Kotimaa

Uudenmaan eristäminen etenee tänään eduskuntaan ja pe­rus­tus­la­ki­va­lio­kun­taan – pelkkä lä­pi­huu­to­jut­tu se ei ole

Tämä voi olla pian tuttu näky myös Uudenmaan rajoilla. Sotilas valvoo koronan vuoksi eristetyn alueen liikennettä Padovan lähellä Pohjois-Italiassa. KUVA: NICOLA FOSSELLA
Kotimaa 26.3.2020 8:15
Ilari Tapio

Valiokunnan puheenjohtajan mukaan asia vaatii harkintaa ja aikaa.

Hallituksen esitys Uudenmaan maakunnan eristämisestä ei ole vielä niin sanotusti kirkossa kuulutettu. Esitystä käsittelevät tänään sekä eduskunta että perustuslakivaliokunta.

– Esitys tulee istuntosalin kautta meille perustuslakivaliokuntaan. Kutsut asiantuntijoille tulla kuultaviksi ovat jo lähteneet, valokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) kertoi keskiviikkona Ylen erikoislähetyksessä.

– Tämä on iso kokonaisuus käydä läpi. Ylipäänsä olemme siinä tilanteessa, että valmiuslaki on käytössä Suomen oloissa ensimmäistä kertaa. Tämä vaatii harkintaa ja aikaa, mutta teemme parhaamme.

Uudenmaan eristämisen on määrä tulla voimaan jo huomenna, perjantaina 27. maaliskuuta. Sen kestoksi esitetään ainakin aluksi kolmea viikkoa. Jos tilanne niin vaatii, eristämistä voidaan jatkaa.

Poliisi voi kysyä matkan syytä

Eristys ei todennäköisesti tarkoita – eikä näin nopealla aikataululla voikaan tarkoittaa – poliisin tiesulkujen ja tarkastuspisteiden pystyttämistä heti kaikille Uudenkaupungin ulosmenoteille. Myöskään jokaista julkisen liikenteen käyttäjää ei ole mahdollista kuulustella matkan kohteen ja tarkoituksen osalta.

Ensisijaisesti poliisi ilmeisesti neuvoo ihmisiä maanteillä. Poliisi saattaa myös vaatia matkustajilta selvitystä matkan syystä, mihin ainakin vielä riittänee suullinen vastaus.

Maakuntarajan saa näillä näkymin jatkossakin ylittää tietyistä työ- ja perhesyistä. Kielto ei siis ole täysin ehdoton.

Useita sairaalapotilaita toipunut

Hallitus perustelee esitystään tarpeella estää koronaviruksen hallitsematon leviäminen Uudeltamaalta, jossa sitä on Suomessa eniten, yli puolet tartunnoista.

Torstaiaamun lukujen mukaan Suomessa on 880 varmistettua koronavirustartuntaa. Tartuntatautirekisteriin ilmoitetuista tapauksista 61 prosenttia on miehiä ja 39 prosenttia naisia.

Suurin osa Suomessa todetuista tapauksista on ollut lieviä. Sairaalahoitoa vaativia potilaita on tällä hetkellä 82, joista 22 on tehohoidossa. Suomessa on todettu kolme koronavirustartunnan aiheuttamaa kuolemaa. Niistä kaksi on ollut Helsingin ja Uudenmaan alueella sekä yksi Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella.

Sairaalahoidosta on jo toipunut ja kotiutunut useita henkilöitä.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

uudenkaupungin ulosmenotiet ovat kyllä parisataa km uudeltamaata.

oikoluku pitää sina muistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli mitä oli, mutta nyt vauhtia tähän hommaan.
Miksi tätä valmistelua ei aloitettu jo esim. tammikuussa?
Nyt pykälät olisivat valmiit ja ne voisi laittaa toimimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Vain yksi asia on varma: valitus ei lopu. Nyt valitetaan siitä, että hallitus on toiminut liian hitaasti ja liian kevyet keinot käytössä. Ensi kesään kun päästään niin samat vakiovalittajat valittavat täällä siitä, että hallitus panikoi, ajoi maan talouden konkurssiin rajoittamalla liikaa ja toimi aivan liian nopeasti, vaikka he kuinka esittivät juuri päinvastaista. Voitte myöhemmin tarkistaa, että tämä ennustus osui oikeaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus on vastuussa tästä. Räkytystä tulee joka tapauksessa. Pitäisi se tietää demareidenkin. Ainakin Sipilän aikaan kaikki oli hallituksen vika demareiden mielestä. Nyt on demareiden vuoro.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli sama puolue ja sama hallintoelin estää tätä mikä esti myös SOTE -uudistuksen. SDP ja perustuslakivaliokunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

