Kotimaa

Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kah­den­kes­ki­siä kes­kus­te­lu­ja – "­Mil­le­ni­aa­lit haluavat mennä eteenpäin osaa­mi­ses­saan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"

Tommi Männistö, Studentwork Group Oy:n Pohjois-Suomen aluejohtaja, korostaa perehdyttämisen merkitystä työntekijän sitouttamisessa uuteen työpaikkaan. Studentwork tekee vuosittain kyselytutkimuksen Suomessa ja Ruotsissa nuorten osaajien työelämäodotuksista. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 19.10.2019 9:02
Päivi Alasuutari

Kyselytutkimus nuorista osaajista paljasti muun muassa, ettei verkko-opiskelu uuteen työpaikkaan perehdyttämisessä kiinnosta diginatiiveja. He haluavat henkilökohtaista ohjausta.

Kun ihminen on työuransa alussa, mitä hän odottaa perehdytykseltä uudessa työpaikassa? Henkilöstöpalveluyritys Studentwork Group Oy kysyi asiaa yli tuhannelta milleniaalilta eli y-sukupolvelta, joista tuli nuoria aikuisia 2000-luvun alkupuolella.

– Kymmenen vuoden päästä työvoimasta 70 prosenttia on milleniaaleja, toteaa Tommi Männistö, Studentwork Group Oy:n Pohjois-Suomen aluejohtaja.

Yritys esitteli kyselytutkimuksensa tuloksia perjantaina aamiaistilaisuudessa Oulussa.

Monissa viime vuosina tehdyissä tutkimuksissa on käynyt ilmi, että y-sukupolvi ja sitä nuoremmat odottavat työelämältä erilaisia asioita kuin heidän vanhempansa.

Nuori sukupolvi haluaa tehdä työtä, joka on heidän arvojensa mukaista ja he haluavat kokea, että työllä on merkitystä. Myös työnantajansa milleniaali valitsee arvojen perusteella. Jos työ ei tyydytä, hän vaihtaa työnantajaa.

– Hyvin toteutettu perehdytys sitouttaa työpaikkaan, lisää työtyytyväisyyttä ja tekee uudesta työntekijästä nopeammin tuottava työntekijän, Männistö kiteytti.

Kyselytutkimukseen vastanneista 50 prosenttia suosi kattavaa perehdytysohjelmaa pelkän työssäoppimisen sijaan.

– Kattava suunnittelu, hyvä organisointi ja selvä aikataulu olivat monen vastaajan mielestä perehdytyksen kannalta tärkeimpiä asioita.

Päivittäisten työtehtävien selkeä opastaminen oli tärkeää, mutta vastaajat kaipasivat myös teoreettista tietoa hahmottaakseen isomman kuvan: mikä on yrityksen strategia ja mikä uuden työntekijän työpanoksen merkitys kokonaisuudessa.

Konsultti Jonna Juutilainen kuuluu itsekin y-sukupolveen eli milleniaaleihin. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Selvityksen tekijöiden yllätykseksi diginatiiveiksi kutsutut milleniaalit eivät lämmenneet e-oppimiselle eli verkko-opiskelulle osana perehdytystä.

– Ehkä heitä epäilytti sosiaalisen ulottuvuuden puuttuminen e-oppimisessa, Männistö pohti. Hänen mielestään verkko-opiskelu voisi kuitenkin parhaimmillaan tehostaa perehdytysvaihetta, kunhan käytetään laadukkaita oppimisympäristöjä.

Vastaajat arvostivat erityisesti henkilökohtaisia kontakteja: esimiehen aktiivista mukanaoloa, keskustelua heidän omista odotuksista ja tavoitteista työsuhteelle. 70 prosenttia vastanneista halusi jopa kuukausittaista kahdenkeskistä keskustelua esimiehen kanssa.

– Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä.

Mentorointi on kasvava trendi, jota kannattaa suosia. 60 prosenttia toivoi, että heille nimettäisiin oma mentori.

Asian nosti esille myös tilaisuudessa mukana ollut Jonna Juutilainen, Pepron Oy:n konsultti ja milleniaali itsekin. Hän oli toiminut uusien työntekijöiden mentorina edellisessä työpaikassaan.

