Kotimaa

Tutkija: Populismi ei ole hyvä tai paha ilmiö – media ei tartu pe­rus­suo­ma­lais­ten provosointiin enää niin helposti

Politiikan tutkija, Vaasan yliopiston Innolabin uusi johtaja Mari K. Niemi toteaa, että Suomessa media ei lähde enää perussuomalaisten provokaatioihin niin herkästi mukaan. KUVA: Paula Kaskimaa
Kotimaa 21.5.2018 12:00
Jaana Mattila

Populismi valtaa Euroopan poliittista kenttää. Suomessa media ei ole enää niin populistien talutusnuorassa.

Populismin määrittely ei ole ihan helppoa.

Arkikäytössä siitä on tullut leimakirves, haukkumasana, jolla usein sivalletaan ja vähätellään toisin ajattelevaa.

Politiikassa oikeistopopulistiset liikkeet tunnistaa eräänlaisesta kansallismielisyydestä ja vastakkainasettelusta: he kertovat olevansa aina kansan asialla ja eliittiä eli vallanpitäjiä vastaan.

Populistipuolueiden poliittinen ideologia on löyhää, viestintä kansankielistä ja tunteisiin vetoavaa. He suhtautuvat sukupuolirooleihin ja seksuaalivähemmistöihin usein vanhoillisesti, eivät luota ylikansallisiin organisaatioihin, kuten EU:hun, ja vastustavat maahanmuuttoa.

Näin kertoo politiikan tutkija, Vaasan yliopiston Innolabin uusi johtaja Mari K. Niemi, joka on toimittanut projektitutkija Topi Houni kanssa aiheesta kirjan. Teos Media ja populismi. Työkaluja kriittiseen journalismiin julkaistiin tänään maanantaina.

Tutkija: perussuomalaiset ovat populisteja

Suomessa populistista puoluetta edustaa Niemen mukaan perussuomalaiset, tosin myös muut puolueet hyödyntävät populismia viestinnässään.

Niemi huomauttaa, että populistipuoluekin voi tehdä vakavasti otettavaa, yhteiskuntaa kehittävää politiikkaa. Perussuomalaiset ovat nostaneet keskusteluun asioita, joista ei ole aiemmin niin paljon puhuttu.

Tutkijalle populismi ei ole ilmiönä hyvä tai paha. Ongelma on enemmänkin se, että populistit ovat taitavia median hallinnassa.

– Demokratian kannalta on kestämätön tilanne, jos media ei tunnista, kun sitä viedään kuin mätää kukkoa – Timo Soinin kuolematonta vertausta lainatakseni, Niemi sanoo.

Populistit provosoivat mielellään

Populistit provosoivat mielellään, mutta puheista ei kannattaisi provosoitua.

Ne voivat Niemen mukaan viedä kansalaiskeskustelua tulehtuneeseen suuntaan, ja rakentava keskustelu itse asiasta jää kaiken äläkän jalkoihin.

Tavoitteena populisteilla on päästä otsikoihin, saada näkyvyyttä ja tuoda siinä sivussa omaa asiaansa esiin.

– Populistit ovat hyvin taitavia iskemään sellaisiin kohtiin, jotka ovat suurelle yleisölle tunteisiin vetoavia. Ja ne ovat myös osalle yleisöstä myönteisiä. Kyllähän populisteihin on Suomessakin ihastuttu.

Populistien sanoman välttäminen hankalaa

Oiva esimerkki populistista on Niemen mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Presidenttikampanjan aikaan Trump keräsi amerikkalaismedian huomion erikoisilla lausunnoillaan.

– Hän provosoi taitavasti ja heitti sellaisia juttuja, jotka olivat aivan käsittämättömiä presidenttiehdokkaan sanomiksi. Koska niihin provokaatioihin tartuttiin, Hillary Clinton ei pystynyt käymään edes normaalia kampanjaa. Media juoksi Trumpin provokaatioiden perässä.

Niemen mielestä populistien sanomaa ei pitäisi vain toistaa sellaisenaan mediassa. Sen välttäminen voi olla kuitenkin vaikeaa, koska esimerkiksi poliitikon rasistinen huomautus on uutinen.

Tarkoitus ei ole, että populistit eivät saisi näkyä tai kuulua.

– Mutta minkään puolueen ei pitäisi pystyä hallinnoimaan mediaa niin, ettei media pysty kriittisesti käsittelemään sitä, Niemi sanoo.

