Kotimaa

Syrjäytyminen suurin riski Suomelle – tur­val­li­suus­stra­te­gias­sa kymmeniä ehdotuksia uhkia vastaan

Poliisi partioi Turun torilla muutama päivä elokuisen puukotuksen jälkeen. Sisäisen turvallisuuden strategiassa mainitaan terrorismi yhdeksi Suomen tulevasta turvallisuusuhkasta. KUVA: Satumaari Ventelä
Kotimaa 5.10.2017 13:30 | Päivitetty 5.10.2017 13:52
Markku Uhari

Itärajan valvontaa pitäisi vahvistaa, poliisien tulisi partioida entistä näkyvämmin ja niiden määrä pitäisi turvata. Näin ehdotetaan tuoreessa valtioneuvoston periaatepäätöksessä sisäisen turvallisuuden strategiasta.

Lisäksi poliisille ja rajavartiolaitokselle halutaan reservit, joita voisi käyttää myös normaalioloissa.

Kaikille turvallisuusviranomaisille esitetään ostettavaksi kalustoa ja laitteistoa, jolla vastata esimerkiksi terrorismiin, hybridiuhkiin tai verkkorikollisuuteen. Siviilitiedustelulla saatavaa tietoa halutaan myös hyödyntää mahdollisimman hyvin, jotta terrorismilta ja laittomalta tiedustelulta voisi suojautua.

Samalla strategiassa esitetään, että varsinkin lasten ja nuorten "monilukutaitoa" pitäisi parantaa, jotta ne oppisivat suhtautua lukemaansa kriittisesti.

Kaikkiaan sisäisen turvallisuuden strategiassa on kaikkiaan 39 erilaista toimenpidettä, joiden avulla halutaan varmistaa strategiassa lopullinen tavoite: Suomen pitäisi olla maailman turvallisin maa.

Yhä vaikeampi ennakoida

Torstaina julkaistun sisäisen turvallisuuden strategian pohjimmainen viesti on, että turvallisuustilanne voi Suomen sisällä muuttua entistä todennäköisemmin, ja muutoksia on entistä vaikeampi ennakoida.

- Suomen sisäisen turvallisuuden toimintaympäristö on aiempaa monimutkaisempi, ja siihen vaikuttavat myös maamme ulkopuoliset tekijät. Turvallisuusympäristön muutokset voivat olla erittäin nopeita, strategiassa arvioidaan.

Suomeen kohdistuvat turvallisuusuhkat ovat heijastumia maailmanlaajuisista ilmiöistä, kuten demokratian heikkenemisestä ja teknologian kehityksestä. Strategiassa on hahmoteltu seitsemän eri Suomen turvallisuutta uhkaavaa muutosvoimaa, joihin eri toimin pyritään vastaamaan.

Muutosvoimiksi on lueteltu esimerkiksi taloudellinen eriarvoistuminen, suomalaisen arvomaailman sirpaloituminen sekä maahanmuuton ja ääri-ideologioiden vaikutukset.

- Uusien uhkien ilmenemismuotoja ovat esimerkiksi terrorismi sekä hybridi- ja kyberuhkat, jotka voivat olla myös voimapolitiikan välineitä, strategiassa todetaan.

Vaarallisin on syrjäytyminen

Strategian mukaan Suomen suurin turvallisuutta uhkaava tekijä on syrjäytyminen. Syrjäytymiseen voi puolestaan ajaa laaja sosiaalinen, taloudellinen tai maantieteellinen eriarvoistuminen.

- Radikalisoituminen ja ääriliikkeiden voimistuminen ovat monimuotoisen syrjäytymisen äärimmäisiä seurauksia, todetaan strategiassa.

Pitkään esille nostetun nuorisosyrjäytymisen ohella selonteossa esitetään myös toimia, joilla ehkäistä ikääntyvien ihmisten syrjäytymistä.

- Erityistä huomiota kiinnitetään ikääntyneiden yhdenvertaisiin osallistumismahdollisuuksiin turvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Strategiassa kerrotaan, että kaikki siinä esitetyt toimet on määrä toteuttaa vuoteen 2020 mennessä. Strategia on tarkoitettu tiekartaksi vuonna 2016 julkaistulle sisäisen turvallisuuden selonteolle.


Juttua korjattu 13.52. Alkuperäisessä jutussa puhuttiin sisäisen turvallisuuden selonteosta, ei strategiasta, kuten nyt. Jutun loppua täydennetty.

