Kotimaa

Tuplaehdokas voi valita, sillä eu­ro­par­la­ment­ti ei velvoita – Jos saa mepin paikan, se täytyy ottaa vastaan, mutta siitä voi erota

Hanna Sarkkinen lähtee tavoittelemaan myös mepin paikkaa.
Kotimaa 17.4.2019 19:14
Tanja Nuotio

Euroopan parlamenttiin on ehdolla useita henkilöitä, jotka juuri lunastivat sunnuntaina paikkansa uuteen eduskuntaan. Suomessa vaalilakia tulkitaan niin, että jos osallistuu EU-vaaleihin ja saa paikan, niin se täytyy ottaa vastaan – mutta paikasta voi heti erota.

Euroopan parlamenttiin on ehdolla useita sellaisia nimiä, jotka juuri lunastivat sunnuntaina paikkansa uuteen eduskuntaan.

Näillä tuplaehdokkailla on edessään valinta, jäädäkö Helsinkiin vai lähteäkö Brysseliin, jos he siis tulisivat valituiksi vielä EU-parlamentin jäseniksi.

Suomessa vaalilakia tulkitaan niin, että jos osallistuu Euroopan parlamentin vaaleihin ja saa paikan, niin se täytyy ottaa vastaan.

– Mutta parlamentin sääntöjen mukaan siitä paikasta voi erota, Euroopan parlamentin Suomen toimiston päällikkö Jarmo Oikarinen kertoo.

– Ero vain täytyy perustella puhemiehelle, mutta kun on perusteltu syy, eroon ei ole estettä.

Merja Kyllönen valitsee eduskunnan omaishoidon vuoksi. KUVA: Juha Neuvonen

Oikeusministeriöstä vahvistetaan, että EU-säädöksissä ei ole otettu huomioon sitä mahdollisuutta, että europarlamenttivaaleissa valittu ehdokas ei lainkaan ottaisi vastaan EU-parlamentin jäsenen tehtävää.

– Suomessa katsotaan, että jos on asettunut ehdolle missä tahansa vaaleissa, niin paikka täytyy ottaa vastaan. Ei ole mahdollista, että henkilö vain ilmoittaisi, että enpä otakaan, Oikarinen painottaa.

Meppi-paikka on otettava vastaan muodollisesti

Europarlamenttiin valitun kansanedustajan on siis otettava EU-paikka vastaan.

Otetaan esimerkiksi vasemmistoliiton nykyinen europarlamentaarikko Merja Kyllönen, joka tuli nyt valituksi eduskuntaan Oulun vaalipiiristä ja on ehdolla eurovaaleissa. Hän ilmoitti Kainuun Sanomissa tiistaina, että valitsee eduskunnan perhesyiden takia. Hän ei pystyisi tarjoamaan läheisilleen omaishoitoapua enää kaukaa. Kyllönen pysyy silti ehdokkaana eurovaaleissa, koska ei halua jättää puoluettaan pulaan.

Teuvo Hakkarainen ilmoitti keskiviikkona, että on mukana myös EU-vaaleissa.

Oikarisen mukaan asiat etenisivät Kyllösen esimerkkitapauksessa nopeasti: Hän joutuu muodollisesti lähtemään eduskunnasta EU-parlamenttiin, mutta palaa samoin tein eduskuntaan.

– Suomen perustuslaki sallii, että näin voi tehdä, ja EU-parlamentti perustellusta syystä sallii sen, että vastaanotetusta paikasta voi luopua, Oikarinen toteaa.

Kyllösellä olisi tullessaan valituksi oikeus ottaa vastaan EU-parlamentin paikka ja pitää silti Suomen eduskunnan paikka "varastossa". Perustuslain mukaan kansanedustajan toimen voi "jättää varastoon" joko varusmiespalveluksen tai EU-parlamentin jäsenyyden vuoksi.

Iiris Suomela tekee päätöksen EU-vaalien jälkeen, jos tulee valituksi.

