Kulttuuri

Intohimoinen lukija kartuttaa ko­ti­kir­jas­to­aan – äiti ja tytär rakastavat lukemista, kumpikin omalla tavallaan

Lukeminen on Raija Rannan ja pojantytär Alma Rannan yhteinen harrastus. KUVA: Tomi Kosonen
Kulttuuri 10.8.2018 20:21
Elina Pajunen

Pölyttömät ja painottomat e-kirjat kasvattavat suosiotaan, mutta oman hyllyn printtikirjat palauttavat muistoja.

Dekkarit eivät vaadi varsinaista ajattelua. Sen kuin antaa mennä vain ja odottaa, mitä tapahtuu.

Näin kuvaa lukukokemustaan Raija Ranta, joka ostaa suosikkikirjailijoidensa Nesbøn, Adler-Olsenin, Keplerin ja Anhemin uusimmat dekkarit heti tuoreeltaan.

Seinäjokelainen Ranta on muutenkin tuttu näky kirjakaupoissa, ja lähes aina mukaan tarttuu kirja tai pari. Dekkareiden lisäksi Ranta poimii hyllyistä rakkausromaaneja ja tositarinoita, kotimaisia ja ulkomaisia, pokkareita ja kovakantisia.

– Luen kaunokirjallisuutta laidasta laitaan. Jos en oikein tiedä, mitä ottaisin, kysyn henkilökunnalta suosituksia.

Parhaillaan Ranta lukee Jöel Dickerin Baltimoren sukuhaaran tragediaa. Sitä edelsi Stephen Kingin Tervetuloa Joylandiin, ja juuri ennen sitä päätökseen tulivat Minna Lindgrenin Vihainen leski, Jil Santopolon Valo jonka kadotin ja Elisabeth Norrbackin Sano että olet minun.

Kirja tulee helposti luetuksi viikonlopussa, parhaat kirjat parissa illassa. Ranta lukee yhden kirjan kerrallaan ja aina loppuun saakka.

– Vaikka kirja ei tuntuisi niin puhuttelevalta, annan sille aina mahdollisuuden.

Lukuharrastus on tärkeää vastapainoa kiireiselle ja kuormittavalle työlle.

– Pitkinä kokousiltoina jaksan enää harvoin lukea, mutta muuten luen melkein joka ilta. Viikonloppuisin ja loma-aikoina luen ilman muuta. Jos kirja on oikein koukuttava, otan sen käteen heti töistä tultuani.

Kirjahylly olohuoneessa

Rannan intohimo näkyy myös kodin sisustuksessa. Olohuoneen iso kirjahylly on täynnä opuksia, samoin työhuoneen kaksi kirjahyllyä, kaikki kirjailijan mukaan aakkostettuina. Tietokirjoilla on oma paikkansa. Lisäksi autotallissa nököttää kolmisensataa kirjaa, jotka eivät juuri nyt mahdu sisälle.

– Onhan se vähän tyhmää ostaa kaikki kirjat, kun ne voisi lainata kirjastostakin. Mutta kirjat liikkuvat kyllä ahkerasti perheen ja ystävien kesken. Lainaamme niitä toisillemme ja sitten keskustelemme niistä, Ranta sanoo.

Ja muutenkin.

– En osaisi kuvitella kotia, jossa hyllyt on täytetty posliinikipoilla. Kirjat kuuluvat kotiini.

Joskus Ranta katsoo kirjahyllyään, ja katse kiinnittyy jonkin tietyn kirjan selkämykseen. Niin kuin nytkin. Ranta poimii hyllystä Vuorovetten prinssin.

– Muistan täsmälleen, kuinka ihana tämä oli!

– Tietty kirja tuo jonkun tietyn muiston ja vie aikaan, jolloin sitä on lukenut.

Rannan kotikirjasto on karttunut noin 40 vuoden aikana. Yhdeltä hyllyltä löytyvät vanhat lastenkirjat, joita Rannan neljä lastenlasta kuluttavat nyt ahkerasti.

– Nuorimmainen kaivaa aina Richard Scarryn kirjan Hauska, hauska maailma.

E-kirja on työmatkoilla kätevä

Myös Rannan tytär Jenni Anttila on intohimoinen lukija. Anttilan lukutapa on kuitenkin viime vuosina vaihtunut printtikirjoista sähköisiin kirjoihin.

