Kotimaa

Miksi vain jotkut innostuvat lukemisesta?

Sopivan kirjan löytäminen on lukuinnostuksen kannalta tärkeää. KUVA: ALEX HOFFORD
Kotimaa 10.8.2018 20:21
Elina Pajunen

Moni jakaa kokemuksen siitä, että saman perheen lapsista toiset innostuvat lukemisesta ja toiset eivät.

Mistä tämä mahtaa johtua, Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís?

– Kiperä kysymys. Suomessa tilanne on muutenkin se, että lasten ja nuorten motivaatio lukemiseen on ollut pitkään laskussa. Joidenkin vertailujen mukaan se on jopa OECD-maiden huonoin. Osaamistaso on hyvä, mutta motivaatiota ei ole.

– Toinen suomalainen erityispiirre on, että ero poikien ja tyttöjen lukutaidon ja innostuneisuuden välillä on ihan valtava, sekin OECD-maiden suurin. Yksi selittävä tekijä lukemisesta innostumiseen on juuri tyttöjen ja poikien välinen ero. Pojilla jo pienestä pitäen ryhmäpaine on vahva. Ryhmäpaine suosii alisuoriutumista, eikä lukeminen ole pojilla riittävän siisti juttu, että pysyisi porukassa arvostettuna tyyppinä.

– Toinen ongelma liittyy ajankäyttöön. Kilpailevaa viihdetoimintaa on paljon. Varsinkin pelit vievät lukemiselta aikaa.

– Myös kodeilla on yhä isompi merkitys lukemiseen innostamiseen. Ongelmana tässä on, että suomalaisten aikuisten asenne lukemiseen on muuttunut aiempaa kielteisemmäksi.

Miten innostaa nihkeästi suhtautuvaa lasta lukemaan?

– Sopivan, hyvän kirjan löytäminen on tosi tärkeää. Tähän on esimerkiksi kirjaston henkilökunta hyvänä apuna.

– On myös tärkeää, etteivät vanhemmat lopeta lapselle ääneen lukemista heti, kun lapsi oppii lukemaan itse. Lisäksi, jos vanhempi lukee itsekin, hän toimii lapselle lukemisen mallina.

– Kaikki keinot, jotka innostavat lukemaan, ovat luvallisia. Onneksi koko ajan kehitetään lisää myös lukemaan innostavia pelejä.

Lue myös juttu innokkaista lukijoista.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pitää olla keskittymiskykyä ja pitkäjänteisyyttä ja sitä ei someihmisillä enää ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapset eivät välitä lukea, kun eivät kunnolla osaa lukea eivät kuunnella. On paljon helpompaa tuijottaa kännykkään, kun siellä tapahtuu pelkällä katsomisella kaikenlaista jännää. Luetun tekstin 'maalaaminen' aivoissa ei onnistu nykylapsilla; eivät ole ilmeisesti vanhemmat lukeneet iltasajuja, kun itsekin elävät kännykkä naaman edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyaikana lukemisesta kiinnostuvat aikaisin pääsääntöisesti vain se kansanosa, joka haluaa lukea huonoja kirjoja, joita heille mm. huonossa ja tylsässä globalistisessa koulussa promotoidaan. Samasta syystä ihmisiä ei myöskään kiinnosta opetella ruotsin kieltä, sillä kirjat ovat täynnä epäkiinnostavia ja huonoa kirjallisuutta edustavia tarinoita Lassen homoeroottisista venereissuista. Vaihtakapaa nuo tarinat vaikkapa norjalaisen black metal lyriikan kääntämiseen, ja ihmetelkää, keitä kieli ja kirjat kiinnostaa ja keitä ei. Tulos on hyvin pitkälti päinvastainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkia ei varmasti kiinnosta samanlaiset kirjat, mutta koulun ulkopuolella ei tarvikaan kiinnostaa. Kirjastokortin saa hyvin nuorena. Sitten saa lainata luettavakseen mitä itse haluaa. Ei koulu määrää mitä vapaa-ajallasi luet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt rupesi nämä Lassen venereissut kiinnostamaan. Voisitko valistaa ja kertoa kirjailijan nimen sekä vaikkapa pari esimerkkiä kirjoista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakastan lukemista, ja ostan kirjani fyysisenä kirjana niin kauan kuin se vain on mahdollista... Digitaalisuus ei tässä asiassa ole minun juttuni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla lumisateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Karjalan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

377 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kyseenalainen onnellisuustutkimus

Kyllä tutkimus perustuu mitattavissa oleviin, ja myös vertailukelpoisiin tietoihin eikä mielipiteisiin. Tämä oli jo sei... Lue lisää...
Heippa vaan rehellis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image