Kotimaa

Ryöpytyksen kohteeksi joutunut Orpo käänsi van­hus­kes­kus­te­lun sote-uudistukseen –  "Kunnat ovat epä­on­nis­tu­neet tässä, kunnat ovat liian heikkoja"

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo selvitti kokoomuksen kantaa hoitajamitoitukseen eduskunnan välikysymyskeskustelussa.
Kotimaa 6.2.2019 16:38
Kirsi Turkki

Opposition ryöpytyksen kohteeksi joutunut kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo muistutti, että kunnat ovat liian heikkoja palvelujen järjestäjiä ja siksi tarvitaan sote-uudistus.

Helsinki

Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin arvosteli vahvasti kokoomusta eduskunnan välikysymyksessä vanhusten hoidon tilasta. Marin piti epäkunnioittavana tapaa, jolla valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on vanhustenhoidosta puhunut.

– Lillukanvarsista ja desimaaleista puhuminen on loukkaavaa suomalaisia ikäihmisiä, heidän omaisiaan sekä kaikkia vanhustenhoidon ammattilaisia kohtaan, Marin sanoi eduskunnan välikysymyskeskustelussa.

Orpo puolustautui vahvasti ja muistutti, että vanhustenhoidossa tehdään lähimmäisenrakkauden työtä raskaissa olosuhteissa yksityisellä ja julkisella sektorilla. Se työ ei ole Orpon mukaan mikään lillukanvarsi.

Orpon mukaan on sietämätöntä, että jos verovaroin saa tehtäväkseen hoitaa vanhusten palveluita, laiminlyö ne ja jättää vanhukset heitteille tai laiminlyö sen, mitä on palkattu tekemään.

– Sitä pitää valvoa ja se pitää sanktioida. Pitää ottaa rahat pois tai toimilupa pois, jos homma ei muutu. Tämä asia pitää laittaa kuntoon ja siksi oikeusministeriössä on jo lähdetty selvittämään lainsäädäntöpohjaa, jolla sanktioita tulee.

Sote-lait saatava maaliin

Orpo käänsi välikysymyskeskustelun vahvasti hallituksen tekeillä olevaan sote-uudistukseen. Orpo muistutti, että kunnat ovat vastuussa lakisääteisistä palveluista.

–  Kunnat ovat epäonnistuneet tässä, kunnat ovat liian heikkoja, niillä on liian vähän osaamista, liian vähän kykyä nykyisessä järjestelmässä vastustaa sitä, että kunnat joutuvat ulkoistamaan toimintojaan. Näin on tehty kaikkien täällä olevien puolueiden toimesta.

Opo painotti, että tarvitaan vahvat järjestäjät, joilla on voimaa ja osaamista tehdä ostopalveluja ja valvoa.

– Uskaltaako joku sanoa, että nykyjärjestelmä on hyvä. Nyt pitää saada sote-lait maaliin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (85)

