Kotimaa

Suomalaista kalaa on lähdössä kiinalaisten suihin neljän vuoden lupaprosessin jälkeen – neuvottelujen alla lisää vientilupia

Vientilupa koskee muun muassa taimenta. Arkistokuva. KUVA: Raimo Iso-Ettala
Kotimaa 9.1.2019 15:25
Kirsi Turkki

Suomalainen Kalaneuvos Oy on saanut vientiluvan Kiinaan. Yrityksen Sastamalan kalanjalostuslaitos saa laitoskohtaisen luvan viedä Kiinaan muun muassa hyväksytyillä laitoksilla viljeltyä kirjolohta, taimenta ja siikaa. Lupa koskee myös luonnonvesistä pyydettyä muikkua ja särkeä.

– Toivomme reipasta kasvua vientiin. Se jää nähtäväksi, mitä Kiinan vienti tulee olemaan. Jos viikossa lähtisi yksi kuorma enemmän vientiä, se olisi miljoonan kilon lisäys vuodessa. Tämä on meille hieno mahdollisuus ja toivottu tapahtuma, kertoo Kalaneuvos Oy:n toimitusjohtaja Veijo Hukkanen.

Ihan helpolla vientilupa Kiinaan ei irtoa. Kalaneuvoksen oli suoriuduttava neljän vuoden hakuprosessista. Prosessiin kuului muun muassa useita viranomaistarkastuksia ja Kiinan viranomaisten vierailu Sastamalan tehtaalla.

– Kiinalaiset arvostivat tuotteita. Vierailulla käyneet pitivät tuotteita laadukkaina ja menekkiä varmana. Prosessi oli kyllä pitkä, kun tarkastuksia tehtiin. Ne markkinat ovat kuitenkin valtavia. Nyt pitäisi saada päätä auki, Hukkanen sanoo.

Vuonna 2017 Kalaneuvos Oy:n vienti oli 20 prosenttia liikevaihdosta. Sastamalassa on parhaillaan käynnissä tehdaslaajennus, joka yli kaksinkertaistaa muun muassa savustus- ja fileointikapasiteetin vuoden 2019 loppuun mennessä.

Lupa vientiin tuli pelkästään suomalaiselle kalalle. Norjalaista lohta ei Suomen kautta voi viedä Kiinaan.

Ministeri Leppä tyytyväinen

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) pitää Valion äidinmaidonkorvikkeen ja Kalaneuvoksen keskiviikkona saamia vientilupia Kiinaan hienoina avauksina. Lepän mukaan uudet vientiluvat ovat osoitus siitä, että suomalaisiin puhtaisiin, turvallisiin ja luotettaviin elintarvikkeisiin luotetaan myös maailmalla.

– Kun puhutaan Kiinasta, niin ollaan yhdellä maailman vaativimmista markkinoista, hän sanoo.

Lepän mukaan Suomen ruokavienti Kiinaan voi kasvaa merkittävästi laajemmaksi.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

– Tavoitteena on, että saamme koko elintarvikealasta kasvualan. Se vahvistaisi alkutuotantoa, jalostusta, tuotekehitystä ja kauppaa, ja sitä kautta saadaan nykyistä enemmän vientituloja.

Leppä sanoo, että neuvottelujen alla on lukuisa joukko aihioita, jotka toivon mukaan saadaan valmiiksi ja vientilupa Kiina irtoaa. Ministeri ei kuitenkaan kerro, mitkä suomalaistuotteet ovat kyseessä.

– En arvaile, mikä on seuraava elintarvike, joka Kiinan markkinoille pääsee.

Leppä korostaa, että Kiinan markkinoiden avaaminen vaatii sitkeää työtä.

– Vientiponnistelut ja viennin edistäminen ei ole pikamatka, vaan vaatii jaksamista ja maratoonarin ajattelutapaa.

Idän jättimarkkinoilla tarvitaan julkisen vallan ovien avaamista, jotta neuvotteluihin päästään käsiksi. Vienninedistämisen organisoituminen Business Finlandiksi on Lepän mielestä ollut onnistunut ratkaisu.

– Business Finland on viennin edistämisessä osoittanut voimansa ja toivon ehdottomasti, että seuraavalla vaalikaudella tätä pystytään jatkamaan.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Kiinaan pitäisi viedä Itämeren kalaa. On varmaan puhtaampaa kuin Kiinan omat kalat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ihan helpolla vientilupa Kiinaan ei irtoa. Kalaneuvoksen oli suoriuduttava neljän vuoden hakuprosessista. Prosessiin kuului muun muassa useita viranomaistarkastuksia ja Kiinan viranomaisten vierailu Sastamalan tehtaalla."