– On helpompi kysyä niitä tyhmiä kysymyksiä henkilöltä, joka on nimetty perehdyttäjäksi. Työyhteisöön mukaan pääseminen on tosi tärkeää, Juutilainen sanoi.

Perehdytystä kannattaa räätälöidä työntekijän persoonallisuus huomioiden. Vastauksista kävi esimerkiksi ilmi, että osa haluaisi tavata uusia työkavereitaan jo ennen töiden aloittamista, toiset eivät.

– Osa ei ole mukavuusalueellaan, jos heidän odotetaan olevan tiiviissä vuorovaikutuksessa heti alussa, Männistö huomauttaa.

Juutilainen piti tärkeänä, että perehdytys on suunnitelmallista.

– Jos uudelle työntekijälle ensimmäisenä työpäivänä ryhdytään vasta tulostelemaan jotain intrasta, tunne on vähän ikävä.

Nuoret osaajat työelämässä 2019

Henkilöstöpalveluyritys Studentwork tekee vuosittain tutkimuksen nuorten osaajien työelämäodotuksista.

Vuoden 2019 tutkimuksen aiheena perehdytys.

Vastaukset on kerätty kyselytutkimuksella 1 134 suomalaiselta ja ruotsalaiselta nuorelta, joista enemmistö oli suomalaisia.

Vastaajista 42 prosentilla oli alempi korkeakoulututkinto, 32 %:lla ylempi korkeakoulututkinto, 25 %:lla lukio tai ammattikoulu, prosentilla peruskoulu.

Työkokemusta 50 prosentilla oli 1–5 vuotta, 26 %:lla alle vuosi, 24 %:lla yli viisi vuotta.

Vastauksista nousi neljä tärkeintä menestystekijää onnistuneeseen perehdytykseen: perehdytyksen rakenne, yhteisöllisyys, oppiminen ja viestintä.

50 % vastaajista suosi kattavaa perehdytysohjelmaa, kun vaihtoehtona oli työssäoppiminen, sen valitsi noin 30 %.

52 % oli valmis käyttämään aikaansa itseopiskeluun ennen työn aloittamista.

Uusien kollegoiden tapaaminen ennen töiden aloittamista jakoi mielipiteet tasaisesti.

Sama jako näkyi sosiaalisissa tapahtumissa osana perehdytystä: 37 % sanoi niille ehdottomasti kyllä, ja lähes yhtä iso osa vastasi ei.

Milleniaalit ovat skeptisiä e-oppimiselle, 78 % haluaa opetuksen kasvotusten e-oppimisen sijaan.

