Kotimaa

Suomen susista 70 prosenttia elää jo läntisessä Suomessa - Luon­non­suo­je­lu­liit­to toivoo rauhallista rin­nak­kai­se­loa

Länsi-Suomesta on tullut nyt Suomen susialue. Pohjanmaalla susien määrä kaksinkertaistui viime vuodesta. KUVA: Jouko Hänninen
Kotimaa 6.6.2018 16:25
Hannamari Ahonen

Itä-Suomen susikanta pieneni, vaikka koko maassa susia on viime vuotta enemmän.

Suomen susikanta jakautuu nyt alueellisesti merkittävästi eri tavalla kuin vielä keväällä 2017. Kun susikanta laskettiin maaliskuussa, läntisen Suomen kannanhoitoalueella oli 16 todennäköistä yli kolmen yksilön laumaa. Itä-Suomessa laumoja oli vain yhdeksän.

Kun vuosi sitten keväällä susia oli 70-80, tänä keväänä niitä oli läntisessä Suomessa jo 108-122. Itä-Suomessa susia oli vielä vuotta aikaisemmin 75-90, nyt enää 52-57. Länsi-Suomessa susilaumat olivat myös keskimäärin suurempia kuin idässä. Lännessä susilaumassa oli keskimäärin 5,1 sutta, idässä 4,4 sutta.

Poronhoitoalueella liikkui kevättalvella ainoastaan muutamia yksittäisiä susia.

Itä-Suomessa vähän hirviä

Miksi Länsi-Suomesta on tullut nyt susialue? Useimmat Länsi-Suomeen asettuneet susiparit saivat pentuja keväällä 2017 ja se näkyy nyt kannassa.

– Länsi-Suomessa on hyvin ruokaa. Itä-Suomessa hirviä oli vähän ja siksi niitä ei Ilomantsissa, Lieksassa ja Nurmeksessa edes metsästetty. Hirvien lisäksi valkohäntäpeura ja metsäkauris ovat sudelle merkittäviä saaliselämiä, kertoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola.

Luonnonvarakeskus tekee susien kanta-arviot.

Toinen syy susien vähenemiseen Itä-Suomessa on, että laumaa johtavia alfayksilöitä kuoli tavallista enemmän.

Kannanhoidollisen metsästyksen kokeilutalvina 2015 ja 2016 ammuttiin liikaa alfayksilöitä tunnistamisen vaikeuden takia.

Dna-näytteet tarkentaneet arviota

Kun susien painopiste on siirtynyt tiheämmin asuttuun Länsi-Suomeen, voi kiistoja tulla entistäkin enemmän. Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä toivoo, että susien kanssa opittaisiin nyt elämään rauhallisemmin, kun susikanta on elpynyt. Luonnonsuojeluliitto on valmis yhteishankkeisiin, joilla kehitetään suden ja paikallisten ihmisten yhteiseloa.

Rauhoitettua sutta saa ampua vahinkoperusteisella poikkeusluvalla tai turvallisuusperusteella. Viime talvena poronhoitoalueella ammuttiin seitsemän sutta ja muualla yhdeksän sutta. Riistakeskus myönsi luvan kuuteen poikkeuslupaan, joista kolme turvallisuusperusteen takia. Susi oli uhannut koiraa ja koiran omistaja oli ampunut suden. Poliisi ampui kolme sutta.

Julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen Suomen Riistakeskuksesta sanoo, että susikeskustelu kärjistyy usein keskusteluksi suden ampumisesta, vaikka keinoja on paljon. Vuoden 2015 hoitosuunnitelmassa on 59 toimenpidettä, joilla susien aiheuttamia häiriöitä voidaan ehkäistä.

Uutta hoitosuunnitelmaa aletaan valmistella maa- ja metsätalousministeriössä syksyllä.

Susikannan määritys on entistäkin tarkempaa susien ulosteesta ja virtsasta saatujen dna-näytteiden ansiosta. Dna-tunnistusta tehdään myös pannoitettujen susien sylkinäytteistä.

Petoyhdyshenkilöiden ja metsästäjien tekemät havainnot ovat yhä merkittävin aineisto arviossa.