Hän on huomannut, että Suomessa populistit otetaan mukaan keskusteluun, mutta heidän ei anneta enää dominoida sitä. Se on tyynnyttänyt keskustelua.

– Presidenttivaalien aikaan Laura Huhtasaari (ps.) saattoi sanoa ja tehdä asioita, joista vielä pari vuotta sitten olisi noussut enemmän hässäkkää. Jos hän heitti jotain provosoivaa tentissä, siihen ei tartuttu eikä lähdetty mukaan.

Euroopassa populismi on nyt pop

Ruotsissa, Hollannissa ja Tanskassa populistipuolueet ovat menestyneet paremmin kuin koskaan.

– Vaikka Ranskan oikeistopopulistisen puolueen johtaja Marine Le Pen ei voittanut presidentinvaaleissa, hän tuli toiseksi. Pitkin Eurooppaa maahanmuuttovastaiset, oikeistopopulistiset liikkeet ovat olleet tosi voimakkaassa nousussa, Niemi muistuttaa.

Erityisesti Tanskassa tilanne on kiinnostava.

– Tanskan kansanpuolue on pystynyt muuttamaan koko maan poliittisen keskustelun suunnan niin, että sosiaalidemokraatitkin ovat maahanmuuttovastaisia.

Nyt puhutaan Niemen mukaan jo populismin valtavirtaistumisesta. Populistien tavoitteet leviävät koko poliittiselle kentälle, ja niitä ovat ryhtyneet ajamaan myös muut puolueet.

Populistien vahvuus on viestinnässä. Siitä voisivat muut puolueet ottaa oppia.

– He osaavat puhutella äänestäjiään ymmärrettävästi ja niin, että asia tulee selväksi, Niemi toteaa.