Lähde: Nuoret osaajat työelämässä 2019 – Perehdytys

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Miten muka vanhempi sukupolvi eroaa näissä katsantokannoissa näitä ’milleniaaleista’? Kaikki tämä pätee kaikkiin firman työntekijöihin. Muille on vaan jo opetettu, että ainut saatavilla oleva perehdytysmateriaali on e-learning. He ovat myös käytännön kokemuksen myötä tajunneet, että hyvät ja asiansa tuntevat esimiehet ovat harvassa. Tyhjästä on paha nyhjäistä. Nuoret ovat vielä toistaiseksi optimisteja. Toivottavasti työpaikoissa on kuitenkin tapahtunut edes jotain kehitystä tällä saralla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka hemmetti on kiinnostuut siitä että työkaveriksi tulee joku jota työ ei ehkä edes kiinnosta. Mihin näitä z- ja y -asenteita ylipäätään tarvitaan, tänään innostus kun voi laantua huomenna koska Amsterdamissa on kivaa. Kuten muutkin ovat kommentoineet, tässä ei ole mitään uutta. On työhalukkaita ja sellaisia joiden ei tarvitse töitä haluta kun muutennii pärjää. Pappa betalar?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuppaa näillä uuden polven nuorilla olemaan pahoja puutteita ihan perusasioissa, äidinkieli on hakusessa, päässälaskutaito olematon tai ei osata ollenkaan, jopa yleistiedot ovat monella täysin hakusessa kuten kuka on pääministeri, minä vuonna Suomi itsenäistyi jne. Mutta luulot itsestä ja puheet osaamisesta ovat kovat. Ikävä tilanne kun pomon joutuu pudottamaan henkilön maan pinnalle. Eikä saa yleistää, löytyy aivan mahtavia ja osaavia tyyppejä mutta kuitenkin, Yhteen aikaan reilu 10 vuotta sitten valtion yrityksissä ja kuntasektorilla oli kovassa huudossa "kouluttaa" esimiehiä erilaisissa valmennusyritysten yms. henkilöstön kehittämiseen "erikoistuneiden" firmojen pikakoulutuspäivillä. Paketit maksoivat aivan mielettömästi eikä niistä jäänyt mitään käteen. Viikko "opeteltiin myymään klemmareita", a 10.0000 euroa. Täyttä bull shittiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa hömppä piilotetaan suomen kielestä poikkeaviin sanoihin ja ollaan muka niin viisaita ja sivistyneitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikään kuin milleniaalit olisivat jokin uusi supertyöntekijäryhmä. No, kaikella kunnioituksella, eivät kai sentään. Nuorista kun puhutaan siellä on pieni osa joka kykenee itsenäiseen ajatteluun ja toimintaan. Suurella osalla on haasteita elämisen perustaidoissa joka näkyy yhä lisääntyvänä uusavuttomuutena. Ja totta kai silloin kaipaa jatkuvaa ohjausta ja jatkuvaa sparrausta ja sitä esimiehen tukea.
On ehkä liioiteltua nostaa milleniaalisukupolvi paremmin arvonsa tai tavoitteensa tunteviksi. Esimerkiksi arvomaailma peritään kotoa vanhemmilta ja ympäröivästä yhteisöstä. Se ei synnyt nuoren päässä tyhjiössä. Mikään yritys ei kestä työkulttuuria jos jokaisella työntekijällä on oma mentori.
Ehkä pitäisi kehittää sitä tiimityötaitopuolta ja vastuun kantamista. Ei helppoa urapolkua huipulle ole olemassakaan. Lisäksi kun puhutaan diginatiiveista on hyvä hahmottaa että termi viittaa tiettynä ajankohtana syntyneisiin henkilöihin ei taitotasoon.
Olen kohdannut paljon näitä ns. diginatiiveja joiden esimerkiksi tietotekniset taidot ovat todella heikolla tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samat odotukset työelämän suhteen kuin 25 vuotta sitten aloittaneillakin. Paitsi että tällä kertaa astuminen arkeen on edellistäkin sukupolvea karumpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on loistava juttu. Johtajat ja yritykset joutuvat kehittymään.

Henry Ford ja 1800-lukulainen pelolla johtaminen ovat mennyttä aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos työ ei tyydytä eli mitään ei haluta tehdä, mutta suuren palkan voisi nostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esimiehen rooli?
Katsokaa siltainsinööri Jaatisen video ja puhukaa sitten.
Höpötys milleniaaleista on ihan absurdi, ikään kuin he olisivat jotain sateen tekijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä uutta tuossa on?

Ainut ero meihin viiskymppisiin on, että me pystymme ja haluamme oppia asioita itenäisesti verkossa. Ehkä se johtu siitä, että olemme oppineet, ettei esimies kuitenkaan mitään osaa eikä opeta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaverihan tekee kovasti markkinointityötä oman yrityksensä piikkiin. Itse "tutkimuksessa" ei taas ole mitään uutta, eikä koske varmastikaan pelkästään jotain "milleniaaleja", hekin lienevät kuitenkin yksilöitä. "Hyvin toteutettu perehdytys sitouttaa työpaikkaan, lisää työtyytyväisyyttä ja tekee uudesta työntekijästä nopeammin tuottava työntekijän, Männistö kiteytti." Tämä on kyllä pitänyt paikkansa kautta aikain. Perehdytystä kaivattaisiin jokaisessa työpaikassa, mutta se on eri asia kuin kädestä taluttaminen ja kädestä pitäen syöttäminen. Eivätkö "diginatiivit" osaa myös itse hakea tietoa työnantajansa arvoista, asenteista tai strategioista? Ja kenellä nykypäivän yhä kiihtyvätahtisemmassa työelämässä on aikaa sitoa omaa työaikaansa jatkuvaan uusien työntekijöiden "vierihoitoon", kun se aika on omasta työstä pois? "Nuori sukupolvi haluaa tehdä työtä, joka on heidän arvojensa mukaista ja he haluavat kokea, että työllä on merkitystä. Myös työnantajansa milleniaali valitsee arvojen perusteella. Jos työ ei tyydytä, hän vaihtaa työnantajaa." Tuohon ei muuta voi sanoa kuin että onnea matkaan! Tuolla asenteella juuri sitä tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä me vanhemmat työntekijät tuollaista toivottaisiin. Mutta suomalaisissa yrityksissä esimiehet elävät vielä 1800-luvun käskytyskulttuuria eikä työntekijöiden mielipiteet ole koskaan kiinnostanut heitä. Kaikki ovat hävinneet siksi ettei Suomessa opeteta esimiestehtäviä oikeastaan missään kunnolla. Jotkin ammattiliitot järjestää tyhjänpäivisiä parin päivän kursseja, mutta opetus pitäisi olla osa yhteiskuntaopetusta jo kouluaikana.

