Kotimaa

Toimittaja syytteessä ou­lu­lais­val­tuu­tet­tu Junes Lokan kunnian louk­kaa­mi­ses­ta – Saako valtakunnan yk­kös­ra­sis­tik­si itseään kutsunutta sanoa rasistiksi?

Toimittaja Johanna Vehkoota (oik.) syytetään kunnianloukkauksesta. Häntä avustaa asianajaja Martina Kronström. KUVA: Teija Soini
Kotimaa 20.3.2019 9:36 | Päivitetty 20.3.2019 19:28
Susanna Kemppainen

Syyllistykö toimittaja Johanna Vehkoo oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan (asyl.) kunnian loukkaamiseen syksyllä 2016 Facebook-julkaisullaan?

Tätä pohtii Oulun käräjäoikeus, kun se päättää, tuomitseeko se Vehkoon kunnianloukkauksesta syyttäjän vaatimalla tavalla.

Vehkoon Facebook-päivitys liittyi Rovaniemellä pidettyyn tilaisuuteen, johon hänen oli ollut määrä osallistua mutta hän estyikin menemästä. Vehkoon päivityksen mukaan muut henkilöt joutuivat tästä syystä ottamaan vastaan hänelle tarkoitetun ”vastaanottopartion” eli muun muassa Junes Lokan, joka oli päättänyt ”väijyttää hänet” ja jonka aikomuksena oli muun muassa ”häiriköidä”.

Vehkoon päivityksessä kuvaillaan Lokkaa muun muassa sanoilla "natsipelle, rasisti ja natsi”, jotka kihlakunnansyyttäjä Kirsi Männikön mielestä on ilmaistu halventavalla tavalla ja loukkaamistarkoituksessa.

Lue myös, mitä mieltä asiantuntijat ovat oikeudenkäynnistä.

– Kyse ei ole siitä, että olisi arvosteltu Lokan menettelyä esimerkiksi politiikassa eikä kirjoituksessa ole käsitelty mitään yleiseltä kannalta merkittävää asiaa. Nimittelyä ei voida pitää hyväksyttävänä eikä halventavia ilmaisuja Lokasta olisi ollut tarpeen käyttää. Sananvapaus ei anna suojaa toiseen henkilöön kohdistuvalle nimittelylle, Männikkö selitti keskiviikkona Oulun käräjäoikeudessa pidetyssä oikeudenkäynnissä.

Hän haluaa Vehkoolle vähintään 15 päiväsakon rangaistuksen.

"Ovat aiheuttaneet kärsimystä ja halveksuntaa"

Junes Lokka yhtyy syyttäjän vaatimuksiin ja vaatii Vehkoolta 1500 euron kärsimyskorvauksia. Hänen mukaansa Vehkoon kirjoitukset ovat loukanneet häntä.

Lokka vaatii oikeutta tuomitsemaan Vehkoon myös siitä, että tämä on esittänyt päivityksessään hänestä valheellisia tietoja ja vihjauksia. Lokan mukaan muun muassa Vehkoon päivityksen väitteet ”väijytyksestä” ja ”häiriköintiaikeista” eivät pidä paikkaansa. Lokka katsoo, että valheelliset vihjaukset ovat olleet omiaan aiheuttamaan ja ovat myös aiheuttaneet kärsimystä hänelle sekä häneen kohdistuvaa halveksuntaa.

– Natsiksi ja rasistiksi haukkuminen, mitä hän ei todellakaan omasta mielestään ole, ovat vaikuttaneet häneen ja aiheuttaneet kärsimystä ja häneen kohdistuvaa halveksuntaa, hänen avustajansa, asianajaja Teemu Lamberg selitti.

Avustajan mukaan Lokka on maahanmuuttokriittinen toimittaja, jonka julkaisualusta ja -areena on muun muassa YouTube. Hän sanoo tämän olleen esimerkiksi maahanmuuttovastaisissa mielenosoituksissa toimittajan roolissa.

– Totta on, että hän on Suomen Sisun jäsen. Mutta se ei oikeuta sanomaan hänestä, että hän on natsi, natsipelle tai rasisti. Suomen Sisun jäsenyys ei tarkoita sitä, Lamberg painotti.

– Jos Lokka vastustaa maahanmuuttoa, se ei todellaan tarkoita sitä, että Vehkoolla olisi oikeutta nimitellä häntä natsiksi, natsipelleksi eikä rasistiksi. On aivan eri asia olla ideologialtaan natsi tai rasisti.

Puolustus: Ei voi kokea halveksuntaa, jos itse käyttää samoja sanoja

Johanna Vehkoo kiistää syyttäjän ja Lokan vaatimukset ja vaatii niiden hylkäämistä. Lokan korvausvaatimusta hän pitää täysin ylimitoitettuna.

– Johanna Vehkoo on tietokirjailija ja hyvin hillitty henkilö. Syyte on todellakin yllättänyt hänet ja kaikki hänen toimittajakollegansa sekä muutkin tuttavat, Vehkoota avustava asianajaja Martina Kronström kuvaili oikeudessa.

Puolustuksen mukaan Vehkoon Facebook-kirjoitus ei ole millään tavalla halventanut Lokkaa, se ei ollut halventava eikä sitä kirjoitettu halventamistarkoituksessa.

– Lokka on itse julkisesti kutsunut itseään rasistiksi ja natsiksi. Silloin ei voi kokea mitään halveksuntaa siitä, että joku muu käyttää samoja sanoja, Kronström selitti.

Puolustuksen mukaan Johanna Vehkoo jakoi Facebook-kirjoituksensa hyvin rajatulle joukolle ja poisti sitten sen, mutta Lokka on itse levittänyt kirjoitusta kaikkialle ja se on ollut edelleenkin nähtävillä hänen Facebook-sivuillaan.

