien kotoutumisen edistäminen olisi syytä nähdä kaikkien yhteisenä asiana, johon jokainen myös voi vaikuttaa. Ongelmien vähentämiseksi tarvittaisiin lisää avointa ja rehellistä keskustelua, vuorovaikutusta ja tiedonvaihtoa.

Näin arvioivat monet panelistit ja kuulijat Oulun Aleksinkulmassa perjantai-iltana. Keskustelutilaisuuden järjestivät Oulun rauhanryhmä ja Oulun yliopiston sosiologian oppiaine. Tavoitteena oli vastata kysymykseen, voiko maahanmuuttaja kotoutua Ouluun.

Tunteita herätti erityisesti viimeaikainen kohu maahanmuuttajien epäillyistä seksuaalirikoksista Oulussa. Paneeliin osalllistuivat sosiologian professori Vesa Puuronen Oulun yliopistosta, Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Satu Haapanen (vihr.), Oulun seurakuntien kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács, Oulun monikulttuurisen työn koordinaattorina pitkään toiminut Shahnaz Mikkonen sekä imaami, tohtori Abdul Mannan.

Haapanen kertoi, että Oulussa kaupungin kotouttamisohjelma on päivitetty viime vuonna.

– Sieltä voi netissäkin katsoa kohta kohdalta, mitä kaikkea kaupunki on luvannut tehdä kotoutumisen edistämiseksi.

Haapanen muistutti, etteivät esimerkiksi työpaikka ja toimeentulo vielä takaa kotoutumista.

Monelta puuttuvat läheiset ystävät

– Jos kontaktit ja läheiset ihmiset ympäriltä puuttuvat, ihminen ei tunne olevansa kotona.
Puurusen mielestä yksi suuri ongelma on se, ettei Suomessa tunnisteta erilaisten maahanmuuttajaryhmien tarpeita.

– Kaikkia kohdellaan liiaksi yhtenä massana, vaikka jotkut tarvitsevat enemmän ohjausta kuin toiset. Kotouttamiskoulutus on kohdentamatonta, Puurunen sanoi.

– Varsinkin yksin tulleita nuoria miehiä myös siirrellään paikasta toiseen, jolloin he eivät oikein pysty juurtumaan mihinkään.

Puurunen huomautti, että esimerkiksi lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on ongelma, joka koskee kaikkia Suomessa asuvia.

– Oulun tapahtumat eivät ole perustelu ryhtyä vainoamaan maahanmuuttajia tai mitään muutakaan yksittäistä kansanryhmää.

Myös Mannan korosti, että vihapuhe ja ennakkoluulot vain lisäävät ongelmia.

– Etenkin muslimeita syytetään ja uhkaillaan nyt yleisesti. Toimittajienkin tulisi olla varovaisia, etteivät he osaltaan yllyttäisi vihaan maahanmuuttajia kohtaan.
Kovács totesi, että Suomessa kotouttamisen todellisia vaikutuksia vasta tutkitaan

– Tarvitsemme ainakin enemmän rehellistä keskustelua kulttuureista ja uskonnoista. Lisäksi edelleen vaikuttaa siltä, että viranomaisten mielestä vain heidän toimensa kotoutumisen edistämiseksi ovat rahanarvoisia.

Mikkonen kaipasi Ouluun kaikkien kaupunkilaisten yhteistä olohuonetta, jonne maahanmuuttajatkin voisivat vapaasti tulla keskustelemaan ja kyselemään mieltään askarruttavista asioista.

– Emme tarvitse lakien koventamista, vaan avointa kanssakäymistä ja aitoa hyväksymistä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (23)

Pitää tutustua maahan tulleiden kulttuuriin ja uskontoon sekä tarkoitusperiin.
Parhaan selvityksen kaikkeen saa lukemalla kirjan Islam yhdestoista vitsaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumpien tässä pitäisi kotoutua, meidän vai heidän? Jos katsotaan ympärille niin miten kotoutuminen on onnistunut muualla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä kommentit paperittomista ja kielteisen turvapaikan saaneisen hyysäämisestä ja piilottelusta. KELA maksaa heidän elämänsä täällä. Kokonaisuudessaan tulee maahanmuutto maksamaan mielettömiä summia meille. Erikseen on työperäinen maahanmuutto ja oikein tiukoissa sota tilanteissa lasten ja vanhusten auttaminen. Tilanne antaa ikävä kyllä mahdollisuuden suomalaisille firmoille ja lakimiehille tehdä reilusti positiivista tulosta (maksajana veronmaksajat).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Määrätyt kansanryhmät ovat kotiutuneet vallan hyvin Suomeen, Chilen pakolaiset ja venepakolaiset eivät ole mainittavasti tai ollenkaan aiheuttaneet minkäänlaisia ongelmia itselleen tai yhteiskunnalle ja miksihän näin?

Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Käsitys erillaisuudesta syntyy mittavien ja ylipääsemättömien kultuurierojen vuoksi. Ketään ei syrjitä ihonvärin vuoksi nykyaikan Suomessa. Virkaatekevät ihmiset sekoittavat enemmän pakkaa kuin kuin selventävät sitä ,varsinkin nämä tahallaan sokeat jotka eivät paneudu asioihin. Helppo on leimata se oikea kritiikki jota tulee kantaväestön ja tulijoiden omastakin takaa epäkohdille ja rikoksille joita jokainen itse aiheuttaa, erona on vain että joidenkin virheet leimataan kultuuriperäisiksi, vaikka kyse on pelkästä pahuudesta.

Intergroituminen tapahtuu ainoastaan ja ensin kielen myötä. On opittava maan kieli ensin ja käytettävä sitä. Vasta toinen sukupolvi onnistuu tämä kielen kanssa kun itse syntyvät tänne. Vajaavaisella kielitaustalla leimaudut ulkomaalaiseksi mutta suomalaiset kyllä iloitsevat ja kunnioittavat huonominkin suomea puhuvaa. Kielen oppiminen ei poista kultuurellisia epäkohtia ja eroja mutta on ainoa tie niiden ymmärtämiseen ja suomen kielen oppiminen on vieraiden tehtävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kaikkien etu, varsinkin pakolaisten etu että häirikkö pakolaiset poistetaan heti maasta.
Tällöin kaikki tietäisivät, että ne jotka täällä pysyvät ovat ihan kunnon väkeä.

Integroituminen Suomalaiseen kulttuuriin valitettavasti myös vaatii Islamin osalta uudistumista.
Tämä reformi on vielä tekemättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittakaa tänne kommentteihin yksi maa, missä kotouttaminen on onnistunut. Se yksi riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö kotouttamisen sijaan keskittää voimavaroja siihen, että katsotaan ketä maahan otetaan/päästetään. Mikäli näin olisi tehty, eli olisi otettu heitä jotka apua ja turvaa oikeasti tarvitsevat, lapset, vanhukset, naiset ja perheet oltaisiin vältytty Oulussakin monelta murheelta. Luulen, että suurimmalla osalla suomalaisista löytyy halu auttaa lapsia, vanhuksia, naisia ja perheitä, jotka ovat hädän alaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elikkä taas saatiin muillutettua syylliseksi suomalainen, oliko yllätys?
Kyllä isoin ongelma on se etttä tänne tullaan niin totaalisesti erilaiseta kulttuurista (~kivikaudelta) eikä edes haluta kotoutua.
Nämä vaeltajat, nuoret miehet, pitäisi palauttaa heti takaisin lähtöpisteeseen ja ottaa tilalle vain ja ainoastaan pakolaisleireistä lapsia ja naisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"– Emme tarvitse lakien koventamista, vaan avointa kanssakäymistä ja aitoa hyväksymistä."

Suomi tarvitsee nimenomaan kovempia tuomioita ja valvontaa seksuaalirikollisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siltö, että näiden puheiden perusteella näiden henkilöiden päät pysyvät olkapäitä myöten hanurissa. Kyse ei ole kotouttamisen puutteesta vaan silkasta välinpitämättömyydestä ja naisten halveksunnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Cosa nostra eli kaikkien asia sopeuttaminen ei todellakaan ole. Ainakin täällä pohjanmaalla ainoastaan vuokralla
asuvat saavat nauttia "rikastuttavasta" monikulttuurisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jättäkää lapset rauhaan, kiitos. Oli tämäkin paneli niin yksipuolinen että. Mukavahan se on itsensä kaltaisia, mitään ongelmia näkemättömiä, voimaannuttaa. Se vain, että järjettömillä ajatuksillanne rajattomasta maailmasta tulette sotkemaan muiden turvallisuuden on anteeksi antamatonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työ kotouttaa, piste.

Tietyt piirit haluavat syytää loputtomasti rahaa kotoutumiseen ja vaativat kantasuomalaisilta loputonta pinnaa. Jos ei onnistu niin järjestelmän vika, koska eeeihän maahantulijoilta nyt voi mitään vaatia rahojen vastineeksi (uhka!).