Viimeistään ammattikoulussa ja lukiossa pitäisi olla kursseja joissa opetettaisiin työntekijän roolia työpaikoilla mutta myös sitä miten johtajien ja esimiesten kannattaisi toimia ja ennen kaikkea kuunnella alaisiaan. Jos työntekijälläkin on käsitys johtajien roolista yrityksestä niin sehän olisi vain hyvä homma. Voisi parantaa työilmapiiriä ja jopa yritysten taloutta merkittävästi tulevaisuudessa. Monissa maissa isojen yhtiöiden johtajat tulevat erillisten yksityiskoulujen kautta. Moni suomalainenkin johtaja on sellaisen käynyt sitten lukion tai yliopisto-opintojen jälkeen. Miksi me ei sisällytettäisi tuollaista käytännön opetusta kaikille? Muistaakseni minun aikana oli jonkin kurssin yhteydessä työelämäoppia tai jotain vastaavaa, mutta se oli hirveän kuivaa ja käsitteisiin pureutuvaa tyhjänpäiväistä touhua joka ei valmentanut työelämään oikeastaan mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuluko tuo jihad-parta Y-sukupolveen? Sais pikkuhiljaa mennä jo ohi tämä järkyttävä partailu, onko tämä jonkun Game of Thrones -sarjan inspiroimaa. Joka tapauksessa järkyttävän näköistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaljuus kun ei ole muotia muuten kuin värkkäämällä naamakarvojen kanssa, itsepetosta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh mitä kirjoitusta. Pelkkää minä minä. Voi sinä sinä, onko sinussa munaa perustaa perhe ja kantaa vastuuta siitä. Haluatko on osa tätä maata vai virtuaali hörhö. Uskotko, että vain sinun digi digi osaaminen on Suomen ja lastesi tuki ja turva. Pörssi, raha, verot, koulutus ym merkitsee. Ei sinun Ego.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurimmassa rautatie virmassakin kehityskeskustelut aivan huuuuhaaata, kallista työaikaa menee täysin hukkaan, sama pas.a joka vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo x-, y- ja z-sukupolvet sekä kaiken maailman milleniaalit ovat mainosmiesten keksintöä. Haluttiin myydä ns. älylaitteita nuorisolle ja saatiin huoltajat eli maksajat tuntemaan häpeää vanhuudestaan ja jälkeenjääneisyydestään. Ei se äly siirry laitteista ihmisen aivoihin ja laitteiden käytönkin osaaminen on heikohkoa. Joitakin valmisohjelmia osataan käyttää, mutta uutta ei kyetä luomaan. Oikeastihan sitä älyä on kertynyt enemmän vanhemman sukupolven ihmisten päihin ihan perinteisen ajattelun ja ongelmanratkaisun kautta. Nuoremmille sukupolville ei pumpulin sekaan ole paljoa mahtunut. Harmi kyllä, orastavaakin kapasiteettiä menee hukkaan, kun ei uskalleta oman hyvin pienen ja ankarasti rajatun mukavuusalueen ulkopuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän pomolla on parisuhdekriisi, akuutti ja krooninen. Näkyy heti kun on tullut ovesta sisälle. Ja toiset osaa päätellä jo siitä kuinka Volvonsa parkkeeraa. Keskustelkoon kuka tohtii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image