Kotimaa

Tom Packalén on sydämeltään edelleen poliisi – Kipinä politiikkaan tuli työstä: "Poliisi tietää parhaiten, missä to­del­li­suu­des­sa kansa elää"

Politiikassa Tom Packalénille on tärkeintä oikeudenmukaisuus. – Häiritsee suuresti, jos ihmisiä tai valtioita ei kohdella tasapuolisesti, että on kaksoisstandardeja. Samanlaisten standardien pitäisi koskea kaikkia tasapuolisesti. KUVA: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Kotimaa 4.10.2019 19:46
Taina Dahlgren

Kansanedustaja Tom Packalén sanoo palaavansa vielä entiseen ammattiinsa.

 

Politiikassa Tom Packalénille on tärkeintä oikeudenmukaisuus. –¿Häiritsee suuresti, jos ihmisiä tai valtioita ei kohdella tasapuolisesti, että on kaksoisstandardeja. Samanlaisten standardien pitäisi koskea kaikkia tasapuolisesti. KUVA: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Politiikka alkoi kiinnostaa Tom Packalénia (ps.) 2009, kun hän oli toiminut muutaman vuoden Helsingin poliisilaitoksella yleisjohtajana.

– Poliisi tietää parhaiten, missä todellisuudessa kansa elää. Se ei vastannut lainkaan eliitin puhetta. Jos oli ongelmia, ne lakaistiin maton alle. Minulla oli sellaiset suitset suussa, etten saanut tiedottaessani poliisin asioista kertoa, miten ne ovat. Se turhautti, Packalén muistelee.

Niihin aikoihin hän äänesti vielä kokoomusta, mutta pettyi puolueeseen Alexander Stubbin noustua johtaviin asemiin ”ylimielisine puheineen”. Packalén valitsi perussuomalaiset ja asettui ehdolle vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.

Läpimenoa helpotti edellisenä syksynä saatu näkyvyys Ylen Finnautti-ohjelmassa. Siinä testattiin viisi hyväkuntoista suomalaista sen selvittämiseksi, miten he pärjäisivät avaruudessa.

– Tämä oli tarkoitus, kun hain ohjelmaan, mutta ei siitä kuuluisaksi tullut.

Packalén kasvoi kaksikielisessä duunariperheessä Helsingin Alppilassa. Sisko aloitti ruotsinkielisessä päiväkodissa muttei viihtynyt siellä, ja kieltä vaihdettiin.

– Varmaan mukavuussyistä minutkin laitettiin suomenkieliseen päiväkotiin ja sieltä kouluun.

Tuleva komisario tiesi 12–13-vuotiaana haluavansa poliisiksi. Poliisiura alkoi kymmenen vuoden putkella rikospoliisissa. Nyt Packalén on poliisista virkavapaalla.

Onko poliisin ura takana?

– Olen sen verran sydämeltäni poliisi, että varmaan menen sinne takaisin – vähäksi aikaa. Ollaan täällä nyt ainakin tämä kausi, ja yritystoiminta on seuraava etappi.

Packalénin yritys Utopia Analytics on erikoistunut tekstin analysointiin, ja sen päätuote on moderaattori, joka poistaa vihapuhetta sosiaalisessa mediassa. Yrityksen asiakkaita Suomessa ovat muun muassa Suomi24 ja Iltalehti.

Packalén yritti haastaa Ilta-Sanomien toimittajan Timo Haapalan kunnianloukkauksesta tämän nimitettyä häntä ”Tehtaankadun mieheksi”. Syytettä ei nostettu, ja Packalénkin luopui jutusta. Hänen mielestään kyseessä oli epäasiallinen klikkijournalismi.

– Tulen eri maailmasta – poliisin ja tiedustelun maailmasta, jossa mennään faktapohjalla.

Packalénin mukaan hänet on leimattu Putinin Venäjän ymmärtäjäksi siteeraamalla asiayhteydestään ja ajankohdastaan irrotettuja lausuntoja.

– Mediassa on paljon moraalittomuutta ja pelkoa sekä selkärangattomuutta. Nuoleskellaan yhteen suuntaan ja ollaan rohkeita pienempää vastustajaa kohtaan, kun tiedetään, että on riittävä tuki takana.

Packalén on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan pitkäaikainen jäsen ja puolustusvaliokunnan varajäsen. Hän on tuttu näky suurlähetystöissä ja diplomaattikutsuilla.

Valiokuntamatkalta Yhdysvaltoihin on peräisin edustajatoveri Ben Zyskowiczin (kok.) antama lempinimi ”Tom from Finland”.

– Turvallisuuspolitiikassa olen erittäin perehtynyt faktoihin ja varmasti monella osa-alueella edustan tiedollisen osaamisen kärkeä, vaikka johtopäätöksistä voivat jotkut olla eri mieltä.

Väitteensä Packalén perustelee lukeneisuudellaan ja turvallisuusalan aineiston seuraamisellaan. Hän korostaa historian, kulttuurin ja uskontojen tuntemista.

