Kotimaa

Rinne vei yrittäjille omat eväät: Uusi oi­keus­a­pu­yk­sik­kö joka maakuntaan ja ve­ro­huo­jen­nuk­set kolmelle ensimmäiselle työntekijälle

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että hän ymmärtää hyvin pienten yritysten huolet. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 19.10.2018 19:17
Anita Simola

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on ollut Suomen Yrittäjien työvaliokunnassa esittelemässä puolueen reseptejä erityisesti pienyrittäjien aseman parantamiseksi.

Rinteen mukaan vastaanotto oli hyvä.

– Kukaan läsnä olleista ei ainakaan kyseenalaistanut ehdotuksiani. Sain kommentteja, joiden mukaan niissä voisi olla ideaa.

Rinne sanoo ymmärtävänsä pienten yritysten huolet.

– Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on riski taloudellisesti. Yrittäjä ei voi olla varma, että kulkeeko liikevaihto siihen suuntaan, että se kantaa seuraavan työntekijän palkkakustannukset.

Puolue onkin esittänyt, että ongelma poistuisi verohelpotuksella. Ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen myönnettäisiin 20 000 euron verovähennys.

Rinne on valmis menemään pidemmälle.

– Samaa periaatetta jonkintasoisella verohelpotuksella voitaisiin soveltaa myös toisen ja kolmannen työntekijän palkkaamiseen.

Rinne kertoo, että hän on hoitanut työurallaan noin 800 oikeusjuttua, joista iso osa ollut työsuhteen päättymisestä johtuvia riita-asioita.

– Olen havainnut, että työsuhderiitoja hoitaville lakimiehille kaikki ovat harvoja, yksittäisiä juttuja, niihin pitää perehtyä ja hakea tietoa joka kerta uudelleen. Tämä tarkoittaa sitä, että se tulee yrittäjälle kalliiksi. Lisäksi pienyrittäjää rassaa ajan puute. Ei ole aikaa varautua ennalta mahdollisiin tarpeisiin saada oikeusapua.

Siksi Rinne ehdottaa järjestäytymättömille pienyrittäjille oikeutta yleiseen oikeusapuun.

– Voitaisiin rakentaa järjestelmä, jossa jokaisessa maakunnassa olisi vaikkapa yleisen oikeusaputoimiston yhteydessä yrittäjille suunnattu yksikkö. Siinä työskentelisi päätoimisesti yrittäjien asioihin ja irtisanomisongelmiin erikoistunut juristi.

Rinne laskee, että järjestelmä kustantaisi noin 10 miljoonaa euroa vuodessa.

– Se ei olisi kovin suuri satsaus, mutta hyöty olisi iso yrittäjille, jotka eivät kuulu työnantajaliittoihin.

Rinne kertoo, että hän sai hiljaista hyväksyntää yrittäjiltä tähän ehdotukseensa.

Hallitus ja palkansaajajärjestöt ovat olleet jo pitkään törmäyskurssille irtisanomislain heikentämiseen tähtäävän lakiesityksen vuoksi.

Rinne korostaa, ettei hän ole osapuoli, joten kommentit ovat varovaisia.

– Sen voin sanoa, että jos olisin pääministeri, niin olisimme jo neuvotteluissa, jotka aloitettaisiin puhtaalta pöydältä.

Hän jatkaa, että jännite hallituksen ja palkansaajien välillä on poikkeuksellisen voimakas.

– Olen kiertänyt viime aikoina kansan parissa ja palkansaajien viesti on ollut, että he ovat jo tehneet osansa. Hallitus on virittänyt vieterinsä liian pitkälle. Hallituksen agenda on ollut koko vaalikauden ajan se, että heikennyksiä on satanut palkansaajan niskaan.

Rinne katsoo, että tästä syystä tilanne on se, missä ollaan.

– Irtisanomislaissa on kyse mittaluokaltaan huomattavasti pienemmästä asiasta kuin mitä on jo tullut vastaamme. Se kertoo siitä, että mitta on täynnä.

Hänen mukaansa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) pitäisi nousta valtiomiestasolle ja unohtaa henkilökohtainen asenteensa.

– Irtisanomiskiista on neuvoteltavissa oleva asia.

Pientä valoa saatiin viikolla, kun Sipilä totesi Ylen ohjelmassa Rinteelle, että irtisanomislaista voitaisiin luopua sillä edellytyksellä, että työaikalakia ja paikallista sopimista saataisiin eteenpäin.

