Kotimaa

SuPerin ja Tehyn mukaan hoivakodin sulkeminen kertoo laajemmasta ongelmasta: Runsasta kikkailua, säästöjä ja ulkoistuksia – Esperi Care myöntää epäkohdat

Yksityisiä sosiaali- ja terveysalan yrityksiä edustava Hyvinvointiala HALI ry kommentoi lauantaina, että nyt on tärkeintä saada vanhukset nopeasti hyvän hoidon piiriin ja tilanne normaaliksi. KUVA: Raija Suopajärvi / Arkisto
Kotimaa 26.1.2019 17:40
Tanja Nuotio

Haamuhoitajat, neljän tunnin työläiset ja kouluttamattomat kertovat SuPerin mukaan laajasta ongelmasta yksityisellä hoiva-alalla. "Koko homman taustalla on epäterve kilpailutus. Kunnat tavoittelevat säästöjä ulkoistamalla palvelut", kommentoi Tehyn Millariikka Rytkönen. Esperi Care myöntää ilmi tulleet epäkohdat ja vakuuttaa ryhtyvänsä toimiin niiden korjaamiseksi.

Esperi Caren hoivakodin sulkeminen kertoo SuPerin puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan laajemmasta ongelmasta.

Hän näkee yksityisissä hoivakodeissa kaikkiaan kolmenlaista ongelmaa: ensinnäkin niihin otetaan töihin niin sanottuja haamuhoitajia, eli nimi on työvuorolistassa, mutta hoitaja ei koskaan tule paikalle.

Toiseksi yrityksiin palkataan lyhyttä päivää tekeviä hoitajia, joilla työpäivän pituus voi olla vaikka neljä tuntia. Kolmanneksi palkataan kouluttamattomia henkilöitä.

– Kikkailua on lähestulkoon kaikilla yksityisillä hoitoalan firmoilla. Julkisella puolella tätä ei ole läheskään samassa mittakaavassa, Paavola kommentoi lauantaina Lännen Medialle.

Paavolan mukaan yritykset eivät ota työntekijöitä tekemään täysiä tunteja, joten henkilöstömitoitus ei ikinä täyty. Henkilöstömitoituksen suositus on 0,5 hoitajaa asiakasta kohti.

– Laskennassa saadaan hyvinkin hoitajamäärä mitoituksen mukaiseksi, mutta kyseiset hoitajat eivät tee täyttä työaikaa.

Paavola huomauttaa, että yksityisellä puolella aluehallintovirastot antavat mitoituksia, eikvätkä Avit myönnä lupaa toimintaan ilman tiettyä määrää henkilökuntaa.

Yksityistämisen tahti on Paavolan mukaan vammaisten ja vanhusten hoitamisessa hurja.

– Tulee uusi omistus, niin vähennetään ihmisiä ja otetaan ihmisiä töihin nollasopimuksella. Tällä tehdään tulos, ja hoidon laatu kärsii jumalattomasti. Nyt mennään kovaa vauhtia metsään.

Paavolan mukaan yhteydenotot SuPeriin tulevat jo 80-prosenttisesti yksityisen puolen hoidosta, ja asiat koskevat hoitajamitoitusta ja hoidon laatua. Haamuhoitajista ilmoitetaan viikoittain, ja ilmoitukset ovat lisääntyneet viime aikoina.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kommentoi Twitterissä, että vihdoinkin Valvira kuuli viestin, josta liitto on puhunut liian pitkään. Hän viittasi jo vuosi sitten julkaistuun Esperin jäsenkyselyyn, jossa kerrottiin henkilöstön jatkuvasta ylikuormituksesta, joka vaarantaa potilasturvallisuutta.

– Koko homman taustalla on epäterve kilpailutus. Kunnat tavoittelevat säästöjä ulkoistamalla palvelut, Rytkönen jatkoi.

Valvira ilmoitti perjantaina julkisuuteen, että se keskeyttää välittömästi hoivakoti Ulrikan toiminnan Kristiinankaupungissa aluehallintovirastolta saamiensa valvontatietojen vuoksi.

