Kotimaa

Tykkylumen aiheuttamat sähkökatkot jatkuvat – sähköttömiä uu­den­vuo­den­päi­vän aamuna 700, vanhuksia siirretty pois kylmenneistä asunnoista

Kalevan lukija taltioi oikosulkuun menevän sähkölinjan Pudasjärven Sarakylällä lauantai-iltana.
Kotimaa 30.12.2017 22:25 | Päivitetty 1.1.2018 9:18
Taneli Kärki, Antti Pasanen

Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa oli maanantaiaamuna arviolta yhteensä 700 asiakasta yhä ilman sähköjä.

Kainuussa sähköttömiä asiakkaita oli aamulla noin 600. Sähkökatkot keskittyvät Ylä-Kainuun alueelle ja erityisesti Hyrynsalmelle.

Kainuun pelastuslaitoksen asemilla on pidetty auttamisvalmiutta yllä vuodenvaihteen ajan. Päivystävä palomestari Janne Tamion mukaan sähkökatkoihin liittyviä tehtäviä ei ole tullut.

– Yksittäisiä vahingontorjuntatehtäviä on tullut sunnuntain aikana sekä yöllä, mutta sähkökatkokuvioon liittyviä pelastustehtäviä ei varsinaisesti ole ollut, Tamio sanoo.

Pelastuslaitoksen mukaan Kainuun alueella on sähkökatkojen lisäksi myös häiriöitä matkapuhelinverkossa.

 

Kotihoidon piirissä olevia vanhuksia siirretty tilapäismajoitukseen 

Sähkökatkojen määrä on Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa vähenemään päin. Sunnuntai-iltana alueilla oli noin 1 200 asiakasta ilman sähköjä. SunnuntainaaAamupäivällä noin 3 500 asiakasta ilman sähköä tykkylumen katkottua linjoja. Aiemmin yön aikana vailla sähköä oli noin 5 000 asiakasta.

– Sähköyhtiöt korjaavat koko ajan linjoja ja tilanne on menossa parempaan suuntaan. Sunnuntain aikana tuskin kuitenkaan saadaan kaikkia vikoja korjattua, kertoi Kainuun pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Raisa Korhonen Kalevalle sunnuntaina aamupäivällä.

Varsinaisia hätätehtäviä ihmisten pelastamiseksi ei sähkön puuttumisen vuoksi ollut tullut.

Korhosen mukaan Kainuun kunnat ovat kartoittaneet katkotilanteen kestäessä muun muassa kotihoidon piirissä olevien vanhusten tilannetta.

– Muutamassa kunnassa on siirretty kylmäksi menneistä taloista asukkaita tilapäisesti toisaalle.

Poikkeuksellisen tilanteen vuoksi pelastuslaitos on myös järjestänyt miehityksen kaikille Kainuun keskusasemilla. Ne ovat valmiudessa auttamaan, jos joku tulee hakemaan apua, Korhonen kertoo.

Puhelintukiasemien varavirran loputtua Kainuussa on ollut joitain alueita, joilta ei ole pystynyt soittamaan edes hätänumeroon, Korhonen kertoo.

Kainuun ohella sähkökatkoista on kärsitty Posiolla ja Taivalkoskella.

Suomussalmi avasi sunnuntaina omistamansa kylpylän ilmaiseksi käyttöön sähköttömyydestä kärsiville.

Tilanne voi jatkua vuodenvaihteen yli

Myös Pohjois-Karjalassa on ollut laajoja katkoja.

Siellä tilanne näytti jo valoisammalta, sillä ilman sähköä oli enää noin 600 asiakasta. PKS Sähkönsiirto arvioi, että lähes kaikki keskijänniteviat saadaan sunnuntain aikana korjattua.

Jos hätänumero 112 ei toimi, asukkaita kehotetaan hätätilanteessa hakeutumaan häiriöalueen ulkopuolelle tai lähimmälle terveys-, palo- tai poliisiasemalle.