MAINOS

Kommentoi

Populismi on hunajaa kansanvallalle. Useimmat haluavat tuntea sen viettelevän maun huulillaan, vaikka se johtaa poliittiseen turvotukseen paljon nautittuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylipäätään ottaen ilman mitään painotusta mihinkään suuntaan populismi on yksi tapa selittää johdatellen asioita hieman yksinkertaisille ihmisille joilta puuttuu kriittinen autonominen ajattelu asioiden kokonaisvaltaiseen analysointiin ja syy-seuraus -suhteitten ymmärtämiseen. Populismia siis tarvitaan sekä systeemin pyörittämiseen ja ylläpitoon, että valtaapitävien oman aseman säilyttämiseen. Vallanpitäjille sopiva määrä populismia on hyvä keino pitää valta omissa käsissä kun nöyrät hallintoalamaiset tappelevat tarvittavat tappelut keskenään vallanpitäjien puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä sitten on populismin vastakohta? Valtaapitävät puolueet ohjaavat yleensä keskustelua johonkin ikuisuusaiheisiin, kun käsillä on äänestys kansaa lähellä olevista asioista. Yleensä kansalaisia kohtaan heikennyksistä. Hyvä on huseerata toisaalla, kun kansan huomio on kohdistettu muualle. Tämä on paljon ikävämpi ilmiö kuin populismi. Väliin eivät edes kansanedustajat ole tiennet miten ovat asiassa äänestäneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se kansan tahdon ilmaiseminen ja puhuminen kansan kielellä oikein tarkoittaa ja siitä on sitten tehty populismia, kun ns. vanhat puolueet eivät ole pystyneet samaan? Kaikki puolueet ovat olleet alussa populisteja, ei ne muuten ikinä olisi noussut merkittäväksi poliittiseksi voimaksi tämän määritelmän mukaan.
Media on itsessään ja samoin vanhat puolueet itse ovat onnistuneet nostamaan esimerkiksi perussuomalaiset siihen asemaan poliittisella kartalla, jossa ne nyt ovat. Ilman muiden kommentointeja ja mielipiteiden murskaamista, ei perussuomalaiset olisi näin korkealla, mutta kun kansa ei hyväksy sitä, että heidän mielipiteitä ei ole hyväksytty ns. vanhoissa puolueissa, niin on tehty oma juttu. Yksi hyvä esimerkki tästä on maahanmuutto, vihapuheella lyöminen ja muut asiat, joista ei ole kansa saanut puhua omalla kielellään ja ymmärryksellä. Tähän ei voi muuta todeta kuin se, että "sitä saa, mitä tilaa"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt Mari k puhuu asiaa perussuomalaist ovat nyt enempi asia puolue,Soini median lempi lapsi kyllä toimittajia juoksuttaa aivan samalla lailla kuin ennenkin.Näin vaalien alla rupeaa populismin kukka kukkimaan myös arvoistetuissa totuuden puolueissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosiaalinen media syö ilmatilan perinteiseltä medialta mielipiteen muokkaajana. Mikä on populismia ja mikä ei riippuu pitkälti asian kehystämisestä. Vielä muutama vuosi sitten perinteinen media oli tiedonvälityksen portinvartija. Epämielyttävät näkemykset kehystettiin populistiseksi öyhötykseksi. Nyt poliitikot voivat kommunikoida suoraan äänestäjille ja median tekemä kehystys jää pois hyvässä ja pahassa. Kyseessä on demokratian voitto tunkkaisesta audintakapenkki kähminnästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi koska vasemmalla ei esiinny populismia, siellä on vain totuus (pravda). Tutustu vaikka vanhoihin Isä Camillo -elokuviin ja niissä kunnanjohtaja Pepponen poliittiseen retoriikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pari jytkyä populistipuolue sai täälläkin median avustuksella. Se riitti siihen, että puolue voitiin ottaa hallitukseen apupuolueeksi toteuttamaan neoliberaalia politiikkaa, pettämään jälleen kerran "unohdetun kansan" ja saamaan johtoportaalleen hillotolpat. Populismi on perinteinen keino päästä käyttämään valtaa ja realisoimaan taloudellisesti puolue-eliitille lähipiireineen vallaan mukana tuoma taloudellinen hyöty. Populistiset hallitukset ovat yleensä korruptoituneita ja niiden tehtävä on pysyä vallassa ja mahdollistaa korruptio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma tuossa "asiassa", vaikkakin se menee "kansaan", on se, että se usein ei pidä paikkaansa tai on täysin epäoleellista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli käytännössä kansan tahto tulee kuuluviin? Miksi poliitikoille jotka ei välitä kansan mielipiteestä pätkääkään on populististen puolueiden nousu niin hirveää? Eikö voi koijata enää hyvävelikerhossa asioita niin kuin ennen? Demokratia on ollut hajalla jo pitkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ihmeessä tutkija demonisoi populismia. Populismihan itse asiassa tarkoittaa kansan tahdon mukaista politiikkaa. Harva kansa mielestäni on sitä mieltä että heidän tahtoaan vähätellään eikä sitä toteuteta. Suomessa on tosin ollut pitkään sellainen tapa johon kuuluu vaalilupausten hylkääminen heti vaalien jälkeen. Mutta todelliseen populismiin kuuluu erottamattomana lupausten lunastus, tästä hyvänä esimerkkinä presidentti Trump joka on tehnyt kovasti töitä lunastaessaan vaalilupauksiaan ja saanut jo tuhansittain työpaikkoja palautettua takaisin Yhdysvaltoihin puhumattakaan muista lupaustensa toteutuksesta. Ihmettelen vaan, mitä pahaa tässä on äänestäjien kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Media on yhteiskunnan peili, joten on vaan se hienoa todeta ja huomata, ettei Suomi ja suomalaiset ole niin vietävissä, kuin esimerkiksi Yhdysvaltojen tai Venäjän kumppanit tätä nykyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:26
Ulkoministeri Pekka Haavistolla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
15:43
Uudenlainen musiikkipedagogin tutkinto tarjoaa Oulussa myös kirkkomusiikin koulutuksen
15:24
Rovaniemeläinen Mika Pajuniemi toimittaa aterioita varakkaiden turistien yksityiskoneisiin – "Loman jälkeen halutaan kotoista ruokaa" Tilaajille
15:13
Entinen pääministeri Antti Rinne valittiin eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi
15:08
Kova tuuli sytytti Ra­nual­la tur­ve­au­man pa­la­maan
15:05
Filee­raus­veitsi näyttää tämän kalan rinnalla leikkikalulta – Timo sai jään alta itsenäi­syyspäivänä ­siian, joka yltää kahden tiskialtaan päästä päähän: "Nyt tuli rekordi!"
14:59
Puolitoista tuntia jonotusta puhelimessa – Verohallinnolle moitteita huonosta asiakaspalvelusta
59
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
53
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
43
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin
42
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin seurayhteistyö koko Suomessa"
22
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
21
Entinen pääministeri Antti Rinne valittiin eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi
18
Lakon vuoksi jumiutuneet lähetykset saapuvat uuden postin mukana – Posti pyrkii toimittamaan lähetykset jouluksi, mutta viimeiset kirjeet voivat saapua perille vasta tammikuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image