Kulttuuri

Folkpiireissä ei takerruta genrerajoihin – 20 vuotta sitten perustettu Oulu Folk ry juhlii vii­si­päi­väi­sen kau­pun­ki­ta­pah­tu­man merkeissä

Oulu Folk Festivalista on kasvanut peräti viisipäiväinen tapahtuma. Pinja Valon (vas.) ja Anniina Niemen mukaan sellainen ei ihan alkujaan ollut suunnitelmissa. – Oli niin paljon hyviä bändejä tarjolla, niin lähti vähän mopo käsistä, Niemi naurahtaa. KUVA: Anssi Juntto
Kulttuuri 4.7.2019 11:00
Anssi Juntto

Folkmusiikki ei ole käsitteenä mitenkään yksiselitteinen. Yhden mielestä folk on kansanmusiikkia, toiselle määritelmäksi riittää akustinen sointi.

– Kyllähän meidänkin yhdistyksen bändeillä on paljon akustista kitaraa ja muita akustisia soittimia. Toisaalta meidän festivaaleille on tulossa esiintymään Tuuletar, jonka sanoitukset ovat ihan trad kansanlaulua, mutta heillä on hiphop-pohjaista biittiä siellä taustalla, Oulu Folk ry:n puheenjohtaja Anniina Niemi toteaa.

– Folkmusiikki ei ole vain suomalaisen perinteen musisointia, vaan siellä voi olla myös kansainvälisiä sävyjä, kuten jotain lattarityylistä, ja sitä voidaan silti tehdä suomeksi. Eli yhdistellään eri kulttuurien meininkiä, yhdistyksen sihteeri Pinja Valo muistuttaa.

Yhtä lailla perinteikkäidenHaapavesi Folk Music Festivalin ja Kaustinen Folk Music Festivalin ohjelmistot osoittavat, että folk pitää sisällään hyvin monenlaista musiikkia.

Oulu Folk ry:n omissa piireissä viime aikoina suosiossa ovat olleet etenkin yhdysvaltalaisesta perinteestä kumpuavat americana ja bluegrass.

Kun Oulu Folk ry perustettiin 20 vuotta sitten, Oulun seudulla oli kysyntää yhdistykselle, jossa ei olla niin tarkkoja musiikkigenren rajojen suhteen. Pohjois-Pohjanmaan pelimanniyhdistys oli keskittynyt perinteiseen suomalaiseen kansanmusiikkiin.

Oulu Folkin jäsenmäärä ei ole vuosien varrella juurikaan heitellyt. Aktiivisesti jäsenmaksunsa maksaneita on tavannut olla noin 80 vuodessa, mutta postituslistalla on jopa 250 henkeä.

– Se on pitkälti samaa porukkaa, joka on ollut mukana alusta asti. Haasteena onkin ollut, miten tavoittaisimme uuttakin porukkaa mukaan. Oulussa on kuitenkin paljon uusia hyviä folkbändejä, Niemi kertoo.

– Nyt on ehkä vähän sellainen murrosvaihe. Uusia jäseniä alkaa tulla, kun olemme miettineet uudenlaisia tapahtumia ja uudenlaisia juttuja, Valo puolestaan uskoo.

Puheenjohtajan nuijaa viitisen vuotta pidellyt Niemi on huomannut, että parikymmentä vuotta vanhat konseptit eivät välttämättä toimi enää vanhoillekaan jäsenille.

– Pitää vähän kokeilla ja kuulostella, millaiset tapahtumat vetävät porukkaa – sekä vanhaa että uutta, Niemi sanoo.

Juhlavuotensa myötä Oulu Folk on vaihtanut aiemminJuurihoito-nimellä tunnetun vuosittaisen päätapahtumansa Oulu Folk Festivaliksi. Nimenvaihtoon on ollut useampikin syy.

– Vaikka miten olen yrittänyt teroittaa bändeille, että olette tulossa esiintymään tapahtumaan nimeltä Juurihoito, niin aina on jossain keikkakalenterissa tai laskussa lukenut Oulu Folk, Niemi selvittää.

– Sitten rupesimme miettimään, miksei se voisi olla Oulu Folk Festival. Uskon, että se tuntuu kaupunkilaisillekin enemmän kaikkien festarilta. Ja ehkä se Oulu Folk Festival -nimi muutenkin rajaa vähemmän. Monella saattaa olla juurimusiikista vieläkin suppeampi käsitys kuin folkista.

Festivaalin pääkonsertit ovat tuttuun tapaan perjantai- ja lauantai-iltoina.

Folk soi kuitenkin jo eilen tiistaina katusoittoiskuilla ympäri kaupunkia. Ennakkoklubin ja irrallisten konserttien lisäksi ohjelmassa on työpajoja, joissa pääsee perehtymään muun muassa karjankutsulauluun ja metsäsuomalaisten musiikkiin.

Oulu Folk Festival

Torstai 4.7.:

Maija Kauhanen, Duo Antonson & Tuominen ja jamit (Tuba).

Perjantai 5.7.:

Matti Johannes Koivu, Tuuletar ja Lanai (Prunnitori). Floodflower ja Mikko Koskela (Voimala 1889). Micke Björklöf & Blue Strip ja Henna Karppinen (45 Special).

Lauantai 6.7.:

Kauko Röyhkä, Slim Butler feat. Andrew Black (USA), Arto Louhela Rhythm & Blues Band ja Far Arden (Prunnitori). Höyhtyän herkät,

29

J. Goodie Quintet ja Cotton Gin (Voimala 1889).

”Nyt on ehkä vähän sellainen murrosvaihe. Uusia jäseniä alkaa tulla, kun olemme miettineet uudenlaisia tapahtumia ja uudenlaisia juttuja.” Pinja Valo sihteeri, Oulu Folk ry

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:24
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
10:23
Viasat kaappasi jääkiekon MM-kisaoikeudet vuosille 2024–2028 – osa peleistä näkyy maksutta
10:20
EM-paikka toisi pelaajille 100 000 euron bonuksen – voisiko arvokisapaikka tehdä suomalaiselle jalkapallolle saman kuin Calgaryn olympiahopea jääkiekolle? Tilaajille
10:09
Avieroprosessin keskellä eläville annetaan tietoa ja tukea verkossa – yhteys ammattilaisen apuun Oulussa
10:07
Mies puukotti isäänsä vatsaan Oulussa – syyttäjä vaatii kolmen vuoden vankeusrangaistusta
9:35
Kolumni: Kupittaan illassa näyttäytyi hymyilevä jättiläinen – Suomea vastaan tulee jalkapallon lilliputti
9:09
Trump ja demokraatit ottivat yhteen Valkoisessa talossa: demokraattien mukaan Trump sai "hermoromahduksen"
34
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
30
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
29
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
29
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
16
Eduskunta harvinaisen samoilla linjoilla kaivoslain uudistamisesta: "Monikansalliset yhtiöt ovat kaivaneet rikkauksia maastamme ilmaiseksi"
14
"Minulle on ehdotettu monta kertaa seksiä vaihtokaupaksi yöpaikasta" – Koditon on entistä useammin nainen, mikä tuo uhan väkivallasta ja hyväksikäytöstä
14
Mielenterveyspalveluista tehdään Oulussa yksi kokonaisuus – päivystyksen yhteyteen perustetaan selviämisasema

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image