Jos hätäpuhelu ei mene läpi, hätänumeroon voi koettaa soittaa ilman sim-korttia. Tällöin puhelin yhdistää mihin tahansa löytämäänsä verkkoon, jos jonkin toisen operaattorin tukiasema on vielä toiminnassa.

PKS Sähkönsiirto on neuvonut asiakkaita varaamaan riittävästi vettä ja muita tarvikkeita kotiin. Varautumisohjeita löytyy osoitteesta http://www.pks.fi.

Johdoille kallistuneita puita ei saa mennä itse poistamaan. Paloasemilla jaetaan puhdasta vettä tarpeen mukaan.

Sähkönkäyttäjä on oikeutettu vakiokorvaukseen, kun sähkökatkos on yhtäjaksoisesti kestänyt yli 12 tuntia. Korvaus maksetaan jälkikäteen automaattisesti, eli sitä ei tarvitse erikseen hakea.

Junat ajavat taas Kainuun ja Oulun välillä

Junaliikenne Sukevan ja Oulun välillä korvattiin tilapäisesti linja-autoilla, kertoi VR sunnuntaina aamulla.

Illalla 21 jälkeen VR tiedotti, että junaliikenne on saatu palautettua normaaliksi.

Pudasjärvellä leimahtaa videolla

Kalevan lukija Eero Kummala kuvasi näyttävästi kärähtävän sähkölinjan Pudasjärven Sarakylällä lauantai-iltana. Runsaan tykkylumen painosta sähkölinjoille painuneet puunoksat ovat aiheuttaneet lukuisia sähkökatkoksia varsinkin Kainuun alueella viime päivinä.

Kummala oli kavereineen palaamassa sählyvuorolta.

– Sieltäkin meni sähköt poikki. Pois tullessa näimme metsässä valon ja pysähdyimme kohdalle.

Miehet ehtivät seurata sähkölinjan rätinää ja kipinöintiä muutamia kymmeniä sekunteja, kunnes linja leimahti kirkkaasti liekkeihin oikosulun vuoksi.

Sähkökatkokset veivät aiemmin lauantaina sähköt muun muassa Ukkohallan hiihtokeskuksen alueelta.

31.12. kello 22.01: Uutista päivitetty kauttaaltaan sunnuntai-illan tuoreilla tiedoilla sekä VR:n ilmoituksella junaliikenteen normalisoitumisesta Sukeva-Oulu -välillä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (95)

Kyllä se metsänomistaja tulisi maksaa korvaukset jos tykkylumi puut linjoille kaataa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä siinä on niin vaikeaa ottaa edelleenkin motoja ja ajokoneita tekemään tosiaan raskasta linjanraivaus työtä.Onnettomuus/loukkaantumisriskitkin pois suljettu.Ja jos siitä nyt metsänomistajalta lähtee vähäsen puutapois,kirpaisee vain kerran.Nyt samaa hommaa tehdäänja valitusta kuuluu ties kuinka monta kertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siirtoyhtiöt pitää laittaa vastuu seen kun eivät raivaa puita linjan vierestä kun katsoo miten likellä linjaa puut ovat ihme ettei enempi tule katkoja ja käyttäjille harmia nostavat muka kaapeloinnoin varjolla maksuja eivätkä raivaa ennen oli ukkoja jotka kesää talvea tekivät raivuuta ei ollut katkoja lunta satoi kait ennenkin linjat valtion haltuun tämä on jo valtion turvallisuus uhka