Valviran mukaan hoivakodin toiminnan tutkiminen käynnistyi aluehallintoviraston saatua lyhyellä aikavälillä useita vakavia asiakasturvallisuuden vaarantumiseen viittaavia yhteydenottoja.

Kristiinankaupungin ja Avin edustajat tekivät hoitokotiin tarkastuskäynnin alkuviikolla. Havaitut epäkohdat liittyivät muun muassa riittämättömään hoitohenkilökunnan määrään, puutteelliseen perushoitoon ja lääkehoitoon sekä esimiestyöskentelyyn.

Yritys reagoi ilmi tulleisiin ongelmiin julkaisemalla lauantaina tiedotteen. Toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni myöntää, ettei epäkohtia otettu riittävän vakavasti.

– Tästä olemme erittäin pahoillamme ja tämä on meille tästä tilanteesta kaikkein tärkein oppi. Tämä tullaan laittamaan välittömästi kuntoon, Aarnio-Isohanni totesi.

Hän vakuutti yrityksen palkkaavan lisää työntekijöitä ja vakinaistavan jo töissä olevia.

– Ymmärrämme, että luottamus meitä kohtaan on nyt saanut kolauksen. Teemme paljon töitä palauttaaksemme sen.

Yksityisiä sosiaali- ja terveysalan yrityksiä edustava Hyvinvointiala HALI ry kommentoi, että nyt on tärkeintä saada vanhukset nopeasti hyvän hoidon piiriin ja tilanne normaaliksi.

– Tietojemme mukaan kunnat ja palveluntuottaja Esperi tekevät hyvässä yhteistyössä töitä tilanteen kiireelliseksi selvittämiseksi, Hyvinvointialan toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas totesi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (90)

Mitähän tekee tuleva sote ja muutenkin vapautuva kilpailutus. Meneekö kaikki siihen, että palvelut huononevat. Hoitaja mitoitus 0,5 tuskin toteutuu missään paikassa ja koko ajan väestö alkaa olemaan vanhempaa sekä huono kuntoisempaa. Ihmisen pitää toivoa vaan, että pystyy elämään loppu aikansa kotona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

#yrityksiin palkataan lyhyttä päivää tekeviä hoitajia, joilla työpäivän pituus voi olla vaikka neljä tuntia. Kolmanneksi palkataan kouluttamattomia henkilöitä.#

