Kotimaa

Suomessa vipeltää en­nä­tyk­sel­li­set 700 000 koiraa – monirotuisten ja re­kis­te­röi­mät­tö­mien suosio kasvussa, katso taulukot

Koiria on nyt Suomessa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. KUVA: Torvinen Maiju
Kotimaa 1.7.2018 14:28
Taina Virolainen, Anna Leinonen

Koirien määrä on kasvanut Suomessa lähes yhtäjaksoisesti koko sotien jälkeisen ajan. Koiria on nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tilastokeskus arvioi karvakuonoja olevan Suomessa noin 700 000:ta.

Viestintäpäällikkö Liisa Suoninen Suomen Kennelliitosta kertoo, että rekisteröityjen koirien määrän arvioidaan olevan 530 000:ta.

Suomalaista koirakantaa tarkkaan seurannut Koiramme-lehden päätoimittaja Tapio Eerola kertoo, että rotukoirien suuri määrä on suomalainen erityispiirre. 

– Missään muussa maassa rotukoiria ei ole niin paljon. Rotukoiria rekisteröitiin ennätysmäärä vuosina 2005-2010. Nyt tämä ikäluokka on kuolemassa vanhuuttaan pois. Syntyvät ikäluokat ovat pienempiä, Eerola kertoo.

Kennelliiton rekisteröimien koirien määrä Suomessa

 

Koirien määrän kasvu viime vuosina johtuu pitkälti muista kuin rotukoirista.

Rekisteröimättömät, ulkomaista alkuperään olevat halpatuontikoirat näkyvät luvuissa. 

Eerola selittää, että paperittomia niin sanottuja rotukoiria tuodaan Suomeen Baltian ja Itä-Euroopan maista. Bisnes on valtava, Keski-Eurooppaan tällaisia koiria viedään miljoonia joka vuosi.

Pentutehtaissa tuotettujen pentujen kasvattamisesta, kuljettamisesta ja myynnistä on tullut erittäin rahakasta laitonta salakuljetusbisnestä.

Eerola ottaa esimerkin ranskanbulldogista, suositusta pienestä rodusta. Pennun hinta suomalaiselta kasvattajalta on 1500-2000 euroa, valkovenäläiseltä pentutehtaalta tuotu pentu maksaa 700-800 euroa. Halpispentu myydään netin myyntipalstalla paperittomana. Halpatuontipennun ostaja ottaa riskin, pennun terveysasiat eivät ole useinkaan kunnossa.

Toinen kasvava joukko Suomen koirakannassa ovat ulkomailta tuodut rescue-koirat eli pelastettavat katukoirat. Niitä tuodaan Suomeen Eerolan mukaan jo tuhansia vuosittain.

Hyväntekeväisyydellä voi olla varjopuolensa. Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerikannat sekä vakavat koirasta toiseen ja myös ihmiseen tarttuvat taudit ovat uhkana. Kun koiran tausta on tuntematon, pelkoaggressioon liittyvät reaktiot ovat mahdollisia.

Ulkomailta tuotujen koirien terveystodistuksissa voi olla huijausta, esimerkiksi rokotustodistukset eivät pidä paikkaansa. Vasta-ainetesteissä on havaittu, ettei eläintä ole rokotettukaan. 

Maatalousministeriön selvitysmies antaa syksyllä lausunnon siitä, pitäisikö Suomeen perustaa pakollinen rekisteri kaikille koirille. Rekisteri auttaisi koirien laittoman maahantuonnin ja pentutehtailun kitkemiseen.

Kennelliitto on vuosien ajan kannattanut rekisteröintipakkoa kaikille koirille. Kennelliitolla on toiminnassa FIX-rekisteri, johon voi ilmoittaa sekarotuisen tai rekisteröimättömän koiran.

FIX-rekisteröintien määrä on kasvanut selvästi viime vuosina.