RKP yrittää nyppiä rusinat pullasta parhaansa mukaan änkyröimällä näennäisesti liikkumisvapauden nimissä. Yhteisen edun vuoksi tuollainen alhainen politikointi pitäisi lopettaa alkuunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä jättäydyn vielä kommentoimasta asiaa. Jäläkiviisaus on makkeinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma, kun saa aina kuulla helsinkiläisiltä, kuinka täällä "landella" ei ole mitään, eikä täällä voi elää. Nyt sitten väen vängällä tungetaan pohjoiseen vaikka tiesulkujen ohi. Minusta Uudenmaan voisi eristää muusta suomesta vaikka pysyvästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudenmaan alueella sijaitseva Hanko on yhtä kaukana Helsingistä kuin esim. Salo, Heinola, Kouvola, Hämeenlinna ym.. Mietippä sitä kuinka tarpeellinen koko uudenmaan eristäminen on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusmaalaisia on 1,6 miljoonaa, heistä ehkä 1/4 osa on käynyt joskus P-Suomessa, heistä 3/4 ei ole koskaan käynyt eikä aio koskaan käydäkkään P-Suomessa. Ei ne mihinkään pohjoiseen ole tunkemassa, ne jotka sieltä ehkä tulevat menevät mökeilleen K-Suomeen, Saimaalle, Savoon tms. Harva heistä käy pohjoisessa koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeen tarvitaan joustavampi lainsäädäntö joka mahdollistaa nykyistä nopeamman reagoinnin viruksen kaltaisiin nopeasti käsiin räjähtäviin ongelmiin. Virusta ei kiinnosta ihmisoikeudet ja lakipykälät.

Toisaalta sitä ennen tarvitsisimme THL:n vaihdon vastaavaan toimijaan jolla olisi jotain kompetenssia. THL on ollut systemaattisesti väärässä aivan kaikesta kerta toisensa jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmisto on hellinyt ja ajanut ideologista ajatusta ihmisten liikkuvuuden ja erityisesti vastuuttoman yksityisautoilun reaaliaikaisesta valvonnasta ja rajoittamisesta koko 2000 luvun ja nyt ollaan tekopyhästi huolissaan siitä. Kuvottavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ihmisten vaeltaminen suomessa ja pohjoiseen olisi pitänyt kieltää heti taudin puhkeamisen alussa , raha ja omaisuus ei korvaa ihmishenkiä, olihan tuo jo mieletön näky valtatiellä, mitkä vaeltavat ihmisjoukot työntymässä tänne pohjoiseen, onhan joka vuosi nähty nämä turistiajat pohjoisen terveydenhuollossa ja terveyskeskusten vastaanotoilla ja päivystyksessä suurina määrinä ja kuormituksena, puhumatakkaan tästä tarttuvat vakavasta tappavasta taudista, pohjoisen paikallisista ihmisistä on suurinosa iäkkäitä ihmisiä, on väärin että nämä ihmiset on sen hinnan maksajia. Eikä pohjoisen sairaanhoidolla ole resursseja hoitaa etelästä tullutta räjähdysmäisesti lisääntyviä ylisuuria ihmisjoukkoja. On vastuutonta ajatella että se ei koske jokaista ihmistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terveydenhuolto ja erityisesti raskas tehohoito jää nyt kansalle ja erityisesti matkailijoille paljon velkaa kun joudumme tekemään sen kantokyvyn eteen tällaisia uhrauksia. Miten ja millaisella aikataululla on ajateltu korvata? Ehtiikö ennen Ruotsi-ottelua? Ainakin laskettelukauden alkuun pitäisi korvaukset saada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:22
Humalaisen miehen ajama moottorikelkka kaatui jäällä Torniossa – sekä kuski että kyytiläinen loukkaantuivat, kummallakaan ei ollut kypärää
11:00
Kipujen mies ja sairauden tuttava – oululainen pastori Kauko Uusila kärsi vuosikausia kroonisesta kivusta ja lukee nyt kärsimyksestä kertovia raamatunkohtia uusin silmin Tilaajille
11:00
Perhe rakensi 35 neliön talon ja viihtyy pienissä tiloissaan: "Moni on sanonut tämän tuntuvan isommalta kuin neliöt antaisivat ymmärtää" Tilaajille
10:00
"Oi, kuinka me kankeat suomalaiset halaammekaan toisiamme": Kysyimme tutkijoilta, miltä elämämme näyttää pandemian jälkeen – Mutta entä, jos mikään ei muutu? Tilaajille
10:00
Orpo ja Limnéll: Näkymä tulevasta parantaa kriisinsietokykyä – tautihuippuun mennessä tarvitaan tiekartta kohti normaalia
9:21
Suomalainen Koronan anatomia -podcast versioidaan Tansanian yhteisöradiolle – Tekijät haluavat katkoa valeuutisilta siipiä
9:01
THL:n pääjohtaja: Uudenmaan rajojen avaaminen lisää koronatapauksia muualla – THL:n rajut budjettileikkaukset hidastivat koronatestaamisen laajentamista Tilaajille
58
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
14
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
11
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
8
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Lentokenttäkyydit vaihtuivat ruoan kotiinkuljetukseen – Notkeimmat yritykset ovat jo vaihtaneet toimialaa koronakriisin takia
6
Venäjä lähestyy koronaepidemian huippua kiihtyvällä nopeudella – karanteenin aikana alkoholin myynti on lähtenyt kasvuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image