Ja sitten sipilän ja orpo kehuvat kilpaa toisiaan että työllisyys on noussut:):) juu nouseehan se kun kikkaillaan tuollalailla mutta kuka tulee 4tunnin työllä päivässä toimeen??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisätään vaan kilpailutusta ja pannaan hoivattavat hoitamaan toisiaan niin firmapomo saa enemmän voittoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on yritys talous sitä, että joka vuosi pitäs kasvua tulla taloudellisesti. Nyt kun ei voida enää työntekijöitä tästä pienentää niin kohta robotteja laitetaan, että ne olisivat vain valvovia yksikköjä jotka korvaisivat hoitaja vajeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tästä ole kovin montaa vuotta kun eräässä kunnallisessa vanhainkodissa siivoojan koulutuksella oli hoitajia perushoitajan virassa. Nyt hyökätään yksityisiä hoitolaitoksia vastaan. Vaalit tulossa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä hoitaja määrän mitoitus ei ole pelkästään ykstyisen puolen ongelma. Lähisukulainen on töissä hoiva alalla kunnallisella puolella ja heillä on normaalia, että paikalla on ainoastaan yksi koulutettu hoitaja. Kaikki muut ovat harjoittelijoita ja/tai työllistettyjä kouluttamattomia "työntekijöitä". Olisi päättäjien korkea aika tunnustaa ongelma ja vanhuksilla ja sairaille rahastaminen ja ennenkaikkea PUUTTUA siihen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama meininki kunnallisella puolella myös Etelä-Suomessa!!!! Miksi tällainen sallitaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä vielä ! pitää tapahtua "säästöjen nimissä" ennen kuin työntekijöille maksetaan "riittävä" palkka työstään, silti otettaisiin riittävästi työntekijöitä vaativaan/vaastuulliseen työhön.
Palkat pitää myös nousta välittömästi oikealle tasolle, ei voi olla että työntekijät vakinaistetaan ja asiat olisi tällöin kunnossa.
Kyllä sitä nytä ollaan laittamassa asioita kuntoon kun hoitoyksiköitä suljetaan!! pitäähän yrityksen johdonkin kantaa vastuunsa ja tehdä johtopäätöksensä rangaistusten jälkeen.
Voi niitä potilaita ....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tämä on pelkästään tulos siitä kun yksityiset pörssifirmat tavoittelevat mahdollisimman hyvää tulosta,hoitoalan ei saisi olla rahastamista vanhuksilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustalle on tärkeämpää että kullannuppuset tulevat sankoin joukoin, heille ostetaan uudet bemarit ja iphonet nopeimmalla 4g yhteydellä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö taustalla ole SPR, Ilmarinen ja jokin Brittiläinen yhtiö.
Ihmetyttää jos Punaisella ristillä sormet pelissä. Rahaa kerätään ja jaetaan pitkin maailmaa, mutta omassa maassa omien vanhusten hoiva on jotain käsittämätöntä.
Pöyristyttävää touhua!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhuksilla rahanteko täytyy saada loppumaan. Iäkkäiden arvostus tai arvottomuus kertoo suoraan yhteisön arvomaailman. Nyt se on raha ja mammonan keruu vanhustenkin kustannuksella. Sote tulee vain huonontamaan tilannetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämmöstä se sitten on kun patamusta hallitus on saanut vallan. kyyti on kylmää! rahankiilto silmissä, kokoomus lyö tahtia
ja kepu ja siniset vikisee. ei ole ihme miten kepunkannatus on laskenut, kun on ruennut kokoomuksen aisankannattajaksi.
nämä säästöhommat ovat täysin puppua. tässä nyt rahastetaan vanhuksilla. pöyristyttävää!!!!
muistakaa ihmiset tämmöstä sotea ei tule missään tapauksessa hyväksyä. loppu tälle yksityistämiselle ja heti.
vaikuttakaa ihmiset äänestyskopissa tähän mätäpaiseeseen!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esperin "arvot" pitkälle samat ,kuin Sipilän hallituksella ja kuinkas kävikään...kauhulla SOTEA odotellaan..voi "hyvät veljet" minkä teitte...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on nyt sama tilanne ,kuin Oulun raiskauksissa , jäävuoren huippu on nyt vasta tullut ilmi. "Hyvät veljet" suojelevat ,siksi moinen on ollut mahdollista. Nyt OMAISET herätkää pitämään rakkaistanne huolta ja saattakaa epäkohdat julki. Työntekijöitä on "kiusattu" eroamaan ja annettu potkuja jos asioista on ilmoitettu.Esimiespuolella PALJON mätää...muutenhan tämä ei olisdi mahdollista. Ketkä laativat esim. "haamu työvuorolistat" , siitä hyvä aloittaa tutkinta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kilpailutus=halvinta
halpaa pitää olla kunnille,muulla ei väliä
Halpa ei ole koskaan laadukas
Sitä saa mitä tilaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (90)

Uutisvirta

6:58
Kiinan koronaviruskuolemien määrä kiipesi yli sadan, vahvistettujen tartuntojen määrä pomppasi yli 4 000:een
6:38
Tieliikennekeskus varoittaa: Satava ja pöllyävä lumi vaikeuttaa ajamista Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa
6:00
Ammatillinen koulutus tarvitsee nyt työrauhaa,  taloudellista turvaa antaisi ammatillisen koulutuksen valtakunnallisen perusrahoituksen nosto Lukijalta
6:00
"Viime vuosi oli karmea" – Lehto Groupin kova kasvu sai johdon euforiaan ja teki ylimieliseksi, eikä varoittavia ääniä kuunneltu, myöntää toimitusjohtaja Hannu Lehto Tilaajille
0:01
Näin Tara Koivukoski selvisi vuosikausia kestäneestä väkivallasta
0:01
Liivijengeissä pyörivän Tara Koivukosken esikoiskirja kertoo selviytymisestä väkivallan syöksykierteessä – "Hyvien riveissä on pahoja ja pahojen riveissä hyviä" Tilaajille
27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image