Valinta vasta EU-vaalien jälkeen

Vihreiden 24-vuotias Iiris Suomela valittiin eduskuntaan Pirkanmaan vaalipiiristä ja on EU-vaaliehdokas. Hän kertoo, että tekee valinnan EU-vaalien jälkeen, jos tulee valituksi.

– Se olisi niin iso juttu, jos minut valittaisiin. Vaalibudjettinikin on pieni. Päätavoitteeni EU-vaaleissa on saada nuorten ääntä esille ja nostaa nuorten äänestysaktiivisuutta. Viime EU-vaaleissa harva 18–25-vuotiaista äänesti.

Keskiviikkona selvisi, että ehdolle EU-vaaleihin asettuvat vasta eduskuntaan valitut vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen ja perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen.

Uusi eduskunta järjestäytyy pääsiäisen jälkeen. Uusi Euroopan parlamentti puolestaan järjestäytyy 1. heinäkuuta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (70)

Äänestän Hanna Sarkkista, ettei se ole hämmentämässä Suomen eduskunnassa, vaan painamassa pelkästään nappia Brysselissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun vaaleissa kuitenkin käytännössä annetaan ääni ensisijaisesti puolueelle (puolueen vertausluku määrää puolueen kansanedustajaluvun) ja toissisijaisesti ehdokkaalle (henkilökohtainen äänimäärä kertoo järjestyksen puolueen sisäisellä listalla), niin minusta on ihan hyvä että voin antaa taloudellista tasa-arvoa ja ilmastoasioita ajavalle puolueelle äänen Kyllösen tai Sarkkisen kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan, että Sarkkinen lähtee Suomesta, eikä vaikuta eduskunnassa mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sarkkinen ja Kyllönen ovat varsinaisia takinkääntäjiä. Kuten Hakkarainenkin. Tämä rapauttaa intoa äänestää omaa ehdokasta kansanedustajaksi. Varsinkin nuo vassurit ovat siitä muita moittineet ja nyt itse siihen osallistuu. Vaalikyselyissä tätä asiaa olisi pitänyt pitää esillä ja paljon. Tästä ei puhuttu niin mitään, vaikka tuli niitä telkasta vahdittua. Muistakaa äänestäjät äänestää vain ehdokkaita, jotka eivät päässeet tai olleet ollenkaan ehdokkaina eduskuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aika turhaa valittaa yksittäisistä eri ehdokkuuksille ilmoittautuvista edustajista, niitä kun on kaikissa puolueissa, sillä sen mahdollistaa SUOMEN LAKI. Se ei siis ole minkään puolueen sallima erioikeus.

Jos mahdollisuus useisiin ehdokkuuksiin todella häiritsee, niin kannattaa alkaa pykätä kansalaisaloitetta lain muuttamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkastelu vaalien teknillistä puolta on siinä moraalisen ja oikeudellisen näkökulman huomioonottaen monta parannettavaa kohta. Nyt taasen näimme kuinka 4,5% äänistä yksistään "muu" puolueiden sarakkeelta meni melkein täysin hukkaan. Toinen ehdokas oli Hjallis ja toinen takuuvarma yksi ehdokas Ahvenanmaalta. Samalla äänimäärällä esim RKP sai 9 paikkaa? Suhteelinen vaalitapa on tehty kivikautisten filosofioiden mukaan. Ehdottomasti pitää koko kansandemokratia nimeen saada äänestää ketä vain, kaikkien ehdokkainen täytyy silloin ajatella koko Suomen etua, paikalliset kun sitä eivät yhdessä osaa tehdä. Kokonaisäänimäärän mukaan on jaettava eduskunnan paikat. Nämä suhmuroinnit Eu ja eduskuntavaalien yhteydessä pitää lailla kieltää, joko tai, selvä peli pitää olla. Kunnallisvaaleissa on myös syytä noudattaa samaa laskutapa kuten edellä mainitsin.