Monirotuisten koirien määrä Kennelliiton rekisterissä

 

– Rekisteröinnin koetaan olevan luotettavuus- ja turvallisuustekijä. Esimerkiksi katoamistapauksissa tunnistusmerkinnän avulla voidaan todeta, mikä koira on kyseessä ja se helpottaa omistajan löytämistä.

Sekarotuisen tai rekisteröimättömän koiran kanssa voi myös osallistua esimerkiksi agilitykilpailuihin tai tottelevaisuuskokeisiin, jos koira  on tunnistusmerkitty ja sillä on Kennelliiton myöntämä omistajatodistus.

Kennelliitto aikoo nostaa FIX-koirien statusta ja haluaisi saada enemmän sekarotuisia tai rekisteröimättömiä koiria mukaan rekisteriin.

– Kun koirille saataisiin pakollinen rekisteröinti, arvuuttelu koirien kokonaismäärästä voitaisiin lopettaa, Eerola kiteyttää.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Ei ole totta, siis kykeneekö oululainen olemaan kateellinen jopa koirille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rotukoirien tuotantopisnes joillekin aika tärkeää varsinkin nyt kun pentuhinnat on nousseet reilusti - mistä rotukoiranpennusta ei joudu maksamaan 1200 euroa? Ennen ei ollut tuommoista. Ei ihme että monirotuiset on saaneet kannatusta.

Meillä on taajama-alueella ja ihan naapurissa pikkukoirakennel pienessä omakotitalossa (mahtaako olla edes luvallista) ja niiden aitauskin on aika pieni - omistaja harvoin käyttää niitä lenkillä ja koirat (5-7kpl) turhautuu tarhassa, tietty haukkuen kaiken mitä liikkuu ja kaiken minkä kuulevat. Mutta pentukauppa käy, jatkuvasti on pentueita "suunnitteilla".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan järjettömän mieltä ylentävää lukea tuollaisen naapurikyylän kommenttia. Miten ihanaa on kun on tuollainen naapurissa, joka sitten mukavasti kertoo kaikki asiat pitkin kyliä, kuvittelevansa olevan kovinkin fiksu ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai niin että vain 2 lasta/perhe.Lapset paljon ärsyttävämpiä kuin koirat.Yksi kun alkaa räkyttää niin muut seuraavat.Koiran voi jättää yksin muutaman kuukauden ikäisenä mutta lasta ei 18 vuotiaanakaan.Ja ne vielä sotkevat rappukäytävät.Pihoille heittelevät tupakan tumpit ja nuuskat.Siis kummalle se vero pitäisi laittaa???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei pidä paikkaansa, enempi niitä on. Ja suuri osa elää sosiaalituilla sekä työttömyyskorvauksilla...varmaan osa lapsilisilläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