Orpo on väärässä. Maakunnille on SOTEA pystyttämään ryöstetty kunnilta asiantuntijoita. Kunnilla on siis hyvää ja osaavaa henkilökuntaa. Yksityisen puolen osaaminen (ahneus) noussut näilläkin sivuilla esille usein, katujen auraus, rakentaminen ja nyt vanhustenhuolto, muitakin esimerkkejä löytyy. Oikeistopolitiikka on yksityistänyt suuren osan kuntien töistä. Samaa linja jatkuu jos vaaleissa ei muutosta tule. Johtajia voisi vähentää kuntapuolelta. Valvonta yksityisten firmojen tekemisissä tiukemmaksi ja sanktiot käyttöön. Töidenlaatu ja sopimuksissa olevat työt pitää saada tehtyä. Valvonta ja sopimusten teko vaatii kunnille henkilökuntaa, eikä kukaan niitä ilmaiseksi tee. Sote ja Maakunta tätä oikeistopolitiikan hölmöilyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpo on oikeassa, kunnat ovat heikkoja lisäksi niissä on kuppikuntia jotka kyllä tiedostavat ongelman mutta eivät uskalla puuttua. Syitä voi vain arvailla. Korppi ei korpin silmää noki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä on pääministeri Sipilä? Aina kun tärkeitä asioita eduskunnassa, ei ole paikalla, taitaapi olla taktisesti poissa, ettei tarvi vastata. Nuhan takia poissa tälläkertaa. Ei kehtaa näyttää naamaansa, kannatusluvut hipovat 14 rosenttia ja joutuu kiusalliseen asemaan, kun puolustaa hallituksen tekosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maakuntamalli on tuhoon tuomittu kun siltä puuttuu raha,ja sotelta viedään osaajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se tosiaan tarkoita että palvelu on hyvää 0,7 hoitajamitoituksella. Jos esimiehet on itseään täynnä olevia omasta mielestään jumalia korkeampi arvoisia niin koko systeemi on mätä. Esimerkkejä on paljon työpaikoilta, omastakin. Työntekijöitä riittää mutta esimiesten takia kaikki hommat kusee, mikään ei pääse kohtuudella maaliin, kaikki on kesken ja sekaisin.
Ensimmäiseksi pitää hoitaa johtohenkilöstö osaavaksi, maanläheiseksi tavan ihmiseksi että voi mitään edes tapahtua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä minä ihmettelen itsekseni että jos vanhustenhoito on miljoonia tuottava liiketoimi niin miksi kunnat eivät itse järjestä ja tienaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnat ovat heikkoja, koska valtio on tuhonnut kuntia, mm. valtion tulonsiirtojen osuuksia leikkaamalla ja poliittisilla kuntaliitoksilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukekaapa mitä thl , joka on valvova viranomainen, sanoo mitoituksesta; 0.7 tai 05 ei takaa hyväähoitoa , aivan kuten Orpo yrittää reppanoille kertoa. 0.5 % saadaan hyvää hoitoa jos esimiestyöskentely ja hoitajien asenne on oikea. Vastaavasti 0.7 ei takaa hyvää hoitoa jos on huonoa johtamista ja välinpitämätön henkilökunta. Esim 0.7 ei tarkoita että esim yöllä on seitsemän hoitajaa kymmentä potilasta kohti. Vanhuksista täytyy pitää huolta, mutta tämmöinen vaalikiima on sosialistien ja ammattiliittojen masinoimaa pelottelua. Esim 0.7 läpilinjan tarkoittaa 4200 uutta sairaan tai perushoitajaa...mistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan Suomessa koskaan nähty yhtään poliitikkoa, joka ottaisi vastuun omista tekosistaan. Ei taida olla, eikä ikinä tulekkaan. Harvinaisen mätää toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omituista, että täällä kommentoidaan niin paljon ja suorastaan vainoharhaisesti "raharikkaista".
Kerronpa kokemukseni peruseläkkeillä eläneistä iäkkäistä sukulaisistani, jotka joutuivat loppuaikoina (onneksi suhteellisen lyhyeen) ns. tehostetun palveluasumisen kunnalliseen laitokseen. Henkilökunta oli erittäin tarkka siitä, kenen tehtävä on kylvettää, kammata hiukset tai leikata varpaankynnet. Yleensä ei kenenkään. Vetosivat voimakkaasti ammattiliittoonsa ja oikeuksiinsa. Kuukausimaksu oli kuitenkin suurempi kuin eläke. Hoitajamitoitus vaikutti olevan runsas, jos katsoi kahvihuoneen ovelta, käytävillä tai huoneissa heitä ei kovin paljon näkynytkään. Jos menin taukohuoneeseen ihan kiireellisen tarpeen takia, joku sitten tympeän näköisenä vääntäytyi potilaan luo ja muut katsoivat minua paheksuvasti. Pyrin häiritsemään henkilökuntaa mahdollisimman vähän, koska se usein kostautui piikittelynä omaisilleni.
Vaikka täällä kuinka rehvastellaan Antti Rinnettä myöten, miten julkinen terveydenhoito on laadukasta, se ei pidä paikkaansa ainakaan vanhusten suhteen. Se voi olla järkyttävän huonoa niin julkisella kuin ilmeisesti yksityiselläkin puolella, josta minulla ei ole kuitenkaan kokemuksia kerrottavaksi. Hyvä hoito on viime kädessä kiinni ihmisistä. Tuntuu siltä, että ay-liitoilla ratsastaminen syö ihmisyyttä. Valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On totta ettei julkisella puolellakaan ole kaikki hyvin, niin siellä kuin myös yksityisellä puolella on hoitajia, jotka eivät välttämättä sovi alalle, mutt on hoitajia, jotka tekevät hoitotyötä hyvin ja suurella sydämellä. Mun omaiseni, molemmat vanhemmista ovat olleet kummatkin julkisen puolen hoitopaikoissa ja molempien kohdalla hoito on ollut hyvää. Huono puoli on ollut se ettei hoitajia ole tarpeeksi asti, ei julkisen puolen, eikä yksityisen puolen paikoissa. Toinen oli hoivakodissa, siellä hoitajilla oli jopa aikaa laittaa hänelle suihkun jälkeen papiljotitkin hiuksiin, mun mieltä lämmitti tuollainen ele varsinkin, kun en itse pystynyt hänen pitkiä aikoja kerralla olemaan. Omaiselleni tilattiin tarpeen mukaan jalkahoitaja, joka hoiti jalkoja ja leikkasi varpaankynnet ja tukanleikkuukin tilattiin tarpeen mukaan, mun ei tarvinnut itse huolehtia asiasta. Omaiseni oli muutaman vuoden siellä ja koko siltä ajalta ei ole mitään moitteen sijaa omaiseni hoidosta. Muakin hoitajat kohtelivat asiallisesti, kukaan ei antanut ymmärtää ett olis ollut väärin pyytää käymään omaiseni huoneessa, kun hänen voinnissaan oli jotain vikaa. Saattohoidonkin hoitivat niin hyvin kuin pystyivät sillä hoitajamäärällä, tiesin ett tekivät kaiken minkä pystyivät parantaakseen omaiseni tuskaista oloa ja vointia. Mulla on ollut vaan positiivisia kokemuksia julkisen puolen hoitopaikoista, alussa olin epäluuloinen ja huolestunut, kun jouduin sijoittamaan omaiseni hoitoon sinne, mutt ajan myötä huomasin miten hyvin mulle tärkeästä ihmisestä pidettiin hyvin huolta ja häntä kohdeltiin asianmukaisesti ja hoitajat juttelivat hänelle huolehtiessaan hänestä ja ajan kanssa syöttivät häntä, ei kiireellä tehneet sitäkään vaikka varmasti tehtäviä piisasi ruoka-aikaan. En olis pystynyt itse omaistani, niin hyvin hoitamaan kuin ne hoitajat. Iso kiitos hoitajille, jotka tekevät arvokasta ja tärkeää työtä huolehtiessaan vanhuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten kirjoitin: kysymys on hoitajista ihmisinä, ei niinkään hoito-organisaation järjestäjästä. Varmaan hoitolaitoksen johto on avainasemassa ja valvonnan pitäisi olla valtakunnallisesti samoilla kriteereillä toteutettua.
Tiedän kyllä, että hyviäkin hoitopaikkoja ja hoitajia on. Minua vain ärsyttää, että näin vaalien alla oppositiopuolueiden edustajat ja heidän vaalikarjansa kouhkaavat julkisen vanhustenhoidon ylivertaisuutta. Näinhän ei ole. Vanhustenhoidon järjestämisen pitäisi olla populistisen (viittaan tällä sanalla erityisesti demareihin) politiikan yläpuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi Orpon aika jo myöntää että koko sote on vain tämän kaiken jatkumo ei muuta tarkoitusta ihmisarvoiseen hoitoon kaikki vai rahastuksen takia koska päättäjät on omistamassa hoitolaitoksia turha kaunistella

