Kotimaa

Yrityksille tulee koronatukea miljardi euroa eduskunnan päätöksellä

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) aikoo siirtää yritystukien jakamisessa vastuuta kunnille.
Kotimaa 26.3.2020 20:03
Aki Taponen

Kuntien yrityspalvelupuolta yritetään saada mukaan ohjaamaan hakijoita, jotta ely-keskukset eivät ruuhkautuisi yksinyrittäjien hakemuksista.

Yrityksille koronaviruksen takia maksettavat suorat tuet viisinkertaistuvat, eduskunta päätti torstaina. Ne nousevat lisäbudjetissa esitetystä 200 miljoonasta eurosta miljardiin euroon.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) sanoi, että valiokunta teki lisäbudjettiesitykseen historiallisen suuren muutoksen, jotta yrityksille koronaviruksesta aiheutuvia vaikutuksia voidaan lieventää.

Business Finlandin jaettavaksi tuleva summa nousee 700 miljoonaan euroon ja ely-keskusten 300 miljoonaan euroon. Potista myönnetään yrityksille suoraa tukea, jota ei tarvitse maksaa takaisiin.

Business Finlandin rahoituksen kohteena ovat ainakin matkailu, matkailun oheispalvelut, luovat ja esittävät alat sekä kaikki toimialat, joiden toimivuuteen koronavirustilanne vaikuttaa.

Ely-keskukselta haettava rahoitus on tarkoitettu pk-yrityksille, joille koronavirus on aiheuttanut poikkeuksellisia markkina- ja tuotantohäiriöitä. Sillä turvataan erityisesti yritysten maksuvalmiutta ja yritysrahoituksen saatavuutta.

Vastuuta kunnille

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että ely-keskukset eivät pärjää, jos 150 000 yksinyrittäjää siirretään heidän vastuulle.

– Me emme löydä sinne niin äkkiä hakemusten käsittelijöitä, vaikka rekrytoisimme kuinka. Siksi on alettu sorvata mallia, jossa kuntien yrityspuoli voisi olla ohjaava tekijä. Yksinyrittäjällä ei ole aikaa odottaa pitkää käsittelyä, Lintilä sanoi.

Timo Heinonen (kok.) sanoi kokoomuksen olevan tyytyväinen yritystukien viisinkertaistamiseen ja siihen, että niitä pystyään ohjaamaan partureille, kahviloille ja kuntosaleille ja myös yksinyrittäjille.

– Mutta oletteko pohtineet suoraa vuokratukea ja voisiko alkuvuoden arvonlisäveron palauttaa yrittäjille? Se olisi tehokas nopea keino auttaa yrityksiä yli tämän kriisin.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan kuntien kanssa käydään läpi, kuinka tukea pystytään ohjaamaan yksinyrittäjille kaikkiin tarpeellisiin menoihin.

– Se, että pystyisimme palauttamaan jo maksettuja arvonlisäveroja, vaatii isomaa järjestelmäremonttia. Ensi viikolla käymme täällä myös verolainsäädännön keskustelua, kuinka lykätään verojen maksua, Kulmuni sanoi.

Ei tukea osinkoihin

Lisätalousarvio on osa hallituksen viime viikolla päättämää tukipakettia yritysten toiminnan ja työpaikkojen turvaamiseksi. Sen kokoluokka oli alun perin 15 miljardia euroa, josta suurin osa lainojen takauksia.

Valtiovarainvaliokunta kiinnitti puheenjohtaja Johannes Koskisen mukaan huomiota myös yritysten vastuullisuuteen. Valiokunta piti tärkeänä valtion tuen ehdollisuutta siten, että julkista tukea saavat yritykset eivät samanaikaisesti jaa osinkoa omistajilleen.

– Business Finlandin ja ely-keskusten kautta myönnettävät tuet ovat siinä mielessä vastikkeellisia, että niiden pohjana ovat henkilöstöön liittyvät menot sekä yritysten kiinteät menot.

– Merkittävä osa tuesta on myös luokiteltavissa innovaatio- ja kehitystueksi, kun sen avulla pystytään avaamaan vaikeissa oloissa yrityksille myös uudenlaisia toimintamalleja, Koskinen sanoi.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Moni yritysjohtaja joutuis muuten vaihtaa vaatteet tuulipukuun ja autot Polski fiatiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"...Yrityksille koronaviruksen takia maksettavat suorat tuet viisinkertaistuvat, eduskunta päätti torstaina. Ne nousevat lisäbudjetissa esitetystä 200 miljoonasta eurosta miljardiin euroon..."

Firmoille annetaan suoraa tukea, eikä edellytetä omaisuuden myymistä.
Ihmisille annetaan rahaa tukena, kun ensin kaikki omistus on myyty.

