Kotimaa

Toivotatko uutta vuotta väärin? – Ajanlaskussa vuosikymmen vaihtuu vasta 2021 ja vuosituhatkin juhlittiin varaslähtönä

Vuodessa 2020 on 366 päivää. Karkauspäivänä syntyneet säästävät juhlakuluissa, sillä syntymäpäiviä joutuu viettämään vain joka neljäs vuosi.
Kotimaa 31.12.2019 13:36
Rebekka Härkönen

Puhekielen mielivaltaisuus on sotkenut matemaattisen ajanlaskun – ainakin uudenvuoden juhlinnassa. Vaihtuipa vuosikymmen tänään tai ei, vuosi 2020 on varmuudella ainakin karkausvuosi. Tosin toisin kuin moni luulee, karkaaminen ei tarkoita kuitenkaan pakenemista.

Helsinki

Uskotko siirtyväsi huomenna keskiviikkona uudelle vuosikymmenelle? Tämä on väärä luulo, ainakin jos ajanlaskun asiantuntijoita on uskominen.

– Ajanlaskullisesti seuraava vuosikymmen alkaa vuonna 2021, vahvistaa erikoissuunnittelija Asko Palviainen Helsingin yliopiston almanakkatoimistosta.

– Tämä johtuu siitä, että ajanlaskussa ei ole vuotta nolla. Vuosikymmen alkaa vuodesta yksi ja päättyy vuoteen kymmenen.

Vuotta yksi jälkeen ajanlaskun alun edeltää siis vuosi yksi ennen ajanlaskun alkua. Aivan päätöntä, vähemmästäkin kuohuviinilasia kilistelevän uudenvuodenjuhlijan ajatuksenjuoksu menee solmuun.

Mutta samalla ajanlaskijoiden nollattomalla logiikalla vuosituhat ei vaihtunut vuosien 1999 ja 2000 vaihteessa, vaan uuden vuosituhannen käynnisti vasta vuosi 2001.

Ja esimerkiksi vuonna 1970 syntynyt on kronologisesti laskettuna 1960-luvun viimeisen vuoden lapsi.

Almanakkatoimiston Asko Palviaista naurattaa.

– Tämä on osoitus siitä, että eivät kalenteriasiat niin puisevia ole, Palviainen sanoo ja armahtaa sitten uudenvuodenjuhlijan ylikierroksille pyörähtäneet aivosolut.

– Tavallaan ei ole väärin sanoa, että vuosikymmen vaihtuu 31. joulukuuta 2019. Yleiskielessä vuosikymmen voidaan ymmärtää kymmenlukuna, jolloin uusi vuosikymmen alkaakin vuonna 2020.

Monen määritelmän vuosikymmen

Viis siis ajanlaskusta, voimme yhä toivotella toisillemme hyvää uutta vuosikymmentä puhuessamme vuodesta 2020. Samoin kronologiasta piittaamatta tasakymmenvuotena, esimerkiksi vuonna 1970 syntynyt voi edelleen kertoa syntyneensä 1970-luvulla.

Asko Palviaisen mukaan tämä johtuu siitä, että vuosikymmenelle ei todellisuudessa ole olemassa yhtä oikeaa määritelmää.

– Se on vapaavalintainen termi, jota kukin voi käyttää miten haluaa.

– Yritys voi esimerkiksi puhua ensimmäisestä vuosikymmenestään tarkoittaen sillä ensimmäistä kymmentä toimintavuottaan.

Sittenkin oikein?

Jos vuosikymmentä käytetään siis kymmenluvun synonyyminä, vuosikymmen vaihtuu ensi yönä.

Palviainen sanoo, ettei häntä ärsytä edes ammattinsa puolesta termin mielivaltainen viljely.

– Käytän sitä itsekin vapaa-ajalla kavereiden ja tuttavien kanssa hyvin sekalaisesti, hän tunnustaa.

Jonkinlaisen väännön Helsingin yliopiston almanakkatoimisto yritti käydä asiasta vuosituhannen vaihtuessa yrittäessään opastaa ihmisiä, että vuosituhat vaihtuu vasta vuoden 2001 alusta.

– Se oli turha taistelu. Virallinen vuosituhat vaihtui 2001, mutta se haluttiin vaihtaa väkisin jo vuoden 2000 alusta. Mikäs siinä, kun markkinamiehet olivat kerran päättäneet näin, Palviainen naurahtaa.

