Kotimaa

Ri­kos­seu­raa­mus­lai­tos epäilee työn­te­ki­jöi­den sa­la­kul­jet­ta­van kiellettyä tavaraa vangeille – United Brotherhoodin jäsenet painostaneet henkilökuntaa

Kotimaa 12.9.2019 17:55 | Päivitetty 12.9.2019 18:47
STT

Rikosseuraamuslaitos Risen asiantuntijalausunnon mukaan on viitteitä siitä, että vankiloiden henkilökunnan jäseniä osallistuu kielletyn tavaran salakuljettamiseen vangeille. Asiasta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Lausunnon mukaan kaikkein suljetuimmilta osastoilta löytyy säännöllisesti puhelimia, teräaseita, huumausaineita sekä muita niin sanottuja kiellettyjä tavaroita. Tämä viittaa lausunnon mukaan siihen, että henkilökunnan jäseniä osallistuu ainakin puhelimien ja niiden käyttöön liittyvien tarvikkeiden salakuljettamiseen vangeille.

Myös STT:n saama lausunto on osa Poliisihallituksen viime viikolla nostaman kanteen todistusaineistoa. Syyttäjä ja Poliisihallitus vaativat, että United Brotherhood -jengi ja sen alaisuudessa toimiva Bad Union -organisaatio määrätään välittömästi väliaikaiseen toimintakieltoon ja ne julistetaan lakkautetuiksi.

Kanteessa vaaditaan myös asettamaan tehosteeksi 3 000 euron uhkasakko, joka lankeaisi maksettavaksi jengille tai jengiläiselle, jos toiminta jatkuu.

Vangeilta saatujen tietojen mukaan on myös syytä epäillä, että vankilahenkilökuntaa on yritetty painostaa toimimaan järjestäytyneeseen rikollisuuteen kuuluvien vankien hyödyksi.

Osa henkilökunnasta pelkää puuttua jengin toimintaan

Henkilökuntaa on voitu myös käyttää tavaroiden salakuljettamiseen heidän tietämättään. Vankila-alueelle tuleviin kulkuneuvoihin on saatettu esimerkiksi piilottaa aineita tai esineitä, joita vankilaan halutaan toimitettavan.

Vankiloista on löytynyt henkilökunnan jäsenten henkilökohtaisia tietoja sisältäviä listoja. Listoissa on Risen mukaan muun muassa United Brotherhoodin kannalta hankalien virkamiesten osoitteita, autojen ja perävaunujen rekisterinumeroita sekä veneiden tunnistetietoja.

Tällä toiminnalla yritetään erityisesti herättää pelkoa ja huolta viranomaisissa sekä heidän läheisissään.

United Brotherhoodin järjestelmälliseksi kuvaillulla painostuksella on vaihteleva onnistumisprosentti. Vankiloiden toimintakulttuurista riippuu, miten jengi saa henkilökunnan toimimaan haluamallaan tavalla.

Osa vankiloiden henkilökunnastakin pelkää United Brotherhoodin jäseniä. Lausunnossa kerrotaan, että osa pelkää toimia jengin hallinnoimilla osastoilla ja puuttua ryhmän jäsenten luvattomaan käyttäytymiseen.

United Brotherhood vankiloiden pelätyin

United Brotherhood on Risen mukaan Suomen vankiloissa vaikutusvaltaisin ja pelätyin rikollisorganisaatio. Muut ryhmät joutuvat toimimaan sen alaisena ja saamaan siltä luvan rikolliseen toimintaan.

Lännen media kertoi viime keväänä, että United Brotherhood on saanut vahvan jalansijan Suomen vankiloissa. Järjestön jäsenet ovat pakottaneet myös järjestöön kuulumattomia vankeja ja heidän läheisiään salakuljettamaan vankilaan esimerkiksi huumeita.