Hyvä ja kannatettavaa, että suomalainen elintarvikeala alkaa panostamaan vientiin. Pelkällä kotimaisella kysynnällä suomalainen elintarvikeala ei pystytoimimaan ilman tukiaisia.

Hieman, kun mm. Trumpin ja muidenkin puheita on kuunnellut, arveluttaa nuo kiinalaisten viranomaisten tarkastukset ja syynäykset sekä heille annetut tiedot. On ymmärrettävää, että kiinalaiset haluavat selvittää suomalaisenkin ruuan tuotannon mm. turvallisuuteen liittyvät tekijät. Toivoa sopii, että mitään sellaista tietoa, joka koskee liikesalaisuuksia, ei kiinalaisille ole annettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvasin, että nythän se poru alkoi, kun kotimaisen luonnon- ja kasvatetun kalan syönnistä kieltäytyneet kansalaisemme hoksasivat niiden kelpaavan Kiinaan saakka. Olkaa vain hyvä ja syökää Norjan lohta, pakasteseitä, Kauko-Idästä tuotua tonnikalaa ja sushia! Ja viimeisiin aikohin saakka on saarnattu etupäässä vasemmistosta , ettei Suomessa kannata viljellä ja tuottaa mitään, koska ulkomailta saa halvemmalla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nyt saisi elintarvikkeiden viennin kunnolla vetämään Kiinaan, tarkoittaisi se myös hintojen korotuksia Suomessa. Myös alkutuotannolle maksettavat tuet verovaroista nousisivat huomattavasti. Kannattavuudessa pitäisi huomioida koko prosessin kustannukset

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kuulosta yhtään hyvältä. Suomen maataloutta on ajettu alas järjestelmällisesti ja nyt viedään elintarvikkeita Kiinaan. Olisi mukava tietää minlälaisia sopimuksia tehdään. Kun Suomessa menee ruoka kortille, niin Kiinaan varmaan pitää kuitenkin viedä, etteivät hyökkää kimppuun. Suomen päättäjät menettäneet järkensä. Sen näkee kaikesta ympärillä tapahtuvasta ja se on seurausta Jumalan sanan noudattamisesta luopumisesta. Ihminen tuhoaa toimillaan omat elinmahdollisuutensa. Ilmaston muutoksenkin korjaavat toimenpiteet ovat ainakin 100 vuotta myöhässä. SETA määrittelee nykyisin ihmisyys-asioita ja tietämättään aiheuttamassa ihmiskunnan pahoinvoinnin kautta ihmisen järjen loppumisen. Sen seurauksena tulee kaaos, jota ei voi hallita. Se mikä SETA:n toiminnassa on kummallista, että sitä rahoittaa opetusministeriö. Veronmaksajien rahoja käytetään rikolliseen toimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ulkomaille viedään kalatkin vesistä! Milloin vedet seuraa perästä!

:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjavesiä on jo vuosia hiljaisuudessa kuskattu öljysheikkien vesisäiliöihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:16
Merihädässä ollut norjalaisristeilijä kulkee taas ja matkustajia evakuoidaan – kapteeni on lehtitietojen perusteella suomalainen
9:12
Sikalarakennuksen katto sortunut osittain Ristijärvellä – sortuneella alueella noin 200 sikaa, eläinvahingoista ei tietoa
9:00
Essee: Syön tästedeskin lihaa, autoilen ja lennän – emme tarvitse elämäntapapoliiseja Tilaajille
9:00
Analyysi: Vaalikampanjoista loppuivat repivät aiheet, koska kukaan ei halua suututtaa Sdp:tä
9:00
Mahdollisuus antaa lapselle neljä etunimeä ei aiheuttanyt ryntäystä maistraattiin – uutena ilmiönä lapselle halutaan hakea yhteinen sukunimi Tilaajille
8:26
Vanhat kuvat: Saariselän monotansseissa riitti tunnelmaa – tunturialuetta ehostettiin EU-huippukokousta varten
8:19
Jo kertaalleen palaneen omakotitalon rauniot syttyivät uudelleen Posiolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono aluksi Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi ja Salla lumi- tai räntäsateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

PEKKA HAAVISTO

300 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tulonsiirrot rikkailta köyhille....

Viimeisin kina oli 12:sta eurosta, joka johtui työeläkemaksusta? Kuten tunnettua alle 15 000€ vuodessa tienatusta ei mak... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image