Kotimaa

Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­hin kuin vuonna 2015

Sisäministeri Maria Ohisalo vieraili perjantaina muun muassa Oulun vastaanottokeskuksessa ennen Valveen yleisötilaisuutta. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 28.2.2020 20:34 | Päivitetty 29.2.2020 9:55
Markus Leskinen

Maria Ohisalon mukaan Suomi on nyt paremmin varautunut turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015. Poliisien kiire ei tullut sisäministerille yllätyksenä.

Perjantaiaamuna turkkilainen viranomaislähde kertoi uutistoimisto Reutersille, ettei Turkki aio enää estää turvapaikanhakijoiden pyrkimistä Eurooppaan. Turkin poliisia, rannikkovartiostoa ja rajaviranomaisia on viranomaislähteen mukaan ohjeistettu niin, ettei rajanylityksiä enää estetä.

Oulussa vierailleen sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan mitään vahvistettua tietoa ei ole siitä, että rajoja olisi avattu Turkissa.

– Sisäministeriöllä ei ole tietoa, että tämä tieto olisi tullut Turkin hallitukselta, Ohisalo kertoo.

Turkin ja Kreikan välinen raja on yksi Euroopan unionin ulkorajoista. Tällä hetkellä Turkissa on yli 3,6 miljoonaa ihmistä, jotka ovat paenneet Syyrian sotaa.

Uutistoimisto DHA kertoi perjantaina, että noin 300 ihmistä on matkalla Turkin Kreikan-vastaiselle rajalle pyrkiäkseen Eurooppaan. Joukossa on useita eri kansalaisuuksia.

Samoin perjantaina viranomaislähteet kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että Kreikka on lisännyt rajavalvontaansa.

Euroopan unioni ja Turkki solmivat vuonna 2016 pakolaissopimuksen. Sen tarkoituksena oli rajoittaa siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden saapumista Eurooppaan Turkin kautta.

Sisäministeri Ohisalon mukaan tilanne EU:n ulkorajalla on muuttunut siitä, mitä se oli vuonna 2015. Tuolloin suuri määrä turvapaikanhakijoita liikkui Eurooppaan erityisesti juuri Turkin ja Kreikan kautta.

– Suomen hallitus, sisäministeriö ja Euroopan unioni yhdessä seuraavat tilannetta, niin kuin aina mitä EU:n ulkorajoilla tehdään, Ohisalo sanoo.

Euroopan raja- ja meriturvallisuusviranomainen Frontexin resursseja on viime vuosina vahvistettu. Ohisalon mukaan Suomesta ollaan yhteydessä Frontexiin. Turkin pakolaisasioiden suhteen Suomi ja sisäministeri ovat kuitenkin EU:n komission ja komissaarien tietojen varassa.

Vuosien 2015 ja 2016 kriisitilanteen jälkeen Suomi ja monet muut Euroopan unionin jäsenvaltiot ovat sisäministeri Ohisalon mukaan tehneet paljon työtä.

– Varautumissuunnitelmia on päivitetty ja monessa paikassa on uusia ohjeistuksia, eli olemme paremmin varautuneita. Tilanne on rauhallinen, enkä näkisi että Euroopassa on sen enempää huolta, Ohisalo kertoo.

Poliisien resurssipulaan ollaan puuttumassa

Jatkuva kiire ja henkilöstövajaus kuormittavat poliiseja. Aiemmin viikolla julkistettiin Suomen Poliisijärjestöjen Liiton syksyllä toteuttaman jäsenkyselyn tulokset. Kyselyyn vastanneista 58 prosenttia kertoi työhyvinvoinnin heikentyneen. Kenttäpoliiseista 70 prosenttia on kokenut fyysistä väkivaltaa työssään.

– Tämä tietohan ei varsinaisesti tullut täysin uutena. Olemme jo hallitusneuvotteluissa käyneet keskusteluja työryhmässä, joka pohti poliisin resursseja tulevaisuudessa, sisäministeri Maria Ohisalo kertoo.

Poliisien kiire on Ohisalon mukaan tunnistettu ja työvoiman puute lisää työn kuormittavuutta. Toisaalta esiin nousevat johtamiseen liittyvät kysymykset.

– On vaikea johtaa, jos ei ole aikaa johtaa. Kuormitus näkyy siis kaikilla portailla, Ohisalo sanoo.

Juha Sipilän hallituksen aikana tehtiin pieniä lisäyksiä ja parannuksia, mutta nyt pyritään siihen, että poliisille saataisiin joka vuosi lisää henkilötyövuosia. Ohisalon mukaan myös tulevat hallitukset täytyy sitouttaa poliisiresurssien kasvattamiseen.

– Tälle vuodelle saatiin budjetissa 60-80 uutta henkilötyövuotta ja niitä rekrytoidaan paraikaa eri poliisilaitoksille ympäri Suomea, Ohisalo kertoo.