Luonnonvarakeskus alkaa myös tehdä matemaattista ennustemallia kannan koosta syksyllä. Siinä ovat mukana loppukeväällä syntyneet pennut, jotka eivät ole mukana kevään kanta-arviossa. Syksyn ennuste auttaa Riistakeskusta, kun se harkitsee pyyntilupien myöntämistä.

Susikanta

Maaliskuussa

oli 165-190 sutta eli 10 % enemmän kuin 2017. Arviossa on puolitettu itärajan molemmille puolilla elävien susien lukumäärä.

Kun myös

rajareviireillä elävät sudet lasketaan, kokonaismäärä on 180-205 sutta.

Maaliskuussa 2017

susia oli 150-180.

Pääasiallisesti

Suomen puolella liikkuvia susilaumoja oli 20 eli 30 % enemmän kuin 2017. Kannanhoitosuunnitelmassa tavoitteeksi asetettu 25 laumaa.

Kanta-arvio

maaliskuulta, jolloin kattavimmat aineistot arvioon. Lumesta jälkihavaintoja, uloste- ja virtsanäytteistä dna-analyysejä.

Maaliskuussa

susia vähiten, pennut syntyvät huhti-toukokuussa.

Nuoret sudet

lähtevät laumastaan 11-12-kuukautisina etsimään elinaluetta.

MAINOS

Kommentoi

Osa Susista siirtynyt Itäsuomesta ominjaloin,osa liftannut.Mutta turha uskotella ,että .Itäsuomi olisi ilman Susia jäänyt.Kyllä niitä siellä on edelleen,ja rajantakaa tulee kokoajan uusia.Mutta se on tosiasia,että pohjanmaalla Susikanta on kasvanut rajusti.Varsinaissuomessa niitä on ollut jo pisempään.Nyt oli Luken pakko tunnustaa,että Pohjanmaalla kanta on kasvanut.Johtuen siitä että metsästäjät,ym laskivat sudet.Aikas tarkalleen viimevuonna ennen Joulua.Mutta se kummastuttaa ,kun kokonaismäärä ei juurikaan ole kasvanut.Ilmeisesti kysymyksessä on se,että ei voida ilmoittaa oikeaa määrää.Muuten EU-TUET Suden tutkimis projektiin loppuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha elukka. Vapaa pyynti vuoden alusta kaksi kuukautta,ja se poistaisi häirikköpedot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En usko annettuu arvioon susien määrästä Suomessa eli non 200 yksilöön. Uskon se olevan kaksi kertaa suurempi :(! Laskenta on hyvin sattuman peräistä ja perustuu pilkälti vain oletukseen ja näköhavantoihin. Suurin osa susista ei näy ei kuulu missään kuten sama asia karhujenkin kohdalla ;)!
Ps. Toivottavasti hälytyskellot soivat jo ny,t eikä sitten kun on sattunut jotain sellaista, joka olisi voitu estää terveen järjen käytöllä!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luke on aina arvioinut kaikken eläinten kantoja väärin ja riistakeskus on muisto vain entisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskooko enää kukaan Luke:n saatika luonnosuojeluliiton lukuihin? Itse en luota noihin ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ootko tietoinen, että luonnossa asuu ihmisiä. Sudet syövät sieviä kauriita ja on uhkana suojeltuihin eläimiin esim. linnut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjetöntä. Elukoiden 'suojelijat' on menettäneet viimeisetkin järjen rippeensä suojeluinnossaan. Susia pitäisi alkaa metsästämään ja levinneisyyttä rajoittamaan . heti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häädetään hirvet itärajan taa ja sudet menee perässä...Möimöi vaan, emme jää kaipaamaan😂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsinkin helsinkiin kehä-kolmosen sisäpuolelle niitä pitäisi saada runsaasti lisää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko liitto esitää toiveensa myös susille? Järjestää vaikka joku info tms?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
25
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
24
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
22
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
16
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
15
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
15
Sinisten Maria Lohela loikkaa Harkimon liikkeeseen, mutta ei aio olla ehdolla kevään vaaleissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

217 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image