Sinisilmäisyys jatkuu ja jatkuu ja jakuu, käsi on syvällä veronmaksajan taskussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisitteko antaa malliesimerkin missä eurooppalaisessa sivistyneessä maassa monikulttuurisuus on onnistunut ja missä kehitysmaista tulleiden vanhoollismuslimien kotouttaminen on onnistunut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta kai voi sopeutua, ihminen on sopeutuvainen olento. Kysymys pitää asettaa toisin; Haluavatko Lähi-Idästä, Afrikasta ja vaikka Afganistanista tulevat ihmiset sopeutua suomalaisen yhteiskunnan pikkutarkkoihin normeihin, ja luopua osasta oman kulttuurin tavoista esim. tyttöjen silpomisesta ja naisten alistamisesta. Helppoa se ei ole, koska he ovat kasvatettu kotimaissa aivan toisenlaiseen elämäntapaan, kulttuuriin ja miehiseen yhteiskuntaan missä naisella ei ole missään asiassa sananvaltaa vaan ongelmat pitää pystyä ratkomaan perheen ja suvun miesten voimin. Tarvittaessa väkivaltaa käyttäen, koska viranomaisiin ei voi luottaa eikä sieltä suunnalta saa apua esim. raiskausrikosten selvittämiseen eli lähtömaissa pelataan ihan eri säännöillä kuin Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Tänne tulevilla ja hyväksyttävillä ihmisillä pitää olla itsellä halu opiskella kieli, hankkia ammatti , hakea töitä ja ryhtyä sitä kautta elämään meidän suomalaisten laatiminen pelisääntöjen mukaisesti. Näin se menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotouttamistakin tärkeämpi asia on maahanmuuttajien kotiuttaminen. Lähtömaan tilanne on saatava sellaiseksi, että nämä henkilöt voivat palata turvallisin mielin kotimaihinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt on lyöty viisaat päät yhteen ja siinähän se ratkaisu onkin. Eli yhteinen olohuone. Hyvä juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanan asenteellista toimintaa Kalevalta ja Oulun kaupunnin puolelta, syyllistetään vain kantasuomalaisia kun ne on niin tolloja eikä tajua että jokut ovat etuoikeutettuja tekemään mitä haluaa ja saamaan aina anteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletettavastikin viime aikojen tapahtumat ovat herättäneet tarpeen tälle paneelille. Raiskaukset ja hyväksikäytöt eivät ole maahanmuuton ongelma, tapetille ovat nousseet turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten suorittamat teot. Tuollainen niputtaminen, jota Puurunen vastustaa, mutta jota omilla puheillaan ylläpitää vaikuttaa aika ajoin jopa tarkoitukselliselta. Maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat tulisi erottaa tässä keskustelussa. Sitten kun on tarpeeksi hämärretty käsitteitä, hakataan olkiukkoja. Kukaan tolkun ihminen ei vastusta maahanmuuttoa. Kukaan tolkun ihminen ei syytä kaikkia turvapaikanhakijoita muutaman turvapaikanhakijan rikoksista. Tolun ihmiset kaipaavat parempaa turvapaikkapolitiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

13:12
Ehdotus minimipalkoista jää vaille kannatusta – työelämäprofessori: "Tutkimustulokset minimipalkan toimivuudesta ristiriitaisia"
13:03
Moni ei edes tiedä sairastaneensa sydänlihastulehdusta – Lääkärit ampuvat alas yleisiä luuloja sairaudesta, joka on yllättävän yleinen ja joskus tappava
11:36
Kiinalaisista verkkokaupoista tilattujen pakettien pyörittely kääntyi Postille voitolliseksi – Suomalaisten ulkomaisista nettiostoksista yli puolet Kiinasta
10:47
Aasinmaitoa, kiehuvaa vettä tai mehupaastoa syövän hoitoon – Vastuuttomat uskomushoitovideot leviävät Youtubessa
10:44
Oululaismies poltteli kannabista autolla ajellessaan - Poliisi otti kiinni Taivalkosken keskustassa
9:36
Göteborgissa voimakas räjähdys – asukkaat heräsivät kovaan ääneen
9:20
Yli 20 kertaa vuoden aikana kortitta ajanut narahti huumeissa ratista Kempeleessä – poliisikoiraa tarvittiin
99
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria
43
Suomen Yrittäjät: Minimipalkat lakiin Suomessakin – STTK tyrmää esityksen, jota se epäilee yritykseksi purkaa yleissitovuutta
19
Kiinalaisista verkkokaupoista tilattujen pakettien pyörittely kääntyi Postille voitolliseksi – Suomalaisten ulkomaisista nettiostoksista yli puolet Kiinasta
17
Aasinmaitoa, kiehuvaa vettä tai mehupaastoa syövän hoitoon – Vastuuttomat uskomushoitovideot leviävät Youtubessa
14
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
12
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
10
Ärsyttävätkö uskovaiset mielipiteillään ja julistuksellaan? – BB-talon Ville on mustavalkoinen hahmo, joka sopii nykyiseen vastakkainasetteluun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

150 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Älkää laittako vieraita nukkumaan lattialle

No EN todellakaan anna sänkyämme vieraille. Minusta sänky on sen verran henkilökohtainen ettei siinä todellakaan nuku me... Lue lisää...
Heinäpään mummo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image