Aika ei välitä

Ajanlaskun mittakaavassa on yksi ja sama, milloin ihmiset juhlivat vuosituhanten, -satojen ja -kymmenten vaihtumista.

Palviainen muistuttaa, että muitakin omituisuuksia löytyy.

– Ihmiset puhuvat esimerkiksi 50-luvulla syntyneistä, eikä kukaan tarkoita, että kyseessä olisi erityisen hyvin säilynyt vuonna 50 syntynyt henkilö.

Ylimääräisen päivän vuosi

Vuosi 2020 on karkausvuosi. Normaalin 365 päivän sijaan ensi vuodessa on siis 366 päivää.

Kalenteriasiantuntija Asko Palviainen muistuttaa, että myös karkauspäivään liittyy omat omituisuutensa.

– Vuoteen 1996 saakka karkauspäivä oli sijoitettu suomalaisessa kalenterissa joka neljänteen vuoteen 24. helmikuuta roomalaisen sotapäällikön määräyksestä, Palviainen sanoo.

Vuonna 46 ennen ajanlaskun alkua Julius Caesar nimittäin muutti silloista käytäntöä, jossa karkauspäivän sijaan käytettiin karkauskuukautta. Tuohon saakka vuosi päättyi helmikuuhun paitsi karkausvuosina, jolloin helmikuu katkaistiin 23. päivä ja sitä seurasi karkauskuukausi ennen kuin seuraava vuosi alkoi taas maaliskuun alussa.

Palviaista huvittaa ajatus siitä, että suomalaiset lopettivat Caesarin karkauspäivää koskevan määräyksen tottelemisen vasta vuonna 2000.

– Silloin karkauspäivä sijoitettiin myös suomalaisessa kalenterissa yleiseurooppalaiseen tapaan 29. helmikuuta, Palviainen kertoo.

Hypätään paikoillaan

Karkausvuosi on saanut nimensä kantasanasta karata. Palviainen sanoo ihmetelleensä pikkupoikana, että kenen silloin pitäisi karata.

– Termi ei kuitenkaan liity pakenemiseen, vaan juontaa juurensa länsimurteen sanasta, joka tarkoittaa paikoillaan hyppäämistä, Palviainen sanoo.

Entisaikoina kalenterin virkaa toimitti lovettu puulauta, jonka urissa päivää merkitsevä tikkua siirrettiin eteenpäin.

– Karkauspäivänä tikkua hypytettiin uudestaan samaan loveen. Karata pystyyn tarkoittaa pystyyn hyppäämistä ja sana karkelot juontavat samasta alkusanasta tarkoittaen paikoillaan hypähtelyä, Palviainen valistaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (143)

Kekusteltavan aihepiirin ymmärtämistä helpottaa, kun erottaa termit "ajan kulku" ja ajan kulun pituutta mittaava termi "aika" toisistaan. Ajan kulku on jatkumo, jossa kulunutta aikaa ilmaistaan eri nimisillä ajan ilmaisuilla, kuten sekunti, tunti, vuosi, vuosikymmen. Ajan kulun jatkumossa ajan mittaamisen alkuhetki (nolla hetki) voidaan asettaa mihin kohtaa tahansa aikajanalle. Esim. sadan metrin juoksun ajanotossa ajankulku alkaa ihan varmasti nollasta ja ensimmäisen sekunnin jälkeen aikaa on kulunut ihan varmasti yksi (1) sekunti - ei siis nolla (0) sekuntia. Näin myös kalenterivuosien ajankulun mittaaminen on aloitettu nollasta, mutta ensimmäinen kulunut vuosi on ollut vuosi 1 - ei siis vuosi 0.
Ikävuosiemme ajankulun mittaaminen on aloitettu myös nollasta, mutta ensimmäisen vuoden jälkeen olemme täyttäneet yhden vuoden - emme siis nolla vuotta. Kymmenes ikävuosi tulee täyteen, kun kymmenen kpl vuoden pituista ajanjaksoa on kulunut syntymähetkestä (nolla hetki) laskettuna - kuluvan vuosikymmenen ensimmäinen vuosi on ollut 2011 ja kymmenes vuosi päättyy 31.12.2020.
Tästä huolimatta voimme käyttää ajan kulun vuosikymmenistä vakiintuneita nimityksiä kuten 70-luku ilman, että ilmaisun merkityksestä aiheutuisi epätietoisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Puhekielen mielivaltaisuus on sotkenut matemaattisen ajanlaskun??" Näinköhän.. Tuskin matematiikka omine lainalaisuuksineen sekoaa maallikoiden höpinöistä. Sen sijaan konekieliä opetelleet varmasti arvostavat ihmisten välisen kommunikaation riittävää toimivuutta kaikessa epätäydellisyydessääkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minä vietän vuosikymmenenvaihdetta oikein ja tapani ja aika ovat ainoita oikeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas ojasta allikkoon näiden juttujen kanssa ;)! Ps. onneksi on vuosi ja päivä jäljellä, sekä aikakin, kait ;)!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämme ajanlaskun ensimmäistä vuotta ja sen kuudetta kuukautta, niin aritmatiikassa se on puolivuotta ja elikkä 0.5 vuotta on kulunut, joten ajanlasku alkoi nollasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matematiikka on sopimus, jolla ei tarvitse olla mitään tekemistä loogisen todellisuutemme kanssa.
Myös matematiikka kaipaa kylmää loogiikkaa, olevan realiteetin faktan hallintaa - siis sitä filosofiaa.