Näin on Suomessa laki sama kaikille ja markkinatalous voi hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo oikeille yrityksille jaettu miljardi on helppo säästää maataloustuista, siellähän kauppa käy täydellä teholla. Silloin ei ole tarvetta tukiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niitäkö vielä löytyy suomesta oikeita vasemmistolaisia luulin niitten kuolleen jo sukupuuttoon ajat sitten.no niitten puheille aivan sama niitä vissiin niin vähän ja tuolla itä plokin maissa niin huonot palkat tuunareilla että sen hintaa pitää tuella pitää aisoissa jotta pystyvät ostaan ja ruottissa sama homma kun omaa ei löydy syödäänkin joka toinen päivä ulkomaalaisia.mulle kyllä pienenä jo opetettiin jottei kansan tahtoon saanut avokäsin koskea voi aate tarttua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritätkö oikein olla tyhmä vaioletko oikeasti. Tuet on aikoinaan luotu tasaamaan ruuan hintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö käyttää tätä tilannetta hyväksi ja kasvattaa kotimaista tuotantoa; nyt monet yritykset lomauttavat ja nostavat kädet pystyyn, kun Italiasta ei saa moottoreita ja Kiinasta komponentteja yms. Suomessa on omaa tietotaitoa riittävästi ja lähes valmiita tehtaitakin, hyödynnetään tilanne ja tehdään itse. Yritetään kuitenkin olla ryöstämättä joka portaassa, niin kuin on tahtonut Suomessa aina olla, ajatellaan pikkaisen yhteishyödyllisestikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä jotka "syöttäisivät yksinyrittäjät susille" eivät näe tulevaisuutta.
Oikeasti yksityiset yritykset selviävät vain suoralla tuella. Muuten näemme vanhojen sukujen yritysten jäävän jäljelle, ja tavallisten pienyrittäjien katoavan. Siinä saa sitten levittää puna-sanomaa aivan tosi elämässä.
Monialaiset ja ketjuyritykset tulevat rahastamaan jossain vaiheessa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi yritykset edelleen niputetaan kaikki samaan läjään? Meillä puhutaan samaan hengenvetoon Kone Oy:stä ja yksinyrittäjistä. Eihän missään toisessa ammattikunnassa tehdä näin suurta yleistystä!
Suomessa ei edelleenkään ymmärretä että yrittäjä maksaa veroina ja muina maksuina lähes kolminkertaisesti rahaa ulos yrityksestä mitä yrittäjä maksaa palkkaa työntekijälle. Ei siinä auta siirtää jotain vuokranmaksua tai lainanlyhennystä 2 -3 kuukautta eteenpäin. Maksaa ne pitää silti.
Mitä "yrityksiä" nyt jää Suomeen jäljelle tämän virus epidemian jälkeen? On kehä 3 sisäpuolella ja isoissa kaupungeissa olevat pienyritykset jotka jäävät henkiin. Loput on näitä isoja yrityksiä ja kansainvälisiä ketjuja. Ja tietysti Oulussa Arina sekä K-kaupat. Ne nyt jää jäljelle yhdessä torakoiden kanssa vaikka mitä tapahtuisi täällä pallolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen huomaa aina näissä keskustelupalstoissa että ei rivikansalainenkaan ymmärrä mitä eroa on kone oyjllä ja tmi yrittäjällä. Pitävät yrittäjää vihollisena ja porvarina. Vasemman linjan herravihaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olemme menossa kriisien aikana sellaiseen toimintakuvioon, että yritykset lomauttavat työntekijänsä nopeutetulla aikataululla ja yrityksille jääneet muut kulut ja riskit siirretään veronmaksajien kustannettaviksi. Kuka maksaisi koronaviruskriisistä veronmaksajille tulevat kustannukset?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulevia vaalirahapotteja ollaan nyt jakamassa. Elyillä on valmiit hakemusjärjestelmät, mutta toimintaedellytykset on vielä saatava minimiin. Kuntiin rahat saadaan helposti piilotuettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maatiloille voi hakeutua 18 000 yrittäjää maataloustöihin selvitäkseen velvoitteistaan. Näihin maatiloille töihin meneviin yrittäjiin voidaan kohdistaa paikallista sopimista ja tarjota työehtosopimuksia huonompia työehtoja. Tätähän nämä yrittäjät haluavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokaisella yrittäjällä on oma pankkinsa, joka tuntee yrityksen tilanteen.

Valtion takaaman siltalainan tulisi riittää. Ehdolla, että osan saisi jopa anteeksi jos tilanne viranomaisten toimien takia pitkittyy,

Ei siihen virkamiehiä tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liian löperöä rahan jakamista. Tulonsiirto taas rikkaimmalle kymmennykselle. Sitähän omistajat, oikeisto ja EK ovat tässä halunneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nekö yksinyrittäjät on niitä rikkaimpia? Otappa ne punaiset lasit silmiltä niin voit huomata että näin ei ole.

Tosiaan mitä tukiin tulee niin ei ollu valtiolla rohkeutta hoitaa tukea ilman noita byrokraattivälikäsiä. Veikkaampa että monella jää tuet hakematta vaikkka tarve olis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksinyrittäjät siirtyvät työttömyysturvan piiriin, kyse ei ole samoista rahoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos yksityisyrittäjä oikeasti työttömyysturvan piiriin siirtyy, niin sitten peli on jo menetetty.

Toimitusketjuja ei saa päästää katkeamaan.
Kerran katkettuaan, niitä on miltei mahdoton saada uudelleen toimimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei saanut köyhät Vappusatasta, mutta nyt saa yritykset Pääsiäismiljardin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on niin että jos ei ole yrityksiä niin ei olis niitä työpaikkojakaan ja sinunki sosiaalituet ois mukava haave vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
11:22
Humalaisen miehen ajama moottorikelkka kaatui jäällä Torniossa – sekä kuski että kyytiläinen loukkaantuivat, kummallakaan ei ollut kypärää
11:00
Kipujen mies ja sairauden tuttava – oululainen pastori Kauko Uusila kärsi vuosikausia kroonisesta kivusta ja lukee nyt kärsimyksestä kertovia raamatunkohtia uusin silmin Tilaajille
11:00
Perhe rakensi 35 neliön talon ja viihtyy pienissä tiloissaan: "Moni on sanonut tämän tuntuvan isommalta kuin neliöt antaisivat ymmärtää" Tilaajille
10:00
"Oi, kuinka me kankeat suomalaiset halaammekaan toisiamme": Kysyimme tutkijoilta, miltä elämämme näyttää pandemian jälkeen – Mutta entä, jos mikään ei muutu? Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
17
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

201 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image