Kotimaa

Sisäministeri Ohisalo valmis viemään ra­ha­pe­li­au­to­maa­tit marketeista: "Voivat vahvistaa vel­kaan­tu­mis­kier­ret­tä"

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on valmis harkitsemaan peliautomaattien kieltämistä markettien auloista. KUVA: Jenni Gästgivar
Kotimaa 12.8.2019 19:40
Aki Taponen

En tiedä, kuka keskustaa on näinä hetkinä johtanut, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kommentoi kesän erimielisyyksiä keskustan kanssa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on valmis harkitsemaan Veikkauksen rahapeliautomaattien siirtämistä markettien auloista erillisiin valvottuihin tiloihin. Sen lisäksi pitää hänen mielestään varmistaa, että pakollinen tunnistautuminen tulee peliautomaatteihin kaikkialla.

– Minun kantani ja aika monen vihreän kanta on se, että pelikoneiden sijoittelua pitää tarkastella uudelleen, Ohisalo sanoi vihreiden ministeriryhmän kesäkokouksen yhteydessä Porvoossa.

Ohisalo kertoi köyhyystutkijana tietävänsä, että moni ylivelkaantunut voi päätyä uhkapelien pariin, mikä vahvistaa velkaantumiskierrettä.

Raha-automaattipeleihin on tulossa pakollinen tunnistautuminen vuoden 2022 alusta. Sen ulkopuolelle ovat tässä vaiheessa kuitenkin jäämässä Veikkauksen omiin pelisaleihin sijoitetut automaatit.

Ohisalo korosti, että Veikkauksen monopoliaseman perusteena on pelihaittojen torjunta. Aihe nousi keskusteluun sen jälkeen, kun Veikkauksen mainonnassa tapahtui kesällä ylilyöntejä, minkä takia yhtiö pani viikko sitten mainontaansa hyllylle.

Keskustassa tilanne on auki

Kesän aikana vihreät ja keskusta ovat julkisuudessa kiistelleet hallituksen ilmasto- ja metsäpolitiikasta.

Ohisalon mukaan hallitusohjelma on saanut hyvää palautetta erilaisissa elämäntilanteissa olevilta ihmisiltä.

– Luin jostain, että keskustan tulevaisuuden suurimpia taistoja on taistelu vihreiden kanssa. Itse näen, että suurin taisto on ilmastonmuutosta ja köyhyyttä sekä kouluttamattomuutta vastaan.

– Sen sijaan, että jäädään pieniin erimielisyyksiin, niin otetaan iso kuva hallitusohjelmasta ja lähdetään toteuttamaan sen hyviä asioita. Meillä on paljon yhdessä saavutettavaa, vihreiden puheenjohtaja vetosi hallituskumppaniinsa.

Ohisalo sanoi toivovansa, että keskusta saa pian oman tilanteensa kuntoon, sen jälkeen kun se valitsee uuden puheenjohtajan syyskuun alussa.

– Tilanne on ollut auki monta kuukautta enkä tiedä, kuka keskustaa on näinä hetkinä johtanut, hän sanoi keskustan irtiotoista.

Uusin ilmastoraportti ei yllättänyt

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan maankäyttösektori on hallitusohjelmassa huomioitu jo ennen kansainvälisen ilmastopaneelin sitä koskevaa tuoretta raporttia.

– Maankäyttösektori tulee osaksi ilmastolakia, jolloin sille sektorille pystytään antamaan konkreettisia tavoitteita. Keinot tulevat vielä eteen, mutta on jo tunnistettu, että turvemaiden raivaus pelloksi on yksi suuri ilmasto-ongelma.

Hallitusohjelman mukaan polttoturpeen käyttö pitää vähintään puolittaa vuoteen 2030 mennessä.

Koulutus painopisteeksi

Hallituksen syksyn budjettiriihessä vihreille ovat erityisen tärkeitä koulutusasiat varhaiskasvatuksesta aina korkeakoulutukseen.

– Täytyy katsoa, että kuten hallitusohjelmassa on sovittu, panostuksia tulee jokaiselle asteelle. Keskiössä pitäisi olla, että varhaiskasvatus laitetaan kuntoon, ryhmäkokoja rajoitetaan ja subjektiivinen päivähoito-oikeus taataan mahdollisimman pian, Ohisalo sanoi.

Sisäministeriön budjettiesityksessä on varattu 6 miljoonaa euroa Maahanmuuttoviraston ruuhkien purkuun.

