Kotimaa

Valtio omistaa viinatehdasta ja lentoyhtiötä, mutta miksi? Ex-kans­lia­pääl­lik­kö: "En oikein ymmärrä, miten valtion pe­rus­teh­tä­viin voi kuulua viinan keitto"

Työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö Erkki Virtasen mielestä huoltovarmuustekijät voisivat toteutua huomattavasti matalammillakin omistusosuuksilla tietyistä yhtiöistä.
Kotimaa 21.5.2019 19:00 | Päivitetty 21.5.2019 19:16
Markku Uhari

Hallitusneuvotteluissa syntyi kitkaa valtion omistusten myymisestä, mutta mitä yhtiöitä valtio oikein omistaa? Työ- ja elinkeinoministerin entisen kansliapäällikön Erkki Virtasen mukaan suuri osa on tarvittaessa kauppatavaraa. Vaakakupissa painavat kuitenkin tuotot.

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen vetämissä hallitusneuvotteluissa syntyi tällä viikolla railoja puolueiden välille valtion omaisuutta koskevien aikeiden takia.

Neuvotteluissa jouduttiin maanantaina pitämään hengähdystauko, koska vasemmistoliitto ei purematta niellyt suurten väylähankkeiden rahoittamista sillä, että myydään valtion omaisuutta.

Neuvottelutauko jäi lyhyeksi, ja neuvottelut jatkuivat tiistaina.

Samalla railo kuitenkin herätti kysymyksen siitä, mitä myytäväksi kelpaavaa omaisuutta valtiolla oikein on.

Valtio omistaa 17 pörssiyhtiötä

Valtiolla on mittava kiinteistö- ja maaomaisuus, mutta usein julkisuudessa valtion omaisuudella viitataan erityisesti valtion yhtiöomistuksiin.

Kaikkiaan Suomella on omistuksia yli 60 yhtiössä. Näistä pörssiyhtiöitä on 17, ja useiden yhtiöiden omistuksia hallinnoi valtion sijoitusyhtiö Solidium. Maanantain päätöskurssilla laskettuna Solidiumin osakesalkun arvo oli yli 7,3 miljardia euroa.

Suomen valtio omistaa tällä hetkellä suoraan energiayhtiö Nestettä, Fortumia sekä Finnairia. Yli 50 prosentin omaisuus valtiolla on Fortumista ja Finnairista.

Näiden lisäksi valtiolla on noin 36 prosentin omistus alkoholiyhtiö Altiassa. Altia-omistus siirrettiin helmikuussa valtion täysin omistamaan kehitysyhtiöön Vakeen.

Kaikkein arvokkaimmat ovat nimenomaan Nesteen ja Fortumin omistukset.

Markkinoita nopeammasta kurssinoususta nauttinut Neste on arvoltaan noussut niin, että valtion runsaan 44 prosentin omistus on alkuviikon markkina-arvolla yli 10 miljardia euroa. Fortum-omistuksen arvo on puolestaan 8,6 miljardia.

Useassa yhtiössä eduskunta on määrittänyt omistusosuudet, joiden alle valtio ei mene.

Osaa omistetaan huoltovarmuussyistä

Valtiolle on joidenkin yhtiöiden osalta määritetty strateginen intressi, joiden vuoksi se on yhtiössä mukana. Näin on varsinkin monen listaamattoman yhtiön osalta, kuten valtion täysin omistamalla lentokenttäyhtiöllä Finavialla tai jäänmurtopalveluita tuottavalla Arctialla.

Fortumissa ja Nesteessä valtio on esimerkiksi mukana turvatakseen sähkön ja polttoaineen tuotannon, myös poikkeusoloissa.

Altiassa sen sijaan ei strategista intressiä ole. Altia oli historiallisesti osa samaa yhtiötä, joka omisti Alko-myymälät. 1990-luvulla Altia kuitenkin erotettiin omaksi yhtiökseen mutta jäi valtion omistukseen. Yhtiö listattiin Helsingin pörssiin viime vuonna.

– En oikein ymmärrä, miten valtion perustehtäviin voi kuulua viinan keitto, toteaa työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö ja pitkäaikainen budjettivirkamies Erkki Virtanen.

Virtanen arvioi, että huoltovarmuus ei edellyttäisi sitä, että valtion tarvitsisi olla kaikissa yhtiöissä suurin omistaja.

Hän myös toteaa, että suuri osa valtion omistamista yhtiöistä voisi olla "kauppatavaraa", nykyisistä strategisista intresseistä huolimatta. Monen yhtiön markkina-arvo on kuitenkin pieni, kun niitä suhteuttaa valtiontalouteen.

Esimerkiksi lentoyhtiö Finnair on Virtasen mukaan sellainen, joka saattaa jonain päivänä joutua etsimään itselleen suuremman kumppanin.