Tällaiset uudistukset eivät etene poliitikkojen ajamina siksi kansalaisten on syytä miettiä ketä EU-vaaleissa äänestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No me äänestäjät sitten varomme erityisesti näitä puolueita, joista tällaiset löysällä moraalilla varustetut tyttäret ja pojat tulevat. Ettäs kehtaavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä se taas nähdään että poliitikka on vain peliä.
Peliä jota pelataan suomen kansalaisilla.
Peliä jolla pyrtään saamaan maksimaalinen rahallinen hyöty itselle ja puolueelle.
Vaaleista on vajaa viikko ja nyt jo se peli alkoi.
Ei ole puolueissa eroja. Ei ole sen parempia vasemmisto kuin vihreätkään vaikka mainostavat itseään ns "paremmiksi ja oikeiksi".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestäjäthän tämän päättää. Jos ei halua hyviä ehdokkaita häipyvän Bryssellin niin äänestää sitten vaikka Teuvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllösen kommentti sitaattina: "Kyllönen pysyy silti ehdokkaana eurovaaleissa, koska ei halua jättää puoluettaan pulaan." Siis onhan tuo meleko kaksinaamaista touhuilua Merjalta, olen pitänyt häntä tolkkuna ihmisenä mutta nyt kyllä mielipide muuttui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merja on tolkku ihminen ajaa asiat hyvin. Siellä puhuu nyt sellainen,sellanen joka ei ymmärällä politiikasta mitään. Joka paikassa enemistö päättää esim. taloyhtiön kokoukouksessa,enemistö päättää asiat. mitä siitä tulisijos kaikki äänet menesi elelä suomalaislle. pohjonen unohtuisi kokonaan. mirtippä sitä Helsinki on Helsinki ja Oulu on Oulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voi olla omaishoitaja ja europarlamentaarikko samaan aikaan? Saako parlamentaarikon palkan lisäksi omaishoidon tukea?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen luulisi olevan aivan täysin päivän selvää että kun lähtee ehdolle vaaleihin niin se on kerrotava etukäteen että lähteekin heti ehdolle myös toisiin vaaleihin!!!!
Kansa äänestää eduskuntavaaleissa ehdokasta edustamaan itseään eduskunnassa!
Nyt kun eduskuntaan valittu ihminen ilmoittaakin heti lähtevänsä muualle niin on se täydellisesti omien äänestäjiensä pettämistä.
Siinä ei ole kahta sanaa.
Takin kääntäminen vai mikä on se termi? Pettäminen? muunnellun totuuden puhuminen? vai mikä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän se virhe äänestäjille tulee. Vaalimatematiikan mukaan äänestetään ensisijaisesti puoluetta. Toissijaisesti ehdokasta, mutta hänkään ei edusta äänestäjää, vaan puoluetta eduskunnan äänestyksissä. Puoluekuri sen sanelee. Hjallis kertoo kuviot selkeästi tuubissa. Kurista poikkeavaa rangaistaa. Kansaa ei edusta kukaan. Demokratiaako?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö näillä pohjoisen naisilla yhtään tunnu omantunnontuskia kun tollaseen kytkyilyyn lähtevät mukaan? Ei ole mielestäni arvot kohillaan, valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluatteko,että Pohjoinen unohdetaan.....politiikassa. Sen takia ne osallistuu eu-vaaleihin että muistetaan täälläkin pohjoisessakin ihmisiä. Ei kaikki ole Hesasta. turha vaahdota ,jos ei ymmäärrä asioita. ( tyhjät tynnyrit ne kolisee enempi )

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa Hannan konsultoida Väyrystä näissä paikkakikkailuissa. Mistään ei kannata luopua mutta mihinkään ei kannata myöskään ryhtyä, jos luopuminenkin on vaihtoehtojen joukossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä kannata sitoutua mihinkään, tärkeintä että muuttaa mielensä milloin mihinkin suuntaan jotta oma etu toteutuu parhainten. Väliäkö sillä mitä äänestäjät haluaisivat taikka olettavat miten edustaja toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (70)

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image