Kotimaa

Syrjäytyminen suurin riski Suomelle – tur­val­li­suus­stra­te­gias­sa kymmeniä ehdotuksia uhkia vastaan

Poliisi partioi Turun torilla muutama päivä elokuisen puukotuksen jälkeen. Sisäisen turvallisuuden strategiassa mainitaan terrorismi yhdeksi Suomen tulevasta turvallisuusuhkasta. KUVA: Satumaari Ventelä
Kotimaa 5.10.2017 13:30 | Päivitetty 5.10.2017 13:52
Markku Uhari

Itärajan valvontaa pitäisi vahvistaa, poliisien tulisi partioida entistä näkyvämmin ja niiden määrä pitäisi turvata. Näin ehdotetaan tuoreessa valtioneuvoston periaatepäätöksessä sisäisen turvallisuuden strategiasta.

Lisäksi poliisille ja rajavartiolaitokselle halutaan reservit, joita voisi käyttää myös normaalioloissa.

Kaikille turvallisuusviranomaisille esitetään ostettavaksi kalustoa ja laitteistoa, jolla vastata esimerkiksi terrorismiin, hybridiuhkiin tai verkkorikollisuuteen. Siviilitiedustelulla saatavaa tietoa halutaan myös hyödyntää mahdollisimman hyvin, jotta terrorismilta ja laittomalta tiedustelulta voisi suojautua.

Samalla strategiassa esitetään, että varsinkin lasten ja nuorten "monilukutaitoa" pitäisi parantaa, jotta ne oppisivat suhtautua lukemaansa kriittisesti.

Kaikkiaan sisäisen turvallisuuden strategiassa on kaikkiaan 39 erilaista toimenpidettä, joiden avulla halutaan varmistaa strategiassa lopullinen tavoite: Suomen pitäisi olla maailman turvallisin maa.

Yhä vaikeampi ennakoida

Torstaina julkaistun sisäisen turvallisuuden strategian pohjimmainen viesti on, että turvallisuustilanne voi Suomen sisällä muuttua entistä todennäköisemmin, ja muutoksia on entistä vaikeampi ennakoida.

- Suomen sisäisen turvallisuuden toimintaympäristö on aiempaa monimutkaisempi, ja siihen vaikuttavat myös maamme ulkopuoliset tekijät. Turvallisuusympäristön muutokset voivat olla erittäin nopeita, strategiassa arvioidaan.

Suomeen kohdistuvat turvallisuusuhkat ovat heijastumia maailmanlaajuisista ilmiöistä, kuten demokratian heikkenemisestä ja teknologian kehityksestä. Strategiassa on hahmoteltu seitsemän eri Suomen turvallisuutta uhkaavaa muutosvoimaa, joihin eri toimin pyritään vastaamaan.

Muutosvoimiksi on lueteltu esimerkiksi taloudellinen eriarvoistuminen, suomalaisen arvomaailman sirpaloituminen sekä maahanmuuton ja ääri-ideologioiden vaikutukset.

- Uusien uhkien ilmenemismuotoja ovat esimerkiksi terrorismi sekä hybridi- ja kyberuhkat, jotka voivat olla myös voimapolitiikan välineitä, strategiassa todetaan.

Vaarallisin on syrjäytyminen

Strategian mukaan Suomen suurin turvallisuutta uhkaava tekijä on syrjäytyminen. Syrjäytymiseen voi puolestaan ajaa laaja sosiaalinen, taloudellinen tai maantieteellinen eriarvoistuminen.

- Radikalisoituminen ja ääriliikkeiden voimistuminen ovat monimuotoisen syrjäytymisen äärimmäisiä seurauksia, todetaan strategiassa.

Pitkään esille nostetun nuorisosyrjäytymisen ohella selonteossa esitetään myös toimia, joilla ehkäistä ikääntyvien ihmisten syrjäytymistä.

