Kotimaa

Sisäministeri Ohisalo valmis viemään ra­ha­pe­li­au­to­maa­tit marketeista: "Voivat vahvistaa vel­kaan­tu­mis­kier­ret­tä"

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on valmis harkitsemaan peliautomaattien kieltämistä markettien auloista. KUVA: Jenni Gästgivar
Kotimaa 12.8.2019 19:40
Aki Taponen

En tiedä, kuka keskustaa on näinä hetkinä johtanut, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kommentoi kesän erimielisyyksiä keskustan kanssa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on valmis harkitsemaan Veikkauksen rahapeliautomaattien siirtämistä markettien auloista erillisiin valvottuihin tiloihin. Sen lisäksi pitää hänen mielestään varmistaa, että pakollinen tunnistautuminen tulee peliautomaatteihin kaikkialla.

– Minun kantani ja aika monen vihreän kanta on se, että pelikoneiden sijoittelua pitää tarkastella uudelleen, Ohisalo sanoi vihreiden ministeriryhmän kesäkokouksen yhteydessä Porvoossa.

Ohisalo kertoi köyhyystutkijana tietävänsä, että moni ylivelkaantunut voi päätyä uhkapelien pariin, mikä vahvistaa velkaantumiskierrettä.

Raha-automaattipeleihin on tulossa pakollinen tunnistautuminen vuoden 2022 alusta. Sen ulkopuolelle ovat tässä vaiheessa kuitenkin jäämässä Veikkauksen omiin pelisaleihin sijoitetut automaatit.

Ohisalo korosti, että Veikkauksen monopoliaseman perusteena on pelihaittojen torjunta. Aihe nousi keskusteluun sen jälkeen, kun Veikkauksen mainonnassa tapahtui kesällä ylilyöntejä, minkä takia yhtiö pani viikko sitten mainontaansa hyllylle.

Keskustassa tilanne on auki

Kesän aikana vihreät ja keskusta ovat julkisuudessa kiistelleet hallituksen ilmasto- ja metsäpolitiikasta.

Ohisalon mukaan hallitusohjelma on saanut hyvää palautetta erilaisissa elämäntilanteissa olevilta ihmisiltä.

– Luin jostain, että keskustan tulevaisuuden suurimpia taistoja on taistelu vihreiden kanssa. Itse näen, että suurin taisto on ilmastonmuutosta ja köyhyyttä sekä kouluttamattomuutta vastaan.

– Sen sijaan, että jäädään pieniin erimielisyyksiin, niin otetaan iso kuva hallitusohjelmasta ja lähdetään toteuttamaan sen hyviä asioita. Meillä on paljon yhdessä saavutettavaa, vihreiden puheenjohtaja vetosi hallituskumppaniinsa.

Ohisalo sanoi toivovansa, että keskusta saa pian oman tilanteensa kuntoon, sen jälkeen kun se valitsee uuden puheenjohtajan syyskuun alussa.

– Tilanne on ollut auki monta kuukautta enkä tiedä, kuka keskustaa on näinä hetkinä johtanut, hän sanoi keskustan irtiotoista.

Uusin ilmastoraportti ei yllättänyt

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan maankäyttösektori on hallitusohjelmassa huomioitu jo ennen kansainvälisen ilmastopaneelin sitä koskevaa tuoretta raporttia.

– Maankäyttösektori tulee osaksi ilmastolakia, jolloin sille sektorille pystytään antamaan konkreettisia tavoitteita. Keinot tulevat vielä eteen, mutta on jo tunnistettu, että turvemaiden raivaus pelloksi on yksi suuri ilmasto-ongelma.

Hallitusohjelman mukaan polttoturpeen käyttö pitää vähintään puolittaa vuoteen 2030 mennessä.

Koulutus painopisteeksi

Hallituksen syksyn budjettiriihessä vihreille ovat erityisen tärkeitä koulutusasiat varhaiskasvatuksesta aina korkeakoulutukseen.