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Runnotaan se Sote välisellä läpi, vaikka uhkakuvilla ja pelottelulla. Tekoja ja verovarojen järkevää käyttöä ootellesa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä hetkellä verovarat valuvat ulkomaille. Niille ei ole mitään käyttöä näiden Care-yritysten jäljiltä, koska toteuttavat "verosuunnittelua" eli eivät maksa veroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus ajaa vain suuryritysten etua. Tällä hallituskaudella vanhustenhoito on ajettu yksityisiin käsiin. Nyt kaiketi pelätään että hyvä bisnes kuihtuu. Kuinka moni poliitikko tai lähisukulainen on bisneksessä mukana?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpo on ainakin osittain oikeilla jäljillä. Suurin ongelma on ollut kilpailutuksessa ja etenkin valvonnassa. Laissakaan olevalla mitoituksella ei ole merkitystä, ellei sitä valvota.
Mitoitusta haikailevien kannattaa lukea Soininvaaran kirjoitus asiasta. Viime päivien hötkyily on pelkkää vaalikuumetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ettei niitä raijata vanhain koteihin kun dementtia ym vaivat iskee .ei auta vaikka meettä floridaan ei vanhuutta pääse pakoon edes orpo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpo on EKn ja globalistien lobbari, eikä palvele Suomalaista yhteiskuntaa. Sama tilanne oli Kataisen ja Stubbin kanssa. Vieläkö joku hullu äänestää Kokoomusta? Jos haluaa olla epäisänmaallinen, niin ehkä sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (85)

Uutisvirta

23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
22
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
21
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
19
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
17
Nelostiellä liikenneonnettomuus Oulussa Haarakankaan levähdyspaikan kohdalla – tilanteessa neljä loukkaantunutta, liikenne kulkee paikalla normaalisti
16
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image