Kulttuuri

Kieppi onkin tiukka laatikko

Sisältä pehmeämpää. Puupinnat ja viimeistelty detaljointi tuottavat sisätiloihin rakennuksen ulkokuorta miellyttävämmän tunnelman. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kulttuuri 24.4.2004 0:00
Timo Jokelainen
Arkkitehtuuri
Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kampusalueen päärakennus, Arkkitehtitoimisto Sarc Oy:n arkkitehdit Antti-Matti Siikala ja Riku Huopaniemi.

Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kampusalue on saanut uuden jyhkeän päärakennuksen.

Arkkitehtitoimisto Sarc Oy:n arkkitehtien Antti-Matti Siikalan ja Riku Huopaniemen suunnittelema rakennus on yksinkertaisine laatikon muotoineen ja tasaisine ulkopintoineen dominoiva elementti ympäristössään.

Alueen rakennukset ovat tähän asti olleet pääosin vaalealla tiilellä verhottuja nauhaikkunaisia matalahkoja laatikoita, jotka liittyvät polveilevasti toisiinsa.

Niitä korkeampi uusi päärakennus on ikkunanauhoineen tyylillisesti samaa maata, joskin ilmeeltään tylympi nykyarkkitehtuurin valtavirran mukaan. Väritön betonilaatikko on ulkoa katsoen anonyymiä ja rankkaa tutkimuskeskusarkkitehtuuria.

Laatikkomuotoa on myönnytty rikkomaan vain muutaman sisäänvedon kohdalla. Valiomuodon säilyttäminen on selvästi ollut tärkeää.

Muoto kätkee toiminnan sisäänsä ja arkkitehtuuri tuntuu kertovan sulkeutuneisuudesta. Ovet ovat kuitenkin auki kaikille vaikka kahvikuppia tai lounasta halajaville.

Sisääntulon mittakaava on reipas ja katos korkealla, neljännessä kerroksessa. Siitä ei liene kovinkaan hyvin suojaa sateelle.

Pelkistyneen tyylin säilyttämiseksi rakennukseen ei ole juurikaan tehty inhimillistäviä tai käytettävyyttä lisääviä myönnytyksiä, esimerkiksi katoksia. Aika oudolta myös tuntuu, ettei sisääntulon suuri lasipinta ole yhteydessä rakennuksen keskusaulaan.

Pääovet ovat yllättävän suuret, kuin jättiläisen sellaiset. Se on ensimmäinen mukava yllätys rakennuksessa.

Ulkopuolen selkeys ja pelkistyneisyys jatkuu myös sisällä. Ainakin lasikattoiset aulatilat ovat korkeudessaan avaria ja valoisia.

Mittakaava on ehkä turhankin suuri. Rungon syvyys on ollut johtamassa siihen, että ruokala on keskellä taloa kaukana ulkoseinistä ja ikkunoista. Yhteyttä ympäristöön ei juuri ole, kuten ei ole intiimiyttäkään käytävien keskellä. Ehkei sitä ole haettukaan.

Suuren rakennuksen ulkokehä aukeaa ikkunoin keskusaulaan. Ulkopuolen nauhaikkunat muuttuvat sisällä lattiasta alkaviksi korkeiksi pystysuuntaisiksi aukoiksi.

Vertikaalisen ilmeen kustannuksena on, että ikkunoiden takana työskentelevät ovat kuin akvaariossa. Minihameen alla oleva tai peitelty kalju ei pysy muilta salassa.

Sisätiloja inhimillistää puupintojen käyttö. Mietitty detaljointi tekee niistä tyylikkäät. Rakennus on kuitenkin arkkitehtuuria, jonka voi uskoa olevan vaikea kestää elämää ja etenkin sen jälkiä. Seinille liimautuvat paperiarkit tai julisteet, maisemataulut tai suunnitelmista poikkeavat huonekalut tulevat hyppäämään silmille.

Työnimenä päärakennukselle on ollut Kieppi. Nimi on kuuleman mukaan tullut siitä, että tilat kiertävät koko talon korkuista keskusaulaa.

Kiepin liittää voimistelusuoritteen ja kiertyvän muodon lisäksi myös kanalintujen yöpymistapaan pakkaslumessa. Kun rakennusta käy katsomassa, assosiaatio haihtuu takuulla mielestä. Rakennuksessa ei ole ainakaan ulkoapäin minkäänlaista pehmeyttä.

Sisätiloissa sitä löytää kennostomaiseksi pinnaksi muotoillusta tummanharmaista akustointiseinistä ja puupinnoista, jotka nekin ovat hyvin sileät ja kovahkot tyyliin kuuluen.

Päärakennus on osaavien suunnittelijoiden tekemä. Se on selkeästi arkkitehtien arkkitehtuuria, kuin julkaistavaksi tehty. Hyvän arkkitehtuurivalokuvaajan avulla rakennus saadaan näyttämään komealta harvan männikön keskellä. Ja sopivasti kuvaten vaikutelma myös pehmenee.

Sitä ei käy kiistäminen, etteikö rakennus olisi ainakin tietyssä mielessä viimeisteltyä laatutyötä. Silti ainakaan minä en voi sitä hyvänä arkkitehtuurina pitää.

Tyyli ja rakennuttajan tehokkuuspyrkimykset tuntuvat yhdistyvän rakennuksen kokonaismuodossa tavalla, joka viittaa lähihistoriaan. Sinne viittaa myös rakennuksen pelkistetty muotokieli.

Laadukkaasti rakennettuna tällainenkin saattaa olla kestävää arkkitehtuuria. Surullista kuitenkin on, että ulkomuodollaan rakennus julistaa niitä asioita, joiden takia moderni rakennuskantamme homehtuu käsiin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20:11
Pitääkö tavallisen suomalaisen nyt tehdä jotain tartunnan torjumiseksi ja epidemian ehkäisemiseksi – asiantuntijat antavat vain yhden tärkeän vinkin
20:11
Väistämisvelvollisuutta noudattamaton kuski törmäsi toiseen autoon Taivalkoskella – toista kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta
19:40
Jussi Eskola palaa viiden vuoden tauon jälkeen takaisin peliparketille ja Ynnin paitaan
19:30
Pirtusalakuljettajan lapsenlapsi Jarmo Impola ihmettelee, miksi aihe on arka vielä sata vuotta tapahtumien jälkeen – Kirjailija Tapio Koivukari seuraa romaanissaan pirtumiehen vaarallista elämää kieltolain Suomessa Tilaajille
19:11
Tämä tiedetään Suomen ensimmäisestä Wuhanin koronavirustapauksesta – 32-vuotias Kiinan kansalainen, altistuneita arviolta 15
19:00
Brexit pahentaa taas Belfastin jakoa – levottomuudet voivat kasvaa, mutta paikalliset eivät usko brittiarmeijan palaavan kaduille
18:00
Lauantaina nostetaan maljat Tullisalin kunniaksi – Areena Oulun seuraaja on kiillotettu avajaisiin lattiaa myöten Tilaajille
184
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
87
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
77
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
75
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
37
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
19
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
18
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi keskiyöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image