– Mitään huoltovarmuuteen tai ideologiaan liittyviä syitä ei voi olla sille, että omistetaan lentoyhtiötä, sanoo Virtanen.

Vaakakupissa tuotot

Myyntivoittojen vaakakupissa painavat kuitenkin osakkeista jo saatavat osinkotulot.

Valtio sai viime vuonna osinkotuottoja ja pääoman palautuksia kaikista yhtiöistä noin 1,4 miljardia euroa. Potista valtaosa tuli pörssiyhtiöistä.

Omaisuuden myyntiä voi Virtasen mukaan arvioida myös siitä näkökulmasta, saako samalla rahalla muualle sijoitettuna yhtä hyvää tuottoa.

Vertailuksi: jos valtio möisi Altia-omistuksensa, saisi se tiistain markkinahinnalla runsaat 94 miljoonaa euroa. Toisaalta yhtiö maksoi osinkoa valtiolle liki 5 miljoonaa euroa viime vuonna.

Tuotto voisi kuitenkin Virtasen mukaan olla lisäarvoa yhteiskunnalle, ei pelkkiä euroja valtion kirstuun.

– Missä tuotto on paras, ja kenelle se menee? Osinkotuotto menee valtiolle, mutta [väylähankkeiden] liikennemäärät tuottavat kansantalouteen kasvua, joka menee muualle kuin valtion budjettiin. Vähän vaikeita laskuharjoituksia.

Valtiolla omistuksia 17 pörssiyhtiössä

Suomen valtio omistaa suoraan kolmea Helsingin pörssissä listattua yhtiötä.

Muut omistukset ovat valtion 100-prosenttisesti omistamien kehitysyhtiö Vaken ja sijoitusyhtiö Solidiumin hallinnoimia.

Yhtiö, valtion osuus ja osuuden arvo

Altia

: 36,24%, 94,56 miljoonaa euroa (Vaken alaisuudessa omistus)

Finnair

: 55,81%, 479,15 miljoonaa euroa

Fortum

: 50,76%, 8,613 miljardia euroa

Neste

: 44,27%, 10,862 miljardia euroa

Solidiumin

kautta valtio omistaa vähemmistöosakkaana seuraavia yhtiöitä: Elisa, Kemira, Konecranes, Metso, Nokia, Nokian Renkaat, Outokumpu, Outotec, Sampo, SSAB, Stora Enso, Tieto ja Valmet.

Solidium-omistuksista arvokkain on 9,98 prosentin osuus Samposta, jonka arvo on 2,174 miljardia euroa. Osakesalkun kokonaisarvo on noin 7,33 miljardia euroa.

Arvot perustuvat maanantain 20.5.2019 päätöshintatietoihin.

Lähde: Valtioneuvoston kanslia

MAINOS

Kommentoi

Altia on tärkeä neuvoa antavana tekijänä, jos korvaan alkaa koskea, mutta Arctia on lähinnä mukavuuslippulaiva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko montaa asiaa, mikä olisi Erkki Virtasen mielstä oikein ja hoidettu oikein? Hän on kuitenkin ollut näköalapaikalla monta vuotta, mutta kaikki näyttää olevan huonosti. Maalta on helppo huudella, kun merellä on hätä. Toisaalta pitäähän valtiojohdolla olla edulliset juomat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me ollaan niin pieni valtio ja tuloja tarvitaan. Rahaa ja varallisuutta meillä on kovin vähän yksityissektorilla. Jos valtio ei omista ja rakenna, niin sen tekevät isot ja monikansalliset yhtiöt. Suomi imetään kuiviin. Jo nyt EU suosii rahan kerääntymistä isoihin bisneksiin. Se on vain kauppaliitto. Suomea ja sen rahoitusta tuler suojella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on ideologinen valinta. Miestä, joka myy asuntonsa ja kuluttaa rahat elämiseen, pidetään hölmönä. Kuitenkin näin halutaan valtion tekevän. Norjan valtiolla on valtava öljyrahasto, joka se vasta omistaakin paljon erilaisia osakkeita, myös ulkomaalaisia. Nämä sijoitukset tuovat hyvinvointia ja vaurautta norjalaisille. Norjalaiset ovat hölmöjä, kun he eivät ymmärrä, että valtion tehtävä ei ole omistaa. Suomalaiset markkinaliberaalit eivät ole sitä heille kertoneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion on erittäin hyvä ja suorastaan välttämätöntä omistaa mm. viinankeittotehtaita, joilla kerätä viinan käyttäjiltä rahaa valtion kassaan viinan haittavaikutusten kustannuksiin - vähintään niin paljon kuin ne kustantavat mielummin tietenkin paljon enemmän. Miksi heidän, jotka eivät viinaa käytämällä aiheuta haittoja pitäsi maksaa veroissa nuokin kustannukset?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyypillista SDP:n ja vihreiden politiikkaa, valtion kannattavaa omistusta vähennetään. Käytetään rahat sitten pysyviin menoihin. Näin saadaan Suomea velkaantumaan lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi se yksityinen myös tehdä itselleen lentoyhtiön, mutta siihen tarvitaan valtavasti rahaa.
Valtion investointi on kymmeniä miljardeja euroja, veronmaksajat maksaa sen ja sekö pitää lahjoittaa sitten yksityiselle sektorille ja pörssiyhtiöille.
Valitettavasti keneltäkään ei löydy niin paljon rahaa, että olisi varaa maksaa oikeaa hintaa valtion omaisuudesta, ilmaiseksi pitää saada, ensin yhtiöitetään sitten lahjoitetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun katsoo hallituksen kasausta tänä vuonna, on helppo uskoa että viinankeitto nimenomaan kuuluu valtion ydinosaamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eeeii voi valtion perustetäviin kuulua mikään bisnekset. Sen perustehtäviin kuuluu vain tavallisen kansalaisen kuiviin verottaminen. Bisnekset kuuluu bisnisMiehille! (Suomennettuna isolle pojille)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Absolutistien käsitys normaali elämästä on muutenkin niin vajavaista, ettei viinankeiton tarpeellisuus voi mitenkään iskostua ajatuskykyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jossakin on kyllä mätää, jos valtion korkeasti palkkaamat virkamiehetkin on sitä mieltä, että valtio ei saa omistaa mitään, mikä tuottaa niitä euroja, joilla palveluja maksetaan ja myös heidän palkkansakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärtääkö kansliapäällikkö että valtio tarvitsee jostain tulojakin.

