Kotimaa

"Tajusin 10-vuotiaana, ettei lapsia tarvitse hankkia" - Aloite ste­ri­loi­mi­siän laskusta kerää nihkeästi kannatusta

Kotimaa 2.4.2017 13:02 | Päivitetty 2.4.2017 17:17
STT

Vanhoillislestadiolaisessa perheessä kasvanut Maria Ronkainen tajusi 10-vuotiaana, ettei lapsia tarvitse hankkia. Hän sanoo, että olisi periaatteessa ollut valmis sterilisaatioon vaikka jo tuolloin. Steriloimisen yleinen ikäraja on Suomessa 30 vuotta, joten hän joutui odottamaan parikymmentä vuotta.

Ronkainen on perustajajäseniä Vapaaehtoisesti lapsettomien yhdistyksessä, joka ajaa nyt sterilisoinnin yleisen ikärajan laskua 25 vuoteen. Tämä on jo rajana Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Sterilisoinnin voi saada tätä nykyä aikaisemminkin muun muassa, jos on jo synnyttänyt kolme lasta. Vireillä olevan kansalaisaloitteen mukaan raja pitäisi laskea kahteen lapseen.

- Lainmuutos helpottaisi elämää sekä niillä, jotka eivät halua lapsia, että niillä, jotka kokevat jo saaneensa tarpeeksi monta lasta, Ronkainen sanoo.

Aloitteella hidas alku

Kansalaisaloite on kerännyt parissa viikossa vajaat 900 kannatusilmoitusta. Aloitteen laatineen porilaisen Antero Säämäen mukaan hitaan alun taustalla voi olla mediahuomion puute.

Säämäki kertoo olevansa itse vapaaehtoisesti lapseton ja saaneensa sterilisaation 34-vuotiaana. Hän oli tullut jo kymmenkunta vuotta aiemmin johtopäätökseen, että lasten hoito olisi liian raskasta.

- Suomessa on tässä asiassa kovin vanhanaikainen laki. Monissa muissa asioissa painotetaan, että ihmisillä on itsemääräämisoikeus, Säämäki sanoo.

Mielenmuutos voi tulla kalliiksi

Sterilisaatioon pääsyn ikäraja on korkein itsemääräämisoikeutta koskeva ikäraja Suomessa. Ikärajaa on perusteltu sillä, että sterilisaatiota saatetaan katua ja sen purkaminen on vaikeaa.

Kansalaisaloitteen mukaan katuvia on vain noin viisi prosenttia, ja hyvin harva heistä hakeutuu sterilisaation purkuleikkaukseen. Mahdollinen purku tai lapsettomuushoito pitäisi aloitteen mukaan maksaa itse, mikä on jo nyt käytäntö.

Turun yliopistollisen keskussairaalan osastonylilääkäri Antti Perheentupa ei pidä ikärajan laskua hyvänä ideana.

- Lähtökohtaisesti 25-vuotiaalla ihmisellä ei ole näkemystä, haluaako hän 10 vuoden päästä lapsia vai ei. Ymmärrän, että on olemassa vähemmistöryhmiä, joiden kohdalla tämä on yksioikoinen arvio.

Perheentuvalle on tullut vastaan tapauksia, jossa sterilisaation jo hankkinut on halunnut myöhemmin lapsia. Tuolloin esimerkiksi mahdolliset hedelmöityshoidot joutuu maksamaan kokonaan itse.

- Tämä on asia, joka herättää tunnepurkauksia niiden kohdalla, jotka eivät ole tätä tajunneet. Silloin voi miettiä, onko ihmistä ohjeistettu tarpeeksi, kun sterilisaatio on tehty.

Perheentuvan mukaan käsitys sopivasta lapsiluvusta voi muuttua esimerkiksi uuden puolison myötä.

MAINOS

Kommentoi

Onko nykyaikaa ensinkään tuollainen sääntely? Miksei päätösvaltaa anneta kokonaan ihmisille itselleen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisi antaa enemmän päätösvaltaa. Joidenkin harvojen katuminen on ihan oma vika.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:37
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
19:00
Täydellinen kuunpimennys herätti keskustelua Kuun vaikutuksesta ihmiseen – unettomuudesta ja kuuhulluudesta puhutaan, mutta tutkittua tietoa on vain vähän Tilaajille
18:34
Asukas säilytti puita hiljan lämmitetyssä leivinuunissa – kytevät puut puskivat omakotitalon täyteen savua
18:01
Utajärven ja Taivalkosken paloasemille saadaan uudet pelastusveneet tällä viikolla – vanhat myydään huutokaupassa
17:13
Veikkaus aloittaa yt-neuvottelut – vähennystarve noin 400 henkilöä
16:56
Ennuste: Suomelle 2,15 mitalia Tokion olympiakisoista
16:41
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus aloitti ilmastostrategian päivitystyön
189
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
28
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
25
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan
22
Sinisten Maria Lohela loikkaa Harkimon liikkeeseen, mutta ei aio olla ehdolla kevään vaaleissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

169 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image