– Täytyy katsoa, että kuten hallitusohjelmassa on sovittu, panostuksia tulee jokaiselle asteelle. Keskiössä pitäisi olla, että varhaiskasvatus laitetaan kuntoon, ryhmäkokoja rajoitetaan ja subjektiivinen päivähoito-oikeus taataan mahdollisimman pian, Ohisalo sanoi.

Sisäministeriön budjettiesityksessä on varattu 6 miljoonaa euroa Maahanmuuttoviraston ruuhkien purkuun.

– Olemme aloittaneet työn sen eteen, että turvapaikkaprosessin ongelmat korjataan, johtavana periaatteena ihmisoikeuksien kunnioitus. Esimerkiksi maatiedon keräämistä ja käyttöä kehitetään ajantasaisemmaksi, hän sanoi.

Isis-leiriltä ei pääse ulos

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan Suomi on kesän aikana tukenut järjestöjä, jotka pystyvät antamaan apua al-Holin Isis-leirillä Syyriassa oleville ihmisille.

– Olemme ilmoittaneet aluetta hallitseville Pohjois-Syyrian kurdiviranomaisille, että suomalaisilla on oikeus palata kotiin, silloin kun heillä on dokumentit (passit) kunnossa. Lähetystöissä on valmistauduttu näitä dokumentteja kirjoittamaan, mutta tällä hetkellä ihmiset eivät pääse ulos internointileiriltä.

Haaviston mukaan muut leirillä olevat EU-kansalaiset ovat samassa tilanteessa ja asiasta käydään aktiivista keskustelua EU-maiden kesken.

