Kotimaa

Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys

Keskitalvella Euroopan kylmin vyöhyke ulottuu ennusteen mukaan Suomesta Ukrainaan. Kylmyyden tuo Siperiasta saapuva, jäätävä virtaus.
Kotimaa 17.10.2019 21:17
Jami Jokinen

Kunnon talvisäät tulevat Suomeen myöhään, mutta iskevät kovaa.

Näin arvioi Accuweather.com tuoreessa, koko Eurooppaa koskevassa pitkän ajan talviennusteessaan.

Yhtiön mukaan alkutalvi voi olla myrskyinen niin Skandinaviassa kuin esimerkiksi Britanniassakin. Vaikka kylmiäkin jaksoja tulee, saattavat lämpötilat olla joillakin alueilla olla jopa keskimääräistä korkeampia.

Ennuste on tältä osin samansuuntainen kuin Lännen Median muutama viikko sitten uutisoima Severe Weather Europe -verkkosivuston arvio.

Siperia saapuu tammikuussa

Todellinen talvi tulee ennusteen mukaan vasta tammikuussa, samalla kuin myrskyjä tuovat ilmavirtaukset rauhoittuvat.

Erityisesti tammikuun lopulla tai helmikuun alussa Suomeen ja itäiseen Eurooppaan virtaa meteorologien mukaan suorastaan jäätävää ilmaa suoraan Siperiasta. Suomen ja Ukrainan väli arvioidaan talvella maanosan kylmimmäksi.

Siperian kylmyys voi syöksyä aina Puolaan, Slovakiaan ja Romaniaan saakka.

Samalla runsaampien lumisateiden todennäköisyys kasvaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (63)

Tulisi ilmastonmuutos että tiet pysyisi sulina ympäri vuoden. Tarttis korjata teitä vähemmän ja valtio säästäsi pitkän pennin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tässä muka mitään uutta, että tammikuun lopussa ja helmikuun alussa on talven kovimmat pakkaset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aiemmat pitkän ajan sääennusteet ovat olleet pääasiassa viihdettä. Aina joku osuu tietysti oikeaankin, kuten arvauksissa on tapana ihan tilastollisestikin.

Sää ja ilmasto ovat epälineaarisia dynaamisia systeemejä, toisin sanoen kaoottisia. Mikään mallinnus ei pysty tekemään tällaisten systeemien käyttäytymisistä oikeaan osuvia pitkän ajan ennustuksia. Matemaatikot tämän tietävät. Soisi tämän tiedon leviävän myös ilmastomalleja palvovien ilmastotieteilijöidenkin keskuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilimojahan tuo pitelee. Välillä se sattaa tai saattaapi se olla satamattaki. Aamulla ku ikkunasta verhot aukasee, niin sieltäpä se päivän sää aina ilimaantuu..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaa ei tietysti ole koskaan mutta ennustan, että ensin on lauhaa, sitten kylmenee ja lopulta lauhtuu viimeistään Vappuna! Juhannuksena on paljon vähemmän lunta kuin Vappuna!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa todella hyvä uutinen, tietää nyt tilata lomamatkan kanarialle, riittäiskö yksi kuukausi vai olisiko parempi tilata kahden kuukauden loma ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monesti on talven tullessa ollut kylymempää ko ennen talavea
Kyllä saattaapi pittää paikkaansa
Saattapi olla kylymempi ko seuraavana talavena tai edellisenä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyn meteoroligit eivät tiedä huomisen päivän säätä, niin on turhaa ennustaa kuukausien päähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä uutinen on se että tulee kylmää - toivottavasti - mitä kylmempää ja mitä pidempään niin sen parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harhaluulo. Esim influenssa kiertelee sillä alueella jolla on talvi ja pakkanen. Pöpöt paskat välittää pakkasesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä huolimatta rengashotellit alkavat kutsua autoilijoita nastarenkaan vaihtoon jo syyskuun puolivälissä. Enemmän businesta, vaikka talvet alkavat olemaan aika samanlaisia kuin lähempänä alppeja. Miten suomella voi olla varaa siihen, että teitä jyrsitään nastoilla syyskuusta toukokuuhun ja päällystetään sitten hullunlailla koko kesä. Lisäksi maalataan kaistaviivoihin satoja tonneja maalia vain jälleen jyrsittäväksi ympäristö ja terveyshaitaksi.
Kitkarengas säästää kaikessa, varsinkin kun tulee lauha talvi. Sivistysmaissa tästä on voitu päättää. Meillä ajetaan mieluiten paljaalla tiellä loppuunajetuilla nastarenkailla.

Terveisin tänään jo kaksi nastaa tuulilasiin saanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittaa kun työmatka on pohjoiseen ja alkaa jo aamu seitsemältä. Oletko varma että olivat nastoja? Teillä on toisinaan sellaisia "pieniksi kiviksi" kutsuttuja kappaleita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollu kovia talvia meillä niin osataan varustautua rakentamisesakin.
Toisin on kun olin kyläilemässä Boråsissa vuosia sitten talvella.
Oli kuulemma siihenastisen kovimmat pakkaset ja niilei siellä ookko yks lasi ikkunissa, ainakaan silloin. Sähköpatterit paahto täysillä onneksi oli takka ja soliki hyvä kierrätti heti pikku puhaltimella lämpöä poskien kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan noita talvia nähty ,joka vuosi on nuo pakkasjaksot ja kuusamossakin metri toista hakea, ei ole talvet miksikään muuttuneet ,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, aivan samanlaisia ovat kuin -70 luvulla kun ensilumi satoi Oulussa lähes aina syyskuussa, lokakuussa jo maa valkea ja luisteltiin Niilesjärven jäällä ja marraskuun puolivälissä lähdettiin aina katsomaan Pohjolan rallia Putkosen pikataipaleelle Jääliin ja kahlattiin puolen metrin lumessa metsän kautta pummilla tien varteen...... Joo ei ole muuttunut...vai oliko sittenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottanut huomioon muistoissasi sen, että jalkasi ovat kasvaneet? Kyse on hieman samasta asiasta kuin että irtokarkit tuntuvat olevan nykyään pienempiä kuin silloin lapsena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (63)

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image