Jos haluaa niin ''ajanlaskulle'' voi laillisesti määritellä ikioman sopimuksen ''todellisuudesta''.
Onhan - tai ainakin oli joskus - sellainenkin kuin sosialistinen realismi ja sosialistinen tiede.

Köyryssä edelleen ovat hiilettömän ahvenan hartiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo perusmatikassakin lähdetään laskemaan yksi - kaksi - kolme... - kymmenen - yksitoista -kaksitoista jne. Eli siis tänään alkanut vuosi 2020 on 2011 alkaneen vuosikymmenen viimeinen vuosi. Samoin olen ihmetellyt samoilla perusmatikan säännöillä mihin on kadonnut vuorokauden viimeinen tunti väliltä 23-24. Usein näkee esim. aikatauluissa klo 24 merkinnällä 00,00.Klo 24 loppuu vuorokausi ja heti sen jälkeen 00,01 alkaa uuden vuorokauden ajanlasku. Klo 01,00 on kulunut yksi tunti uutta vuorokautta.
Näin se vaan menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monesko vuosi ja montako vuotta - eli ajanlasku alkaa ykkösestä eli ensimmäisestä - siinä kuin sormien lukumäärä?

Viisitoista plus kahdeksas kolmatta miinus maanantai?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärinkö, ei pidä paikkaansa.
Onko puolillaan oleva lasi puoli tyhjä vai puoliksi täysi.
Voi väitellä, nutta turhaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma homma, kun kaikki tekee aina vääärin.
Olisko seutaava tutkimustulos, etyä hengittää väärin tai katsoo väärin toki kaikkii nukkuu väärin.
Toimittajien pitäs aikaa ajattelemaan oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomatkaa nyt se, että kun puhutaan esim. 20-luvusta tai 2020-luvusta, ei oteta mitään kantaa siihen, mitä oli ennen sitä (eli vuosikymmeniä ei lasketa kronologisesti ajanlaskun alusta, eli kukaan ei esim. sano, että Johann Sebastian Bach syntyi 169. vuosikymmenellä). Eli on täysin järkevää sanoa, että 2020-luku alkoi tänään, ja 2020-luku kattaa vuodet 2020-2029. Tämä on loogista ja käytännönläheistä.

Asia on silloin toisin, kun puhutaan siitä kuinka mones vuosituhat nyt on käynnissä. Jotta nyt voisi olla kolmas vuosituhat, täytyy ensimmäisen ja toisen vuosituhannen olla jo päättyneitä. Jos siis sanon, että 3. vuosituhat alkoi 1.1.2000, niin ajanlaskun alusta tuohon ajanhetkeen on kulunut vasta 1999 vuotta, eli jompi kumpi aiemmista vuosituhansista ei ole tullut täyteen. Eli 3. vuosituhat alkoi oikeasti 1.1.2001, jolloin oli kulunut kaksi täyttä tuhannen vuoden jaksoa ajanlaskun alusta. Jos haluat puhua toisin, niin joudut muuttamaan tapaa, jolla numeroimme vuosia.