– Olemme aloittaneet työn sen eteen, että turvapaikkaprosessin ongelmat korjataan, johtavana periaatteena ihmisoikeuksien kunnioitus. Esimerkiksi maatiedon keräämistä ja käyttöä kehitetään ajantasaisemmaksi, hän sanoi.

Isis-leiriltä ei pääse ulos

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan Suomi on kesän aikana tukenut järjestöjä, jotka pystyvät antamaan apua al-Holin Isis-leirillä Syyriassa oleville ihmisille.

– Olemme ilmoittaneet aluetta hallitseville Pohjois-Syyrian kurdiviranomaisille, että suomalaisilla on oikeus palata kotiin, silloin kun heillä on dokumentit (passit) kunnossa. Lähetystöissä on valmistauduttu näitä dokumentteja kirjoittamaan, mutta tällä hetkellä ihmiset eivät pääse ulos internointileiriltä.

Haaviston mukaan muut leirillä olevat EU-kansalaiset ovat samassa tilanteessa ja asiasta käydään aktiivista keskustelua EU-maiden kesken.

– Ulkomaalaiset henkilöt ovat leirillä vähemmistönä. Me olemme viestineet, että Suomen kansalaisilla on aina mahdollisuus palata kotimaahansa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Vihreillä on tosiaan asiat oikeassa järjestyksessä....
Raha-automaattipeleihin on tulossa pakollinen tunnistautuminen vuoden 2022 alusta.
Raha-automaattipelejä ei siis voi pelata ilman tunnistautumista, mutta kuka tahansa voi tulla Suomeen ilman minkäänlaista tunnistautumista....
Ulkoministeri Haaviston mukaan al-Holin leirillä olevilla suomalaisilla on oikeus palata kotimaahan: "Jos he pääsevät sieltä 300 kilometrin päähän, niin kyllä heille passi kirjoitetaan"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnistautuminen olla sellaisen hallituksen päätöksiä tai esityksiä, joissa ei vihreät ole edes olleet mukana.
Eikä sitä passia ihan noin vain kirjoiteta. Eiköhän tuo ole pikemminkin hyvin lyhytaikainen "matkustusasiakirja"
En kyllä usko, että sieltä montakaan naista on tulossa tänne, koska heitä odottaa lähes varmasti usean vuoden vankeus maanpetoksesta, jonka rangaistusasteikko on 1-10 vuotta ehdotonta.
Mielestäni olisi kyllä suotavaa, että päästäisivät/luovuttaisivat syyttömät lapsensa tänne suomeen sieltä epäinhimillisistä oloista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten paljon saakaan liike vuokratuloa koneesta. Saamamme tiedon mukaan kuukausitulo on huomattava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun lukee noita kommentteja niin ei voi kuin ihmetellä miten ihmiset ajattelee. Uutinen oli vihreiden jostain kesäkokouksesta, joka ylitti uutiskynnyksen.
Hallituksessa on 3 vihreiden ministeriä, mutta ihmiset kuvittelevat vihreiden määräävän kaikesta. Ministrereitä on SDP 7, Keskusta 5 (ilman johtajaa), Vihreät 3, Vas.2 ja muut 2. Eikö olisi jo aika lakata pelkäämästä vihreitä? Jos vihreiden pelko Persuissakin on kommenttien mukaan noin suurta, niin kannattaisi istahtaa alas ja vähän miettiä, että josko he ovat oikeassa. Peliriippuvuuskin on vakava asia, mutta sitäkö ei saisi vihreiden ministeri käsitellä, vaikka asiantuntijat (jotka eivät ole vihreitä) suosittelevat Ohisalonkin mainitsemia toimia.
Lisäksi ihmiset suhtautuvat, että hallituksen olisi pitänyt jo nyt täyttää kaikki toiveiden tynnyrit, vaikka se on hädintuskin päässyt järjestäytymään ja kokoontuu tänään ensimmäiseen budjettiriiheen, joka käsittelee ENSI VUODEN BUDJETTIA! Tämä vuosi mennään edellisen Sipilän hallituksen budjetilla.
Siis pientä malttia ihmiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri, sisäministeri Ohisalo, näyttää keskittyneen hallinnonalansa tärkeimpiin asioihin. ( tosin tämä taitaa kuulua sosiaali-ja terveysministeriölle). Hyvä Suomi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niillä pelikoneilla ole pakko pelata vaikka ne siinä kaupan eteisessä onkin. Tietääkseni pelipakkoa ei ole vielä säädetty, vaikka se olisi verojen korotusten sijasta varteenotettva vaihtoehto maahanmuuttajien elätttämiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan varmasti tämä Ohisalo vie vaikka tuhkat pesästä. Aivan järtkyttävä feministivihreä joka elää täysin normaalielämän ulkopuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten suomalaisia voitaisiin suojella viherpiipertäjien holhoukselta?
