Kulttuuri

"Tämä vähän leikkisä lapsista runoileminen yllätti po­si­tii­vi­ses­ti" – Jukka Tervo kokosi julkaistut runonsa yksiin kansiin

Runoilija, musiikkiterapeutti, muusikko jne. Jukka Tervo Puu-Raksilassa. KUVA: Pekka Peura
Kulttuuri 10.9.2019 16:54
Lauri Hirvonen

Oululainen musiikkiterapeutti ja kirjailija Jukka Tervo julkaisi kuusi runokokoelmaansa yhtenä niteenä. Runot ovat hänelle arkisia, yksinkertaisia kokemuksia ja havaintoja.

Nimi on konstailemattomasti Runot 1995–2017. Samalla se kertoo tarkasti, mitä kirja sisältää, ainakin muodon puolesta. Kuuden runokokoelman koonti yksiin kansiin ei ollut Jukka Tervolle vain runojen inventointia, vaan samalla vähän elämänkin.

Runoja on yli 20 vuoden ajalta.

– Ei tietysti eri mies, mutta kovasti toisenlainen.

Elämänoppia ovat tuoneet niin vuosikymmeniä kestänyt työ musiikkiterapeuttina kuin omien lasten kasvu aikuiseksi.

Tervo on musiikkiterapeutti, kirjailija ja musiikkimies myös esiintyjänä ja lauluntekijänä. Lyriikka löytyi teini-iässä. Pokkari Uuden runon kauneimmat kahlautui käsissä muun lukemisen ohessa.

Omien runojen kirjoittamisesta nuori mies ei haaveillut, vaan laulut tulivat ensin. Vuolijoella Otanmäessä asunut "maalaishippi" hankki omin rahoin kitaran. Jimi Hendrix oli iskenyt trumpettia soittaneeseen poikaan.

– Ei osattu mitään, mutta into oli kova ja sitten opittiin.

Musiikki ja urheilu auttoivat nuoruuden säröissä, eikä Tervo ihmettele, että hän sittemmin ajautui tekemään töitä nimenomaan nuorten kanssa.

– Soittaminen ei ole vain soittamista, vaan se on vähän niin kuin ihmisenä olemista.

Ensimmäisen runokokoelmansa Zerkalon Tervo sai julki hieman alle nelikymppisenä. Sitä seurasi viisi muuta runokokoelmaa, proosaa ja tietokirjoja. Nyt yli 20 vuotta myöhemmin Tervo aprikoi pitkään, julkaiseeko kaikki runonsa yhtenä niteenä. Hän ei halunnut tehdä sitä vain siksi, että niin pitää tehdä.

– Yllättävän kova homma siinä oli, vaikka ne olivat periaatteessa valmiita.

Esipuhetta Tervo kirjoitti kaksi vuotta. Ajatukset tiivistyivät puoleentoista sivuun. Esipuhe päättyy: "Jokunen ihminen löysi kirjoittamastani omia tarinoitaan, josta olen tietysti kiitollinen ja vähän ihmeissänikin; nehän ovat vain sanoja joita kainuulainen pikkupoika keksi omasta päästään."

Viittaus lapsuuteen ei ole sattumaa. Tervo havahtui kirjaa tehdessään, kuinka paljon hän kuvaa runoissaan lapsuuden kokemuksia: joko omia lapsuusmuistojaan tai vanhempana havaittua.

– Tietynlaisen rankkuuden ja rajuuden jotenkin tiesin etukäteen, että siellä on niitä paljon, mutta tämä vähän leikkisä lapsista runoileminen yllätti positiivisesti, Tervo naurahtaa.

Otetaan esimerkiksi vaikka runo Aamunavaus:

tässä minä seisoo / polvet unenpöpperössä / rakkaus- ja ruokapalkalla säteilen / saattaa olla että olen / tyttö tai se toinen koluava / koira, hännällinen, pärisevä / jään tähän kaikkeuteeni, / aurinko rahisee nurkissa, / valo telmii / olen valmis paitsi tarhaan

Ajatus ei ole uusi, mutta Tervo allekirjoittaa sen: luovuuden syvät virrat lähtevät lapsuudesta.

– Ja sitten tietysti haarautuvat mihin haarautuvat.

