Oulu

Asiantuntijat pitävät Lokan ja Vehkoon välistä oi­keu­den­käyn­tiä poik­keuk­sel­li­se­na – "Tämä on vasta ensimmäinen näytös"

Kaupunginvaltuutettu Junes Lokka kokee, että hänen kunniaansa on loukattu.
Oulu 20.3.2019 16:20 | Päivitetty 20.3.2019 18:37
Minna Akimo

Oulun käräjäoikeudessa on keskiviikkona käsitelty sitä, syyllistyikö toimittaja Johanna Vehkoo Oulun kaupunginvaltuutettu Junes Lokan (Aito Suomalainen yhteislista) kunnianloukkaukseen nimittäessään Lokkaa "natsipelleksi" ja "tunnetuksi rasistiksi".

Syytteen mukaan Vehkoo oli loukannut näillä sanoilla Lokan kunniaa 2.11.2016 julkaistussa yksityisessä Facebook-päivityksessään.

Syyttäjän mukaan Vehkoon nimittelyä ei voida pitää sellaisena arvosteluna, joka kohdistuisi Lokan menettelyyn politiikassa.

Lisäksi Lokka katsoi, että nimittely on aiheuttanut hänelle kärsimystä, ja sen vuoksi hän teki asiasta rikosilmoituksen.

Vehkoo on kiistänyt kaikki syytteet. Hän on tutkiva toimittaja ja yksi Long Play -verkkojulkaisun perustajista.

Objektiivisesti ilmaisut ovat loukkaavia

Oikeudenkäynnin aikana puolustus vetosi muun muassa siihen, että Lokka on käyttänyt itsestään vastaavia termejä eri yhteyksissä.

Viestintäoikeuden dosentti Riku Neuvonen Helsingin yliopistosta sanoo, että uhrin näkökulmasta tämän tyyppiset ilmaukset ovat loukkaavia, koska jokaisella ihmisellä pitää olla jonkinnäköinen suoja riippumatta hänen taustoistaan.

– Ongelmallista on se, kun sosiaalisessa mediassa käytetään voimakkaita ilmaisuja. Kun jokin niistä osuu omalle kohdalle, ollaankin sitten haastamassa heti oikeuteen, hän sanoo.

Toimittaja Johanna Vehkoo (oik.) kiisti oikeudessa häntä vastaan nostetut syytteet. KUVA: Teija Soini

Neuvosen mukaan tapaus on poikkeuksellinen kahdestakin eri syystä.
Oikeudenkäynnissä ovat vastakkain liberaalien arvojen puolesta puhunut toimittaja ja maahanmuuttokritiikistä tunnettu poliitikko. Lisäksi tapausta kuvaa se, että molempien takana ovat vankat joukot, jotka ovat reagoineet tahoillaan.

– Vehkoon taustalla tapaukseen ovat ottaneet kantaa muun muassa toimittajajärjestöt. Lokan takana ovat taas hänen omat kannattajansa, jotka reagoivat tapaukseen eri foorumeilla. Tässä tilanteessa kumpikaan osapuoli ei voi vetäytyä, Neuvonen sanoo.
Neuvonen ennakoi, ettei tapauksen oikeuskäsittely pääty käräjäoikeuden tuomioon.

– Tämä on vasta ensimmäinen näytös. En yllättyisi, vaikka tapauksen käsittely tuomiosta riippumatta etenee hovioikeuteen ja korkeimpaan oikeuteen.  

Professori Tolvanen: erikoinen tapaus

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää tapausta vihapuheen määrittelemisen kannalta ennakkotapauksena, vaikkakin erikoisena.

Hänen mukaansa tapauksessa kyse on siinä, onko Vehkoo ottanut kantaa siihen, mitä Lokka on kirjoittanut, vai onko Vehkoolla ollut tarkoitus loukata Lokkaa ihmisenä.

– Saako varasta nimittää varkaaksi? Tämä on erittäin merkittävä tapaus, kun mietitään rajanvetoa vihapuheelle. Mitä saa kirjoittaa niistä, jotka ovat itse kirjoittaneet sopimattomia? Tolvanen pohtii Ylen haastattelussa.

Hän toteaa haastattelussa, että vastaavanlaisesta tapauksesta ei tiettävästi ole ennakkopäätöstä, joten siksi on hyvä, että asia ratkaistaan nyt tuomioistuimessa.

Otteita esitutkintapöytäkirjasta

Näin Johanna Vehkoo kirjoitti Facebookissa: "Vähän asiaa suomalaisista natsipelleistä. Minun piti tänään esiintyä Rosan ja Saaran kanssa Rovaniemellä kirjakaupassa ja sitten vetää Hatun Feministinen kiroiluiltama paikallisessa baarissa. No, tulin kipeäksi, enkä päässyt lähtemään, joten Rosa ja Saara joutuivat ottamaan vastaan minulle tarkoitetun vastaanottopartion. Tunnettu rasisti Junes Lokka ja Suomen Sisun pohjoissuomalainen aktiivi saivat tietää minun olevan tulossa Rovaniemelle, joten he päättivät väijyttää minut."

Näin Junes Lokka vastasi: "... En kannata kansallissosialismia enkä liioin ole pelle. Hän kutsui minua vastaanottopartioksi. En ole vastaanottopartio. Lisäksi hän kutsuu minua rasistiksi ja rasistiksi kutsuminen on kunnianloukkaus. En ole rasisti. Hän väittää minun yrittäneen väijyttää hänet, eikä tämä väite pidä mitenkään paikkaansa. Hän yrittää saada minut näyttämään vaaralliselta henkilöltä ja siten vahingoittaa mainettani."

Sitaatit ovat esitutkintapöytäkirjasta. Toimitus on tiivistänyt tekstiä ja poistanut nimiä yksityisyyden suojan vuoksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

22:20
Seiväshyppääjä Minna Nikkanen, 31, lopettaa uransa – jätti jo aiemmin tämän kauden väliin
22:03
Oululaistaustainen Juhani Järvi päätyi Raahen kautta ison vankilan johtajaksi Turkuun – "Näitä olosuhteita on turha kenenkään kadehtia, vangilla ei ole vapautta"
22:01
Halla-ahon mielestä työministeri Harakan työllisyystoimet vaikuttavat "aika sosialistisilta"– "Painopiste näyttää olevan, että valtio maksaa palkat"
21:12
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"
21:06
Tuttu vinkkimies istuu penkin päässä tietokone sylissä – oululainen apuvalmentaja Sami Kurttila kääntää marginaalit Suomen eduksi Tilaajille
20:53
Viisikko hehkuttaa budjetin koulutusrahoja – Kulmuni muisti alueellisuuden ja Andersson perusturvan varassa elävät
19:55
Rinteen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi valmis: Työllisyyteen 25 toimenpidettä, kuntatalouden kriisiin varaudutaan, korkeakoulutukseen 60 miljoonaa ensi vuodesta lähtien
92
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
69
Punainen pyöräbaana jatkuu Raksilasta Mäntylään – kaupunki hakee 1,8 miljoonan euron hankkeeseen valtion avustusta
56
Laiton tappaminen on susien yleisin kuolinsyy – poliisin resurssit ovat edelleen pahin pullonkaula laittoman metsästyksen kitkennässä
36
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
33
Ouluntien risteys Tupoksessa saa liikennevalot – risteyksessä on sattunut paljon kolareita
27
Kampuspaikannin vie ovelle, Oulun yliopistolla voi nyt suunnistaa kännykän avulla
26
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image