Kulttuuri

Maailman teat­te­ri­päi­vää vietetään suljetuin ovin

Perjantaina 27.3. on Maailman teatteripäivä. Tuskinpa liput kuitenkaan liehuvat traditionaalisesti Oulun teatterin lipputangoissa. KUVA: Leinonen Jukka
Kulttuuri 26.3.2020 10:37
Eeva Kauppinen

Perjantaina 27.3.2020 on Maailman teatteripäivä. Päivää vietetään poikkeuksellisissa merkeissä, sillä kaikki teatterit ovat kiinni koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Ainakaan toistaiseksi päivän viettoa ei ole peruttu.

Perjantaina on Maailman teatteripäivä, vaikka tuskin teatterit sitä liputtavat niin kuin päivän viettoon kuuluu. Juhlagaaloja ja muita päivään liittyviä tapahtumia ei järjestetä ensimmäisen kerran kuuteenkymmeneen vuoteen.

Eikä maailman näyttämöiltä kuulla luettuna teatteripäivän julistusta, jonka on tänä vuonna kirjoittanut pakistanilainen näytelmäkirjailija ja Adžoká-teatterin johtaja Shahid Nameed.

Julistus on selvästi kirjoitettu ennen pandemiaa ja esityskalentereiden tyhjenemistä. Mutta Nameed osuu silti aikaan korostaessaan yhteisöllisyyden voimaa ja ihmisen henkisiä vahvuuksia.

"Maailmassa, jossa kiihko, viha ja väkivalta ovat kasvussa ja planeettamme hukkumassa ilmastokatastrofiin, meidän on koottava uudelleen henkinen vahvuutemme. Meidän on taisteltava apatiaa, voimattomuutta, pessimismiä, ahneutta ja piittaamattomuutta vastaan, maailmamme ja planeettamme puolesta. Teatterilla on jalo tehtävä ihmiskunnan innostajana ja liikkeelle panevana voimana estää meitä vajoamasta kohti pohjatonta kuilua."

Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) julistamaa Maailman teatteripäivää on vietetty 27.3. vuodesta 1962 lähtien. Aloitteen Maailman teatteripäivästä teki professori Arvi Kivimaa Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) kongressissa Suomessa 1959.

Suomessa vietetään rinnan Maailman teatteripäivän kanssa perjantaina teatterialan inkluusiopäivää. Kampanjan aiheena on teatterikentän inklusiivisuus niin tekijöiden kuin yleisöjenkin kannalta.

– Kysymme, toteutuuko tasa-arvo ja yhdenvertaisuus esimerkiksi siinä, keitä näemme teatterissa esiintyjinä ja muissa ammattitehtävissä, Teatterin tiedotuskeskuksen Tinfon johtaja Hanna Helavuori sanoo.

– Hyvin toimivassa teatterissa toteutuvat esteettömyys, saavutettavuus ja moninaisuus lähtien rakennetusta ympäristöstä ja viestinnästä aina ohjelmiston suunnitteluun asti.

Saavutettavuus teatterissa tarkoittaa kampanjan toteuttajien mukaan esimerkiksi säännöllisiä viittomakielelle tulkattuja, kuvailutulkattuja tai tekstitettyjä esityksiä. Kulttuurinen ja kielellinen moninaisuus rekrytoinneissa laajentaa teattereiden yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

13:32
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
13:06
HS: Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla
13:00
Talvirenkaiden hankinnassa on tapahtunut huomattava muutos – varautuminen uuteen tieliikennelakiin näkyy jo Tilaajille
12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
19
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Persujen vouhotukseen,yhtä ja samaa jankuttavat,hallituksen tytöt ovat oikealla asialla se näkyy kannatuksesta, Lue lisää...
Kansa kyllästynyt.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image