– Luen käytännössä lähes kaiken e-kirjoina, Anttila sanoo.

Siirtymä sähköisiin kirjoihin tapahtui työmatkojen vuoksi.

– Kirjojen kantaminen työmatkoilla oli raskasta, kun kuitenkin kantoi myös tietokonetta. Kun lähdin tutustumaan vaihtoehtoihin, huomasin, että saan puhelimeen sekä kirjat, elokuvat että televisiosarjat, Anttila kertoo.

Vaikka matkustaminen on sittemmin vähentynyt, e-kirjojen lukeminen jäi.

Aluksi Anttila osti yksittäisiä e-kirjoja, mutta nyt hän käyttää kuukausimaksuun perustuvaa Bookbeatia. Sen kautta valikoimiin ovat tulleet myös äänikirjat, joita Anttila kuuntelee automatkoilla ja lenkillä.

– Silti luen mieluummin itse, jos siihen vain tarjoutuu mahdollisuus.

E-kirjojen kautta myös Anttilan lukuvalikoima ja lukemisen tapa ovat muuttuneet. Kaunokirjallisuuden rinnalle ovat tulleet tietokirjat, joita kirjasovellus tarjoaa. Anttila myös lukee useammin kuin ennen.

– E-kirjaa voi lukea vaikka lounastauolla, kun puhelin on aina mukana. Lukeminen on ehkä aiempaa lyhytkestoisempaa mutta sitäkin tiheämpää.

Ainut, mitä Anttila kaipaa fyysisistä printtikirjoista, on itse esine.

– Surettaa, että oma kotikirjasto ei enää kartu samalla tavalla kuin ennen.

Lastenkirjat vaativat kuitenkin Anttilan mielestä perinteisen kirjan.

– Satuhetki lapsen kanssa tarvitsee kirjan, kuvat ja koko sen maailman, joka siinä muodostuu.

Lue myös, miksi vain osa innostuu lukemisesta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Rakastan kirjoja enkä voisi edes kuvitella lukevani niitä muuten kuin paperisina. Kotonani on olohuoneen sekä täynnä kirjahyllyä ja se tekee kodistani kodikkaan. Inhoan nykykoteja, joissa ei ole edes kirjahyllyä ja kaikki on valkoista tai harmaata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Runsaasti on kirjahyllyjä ja niissä kirjoja minullakin. En voi edes kuvitella, että lukisin kirjoja sähköisinä versioina - koko päivän töissä saa tuijottaa päätettä ja vielä osan iltaa kotonakin (television korvikkeena). Silmät väsyvät alituisesta näytön tuijottamisesta, joten kirjat luen aina kirjoina - kirjastosta tai omasta hyllystä poimittuina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18.12.
Urheilutoimenjohtaja Harri Aho paljasti todennäköiset lähtijät Kärpistä – Niukka voitto Ilveksestä jäi ulosajojen ja jatkosopimusuutisten varjoon
18.12.
Turvapaikanhakijoita värvätään Saksassa rikollistoimintaan – Berliinin rikollisklaanit haluavat heidät myymään huumeita ja tekemään murtoja
18.12.
Kevytkuorma-autolla Ylitorniolla ajanut ruotsalaismies karautti poliisin tutkaan jäisellä tiellä yli sataaviittäkymppiä
18.12.
Pekka Asikainen valittiin Oulun seurakuntien uudeksi yhtymäjohtajaksi – strategiatyö alkaa heti kirkon toimintaympäristön muutosten paineissa
18.12.
Pohjolan Liikenne lopettaa kaikki pikavuoronsa helmikuun loppuun mennessä – linja-autoyhtiö keskittyy pääkaupunkiseudun sopimusliikenteeseen
18.12.
Trumpin entisen neuvonantajan oikeudenkäynnissä lykättiin tuomiota – sitä ennen tuomari puhui maanpetoksesta, maansa myymisestä ja lopulta pyörsi puheensa
18.12.
Kärpiltä iso joululahjasäkki faneille: Suuri määrä jatkosopimuksia julki, Kukkonen ja Pyörälä jatkavat – tässä on joukkueen runko seuraavalle kaudelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

se Bostonin Typykkä! kirjoitti sinulle jo vuosia sitten? Ei eläkeläiset ole ahneita vaan eläkevakuutusyhtiöt. Tähänkin o... Lue lisää...
Mites

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.12.

Fingerpori

19.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image