Verotuloja ei Kerry tarpeeksi tuloa koska isojen yritysten rahavirrat kulkevat veroparatiiseihin pain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No.Eihän lypsävää lehmää kannata tappaa.
Edelliset Hallitukset ovat myyneet jo tarpeeksi kannattavia yhtiöitä ulkomaisille, jotka ei sen jälkeen tuota Suomelle mitään.
On tyhmää politiikkaa ajatella näin lyhyenä ajanjaksoina, mutta politikot yrittävät näin pelastaa omaa nahkaansa.
Onkohan Virtanen SDP:n kannattaja kun nyt noin ottaa kantaa näihin yhtiöihin.
Viinan tekeminen ja yhtiön omistaminen on kannattavinta mitä voi ajatella.
Sanokoon muut mitä tahansa.
Neste, Fortumi, Finnair ja monet muut yhtiöt ovat Suomelle tärkeitä, niistä ei kannata luopua alle määräämisvallan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sooon Erkki sillä tavalla kun Suomen kansa ei osaa läträtä alkoholilla niin se täytyy olla valtion monopoli.

Sitte kun kansa sivistyy eurooppalaiseksi ja viinit ja väkevät saadaan kauppoihin, niin eiköhän se valtiokin voi luopua viinabisneksistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika synkkää menoa tiedossa kun hallitusneuovotteluissa jo huudetaan suut vaahdossa siitä mitkä kaikki pitää myydä pois !

Viimeisetkin lypsävät lehmät naapurille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkakaa keittämään viinaa tappiolla, niin sitten se on valtiopisnestä. Koska Talvivaara/Terrafame pystyy maksamaan voitoosta veronmaksajille takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

100 miljoonaa on mitätön summa. Maahanmuuton on laskettu suomelle maksavan noin 2000 miljoonaa vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:37
Allas Sea Poolin lykkääminen vuodella oli välttämätöntä – Töölö Urban: "Ei voi sanoa, että mikään olisi mennyt varsinaisesti pieleen"
14:32
Venäjä laukaisi avaruuteen ihmistä muistuttavan Fedor-robotin, jonka on tarkoitus työskennellä Kansainvälisellä avaruusasemalla
14:15
Kaleva oikaisee
13:22
Kosovon parlamentti hajotettiin, uudet vaalit 45 päivän sisällä
13:22
RKP:n viesti budjettiriiheen: Koulutusrahoista ei saa tinkiä – Henrikssonin mukaan raharatkaisu on tehtävä heti syyskuussa
13:19
"Kaveriporukan videot näyttävät aika samoilta kuin ison viestintätoimiston tekemät" – OMVF:n tuomari Ville Pirinen kehuu musiikkivideoiden voivan Suomessa hyvin
13:14
Jo vähäinenkin liikunnan lisäys vähentää vanhusten kuolemantapauksia – intensiivinen liikunta vielä hyödyllisempää
84
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
72
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
51
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
30
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
23
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
19
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image