Yllä oleva ei sitten muuta sitä, että oli järkevämpää aloittaa isommat bileet 31.12.1999 klo 21.00 kuin vuotta myöhemmin, ja sama toistuu 31.12.2999 klo 21.00 - se näkee joka elää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrataan vielä: Uutta vuosikymmentä ei voi vielä nyt toivottaa, kun se alkaa vasta vuoden päästä.
Kysymys teille viisaille: Uutta vuotta voi siis toivottaa, mutta onko vuosi edelleen 2019 vaiko onko nyt 2020?
Kysymys teille: Kaikki, ainakin melkein, puhuvat karkausvuodesta. Karkaako tämä vuosi johonkin? Ja jos karkaa, niin minne?
Kysymys: Jos on syntynyt 29.2.19XX, niin olenko juhlinut syntymääni turhaan? Siis, pitääkö olla huolissaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ammatillisia-aloja, joissa on heti lähdetty väärille urille ja niillä sitten jatketaan eteenpäin. Nämä erheet tulevat monesti "filosovian miehiltä".
Vasta oli pahempi erhe pohdiskeoilla, kun halusivat kesäaikaan. Eli aurinko on ylimmillään klo 13.
Perusteena valon siirto ajassa tai jotain sellaista. Moni pohdiskelija voisi lopettaa sekoilun ja alkaa tekemään työtä jolla on merkitystä. Filosofia voisi olla harrastus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsotaan tietokoneella.
Binaariluvuissa 8-bittinen sen vähiten merkitsevä bitti on 'nollas-bitti' ja sen seitsemäs bitti on eniten merkitsevä bitti eli luvun suurin 8-bittisenä on 255 ja lukuja nollasta 255'n on 256 kappaletta.

On olemassa 'nollas'-vuosikin - kiistatta - sano paavit ja kirkko mitä haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajanlaskusta puhuttaessa, ei vuotta nolla ole. Ajanlaskumme ensimmäinen vuosi ensimmäinen vuosi jälkeen Kristuksen syntymän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitatko, että jossain Rooman valtakunnan pergamentissa on päiväys vuonna 1 eKr, ja vuotta myöhemmin lyödyssä kolikossa vuosiluku 1 jKr? Vai mitä tarkoitat sanomalla, ettei vuotta nolla ollut?

Satojen vuosien viiveellä noille vuotta 1 edeltäneille vuosille on lätkitty numeroita kahdella eri tavalla. Toisella tavalla numeroiden vuotta nolla ei ollut, ja sillä toisella tavalla numeroiden se vuosi nolla on siellä. Tähtitieteilijät käyttävät sitä jälkimmäistä, loogisempaa tapaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (143)

Uutisvirta

13:00
Oulun yliopistolla toteutettiin Kestävästi liikkuva Linnanmaa -opintojakso – opiskelijat hakivat uusia ideoita Linnanmaan kampusalueen ja kestävän liikkumisen olosuhteiden kehittämiseksi
12:10
Oululainen Mari-Leena Talvitie tyrkyllä jatkokaudelle kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Talvitie on osoittanut olevansa aito joukkuepelaaja"
12:01
Brittitähti James Blunt konsertoi Oulussa kesäkuussa osana Euroopan-kiertuettaan
11:50
Vehviläinen: Pahin skenaario on koronapandemia, kausi-influenssa ja hoitoalan lakko
11:37
Tukes antoi myyntikieltoja ja markkinoilta poistoja 75 tuotteelle – lisäksi 15 tuotetta vaadittiin pyydettäväksi takaisin loppukäyttäjiltä
11:25
Presidentti Niinistö vierailee ensi viikolla Iissä, josta matka jatkuu Lappiin – Iissä esillä kunnan ilmastotyö
10:46
Uutistoimisto Bloombergin lähde: Nokia harkitsee yritysjärjestelyjä, yhtiön osien myyminen mahdollista – Nokia ei kommentoi
40
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
23
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä
20
Koronaviruksen Italiasta saanut sairastui Suomessa ja hakeutui hoitoon – "Meni kuin Strömsössä", sanoo HUS:n ylilääkäri
17
Turvapaikanhakijat ja pudasjärviset tarvitsevat vastaanottokeskuksen Lukijalta
17
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
15
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
14
Näin koronatilanne etenee: Suomessa kymmeniä epäilyjä, Virossa todettu ensimmäinen tapaus ja Kiinassa vähiten viruskuolemia kuukauteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image