entäpä nämä jotka pitävät kotonaan koirahoitolaa tiheään asutulla omakotialueella???rakit räkyttää päivät ulkona ja välillä ottavat vähän yhteenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koirat on ihania ja edistävät lukuisten ihmisten sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä. Mutta siinä olen kyllä samaa mieltä, että kenelle tahansa ei koiraa saisi antaa. Jonkunlaiset kurssit ja seuranta pakolliseksi. Ja niin kovat sanktiot eläinten kaltoin kohtelusta, että toiste ei moiseen syyllisty. Kyseessä elävä olento, ei lelu. Ja muistettava myös se, että koira voi olla väärissä käsissä vaarallinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nyt verolle joka-ainoa piski. Jokaiselle koiranomistajalle 50 euroa/ vuosi/ koira säädettävä vero ja ellei valtio ala, huonotuloisille kunnille tästä tulovihje, ihan ilmaiseksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paremmin saadaan tuloja kun pienennetään tukia sen 50€/ kk ja siitä on jo silloin hyötyäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkäs se vero käytöstä parantaa. Kakarat koheltavat,juopot ja narkit elävät omaa kaaostaan, moni ei vaivaudu töihin kun tuillskin elelee.
Koirien jätöksistä meuhataan enemmän kuin ihmisten jätteistä portinpielissä. Koiria kytätään haukkuvatko mutta koulu ja työpaikkakiusaajia pitää tukea ja ymmärtää. Koira on näistä ainoa joka jättäessään jätteitä on tukenut terveyttä ja hyvinvointia ja mahdollisesti mielenterveyttä js jaksamista kiusatuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kennelliiton mainosko tämä oli? Mieluummin pitäisi puuttua siihen mikä eläinlääkäreidenkin huolena on ollut, liian pitkälle jalostettuihin rotuihin kuin demonisoida sekarotuiset tai tuontikoirat automaattisesti, ja mieluummin vaikka sallia ne kotimaisten rotukoirien "rakkauslapset" kuin ajatella koiran olevan pilalla jos sattuu sekarotuisia tekemään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katukoirien tuominen ei ole mikään sankari teko, jokaiselle koiralle on keksitty surullinen tarina ja myyjä tekee rahaa rikollisella toiminnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Koiramme lehden toimittaja ja kennel liitto keskittyy tulevaisuudessa valistamaan koiranomistajia miten jätökset korjataan. Naapurin tontti ei ole se ensimmäinen paikka jonne koira tuodaan paskalle aamuin illoin kuten Jäälissä on tapana...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietysti tuodaan se on vaan se paras paikka. Ja kyllä en todellakaan kerää yhtäkään jätöstä mihinkään, ne maatuu ajallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun viranomainen ja päättäjät ei ole ajantasalla tilanne on tämä. Sairaita, tappelukoiria, laumanvartioita ja palveluskoiria on ihmisillä joilla ei ole koiran käyttötarkoitusta vastaavaa käyttöä. Näitä rotuja pitää viimeistään nyt kieltää Suomesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussakin on koiria aivan liikaa. Niille pitäisi asettaa kova vero. Koirat sotkevat porraskäytävät, hissin ja piha-alueet. Lisäksi ne haukkua räkyttävät jatkuvasti. Kun yksi alkaa räksyttää, siihen yhtyy kymmenen muuta.
Kaavoittajien pitäisi kaavoittaa täysin kotieläimettömiä asuinalueita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

9:01
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
9:00
Essee: Politiikkaa tehdään juoksuradoilla, tenniskentillä ja jääkiekkokaukalossa, ja siksi minä katson urheilua Tilaajille
8:28
HS: Venäjä pohti Karjalan myymistä vuonna 1991, mutta ei kertonut Suomen johdolle
8:02
Oulujärven Ärjänsaaressa aika tuntuu pysähtyneen ja lehdossa laiduntavat lampaat, katso kuvagalleria
8:00
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
8:00
Seksuaalisesta identiteetistä kiinnostunut Aurora Reinhard kuvasi 2002 pojilta näyttävien tyttöjen ulkopuolisuutta – Venus-sarjaan innoitus syntyi pornosivustojen isorintaisista naisista Tilaajille
8:00
Yhtenä päivänä taksinkuljettaja Jouko Taipale huomasi, ettei osannut ajaa liikenneympyrästä ulos – Muistisairaan arki on jatkuvaa huolehtimista mutta myös iloa, paljastaa päiväkirja Tilaajille
37
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
10
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
8
Sivulliset pelastivat veteen pudonneen miehen Oulun torinrannassa
4
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
4
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
4
Mykkänen kritisoi liikenneministerin puheita ratahankkeista – "Ristiriita lupausten ja tekojen välillä on suuri"
4
Nallikarissa Spiido-deittaillaan heinäkuussa – Oulussa järjestetään uudenlainen rekrytapahtuma

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miten tämä juttutuvan nykyinen viestiketjujen lukitseminen sopii sananvapauden kanssa?

Juu, ei ole Kalevan juttutuvalla ja sananvapaudella muuta tekemistä kuin se, että Kaleva tarjoaa tällaisen alustan kirjo... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image