- Erityistä huomiota kiinnitetään ikääntyneiden yhdenvertaisiin osallistumismahdollisuuksiin turvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Strategiassa kerrotaan, että kaikki siinä esitetyt toimet on määrä toteuttaa vuoteen 2020 mennessä. Strategia on tarkoitettu tiekartaksi vuonna 2016 julkaistulle sisäisen turvallisuuden selonteolle.


Juttua korjattu 13.52. Alkuperäisessä jutussa puhuttiin sisäisen turvallisuuden selonteosta, ei strategiasta, kuten nyt. Jutun loppua täydennetty.

MAINOS

Kommentoi

Tässähän viitataan syrjäytyneillä ns "käytännössä kantasuomalaisiin". Sitä ei vain voi sanoa kuin kiertelemällä...

Tuleva vihapuhelakihan on käytännössä sensuuri, ei vkon max. käsittelyajassa muuhun kyetä. Voi Orwell, ajatuspoliisit ovat jo nyt arkipäivää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syrjäytynyt ei ole sitä omasta tahdostaan. Hänet on vain syrjäytetty, kun yhteiskunta ei satsaa kansalaisiinsa. Hoidot evätään, tukipäätökset palautuvat kielteisinä, rahaa ei saa mistään ja eläminen maksaa. Kumma juttu, ettei useamman pinna ole katkennut byrokratiaa vastaan taistellessa. Ja vakuutuslääkäri parantaa sairaankin potilaan hetkessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leikatkaahan vain lisää köyhiltä niin katkeruus senkun kasvaa, lopulta ei ole enää mitään menetettävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän ne potenttiaaliset terroristit lompsi Ruotsin kautta Suomeen. Ruotsin rajalle se valvonta pitäisi laittaa. Sieltä kauttahan se Turun puukottajakin tuli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kaikkia nuoria yleistetään syrjaytyneiksi? Olen siinä uskossa, että nuorilla on enemmän kavereita ja kiinnostusta muuhunkin kuin kotona olemiseen, siihen mihin moni meistä keski-ikäisistä sortuu.Miksi nuoria pitäisi pakottaa johonkin sellaiseen mitä he ei halua, haluaako sitä moni aikuinenkaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:01
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
9:00
Essee: Politiikkaa tehdään juoksuradoilla, tenniskentillä ja jääkiekkokaukalossa, ja siksi minä katson urheilua Tilaajille
8:28
HS: Venäjä pohti Karjalan myymistä vuonna 1991, mutta ei kertonut Suomen johdolle
8:02
Oulujärven Ärjänsaaressa aika tuntuu pysähtyneen ja lehdossa laiduntavat lampaat, katso kuvagalleria
8:00
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
8:00
Seksuaalisesta identiteetistä kiinnostunut Aurora Reinhard kuvasi 2002 pojilta näyttävien tyttöjen ulkopuolisuutta – Venus-sarjaan innoitus syntyi pornosivustojen isorintaisista naisista Tilaajille
8:00
Yhtenä päivänä taksinkuljettaja Jouko Taipale huomasi, ettei osannut ajaa liikenneympyrästä ulos – Muistisairaan arki on jatkuvaa huolehtimista mutta myös iloa, paljastaa päiväkirja Tilaajille
25
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
8
Sivulliset pelastivat veteen pudonneen miehen Oulun torinrannassa
6
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
4
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
4
Mykkänen kritisoi liikenneministerin puheita ratahankkeista – "Ristiriita lupausten ja tekojen välillä on suuri"
3
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
3
MTV: Helvetin enkeleiden johtaja vangittu – Tutkinnanjohtaja: "Kokonaisuus on hyvin poikkeuksellinen"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miten tämä juttutuvan nykyinen viestiketjujen lukitseminen sopii sananvapauden kanssa?

Juu, ei ole Kalevan juttutuvalla ja sananvapaudella muuta tekemistä kuin se, että Kaleva tarjoaa tällaisen alustan kirjo... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image