– Ulkomaalaiset henkilöt ovat leirillä vähemmistönä. Me olemme viestineet, että Suomen kansalaisilla on aina mahdollisuus palata kotimaahansa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Vihreillä on tosiaan asiat oikeassa järjestyksessä....
Raha-automaattipeleihin on tulossa pakollinen tunnistautuminen vuoden 2022 alusta.
Raha-automaattipelejä ei siis voi pelata ilman tunnistautumista, mutta kuka tahansa voi tulla Suomeen ilman minkäänlaista tunnistautumista....
Ulkoministeri Haaviston mukaan al-Holin leirillä olevilla suomalaisilla on oikeus palata kotimaahan: "Jos he pääsevät sieltä 300 kilometrin päähän, niin kyllä heille passi kirjoitetaan"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnistautuminen olla sellaisen hallituksen päätöksiä tai esityksiä, joissa ei vihreät ole edes olleet mukana.
Eikä sitä passia ihan noin vain kirjoiteta. Eiköhän tuo ole pikemminkin hyvin lyhytaikainen "matkustusasiakirja"
En kyllä usko, että sieltä montakaan naista on tulossa tänne, koska heitä odottaa lähes varmasti usean vuoden vankeus maanpetoksesta, jonka rangaistusasteikko on 1-10 vuotta ehdotonta.
Mielestäni olisi kyllä suotavaa, että päästäisivät/luovuttaisivat syyttömät lapsensa tänne suomeen sieltä epäinhimillisistä oloista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten paljon saakaan liike vuokratuloa koneesta. Saamamme tiedon mukaan kuukausitulo on huomattava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun lukee noita kommentteja niin ei voi kuin ihmetellä miten ihmiset ajattelee. Uutinen oli vihreiden jostain kesäkokouksesta, joka ylitti uutiskynnyksen.
Hallituksessa on 3 vihreiden ministeriä, mutta ihmiset kuvittelevat vihreiden määräävän kaikesta. Ministrereitä on SDP 7, Keskusta 5 (ilman johtajaa), Vihreät 3, Vas.2 ja muut 2. Eikö olisi jo aika lakata pelkäämästä vihreitä? Jos vihreiden pelko Persuissakin on kommenttien mukaan noin suurta, niin kannattaisi istahtaa alas ja vähän miettiä, että josko he ovat oikeassa. Peliriippuvuuskin on vakava asia, mutta sitäkö ei saisi vihreiden ministeri käsitellä, vaikka asiantuntijat (jotka eivät ole vihreitä) suosittelevat Ohisalonkin mainitsemia toimia.
Lisäksi ihmiset suhtautuvat, että hallituksen olisi pitänyt jo nyt täyttää kaikki toiveiden tynnyrit, vaikka se on hädintuskin päässyt järjestäytymään ja kokoontuu tänään ensimmäiseen budjettiriiheen, joka käsittelee ENSI VUODEN BUDJETTIA! Tämä vuosi mennään edellisen Sipilän hallituksen budjetilla.
Siis pientä malttia ihmiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri, sisäministeri Ohisalo, näyttää keskittyneen hallinnonalansa tärkeimpiin asioihin. ( tosin tämä taitaa kuulua sosiaali-ja terveysministeriölle). Hyvä Suomi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niillä pelikoneilla ole pakko pelata vaikka ne siinä kaupan eteisessä onkin. Tietääkseni pelipakkoa ei ole vielä säädetty, vaikka se olisi verojen korotusten sijasta varteenotettva vaihtoehto maahanmuuttajien elätttämiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan varmasti tämä Ohisalo vie vaikka tuhkat pesästä. Aivan järtkyttävä feministivihreä joka elää täysin normaalielämän ulkopuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten suomalaisia voitaisiin suojella viherpiipertäjien holhoukselta?
Ohisalo ei pysty näkemään sitä tosiasiaa, että nimenomaan kansanedustajat typerine päätöksineen ja itselleen, sekä metsiensuojeluun hamuttavine rahoineen aiheuttavat sen, ettei tavallisella pienituloisella vammaisella, tai vanhuksella jää rahaa elämiseen, tai lääkkeisiin.
Ohisalo vaihtoon, mutta ikävä kyllä niin iso osa suomalaisista on vieraantunut jo todellisesta elämästä, että nuo menevät läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta puhut, Ohisalolla on isot murheet, peliautomaatit marketeissa!! Siis häh, mitä Maria ajattelet? ,et mielestäni mitään! Ihminen voi tehdä ja tekee niin paljon vääriä ( ja oikeita) valintoja elämänsä langassa, että älä työnnä nokkaasi minun valintoihin, parpata vihreitten potaskaa vanhemmillesi ja tutuillesi, mutta älä holhota minua! Tajua nämä kapea ajattelusi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tekstisi liittyy pelikoneisiin miten? Itse kyllä kannatan täysin pelikoneiden poistamista kaupoista ja kioskeista. Pelaamoja tulee todennäköisesti lisää, mikä lisää muutamia työpaikkoja, sekä helpompi valvoa alaikäisten pääsyä pelikoneille. Ja ehkäpä mainitsemasi pienituloisille eläkeläisille ja vammaisille jää rahaa enemmän elämiseen, kun ei kolikot ja setelit mene peleihin jokaisella maidonhakureissulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohisalo puhuu peliautomaateilla velkaantumista, mutta samaa hengenvetoon haluaa nostaa pakolaiskiintiötä. Suomi täten velkaantuu, muttei vihreät välitä. Samoin ikääntyneet ovat jääneet vihreitten ihmisoikeuslistalla toiseksi turvapaikan hakijoiden jälkeen. Koska vihreät keskittyvät hoitamaan Suomen veronmaksajien asioita. Ei niitä verotuloja tule, ellei suomalaisista veronmaksajista pidetä huolta. Käsittämätöntä politiikkaa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen tekee suuria kansakunnan elinolosuhteita parantavia
päätöksiä - pelikoneet pois kaupoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka arvasi, että äänestämällä vihreitä saadaan aikaan kieltoja, lisäveroja ja yleistä ärtymyksen nousua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelit imee kauppojen auloissa raasujen rahat, ongelmapelaajia on valtavasti maassamme.
Mutta ulkomaiset nettokasinot varmasti paljon raakempaa rahastusta, siellä menee talot ja veneet parilla klikkauksella.
Pitäisi myös estää nettiliikenne, tai pankkiliikenne noihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä, pelikoneet marketeiden auloissa vanhanaikaisia. Pelaajat kannattaa siirtää ulkomaisten nettikasinoiden asiakkaiksi, samoin kuin suomalainen teollisuus halutaan ajaa alas. Suomen business on maailman pelastaminen ja verorahojen kylväminen maailman hätää kärsiville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi pyhä jysähdys Ensinä pitäisi puuttua Valtion velkaantumiseen.Suomi pelaa upporikasta ja rutiköyää.Velkaannumme 600000 tuhatta tunnissa ja myyt kansallisvarallisuus..Olisiko katsoa peillin asiantuntia ollemme olleet vuosikymmenet samassa jamassa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeänä, että vihreiden on nyt pysäytettävä vuosikymmeniä jatkunut velkaantuminen? Tottakai vihreät ovat siihen halukkaita, mutta siihen tarvitaan koko hallitus tekemään päätöksiä. Eikä persutkaan varmaan vastusta (ehkä?) tuollaisia toimia.
Eiköhän siellä jouduta tekemään jatkuvalla syötöllä erikokoisia päätöksiä, isoja ja pieniä.
Juttu taisi kertoa vihreiden kesäkokouksiesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

