Kotimaa

Suomalaista kalaa on lähdössä kiinalaisten suihin neljän vuoden lupaprosessin jälkeen – neuvottelujen alla lisää vientilupia

Vientilupa koskee muun muassa taimenta. Arkistokuva. KUVA: Raimo Iso-Ettala
Kotimaa 9.1.2019 15:25
Kirsi Turkki

Suomalainen Kalaneuvos Oy on saanut vientiluvan Kiinaan. Yrityksen Sastamalan kalanjalostuslaitos saa laitoskohtaisen luvan viedä Kiinaan muun muassa hyväksytyillä laitoksilla viljeltyä kirjolohta, taimenta ja siikaa. Lupa koskee myös luonnonvesistä pyydettyä muikkua ja särkeä.

– Toivomme reipasta kasvua vientiin. Se jää nähtäväksi, mitä Kiinan vienti tulee olemaan. Jos viikossa lähtisi yksi kuorma enemmän vientiä, se olisi miljoonan kilon lisäys vuodessa. Tämä on meille hieno mahdollisuus ja toivottu tapahtuma, kertoo Kalaneuvos Oy:n toimitusjohtaja Veijo Hukkanen.

Ihan helpolla vientilupa Kiinaan ei irtoa. Kalaneuvoksen oli suoriuduttava neljän vuoden hakuprosessista. Prosessiin kuului muun muassa useita viranomaistarkastuksia ja Kiinan viranomaisten vierailu Sastamalan tehtaalla.

– Kiinalaiset arvostivat tuotteita. Vierailulla käyneet pitivät tuotteita laadukkaina ja menekkiä varmana. Prosessi oli kyllä pitkä, kun tarkastuksia tehtiin. Ne markkinat ovat kuitenkin valtavia. Nyt pitäisi saada päätä auki, Hukkanen sanoo.

Vuonna 2017 Kalaneuvos Oy:n vienti oli 20 prosenttia liikevaihdosta. Sastamalassa on parhaillaan käynnissä tehdaslaajennus, joka yli kaksinkertaistaa muun muassa savustus- ja fileointikapasiteetin vuoden 2019 loppuun mennessä.

Lupa vientiin tuli pelkästään suomalaiselle kalalle. Norjalaista lohta ei Suomen kautta voi viedä Kiinaan.

Ministeri Leppä tyytyväinen

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) pitää Valion äidinmaidonkorvikkeen ja Kalaneuvoksen keskiviikkona saamia vientilupia Kiinaan hienoina avauksina. Lepän mukaan uudet vientiluvat ovat osoitus siitä, että suomalaisiin puhtaisiin, turvallisiin ja luotettaviin elintarvikkeisiin luotetaan myös maailmalla.

– Kun puhutaan Kiinasta, niin ollaan yhdellä maailman vaativimmista markkinoista, hän sanoo.

Lepän mukaan Suomen ruokavienti Kiinaan voi kasvaa merkittävästi laajemmaksi.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

– Tavoitteena on, että saamme koko elintarvikealasta kasvualan. Se vahvistaisi alkutuotantoa, jalostusta, tuotekehitystä ja kauppaa, ja sitä kautta saadaan nykyistä enemmän vientituloja.

Leppä sanoo, että neuvottelujen alla on lukuisa joukko aihioita, jotka toivon mukaan saadaan valmiiksi ja vientilupa Kiina irtoaa. Ministeri ei kuitenkaan kerro, mitkä suomalaistuotteet ovat kyseessä.

– En arvaile, mikä on seuraava elintarvike, joka Kiinan markkinoille pääsee.

Leppä korostaa, että Kiinan markkinoiden avaaminen vaatii sitkeää työtä.

– Vientiponnistelut ja viennin edistäminen ei ole pikamatka, vaan vaatii jaksamista ja maratoonarin ajattelutapaa.

Idän jättimarkkinoilla tarvitaan julkisen vallan ovien avaamista, jotta neuvotteluihin päästään käsiksi. Vienninedistämisen organisoituminen Business Finlandiksi on Lepän mielestä ollut onnistunut ratkaisu.

