Kotimaa

Tämä tiedetään Tikkakosken tie­dus­te­lu­vuo­dos­ta: Salaisia asiakirjoja, kotietsintä ja esitutkinta

Keskusrikospoliisi jatkaa esitutkintaa Tikkakosken tiedusteluvuodosta. tällä hetkellä epäillyt rikosnimikkeet ovat turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja virkasalaisuuden rikkominen. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 18.12.2017 12:55
Ida Roivainen

Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan lauantaina Helsingin Sanomien julkaisemaan uutiseen liittyen. HS julkaisi lauantaina laajan, osin salaisiin asiakirjoihin perustuvan jutun Suomen sotilastiedustelusta.

Juttu käynnisti viikonloppuna kiivaan keskustelun, jota kiihdytti sunnuntaina poliisin tekemä kotietsintä jutun toisen tekijän, toimittaja Laura Halmisen kotiin.

Tänään maanantaina KRP kertoo tiedotteessaan, että sunnuntai-iltana tehty erityinen kotietsintä tehtiin pakkokeinolain 8 luvun 15 pykälän tarkoittamalla välttämättömällä kiireellisyysperusteella.

Poliisin mukaan kotietsinnän tekemistä ei voinut viivyttää, koska poliisilla oli syytä epäillä, että asuinrakennuksen kellarissa oli jo aiemmin iltapäivällä pyritty ilmeisesti tuhoamaan käynnissä olevaan esitutkintaan mahdollisesti liittyvää aineistoa.

KRP:n mukaan esitutkinta asiassa jatkuu, ja tällä hetkellä epäillyt rikosnimikkeet asiassa ovat turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja virkasalaisuuden rikkominen.

Esitutkintaa tehdään muun muassa sen osalta, onko tiettyjen turvallisuussalaisuuksien paljastuminen ollut omiaan aiheuttamaan muun muassa vakavaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle ja turvallisuudelle.

Keskusrikospoliisi on tehnyt asiasta esitutkintalain mukaisen ilmoituksen Valtakunnansyyttäjänvirastoon. Esitutkintaan on määrätty kaksi tutkinnanjohtajaa.

Mistä kaikki oikein alkoi?

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina jutun, jossa se käsitteli Tikkakoskella Jyväskylässä sijaitsevaa Puolustusvoimien Viestikoekeskusta. Keskus on saamassa uusien tiedustelulakien myötä selkeästi nykyistä laajemmat valtuudet muun muassa internetliikenteen seurantaan.

Pian jutun julkaisemisen jälkeen tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi, että "korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen on turvallisuutemme kannalta kriittistä ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita”.

Myös puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) kritisoi Helsingin Sanomien toimintaa. Niinistö kommentoi Ylelle antamassaan haastattelussa, että korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen julkaisu on aina vakava asia, jolla voi olla vaikutusta kansalliseen turvallisuuteen ja Suomen suhteisiin muihin maihin.

Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri Harri Ohra-aho puolestaan kommentoi lauantaina Ylelle, että HS:n artikkelissa on useita epämääräisyyksiä ja epätarkkuuksia. Lisäksi Ohra-aho vihjasi, että jutunteon yhteydessä esitetyt kysymykset herättivät epäilyn "laajemmasta kontekstista".

Päätoimittaja ja asiantuntijat puolustavat

Myöhemmin lauantaina sekä Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Esa Mäkinen että vastaava päätoimittaja Kaius Niemi puolustivat juttua lehdessään.

Niemi kommentoi Helsingin Sanomissa, että laajoihin valtuuksiin nähden kansalaiset ja jopa poliitikot tietävät laitoksesta hyvin vähän. Tästä syystä Niemen mukaan HS:n tehtävänä oli tarjota yhteiskunnalliseen keskusteluun "edes pääpiirteissään vähän käsitystä siitä, millaisesta laitoksesta ja toiminnasta on kyse”.