Tervon oma mielenmaisema löytyy Kainuun kallioilta, soilta ja metsistä, vaikkei hän varsinaiseksi metsien mieheksi tunnustaudukaan. Hänestä runous on hengellinen kokemus, jolla on kumisaappaat jalassa.

– Ajattelen, että ne ovat aika arkisia, yksinkertaisia kokemuksia ja havaintoja eikä mitään hirveän juhlallista ja akateemista ja pönöttävää.

Hän kertoo palaavansa runoissaan peruskokemuksiin, jotka menevät sanojen tuolle puolen.

Omakohtaisuus huokuu monista runoista. Sivuilla seikkaillaan vaikkapa hiljaisen ukin, apua tarvitsevien nuorten ja Oulun eri kaupunginosien seurassa.

– Minun väite on, että kaikki taide on omakohtaista. Se on sitten eri asia, mihin se sijoitetaan ja missä tyylilajissa se menee, Tervo sanoo ja muistuttaa, että oikein yksityinen muuttuu yleiseksi.

– Eihän sitä kirjoittaessa ajattele, mutta siinä on ainakin pyrkimys siihen, ettei se ole yksityinen egotrippi.

Sitä, löytääkö runoista Jukka Tervon, hän vertaa elokuvan katsomiseen. Taiteilija antaa näyttämön, jonne yleisö solahtaa.

– Me katsotaan ensin, että sehän on Leonardo di Caprio, elokuvan lopussa me ollaan itse se – jos hyvin käy.

Runot 1995–2017 -teoksen julkistustilaisuus 13.9. osana Uutta kirjallisuusfestivaalia. Tervon kanssa keskustelemassa tuomiorovasti Satu Saarinen. Ravintola Tuba, kello 20.

Jukka Tervo

Syntynyt 1956 Rovaniemellä. Vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Vuolijoella, asuu Oulussa.

Musiikkiterapeutti, muusikko, säveltäjä, laulaja ja lauluntekijä, kirjailija.

Runot 1995–2017 sisältää kuusi Tervon runokirjaa ja runon romaanista Mariaanien haudalla.

Runojen lisäksi kirjoittanut novellikokoelman Kevät räjähti käsiin – kertomuksia nuoruudesta (2011) ja romaanit Ifa (2013) ja Mariaanien haudalla (2017).

Kirjoittanut myös tietokirjat Teräskitara – musiikkiterapia nuoruusiässä (2003) ja Ketä rakastamme kun rakastamme Elvistä – artikkeleita nuoruusiän luovuudesta ja tuhoavuudesta (2016).

Naimisissa, neljä aikuista poikaa, yksi lapsenlapsi.

Harrastaa musiikin ja kirjallisuuden lisäksi koripalloa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:01
Kalle Penttilän komeat jouluvalot loistavat valtatielle asti – Led-jouluvalot kasvattavat maltillisesti sähkölaskua, vaikka polttaisi suurta määrää valoja koko ajan kolme kuukautta Tilaajille
17:36
Halla-aho syyttää ulkoministeri Haavistoa valehtelusta al-Hol-operaatiossa: "On mitä ilmeisintä, että hän ei ole puhunut totta eduskunnalle"
17:29
Mäkäräinen sivusi kauden parastaan, pystypaikan sakot erottivat kärkijoukosta
17:28
Rukalla myrskyn vuoksi perutun mäkikilpailun siirto Lahteen onnistuu – taloudellisesti suuri merkitys Hiihtoliitolle
17:05
Kaleva oikaisee
16:38
Terrafamen kaivosalueella sattui kolari - yksi vietiin jatkohoitoon
16:05
Pyykösjärvellä rivitaloa ampuneelle vankeutta – Tuomion mukaan teon tarkoituksena oli mitä ilmeisimmin kosto
78
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
73
Vaalivoittaja Boris Johnson: Saamme vihdoin brexitin tehdyksi
52
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
46
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
42
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
29
Foodora-kuljetuspalvelu kannustaa kilpailulla ruokalähettejään pitämään kuukaudessa alle 20 minuuttia taukoja – IL: "Moni joutuu ketjuttamaan vuoroja jopa 12-tuntisiksi"
18
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kyllä siinä tuntee ittesä ahdistuneeksi kun joutuu noissa lokeroissa asumaan mutta pakkohan se jossain on asua. Täytyy ... Lue lisää...
Metsä mökin Tonttu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image