Oulu

Asiantuntijat pitävät Lokan ja Vehkoon välistä oi­keu­den­käyn­tiä poik­keuk­sel­li­se­na – "Tämä on vasta ensimmäinen näytös"

Kaupunginvaltuutettu Junes Lokka kokee, että hänen kunniaansa on loukattu.
Oulu 20.3.2019 16:20 | Päivitetty 20.3.2019 18:37
Minna Akimo

Oulun käräjäoikeudessa on keskiviikkona käsitelty sitä, syyllistyikö toimittaja Johanna Vehkoo Oulun kaupunginvaltuutettu Junes Lokan (Aito Suomalainen yhteislista) kunnianloukkaukseen nimittäessään Lokkaa "natsipelleksi" ja "tunnetuksi rasistiksi".

Syytteen mukaan Vehkoo oli loukannut näillä sanoilla Lokan kunniaa 2.11.2016 julkaistussa yksityisessä Facebook-päivityksessään.

Syyttäjän mukaan Vehkoon nimittelyä ei voida pitää sellaisena arvosteluna, joka kohdistuisi Lokan menettelyyn politiikassa.

Lisäksi Lokka katsoi, että nimittely on aiheuttanut hänelle kärsimystä, ja sen vuoksi hän teki asiasta rikosilmoituksen.

Vehkoo on kiistänyt kaikki syytteet. Hän on tutkiva toimittaja ja yksi Long Play -verkkojulkaisun perustajista.

Objektiivisesti ilmaisut ovat loukkaavia

Oikeudenkäynnin aikana puolustus vetosi muun muassa siihen, että Lokka on käyttänyt itsestään vastaavia termejä eri yhteyksissä.

Viestintäoikeuden dosentti Riku Neuvonen Helsingin yliopistosta sanoo, että uhrin näkökulmasta tämän tyyppiset ilmaukset ovat loukkaavia, koska jokaisella ihmisellä pitää olla jonkinnäköinen suoja riippumatta hänen taustoistaan.

– Ongelmallista on se, kun sosiaalisessa mediassa käytetään voimakkaita ilmaisuja. Kun jokin niistä osuu omalle kohdalle, ollaankin sitten haastamassa heti oikeuteen, hän sanoo.

Toimittaja Johanna Vehkoo (oik.) kiisti oikeudessa häntä vastaan nostetut syytteet. KUVA: Teija Soini

Neuvosen mukaan tapaus on poikkeuksellinen kahdestakin eri syystä.
Oikeudenkäynnissä ovat vastakkain liberaalien arvojen puolesta puhunut toimittaja ja maahanmuuttokritiikistä tunnettu poliitikko. Lisäksi tapausta kuvaa se, että molempien takana ovat vankat joukot, jotka ovat reagoineet tahoillaan.

– Vehkoon taustalla tapaukseen ovat ottaneet kantaa muun muassa toimittajajärjestöt. Lokan takana ovat taas hänen omat kannattajansa, jotka reagoivat tapaukseen eri foorumeilla. Tässä tilanteessa kumpikaan osapuoli ei voi vetäytyä, Neuvonen sanoo.
Neuvonen ennakoi, ettei tapauksen oikeuskäsittely pääty käräjäoikeuden tuomioon.

– Tämä on vasta ensimmäinen näytös. En yllättyisi, vaikka tapauksen käsittely tuomiosta riippumatta etenee hovioikeuteen ja korkeimpaan oikeuteen.  

Professori Tolvanen: erikoinen tapaus

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää tapausta vihapuheen määrittelemisen kannalta ennakkotapauksena, vaikkakin erikoisena.

Hänen mukaansa tapauksessa kyse on siinä, onko Vehkoo ottanut kantaa siihen, mitä Lokka on kirjoittanut, vai onko Vehkoolla ollut tarkoitus loukata Lokkaa ihmisenä.

– Saako varasta nimittää varkaaksi? Tämä on erittäin merkittävä tapaus, kun mietitään rajanvetoa vihapuheelle. Mitä saa kirjoittaa niistä, jotka ovat itse kirjoittaneet sopimattomia? Tolvanen pohtii Ylen haastattelussa.

Hän toteaa haastattelussa, että vastaavanlaisesta tapauksesta ei tiettävästi ole ennakkopäätöstä, joten siksi on hyvä, että asia ratkaistaan nyt tuomioistuimessa.

Otteita esitutkintapöytäkirjasta

Näin Johanna Vehkoo kirjoitti Facebookissa: "Vähän asiaa suomalaisista natsipelleistä. Minun piti tänään esiintyä Rosan ja Saaran kanssa Rovaniemellä kirjakaupassa ja sitten vetää Hatun Feministinen kiroiluiltama paikallisessa baarissa. No, tulin kipeäksi, enkä päässyt lähtemään, joten Rosa ja Saara joutuivat ottamaan vastaan minulle tarkoitetun vastaanottopartion. Tunnettu rasisti Junes Lokka ja Suomen Sisun pohjoissuomalainen aktiivi saivat tietää minun olevan tulossa Rovaniemelle, joten he päättivät väijyttää minut."

Näin Junes Lokka vastasi: "... En kannata kansallissosialismia enkä liioin ole pelle. Hän kutsui minua vastaanottopartioksi. En ole vastaanottopartio. Lisäksi hän kutsuu minua rasistiksi ja rasistiksi kutsuminen on kunnianloukkaus. En ole rasisti. Hän väittää minun yrittäneen väijyttää hänet, eikä tämä väite pidä mitenkään paikkaansa. Hän yrittää saada minut näyttämään vaaralliselta henkilöltä ja siten vahingoittaa mainettani."

Sitaatit ovat esitutkintapöytäkirjasta. Toimitus on tiivistänyt tekstiä ja poistanut nimiä yksityisyyden suojan vuoksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
10:47
Pattijoen kasvatti Miikka Salomäki siirtyi NHL-seurojen vaihtokaupassa Nashvillestä Torontoon
10:08
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
9:00
Essee: Korinttolaiskirjeen suurin niistä on häilyväistä virvatulta – ihminen etsii rakkautta ja haluaa kokea sen yhä uudelleen Tilaajille
60
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
21
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
12
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu
10
"Ohi on" – Tuulenpuuskat yltyivät myrskylukemiin, yli 21 000 asiakasta oli ilman sähköä, vesi nousi teille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

254 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkejärjestelmä kyllä kestää, eli turha valitus pois. Ja nuoret sopivaa ammattia hankkimaan ja sitten töihin vaan! Lue lisää...
Öululainen 2

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image