– Tänäänkin hän saa näkyvyyttä ja syyttäjä haluaa auttaa häntä poliittisessa toiminnassa. Koska hän on itse levittänyt tekstiä, se ei voi millään tavalla aiheuttaa hänelle kärsimystä, Kronström sanoi.

Johanna Vehkoon mukaan Facebook-päivitys oli ensimmäinen kerta, kun hän mainitsi julkaisuissaan Junes Lokan nimeltä.

– En ole koskaan maininnut häntä nimeltä ennen tätä enkä sen jälkeen. Ainoa syy päivitykseeni oli se, että minuun kohdistunut pitkäkestoinen nettihäirintä oli siirtymässä tosielämään ja olin järkyttynyt sekä huolissani tilanteesta. Sellainen on toimittajien työn kannalta ja sananvapauden kannalta todella pelottava ilmiö, hän perusteli oikeudelle.

– Mielestäni äärioikeistolaisen ideologian kannattajaa pitää voida sanavapauden nimissä kutsua natsiksi. Muuten me olemme yhteiskuntana todella vaarallisella tiellä.

"Se on sarkastisesti sanottu"

Vehkoon puolustus esitti oikeudelle todisteiksi muun muassa otteita Junes Lokan omista netti- ja somejulkaisuista. Se pyrki niillä osoittamaan muun muassa sen, että Lokka on itsekin käyttänyt itsestään samoja ilmaisuja kuin Vehkoo käytti päivityksessään. Tästä syystä ne eivät voi olla puolustuksen mielestä valheellisia tai halventavia eivätkä ne ole siten voineet aiheuttaa hänelle vahinkoa tai kärsimystä.

Yhdessä Lokan julkaisemalta videolta otetussa kuvankaappauksessa Lokka tituleeraa itse itseään valtakunnan ykkösrasistiksi.

– Se on sarkastisesti omittu, muiden ihmisten esittämä väite. Vehkoon kunnianloukkauksen jälkeen ihmiset ovat alkaneet käyttää (minusta) termiä valtakunnan ykkösrasisti, Junes Lokka selitti.

Hän olisi halunnut tallentaa koko keskiviikkoisen oikeudenkäynnin, mutta syyttäjä ja Johanna Vehkoo vastustivat tätä, joten oikeus ei suostunut siihen. Lain mukaan tallentamista ei voida sallia, jos joku osapuolista vastustaa sitä.
Käräjäoikeus antaa tuomionsa 12. huhtikuuta.

Toimittaja Johanna Vehkoo kirjoittaa Yleisradiolle Valheenpaljastaja-juttusarjaa. Hän toimi hyvää journalistista tapaa tulkitsevan sekä sanan- ja julkaisemisen vapautta puolustavan Julkisen sanan neuvoston JSN:n jäsenenä viime vuodenvaihteeseen saakka, jolloin hänen kolmivuotinen toimikautensa neuvostossa tuli päätökseen.

Myös jutun asianomistajana olevaa Junes Lokkaa epäillään ja on epäilty rikoksista, muun muassa kunnianloukkauksista. Hänet on tuomittu myös muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lokka on käyttänyt eri yhteyksissä hyvin voimakasta kieltä eri ihmisistä esimerkiksi videoillaan ja sosiaalisessa mediassa.

Suomen Journalistiliitto otti kantaa

Suomen Journalistiliitto otti oikeudenkäyntiin kantaa keskiviikkona. Sen mielestä oikeudenkäynti on kohtuuton.

– Nurinkurinen oikeudenkäynti kertoo, että syyttäjä, poliisi, lainsäädäntö tai suomalainen yhteiskunta ylipäätään ei ole valmistautunut vihapuheongelman ratkaisemiseen tai nettitrollien kitkemiseen.

Liiton mielestä oikeusjärjestelmän on tunnistettava, milloin sitä yritetään käyttää painostamisen tai kiusaamisen välineenä.

– Toimittajien kiusaaminen ja heidän työnsä vaikeuttaminen syytteitä tehtailemalla on kansainvälinen ilmiö, jota yritetään nyt tuoda Suomeen.

– Journalistien työ on julkista ja siihen kohdistuva kritiikki kuuluu asiaan. Häirintä tai vaino eivät sen sijaan kuulu kenenkään työhön. Ne ovat uhka sananvapaudelle, liitto katsoo.

Juttu päivitetty kauttaaltaan 20.3. kello 18.38. Lisätty Suomen Journalistiliiton näkemys kello 19.28.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

18:48
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
18:41
Mitä Googlen hankkeet tarkoittavat Kainuussa ja Haminassa ja paljonko ne tuovat työpaikkoja?
18:33
Helsinki Horse Show'n osallistujalistaan kova vahvistus – mukaan saksalainen huippuratsastaja Michael Jung
18:32
Suomen lentopallomiehet ovat selvinneet jo yhdestä painekattilasta – lauantaina edessä on toinen, kun joukkue kohtaa Ranskan
18:00
Mauno Vanttaja vietti viisi pitkää päivää tulitaistelujen ja silmittömän joukkomurhan keskellä – kuusamolainen poliisi teki elämäntyönsä YK:ssa Tilaajille
17:45
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
17:01
Asiantuntijat: Googlen hanke lisää tuulivoimaa tuntuvasti ja tuo mainehyötyjä, jotka voivat poikia lisää investointeja – Myös Ikea investoi Suomeen
69
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
49
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
46
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
45
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
35
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
28
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
22
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

Suunitelmat neljän korvetin hankkimisesta merivoimille teki Sipilän, Orpon ja Soinin sosialistihallitus. Nykyinen halli... Lue lisää...
sosialistit suunnitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image