Sunnuntaina Niemi avasi jutusta tullutta palautetta ja kritiikkiä julkaisemassaan avoimessa kirjeessä, minkä jälkeen lehti kertoi, että Helsingin Sanomat omistavan Sanoma Oy:n hallitus on pyytänyt Niemeltä selvitystä Viestikoekeskusta koskevaan artikkeliin liittyvästä journalistisesta prosessista.

Sunnuntai-iltana Yle haastattelemat media-asiantuntijat olivat sitä mieltä, että juttua voidaan pitää rajatapauksena, joka ei vaaranna keskeistä turvallisuusriskiä.

Poliisi tutkii toimittajan asunnon

Viikonlopun uutismylläkän jälkeen, sunnuntai-iltana, poliisi saapui toimittaja Laura Halmisen tekemän palohälytyksen jälkeen Halmisen kotiin ja teki kotietsinnän.

Halminen oli hälyttänyt palokunnan alun perin siksi, että hänen aiemmin päivällä tuhoamansa tietokoneen kovalevy oli aiheuttanut savua. Palokunnan mukana tullut poliisipartio kuitenkin tutki Halmisen asunnon ja vei Helsingin Sanomien mukaan Halmiselta muun muassa puhelimia, tietokoneen ja muistitikkuja.

HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi kommentoi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä lehdessä, että kotietsintä on lehdistön toimintaedellytysten ja lähdesuojan kannalta hyvin huolestuttavaa.

Maanantaina päivällä KRP kertoo tiedotteessaan, että kotietsintä tehtiin sunnuntaina pakkokeinolain 8 luvun 15 pykälän tarkoittamalla välttämättömällä kiireellisyysperusteella.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Etsintä olisi pitänyt tehdä heti kun vuoto julkistui.