13:28
Kokoomus julkaisi työllisyystoimet, joiden on tarkoitus tuoda 60 000 työpaikkaa – Orpo: "Tavoite päästä pohjoismaiselle tasolle"
13:11
Israel ei arvostele Trumpin kommentteja, joiden mukaan demokraatteja äänestävät juutalaiset ovat "epälojaaleja"
12:59
Oikeuskansleri ei ryhdy jatkotoimiin kansliapäällikkö Sillanaukeen kantelukirjoitusten vuoksi – Sillanaukee: "Nimitysmuistiossa oli merkittäviä puutteita"
12:32
Tutkijat löysivät verestä 14 merkkiainetta, jotka voivat varoittaa lähestyvästä kuolemasta – "Ensiaskel kohti räätälöityä terveydenhuoltoa"
12:01
Venezuelan Maduro myönsi suorat neuvottelut Trumpin hallinnon kanssa
11:49
Ministeri Andersson tukee saman ministeriön kollegaansa: Korkeakoulujen 60 miljoonaa saatava ensi vuoden budjettiin
11:35
Ylivieskan kirkon rakentaminen alkaa mahdollisesti syksyllä – Kirkkohallitus vahvisti rakennussuunnitelman
80
Yle: Kovanen aikoo kolminkertaistaa taksiensa määrän Oulussa yli sataan
71
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
67
Maaseudun Tulevaisuus: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Välimerestä pelastettujen ottamista Suomeen – keski-ikäiset ovat kriittisimpiä
61
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
42
Sanna Marinin avaus työajan lyhentämisestä jakaa mielipiteitä: Moni kannattaa lyhyempiä työpäiviä uusien työpaikkojen toivossa, mutta osa pitää ajatusta utopistisena
30
Trump perui Tanskan-matkansa, koska Tanska ei halua myydä Grönlantia Yhdysvalloille
24
Kaleva kurkisti Oulun kauppahallin työmaalle ja hallin länsisiiven hupun alle – siiven lisäkerrokseen tulee uusi ilmastointikonehuone

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Petteri Orpo sivalsi tiukan viestin Jussi Halla-aholle – vaati perussuomalaisten kurissa pitämistä ja ratkaisuja: ”Ei riitä ongelmien maalaaminen”

Ei persuilta saa koskaan mitään ratkaisukeskeistä ulos. Tyhjää räksyttämistä ja änkyröintiä. 'Hajoita ja hidasta' ideolo... Lue lisää...
cuokku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image