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Linjojen alustoille tasataan kaivinkoneella talvitiet, poikkiojiin rummut. Vierimetsät raivataan koivuista ja riukuuntuneista puista. Ojituksista huolehditaan, jotta puut kasvattavat juuret syvälle. Puuston terveyslannoituksesta huolehditaan. Linjantarkastusryhmät suunnitellaan siten että on työkunta-auto, jonka lavalle voi helposti ajaa 2 moottorikelkkaa. Linjat jaetaan osuuksiin ja ryhmät ajavat joka toisen osuuden läpi vuorotellen. Kun kelkkapartio saapuu autolle, se ajaa kelkan lavalle ja siirtää auton sovittuun paikkaan odottamaan maastossa etenevää ryhmää ja lähtee itse etenemään linjastolle. Näin toimien voidaan tarkistaa ja huoltaa linjastoja tehokkaasti. Voidaan edetä pitkä matka päivän aikana ja tulla illalla kotiin työkunta- autolla. Samalla saadaan kelkka ja mönkijäharrastajille reittejä. Ei kaikkia linjoja saada maahan vuosikymmeniin tällä vauhdilla. Maalaisjärjen käyttö on kuitenkin sallittua. Tämä vierimetsien hoito olisi tosiaan tehokasta tämän luodun uran avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen sähköyhtiöiden päätarkoitus oli sähkönjakelu asiakkaille ja linjat raivattiin useiden raivausporukoikoiden toimesta ylimääräisistä puista puhtaaksi ja tykkylumi ei haitannut eikä sähkökatkoja ollut. Nyt sähköyhtiön tarkoitus on tuottaa osakkeenomistajille mahdollisimman suuri voitto ja linjan raivausmiehet irtisanottiin, linjat kasvaa umpeen ja sitten lumen painosta oksat painuvat lankaan ja sähköt katkeilee... linjaraivaushuoltotyön tekemättä jättämisestä nämä katkot johtuu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi tehdä valiagendaa , rautatiet poikki. Linjaautot tilalle mut kun oli liikenne ministeri oli linjautoliikennettä vastaan , nyt sitten pressa ehdokaana ja eikä pääse soitimelle !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nii, taas niitä vanhuksia hyysätään, on eläkkeet, kotipalvelu ja vielä viedään evakkoon. Mitenkähän työttömät, lapsiperheet ja syrjäytyneet? Ei mahda heitä kukaan hyysätä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kuule eiköhän työttömät ja lapsiperheet pääse itse liikkeelle! Jos liikuntakyvyttömiä vanhuksia siirretään kannattaa pitää päänsä kiinni! Tämä terveiden ihmisten hyysääminen on mennyt muutenkin liian pitkälle,eivät viitsi itse mitään tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen kun sähköyhtiöt huolehti itse linjojen kunnosta kymmeniä vuosia sitten kaikki toimi eikä lumen takia ollut mitään sähkökatkoja. Silloinhan jopa helikoptereita käytettiin oksien sahaukseen ja linjoista huolehtimiseen. Mutta kun sähköyhtiöt ulkoisti linjojen huolehtimisen ei siellä näy ketään sahaamassa oksia tai kaatamassa puita. Urakat on niin halvaksi kilpailutettuja ei ole varaa edes käydä katsomassa linjojen kuntoa puhumattakaan niiden kunnossapitämisestä johon kuuluisi puiden kaatamista ja oksien sahaamista. Moni ihmettelee miksi sähkökatkot yleistyy ja lisääntyy säiden takia vaikka koko ajan linjoja myös siirretään yhä enemmän maan alle niin yllä on siihen kirjoitettuna totuus mistä se johtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Kainuun kepulit ei itse viitsineet linjojaan siistä joten siitäkin pitää rangaista työttömiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin heti kun työstä tuli puhe, niin se on rangaistus työttömälle, joo´o asia harvinaisen selevä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi meillä on sähkön siirtomaksut joka takaa keskeytyksettömän ja luotettavan sähkön jakelun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutiskuvista voi päätellä, että sähkökatkos on varmaa, korkeat puut ovat taipuessaan linjojen päälle.
Eikö sähkölinjojen suojaetäisyyksillä ole mitään merkitystä.
Jäätynyt talo on lvi-miehen remontin kohteena seuraavaksi ja rahaa palaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma. Loppuu ne luonnon virkistyskäyttöä pilaavat investoinnit kaikenmaailman sähkösyöppöihin tehtaisiin, kaivoksiin ja keskuksiin. Hiihtaa ja marjastaa pitää silloin kun ei ole sähköjä ja se on aina voitto luonnolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Normitilanne, kun syrjässä haluaa asua.
Taas aletaan vouhkaamaan maalinjoista täysin aiheetta. Näin on hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (95)

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image