Jäljet ovat jo jäähtyneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole kyllä yhtään sympatioita HS:n puolella itselläni, koska pelkästään näihin viittaaminen ilman että mitään oikeasti laittoman raskauttavaa on löytynyt tai paljastettu. Kyseessä on kuitenkin maanpetosrikoksien alla olevat pykälät ja rangaistavuuden ylittää mahdollisesti jo pelkästään toimituksen sisällä aineiston mahdollinen jakaminen, saati sillä sitten mässäily julkisesti (ulkosuhteet) ja melko ehdoton sellainen vieläpä kun kyse on tälläisestä maanpuolustuksellisesta asiasta. Muita salaisia/salattuja aineistojahan tämä pykälä ei koske ja niissä tosiaan julkisuus koskee vain viranhaltioita itseään eikä muita, johon on viittattu monesti mm. HS:n toimesta. Mielestäni tämä on harvinaisen selvä asia ja pykälässähän ei ole mitään poikkeuksia. Vuoto tutkinta erikseen oma tarina...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se oli jo armeijan koulutuksessa selvää salaisuuksista ei kerrota.Sitä moni varusmieskin oppi tietämää paljon asijoita .
Jos näistä selviää ilman mitää rangaistusta niin entä sitten.Entä jos ja kun päästää tai joudutaa Natoo.
Ei taideta olla kypsiä vielä kovaan pelii mukaan menemää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Räväytetään myynnin edistämiseksi "sensaatiomainen" juttu, piisaa artikkeleita pitkäksi aikaa. Onko jotenkin erikoista, että valtiot harrastavat tiedustelutoimintaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viestintäoikeuden professori Korpisaari: "Medialle ei ole rikoslaissa säädetty omia erityisoikeuksia".
Tiedot vuotaneet on ehdottomasti saatava selville ja käsitellyksi asianmukaisesti oikeudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni on hyvä, kun Poliisi tutkii asiaa perusteellisesti.
En ymmärrä, miksi Hesarin toimittaja ja lehti tekee juttuja tällaisesta asiasta, näin ei pitäisi tehdä.
Onneksi en ole Hesarin tilaaja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietovuotaja on ihan toinen kuin Helsingin Sanomien toimittaja. Mitä tämän varsinaisen hölösuun löytämiseksi on tehty? Rankkoja lakeja ollaan suunnittelemassa valvomaan meitä kansalaisia ja nyt sotketaan tähän siviilitiedusteluun jo sotilastiedustelu, tarkoituksellako että saadaan meidät kansalaiset kyykkyyn? Pitäisikö olla huolissaan, pitäisikö tuhota oma kiintolevy?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttäkääpä, mikä tuossa HS:n artikkelissa on sellaista tietoa, mitä ei jo vuosia sitten ole löytynyt googlea ja wikipediaa käyttämällä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hah. Juttu vain luettelee toimenpidemahdollisuuksia, mitä pitäisi tehdä. Noista tiedustelutehtävistä ei pystytä vieläkään 10 vuotta myöhemmin suorittamaan edes puolia. Voidaan retostella suorituksilla ja palkka sen kun nousee. Homman alkuperäinen tarkoitus oli pelotella Venäjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon on pakistu, mutta tiedon suhteen en ole tullut hullua hurskaammaksi. Mikä lienee motiivi vuotajalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua ei hetkauta yhtään vaikka minun viestimiä seurattaisiinkin,siellä ei ole mitään hämäräperäistä tai salattavaa.
Miten meinaatte että tässä maailmanajassa pärjää valtiot jos niillä ei ole mitään omaa tiedustelua? Suomi on ollut ihan toisten antamien tietojen varassa tähän asti! Juurihan Putin kiitteli Trumpia cian tekemän ilmoituksen vuoksi jossa pystyttiin estämään Pietarin isku. Pitäisikö tämä kaikki tiedustelu olla julkista? Käsittämätöntä toimintaa suomalaiselta toimittajalta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oleellista tässä Hesarin Viestikoekeskusta koskevassa asiassa on jotta mistä Hesari sai korkean luokituksen omaavat salaiset tiedot? Saiko Hesari salaiset tiedot joltakin suomalaiselta johtavalta poliitikolta, vai peräti toisesta maasta? Sanoma yhtiöillä on merkittävää toimintaa muuallakin kuin Suomessa ja menestyäkseen joissakin maissa on omattava hyvät suhteet viranomaisiin ja valtaapitäviin. Julkisten tietojen mukaan salainen Viestikoekeskus tutki nimenomaan Suomeen kohdistavia uhkia, joten voisi kuvitella joidenkin valtioiden olevan hyvin kiinnostuneita tällaisten organisaatioiden toiminnasta. Hesarin julkaisemat erittäin salaisiksi luokitellut tiedot ovat luokkaa 10 vuotta vanhoja, joten jos Hesari sai tiedot ulkomailta, niin kuka oli se johtava politiikko tai virkamies jolla oli pääsy tietoihin ja vuoti asiakirjat aikanaan toiselle valtiolle? Elimme tuolloin Tarja Halosen aikaa, jolloin Erkki Tuomiojakin oli ulkoministerinä. Tästähän saisi hyvän aiheen dekkarille, nimeksi sopisi vaikka - Myyrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen hallinnon aikana ulkoministeriön tietojärjestelmästä löytyi vakoiluohjelmia - jättikö joku takaoven auki?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarviiko siitä enään toista, onhan Remeksen kirjoissa tuosta jo vaikka kuinka ja muistaakseni jotakin tietoja vuodetaan niissäkin. Muutenkin niiden fakta sisältö on parempi kuin suomalaisen median yleensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka niistä Tikkakosken työntekiöistä on jakanut niin salaistatietoa että moisesta nousee näinsuuri Haloo!!!
Ja onkohan kaikktieto niin kauheansalaista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata vähätellä, vaikka nyt julkitulleet vuodot eivät mielestäsi kovin salaisia olleetkaan, vaan eihän ole ollenkaan varmaa etteikö sieltä olisi vuodettu paljon muutakin ja paljon haitallisempaa tietoa, tottakai tuollaiset valtionhallintoon pesiytyneet ”myyrät” täytyy saada vastuuseen, ja mahdollisemman nopeasti. Jos on kerran vuotanut jotakin, niin sellainen ihminen on myös helppo kiristyksen kohde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
27.2.
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
27.2.
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
27.2.
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
27.2.
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
27.2.
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image