Suomessa on Ohisalon mukaan suhteessa väestöön todella vähän poliiseja, kun vertaillaan Euroopan maita keskenään. Tämä ei koske pelkästään poliisia vaan myös esimerkiksi Rajavartiolaitosta.

Harvaan asuttujen alueiden pitkäksi venähtäneisiin vasteaikoihin on tulossa uusi selvitys maaliskuun loppuun mennessä. Sen jälkeen hallituksessa keskustellaan siitä mihin lisäresursseja suunnataan.

– Haja-asutusalueilla tehtäviä voi olla vähemmän, mutta huolestuttavinta on se etteivät ihmiset uskalla hakea apua. Meidän täytyy pitää huolta siitä, että kaikkialla suomalaisten kokemus turvallisuudesta paranee, Ohisalo kertoo.

Jutun kommentointimahdollisuus päättynyt 29.2. kello 9.55.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (99)

Oisko tuo tukiasten määrä-aikaisuus paikallaan , jos kerran näitä elätettäviä hallitus haluaa lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten ei kannata käydä edes töissä koska suomalaisten maksamat verot menevät niiden hyväksi jotka ei ole osallistunut työntekoon eikä tämän "raukkavaltion"rakentamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osaispa hölmölä palauttaa rajatarkastukset. No minkäs sille tekee, kun kommarit johtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan russakonkokoinen suomi tässäkin asiassa se mallikelpoisin ja esimerkillinen maa, ovet on auki kaikenmaailman vaeltaville maahantulijoille. Tuntuupaa olevan löysää rahaa, ensin tulisi katsoa omanmaan kin kansalaisten turvaa ja oikeuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, nyt ei siirtolaistemme tarvitse tulla kävellen Euroopan halki ja asunnot ovat valmiina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otetaan 10 000 suoraan töihin, metsänistutukseen. Kun on valmis tekemään 40h/viikko työtä, niin tervetuloa ja opettelemaan suomen kielen nopeasti. Sitten voimme lisätä metsien hakkuuta 30 miljoonaa kuutiota/vuosi ja työllistää sen kautta 50 000 suomalaista työtöntä. Se olisi tervettä työllisyys vivuttamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, onneksi meidän sisäministeri pitää heistä huolen. Edellinen aalto joutui niin huonoille ruoille ja tilapäismajoituksiin. Onneksi nyt on paremmin ja maaseutuhotellit jo valmiiksi varusteltu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En yhtään ihmettele, jos seuraavissa vaaleissa Perussuomalaisten kannatus alkaa kolmosella........!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatkuva tarve lisätä poliisien määrää kertoo siitä, että olemme väärällä tiellä. Se on vain oireiden hoitamista, ei puuttumista juurisyihin. Suomessa ei ole ollut pitkään aikaan sisäministeriä, joka hoitaa hommansa ja puuttuisi turvattomuutta lisääviin juurisyihin. He ovat toimineet päinvastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi varautuminen tarkoittaa sitä hallitus ja varsinkin vihreät ja vihervasemmisto on valmis ottamaan kaikki tulijat maahan.Parempi varautuminen tarkoittaa minusta sitä rajat laitetaan tarvittaessa kiinni ja ketään ei päästetä maahan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ja todennäköisesti kun seuraava turvapaikanhakijoiden (ei pakolaisten eikä maahanmuuttajien, tarkoittavat eri asioita) laajempi vaellus Suomeen lähiaikoina alkaa, saa suomalaisten selkeä enemmistö tasan sitä mitä on vaalien kautta tilannut tai ainakin mille on antanut hiljaisen hyväksyntänsä vaaleissa. Eduskuntavaaleissa 2019 oli kyllä tarjolla selkeä vaihtoehto tähänkin asiaan. Vaan eipähän siinä, jatkakaa vain edelleen perinteisen punavihreiden puolueiden ja uusien punavihreiden puolueiden (keskusta ja kokoomus) äänestämistä, niin saatte jatkossakin tätä samaa ihanuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sisäministeri kyllä on huolissaan ulkomailta tulevista pakolaisista muttei yhtään kiinnostunut ulkomailta tulevasta korona-viruksesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Empatiaa,pehmeämpi futon.puuro hillolla ettei tarvitse marssia oikeustalolle ja kyllä veronmaksaja maksaa hymyssä suin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä potaskaa tämä sisäministeri puhuu taas; "huolestuttavinta on se etteivät ihmiset uskala hakea apua". Me tarvitsemme siihen apua että suomi pysyy suomalaisilla eikä minään monikulttuurisuuden sekoitus uunina. Tähän on pyydetty miljoona kertaa apua. Ja suomalaisille poliiseille ei löydy rahaa mutta miljoonat ovat välittömästi tarjolla kun puhutaan muista kuin suomen kansalaisista. Maanpettureita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (99)

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image