MAINOS

Kommentoi

Tässähän viitataan syrjäytyneillä ns "käytännössä kantasuomalaisiin". Sitä ei vain voi sanoa kuin kiertelemällä...

Tuleva vihapuhelakihan on käytännössä sensuuri, ei vkon max. käsittelyajassa muuhun kyetä. Voi Orwell, ajatuspoliisit ovat jo nyt arkipäivää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syrjäytynyt ei ole sitä omasta tahdostaan. Hänet on vain syrjäytetty, kun yhteiskunta ei satsaa kansalaisiinsa. Hoidot evätään, tukipäätökset palautuvat kielteisinä, rahaa ei saa mistään ja eläminen maksaa. Kumma juttu, ettei useamman pinna ole katkennut byrokratiaa vastaan taistellessa. Ja vakuutuslääkäri parantaa sairaankin potilaan hetkessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leikatkaahan vain lisää köyhiltä niin katkeruus senkun kasvaa, lopulta ei ole enää mitään menetettävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän ne potenttiaaliset terroristit lompsi Ruotsin kautta Suomeen. Ruotsin rajalle se valvonta pitäisi laittaa. Sieltä kauttahan se Turun puukottajakin tuli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kaikkia nuoria yleistetään syrjaytyneiksi? Olen siinä uskossa, että nuorilla on enemmän kavereita ja kiinnostusta muuhunkin kuin kotona olemiseen, siihen mihin moni meistä keski-ikäisistä sortuu.Miksi nuoria pitäisi pakottaa johonkin sellaiseen mitä he ei halua, haluaako sitä moni aikuinenkaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:47
Reissusa: Kansainväliseksi Yogiksi opiskellut Riika sai kehon ja mielen tasapainoa joogamatkaltaan Intiaan
16:35
Ikimuistoisen roolin Perikato-elokuvan Hitlerinä tehnyt näyttelijä Bruno Ganz on kuollut
15:59
Trumpin lähipiiriläinen Paul Manafort on joutumassa loppuiäkseen vankilaan – "Huijasi valtiolta ja kansalta miljoonia, vaikka on huomattavan varakas"
15:52
Pihasauna tuhoutui tulipalossa Ylivieskassa, naapuri huomasi palon
14:00
Meri-Lappi painii ison huumeongelman kanssa: Huumeiden tuonti länsirajan yli kasvanut räjähdysmäisesti, alaikäisiä käyttäjiä paljastunut kuukaudessa parikymmentä Tilaajille
13:49
Pekka Haavisto: Ihmisoikeudet ja EU-politiikka ovat vihreiden kynnyskysymyksiä vaalien jälkeiselle hallitusyhteistyölle
13:20
Kärpiltä ikäviä uutisia: Mika Pyörälän kausi ohi – Lukko-ottelussa tullut vamma laittaa hyökkääjän kuukausien sairauslomalle
164
Puheet lihan ja maidon vähentämisestä aiheuttivat kommenttitulvan, suurin osa tyrmää koko ajatuksen – ”Menee tämä hössötys jo pahasti yli”
35
Puheenvuoro: Brexitistä on turha etsiä järkeä – rankimmat vaikutukset iskevät kansaan ja yrityksiin vasta lähiaikoina
21
Trump julistaa kansallisen hätätilan – tavoitteena saada rahat rajamuuriin, demokraatit vienevät asian oikeuteen
20
Pekka Haavisto: Ihmisoikeudet ja EU-politiikka ovat vihreiden kynnyskysymyksiä vaalien jälkeiselle hallitusyhteistyölle
19
Helsingissä suunnitellaan lihan ja maidon kulutuksen puolittamista, pitääkö Oulun seurata esimerkkiä? "Kyllä ehdottomasti"
17
Jänis jumitti Rajakylässä, mutta eipä hätää – palokunta tuli ja päästi pupujussin pälkähästä
15
Kriisipalaveri Kai Suikkasen kanssa muodostui uran käännekohdaksi – Ville Leskinen nousi parissa vuodessa kuilun partaalta kolkuttelemaan NHL-portteja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa ja Lapin länsiosassa länsituuli on voimakasta illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa sekä Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa luoteistuuli on voimakasta yöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

347 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi rahoilla leveillään?

Mitä pahaa siinä on jos rahoillansa leveilee, toiset leveilevät omalla taikka tenavien koulutuksella, taikka vaikka vanh... Lue lisää...
Ruotsalainen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image