– Jotta ymmärtää päätöksentekoa ja toista osapuolta, pitää ymmärtää rakenteita. Näin on myös poliisissa. Sellainen ihminen, joka kykenee asettumaan tekijän kenkiin, selvittää rikokset useammin kuin se, joka ei siihen kykene.

Tom Packalén

Syntynyt 5.10.1969 Helsingissä.

Suorittanut poliisin (1990), alipäällystön (2003) ja päällystön virkatutkinnon (2005).

Helsingin poliisilaitoksen palvelukseen 1990, vanhempi rikoskonstaapeli 1992–2005, ylikonstaapeli 2005, komisario 2005–11, nyt virkavapaalla.

Kansanedustaja vuodesta 2011 (perussuomalaiset), Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen 2013–17.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen vuodesta 2011, puolustusvaliokunnan varajäsen vuodesta 2017.

Konservatiiviryhmän varapuheenjohtaja Naton parlamentaarisessa yleiskokouksessa.

Utopia

Analytics

-yrityksen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja

.

Sotilasarvoltaan ylivääpeli.

Harrastaa sukellusta, kiipeilyä, shakkia, kuntoilua ja lukemista.

Tuli julkisuuteen Eco Challenge -kilpailun (1997–99) kautta.

Eronnut, perheeseen kuuluu aikuinen tytär.

Juhlii merkkipäiväänsä ystäväpiirissä.

 

MAINOS

Kommentoi

Ne ajat ovat lopullisesti ohi, joissa voitiin sanoa kansan elävän joissakin olosuhteissa.

Sellaista massaa, kuin kansa, ei modernissa yhteiskunnassa enää ole olemassa. Jokainen elää tavallaan, ja persu posmottaa ajallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä tiedä tietääkö poliisi missä kansa elää, kun näkee vain ääripään ja luulee että elämä on sitä. Kyllä nuissa hommissa alkaa kuvitella kaikenlaisia ja kyynistyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että mitä sanoi? Oikeastaan ei mitään sellaista mikä vaikuttaisi 400 000 ylivelkaantuneen ongelmiin tai syihin miksi hyvinvointivaltiossa pitää ylivelkaantua kenenkään edes?
Pelkkää siis liibalaabaa kuten kuuluukin. Se että on jotakin ollut jossakin ammatissa ei kerro yhtään mitään siitä miten ihmisiä ymmärtää.
Toki hieno puku on päällänsä siitä pointsit.
Vihapuheenpoistaja moderaattori :) heh No jaa. Miksi siitä tulee mieleen kiina tai pari muuta valtiota?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tosiaan politiikka kiinnostaa. Eniten poissaoloja istunnoista että se siitä . Pyörittää omaa firmaa ja siihen menee aika .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmasti on hieno mies, mutta se "kansa" jonka kanssa poliisi joutuu enimmäkseen toimimaan, ei välttämättä edusta suurinta osaa koko kansasta.

Että aika vahva väite tuo "poliisin tietää parhaiten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähti kokomuksesta, kun tajusi että kokoomus on vain eliittien asialla. Samalla kun suomalaiset kärsii. Kokoomus ei ajattele suomalaisten etua, toisin kuin persut. Money talks kokoomus bullshit walks.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lol.. Kommenttisi todistaa vain sen, että et tiedä yhtään kuka tämä ihminen on, et ole seurannut vähääkään hänen uraansa, kannanottoja tai työtään eduskunnassa. Tyyppillinen katkera ja negatiivinen suomalainen: valittaa ja syyttelee erityisesti poliitikkoja kaikenlaisista asioista, varsinkin oman elämänsä "vääryyksistä", mutta ei itse ymmärrä maailmasta tai yhteiskunnasta mitään, eikä varsinkaan osaa tarjota mitään ratkaisuja mihinkään ongelmiin.

Tom Packalen on fiksu ja asiallinen poliitikko, tehnyt paljon merkityksellistä työtä nimenomaan ulkoasiainvaliokunnassa. Vaikuttaa ihmiseltä, joka tulee kaikkien kanssa toimeen yli puoluerajojen. Tsemppiä Tomille jatkoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lol, etpä ole itse seurannut Tom pojan kommentteja. Tom ei ole vieläkään selvillä kuka miehitti Krimin ja sotii Itä-Ukrainassa. Asioiden tila lienee selvinnyt jopa Tuomiojalle ja jopa itse Putin on palkinnut Krimin veteraanit. Tom vaan ei ole hoksannut vielä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PS on ollut ainut puolue, joka on ollut Krimin valtausta avoimesti vastaan ja yhtenäisten Venäjä-pakotteiden kannalla, mutta eipä viitsitä pilata pienten koti-putinistien kuvitelmia faktoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyypillistä kaksilla korteilla pelaamista. Ainakin Packalen ja Huhtasaari molemmat on julkaisseet Putinia ihannoivia ja Venäjän toimia Ukrainassa "ymmärtäviä" kommentteja.

Eipä yritetä maalata mustaa valkoiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

4.4.
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin olla varovainen
4.4.
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
4.4.
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
4.4.
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
4.4.
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
4.4.
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
4.4.
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image