– Business Finland on viennin edistämisessä osoittanut voimansa ja toivon ehdottomasti, että seuraavalla vaalikaudella tätä pystytään jatkamaan.

MAINOS

Kommentoi

Suomalainen kala on nykyään kaupoissa niin kallista, että sitä ei pysty köyhä syömään, Kiinaan tietysti kalat viedään lähes ilmaiseksi tukiaisten avulla, sama tehtiin aikoinaaan voivuorien kanssa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinaan pitäisi viedä Itämeren kalaa. On varmaan puhtaampaa kuin Kiinan omat kalat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ihan helpolla vientilupa Kiinaan ei irtoa. Kalaneuvoksen oli suoriuduttava neljän vuoden hakuprosessista. Prosessiin kuului muun muassa useita viranomaistarkastuksia ja Kiinan viranomaisten vierailu Sastamalan tehtaalla."

Hyvä ja kannatettavaa, että suomalainen elintarvikeala alkaa panostamaan vientiin. Pelkällä kotimaisella kysynnällä suomalainen elintarvikeala ei pystytoimimaan ilman tukiaisia.

Hieman, kun mm. Trumpin ja muidenkin puheita on kuunnellut, arveluttaa nuo kiinalaisten viranomaisten tarkastukset ja syynäykset sekä heille annetut tiedot. On ymmärrettävää, että kiinalaiset haluavat selvittää suomalaisenkin ruuan tuotannon mm. turvallisuuteen liittyvät tekijät. Toivoa sopii, että mitään sellaista tietoa, joka koskee liikesalaisuuksia, ei kiinalaisille ole annettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvasin, että nythän se poru alkoi, kun kotimaisen luonnon- ja kasvatetun kalan syönnistä kieltäytyneet kansalaisemme hoksasivat niiden kelpaavan Kiinaan saakka. Olkaa vain hyvä ja syökää Norjan lohta, pakasteseitä, Kauko-Idästä tuotua tonnikalaa ja sushia! Ja viimeisiin aikohin saakka on saarnattu etupäässä vasemmistosta , ettei Suomessa kannata viljellä ja tuottaa mitään, koska ulkomailta saa halvemmalla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nyt saisi elintarvikkeiden viennin kunnolla vetämään Kiinaan, tarkoittaisi se myös hintojen korotuksia Suomessa. Myös alkutuotannolle maksettavat tuet verovaroista nousisivat huomattavasti. Kannattavuudessa pitäisi huomioida koko prosessin kustannukset

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kuulosta yhtään hyvältä. Suomen maataloutta on ajettu alas järjestelmällisesti ja nyt viedään elintarvikkeita Kiinaan. Olisi mukava tietää minlälaisia sopimuksia tehdään. Kun Suomessa menee ruoka kortille, niin Kiinaan varmaan pitää kuitenkin viedä, etteivät hyökkää kimppuun. Suomen päättäjät menettäneet järkensä. Sen näkee kaikesta ympärillä tapahtuvasta ja se on seurausta Jumalan sanan noudattamisesta luopumisesta. Ihminen tuhoaa toimillaan omat elinmahdollisuutensa. Ilmaston muutoksenkin korjaavat toimenpiteet ovat ainakin 100 vuotta myöhässä. SETA määrittelee nykyisin ihmisyys-asioita ja tietämättään aiheuttamassa ihmiskunnan pahoinvoinnin kautta ihmisen järjen loppumisen. Sen seurauksena tulee kaaos, jota ei voi hallita. Se mikä SETA:n toiminnassa on kummallista, että sitä rahoittaa opetusministeriö. Veronmaksajien rahoja käytetään rikolliseen toimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ulkomaille viedään kalatkin vesistä! Milloin vedet seuraa perästä!

:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjavesiä on jo vuosia hiljaisuudessa kuskattu öljysheikkien vesisäiliöihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
8
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
6
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
5
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"
4
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image