Ohisalo ei pysty näkemään sitä tosiasiaa, että nimenomaan kansanedustajat typerine päätöksineen ja itselleen, sekä metsiensuojeluun hamuttavine rahoineen aiheuttavat sen, ettei tavallisella pienituloisella vammaisella, tai vanhuksella jää rahaa elämiseen, tai lääkkeisiin.
Ohisalo vaihtoon, mutta ikävä kyllä niin iso osa suomalaisista on vieraantunut jo todellisesta elämästä, että nuo menevät läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta puhut, Ohisalolla on isot murheet, peliautomaatit marketeissa!! Siis häh, mitä Maria ajattelet? ,et mielestäni mitään! Ihminen voi tehdä ja tekee niin paljon vääriä ( ja oikeita) valintoja elämänsä langassa, että älä työnnä nokkaasi minun valintoihin, parpata vihreitten potaskaa vanhemmillesi ja tutuillesi, mutta älä holhota minua! Tajua nämä kapea ajattelusi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tekstisi liittyy pelikoneisiin miten? Itse kyllä kannatan täysin pelikoneiden poistamista kaupoista ja kioskeista. Pelaamoja tulee todennäköisesti lisää, mikä lisää muutamia työpaikkoja, sekä helpompi valvoa alaikäisten pääsyä pelikoneille. Ja ehkäpä mainitsemasi pienituloisille eläkeläisille ja vammaisille jää rahaa enemmän elämiseen, kun ei kolikot ja setelit mene peleihin jokaisella maidonhakureissulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohisalo puhuu peliautomaateilla velkaantumista, mutta samaa hengenvetoon haluaa nostaa pakolaiskiintiötä. Suomi täten velkaantuu, muttei vihreät välitä. Samoin ikääntyneet ovat jääneet vihreitten ihmisoikeuslistalla toiseksi turvapaikan hakijoiden jälkeen. Koska vihreät keskittyvät hoitamaan Suomen veronmaksajien asioita. Ei niitä verotuloja tule, ellei suomalaisista veronmaksajista pidetä huolta. Käsittämätöntä politiikkaa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen tekee suuria kansakunnan elinolosuhteita parantavia
päätöksiä - pelikoneet pois kaupoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka arvasi, että äänestämällä vihreitä saadaan aikaan kieltoja, lisäveroja ja yleistä ärtymyksen nousua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelit imee kauppojen auloissa raasujen rahat, ongelmapelaajia on valtavasti maassamme.
Mutta ulkomaiset nettokasinot varmasti paljon raakempaa rahastusta, siellä menee talot ja veneet parilla klikkauksella.
Pitäisi myös estää nettiliikenne, tai pankkiliikenne noihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä, pelikoneet marketeiden auloissa vanhanaikaisia. Pelaajat kannattaa siirtää ulkomaisten nettikasinoiden asiakkaiksi, samoin kuin suomalainen teollisuus halutaan ajaa alas. Suomen business on maailman pelastaminen ja verorahojen kylväminen maailman hätää kärsiville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi pyhä jysähdys Ensinä pitäisi puuttua Valtion velkaantumiseen.Suomi pelaa upporikasta ja rutiköyää.Velkaannumme 600000 tuhatta tunnissa ja myyt kansallisvarallisuus..Olisiko katsoa peillin asiantuntia ollemme olleet vuosikymmenet samassa jamassa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeänä, että vihreiden on nyt pysäytettävä vuosikymmeniä jatkunut velkaantuminen? Tottakai vihreät ovat siihen halukkaita, mutta siihen tarvitaan koko hallitus tekemään päätöksiä. Eikä persutkaan varmaan vastusta (ehkä?) tuollaisia toimia.
Eiköhän siellä jouduta tekemään jatkuvalla syötöllä erikokoisia päätöksiä, isoja ja pieniä.
Juttu taisi kertoa vihreiden kesäkokouksiesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
82
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
59
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
31
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image