– Vähän ihmetytti, miksi hän ehdotti sitä minulle, koska sdp ei ole sopijapuoli. Jos jokin kaikkia tyydyttävä ratkaisu työaikalain pohjalta syntyy, niin meillä ei ole mitään tarvetta lähteä sitä hankaloittamaan.

Työaikalain rukkaamista on yritetty ennenkin, mutta neuvottelut ovat kariutuneet muun muassa luottamusmiespakkoon. Se ei ole käynyt yrittäjille.

Rinne korostaa, että järjestäytymättömissä yrityksissä on oltava luottamusmies, joka voi valvoa työehtosopimuksista tehtäviä poikkeamia.

Oppositiojohtaja seuraa huolissaan työtaistelujen laajentumista. Hän korostaa, että vastuu niistä on puhtaasti hallituksella.

– Jos voin mitään tehdä, niin olen valmis auttamaan. Olen puhunut Sipilän, valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) ja työministeri Jari Lindströmin (sin.) kanssa. Olen tehnyt heille esityksiä, jotta päästäisiin eteenpäin.

Rinne kertoo, että on huolestunut tilanteen kiristymisen seurauksista ihmisille ja taloudelle. Hän toivoo, että asiaan löytyy pikainen ratkaisu.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (86)

Rinnekään ei voi olla huomaamatta että pieni työnantaja jää ai a oikeusjutuissa tappiolle, mutta kuitenkin haluaa tappaa niskalaukauksella mikroyrittäjät ja yrittämisen kannusteet.
Onko hyvä : nykyään 800€/kk kun saa yrittäjävähennyksen ja 8 %;n osinkoveron ? Rinteem malli: 730€/kk eli Rinn everotaa köyhäksi tai haluaa lopettaa mikroyritykset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se olisi viisainta säätää laki että irtisanominen on tehtävä yhtä helpoksi kuin työllistäminenkin. Tuskinpa kukaan yrittäjä haluaa päästä eroon tavoitteisiin pääsevästä hyvästä työntekijästä. Luuserista ja laiskasta on taas haittaa muillekin työntekijöille, koska he joutuvat paikkaamaan tämän tekemättömät hommat. Kun irtisanominen olisi yksinkertaista ja helppoa, olisi myös palkkaaminen helpompaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki yritysten tukeminen on erittäin ongelmallista, koska se vääristää kilpailua. Esimerkkinä pienessä kunnassa on kaksi pientä rakennusyritystä, toisessa kolme henkilöä ja toisessa vain yksi, joka saisi tukea, niin kyllä urakat aluksi menevät tuetulle ja toinen voi jopa joutua vähentämään työtekijän. Tuki vain sotkee terveitä markkinoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu koomiselta Rinteen tuo esitys !
Toki hän AY-lakimiehenä tietää laillisenkin irtisanomisen vaikeuden.
Pääsisivät AY-lakimiehet taas rahastamaan veronmaksajien rahoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Verohuojennus kolmelle ensimmäiselle työntekijälle"
Tämänkö Rinne luulee luusereiden palkkaamista helpottavan ja luusereiden työintoa parantavan.
Parempi on pienyrittäjän verotusta keventää kolmen ensimmäisen palkkakuluilla,joita ei voi irtisanoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin,sieltähän alkoi heti tulla ilmaiseksi ditä ja ilmaiseksi tätä. Antilla se ei oo rahasta kiinni ,kunhan ei omaa lompsaa vaan tarvi aukaista.
Rinteellä on hyvin kallis vaslikampanja jossa ollaan valmiit uhraamaan koko maam talous ja leipä lapsen suusta AY änkyrän alttarille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verovaroista vuosittain yrittäjille maksetuilla reilulla neljän miljardin euron tuilla lisättynä kolmen miljardin KiKy-tulonsiirroilla luulisi oloevan jo varaa ostaa lakineuvoja kuinka erottaa työntekijä laillisesti, jos ei itse osaa. Tuntuu koomiselta tuo hallituksen näkemys, jonka mukaan työllistymiset pongahtavat ylös, jos yrittäjät saavat erottaa työntekijänsä mielivaltaisesti. Tosin yksikään asiantuntija ei jaa hallituksen näkemystä irtisanomissuojan vapauttamisen parantavasta vaikutuksesta, mutta sama ongelma muissakin lakialotteissa on tällä oikeistohallituksella jo tavaramerkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen kannattaa syödä omat eväät aivan itse ,nykyisestä hallituksesta ei lähde syömään rinteen eväitä kukaan , joten hän joutuu toteuttamaan kaikki lupaukset eikä voi vedota että nuo eivät hyväksy tuota ja tuota , jolloin minäkin eläkeläisenä saan satasen kuukaudessa lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki Rinteen ja sossujen "ideat" rahoitetaan veronmaksajien kukkarosta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen ehdotuksessa on järkeä, tällä voisi korvata 4 mrd yritystuet ja epäoikeudenmukaisen yrittäjävähennyksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jälleen kaikki kulut veronmaksajien piikkiin. Jepjee.Tajuaakohan äänestäjät tulevissa vaaleissa mihin SDP vie meitä. Kollektiiviseen konkurssiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten typeriä rinne puhuukin? Eikö tosiaan ymmärrä, että tuo ehdotuksensa on täysin lain vastainen. No, todistaa jälleen demarien valehtelun kansalle. Helppo heikkinä höpisee ja lampaat uskoo, vaikka tuota ei voida koskaan mitenkään toteuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka maksaa?
Nyky Suomessa muutoinkin kaikenlaisia vastikkeettomia porsaanreikiä ja rahan jako sampoja joita tulisi hienosäätää ja jopa lopettaa 2000 luvulle kuulumattomina. Mainittakoon mm. subjektiivinen päivähoito-oikeus, ilmainen kouluruoka joka ei maistu lapsille, maataloustuet joilla ylläpidetään harrasteviljelyä paikoissa joissa satoa ei tule, ilmainen opiskelu ammattiin ja silti ei kiinnosta tai opiskeluajat venyvät jne. jne.
Koko sosiaaliturvapaletti tulisi laittaa uusiksi. Ja mitä yrittämiseen tulee, yrittäjän tulee muistaa että yrittämiseen liittyy aina riski, niin myös työntekijää palkatessa. Muutoinkin yrittäjiähän on autettu erilaisin verohuojennuksin jne. menneinä vuosina, missä tulokset?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaverilla selvästi oma lehmä ojassa.Juristeille palkkioita.Voi tätä lehmäkauppaa.Kuka sinulta ostaa enää käytettyä autoakaan.Tiedät näköjään irtisanomisen vaikeuden kun juristeja haalit yrittäjille.Voi hyvä Sylvi sentään ja pääministeriksi vielä mieli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne katkaise jo napa noihin ay pomoihin.Lopeta tanssiminen niiden mukaan.Jos pienyrittäjille ollaan antamassa hiukan siimaa niin nämä ay pomot jotka ikänsä ovat sasneet lähes kaiken lakoilla ovat painostaneet sen niin nyt jyräävät isolka telalla pieyrittäjät suohon.Laitappa Rinne käsi sydämmelle ja sano sen jälkeen kuka tässä ampuu tykillä kirppua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhan kalliita nämä verokikkailut. Joustojen sopimusvapaus pienyrityksiin ja työntekijöille vapaus valita edustajansa. Ei maksa valtiolle mitään ja parantaa kilpailukykyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittämisen ongelmia on turha edes yrittää ratkoa verovaroja jakamalla. Nykyisistäkin yritystuista olisi aika päästä eroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (86)

Uutisvirta

137
Katri Kulmuni nousee valtiovarainministeriksi – "Haluamme saada pääministeri- ja valtiovarainministeri-akselin toimimaan"
76
Jopa 100 000 työntekijää aloitti lakon, Pohjois-Suomesta mukana useita isoja työnantajia – Teollisuusliiton Aalto ei niele puheita suhdanteiden heikkenemisestä
65
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
46
Katri Kulmuni: Hallituspuolueiden edustajien Twitter-miekkailun pitää loppua
31
Linnanmaan uuden pääpaloaseman rakentaminen alkaa ensi kesänä – Raksilaan uusi paloasema vuonna 2023
25
Lähes 2 000 taloutta oli ilman sähköä Oulussa sunnuntai-iltana
24
Analyysi: Kulmunille vihdoin hallituksen kakkosnyrkki – nyt on uuden sukupolven punamullalla näytön paikka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

9.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image