Ryhmän ideologian keskiössä on muun muassa oman jengin edun asettaminen muiden yläpuolelle. United Brotherhoodin korostama veljeys ei ulotukaan organisaation ulkopuolelle. Lausunnon mukaan kaikki United Brotherhoodin tai sen ystäväjengien ulkopuoliset henkilöt ovat vapaasti jengin jäsenten hyväksikäytettävissä.

Oman edun tavoittelu johtaa vankilaolosuhteissa muun muassa siihen, että jengi pyrkii hallitsemaan vankiyhteisöä ja hankkimaan jengin jäsenille hyötyjä vankilan sisällä rikollisin keinoin.

Jengin valta-asema perustuu muun muassa siihen, että jengi on osoittanut olevansa valmis käyttämään rankkaa väkivaltaa organisaation tavoitteiden saavuttamiseksi.

Jengiveljiä autetaan telkien takanakin

United Brotherhoodin jäsenet pyrkivät auttamaan vankilassa olevia jäseniään kaikin keinoin riippumatta siitä, mitä rikoksia he mahdollisesti ovat tehneet.

Heitä tuetaan muun muassa henkilökohtaisen yhteydenpidon myötä, jota tehdään kirjeiden ja puheluiden välityksellä sekä tapaamisissa. Tämän lisäksi heille salakuljetetaan tavaroita ja heitä avustetaan rahallisesti. Rahaa vankilassa oleva jäsenistö saa satunnaisina tilisiirtoina tai tapaamisissa tuotuina rahalahjoina.

Vapautuessaan United Brotherhoodin jäsen on voinut saada jengiltä käyttöönsä vaikkapa auton ja joskus vuokra-asunnonkin. Jengiläiset maksavat organisaatiolle kuukausittaista maksua toiminnan ylläpitämiseksi.

Poliisin mukaan United Brotherhood perustettiin keväällä 2010 yhdistämällä tuolloin itsenäisinä toimineet ryhmät Me Olemme Rikollisten Eliittiä (M.O.R.E), Natural Born Killers (N.B.K.) ja Rogues Gallery (R.G.).

Lakkauttamisvaadetta perustellaan kanteessa muun muassa sillä, että jengi on viranomaisten mukaan laissa kielletty sotilaalliseen tapaan järjestäytynyt yhdistys. Viranomaisten mukaan United Brotherhoodin toimialoja ovat erityisesti huumekauppa ja kiristys ja toiminnan tarkoituksena on hankkia taloudellista hyötyä rikoksia tehtailemalla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

”Vangeilta saatujen tietojen mukaan on myös syytä epäillä, että vankilahenkilökuntaa on yritetty painostaa toimimaan järjestäytyneeseen rikollisuuteen kuuluvien vankien hyödyksi.”

Onpa hyvä ja varma tietolähde... ja tätä mediat sitten käyttää hyväksi. Eiköhän tuo pitäisi ensin varmistaa kunnolla, että pitää edes osittain paikkansa? Nyt tässä on mustamaalattu koko vankilahenkilöstö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä taas kotisohvan sankarit huutelee iänikuista vankiloiden venäjälle ulkoistamista. Eiköhän naapurissa ole ihan riittävästi rikollisia omasta takaa. Lapissa olisi tilaa vaikka minkäkokoisille työleireille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin sanottu "vankeinhoito" ja rangaistuskäytäntö perustuu 1960 - 1970 -lukujen vasemmistolaiseen luokkavihaan ja sairaaseen arvomaailmaan. Rikolliset on haluttu nähdä porvarillisen luokkayhteiskunnan hoitoa vaativina uhreina eikä itsenäisiä päätöksiä tekevinä rikollisina, jotka ovat itse vastuussa omista teoistaan.

Jospa eduskunnan oikeusasiamies laitettaisiin jäähylle miettimään tekojaan, lopetettaisiin "vankeinhoito" ja vankien "kuntoutus" ja määrättäisiin vain tarkkaan valvottuja rangaistuksia, jotka istutaan aina päivästä päivään. Sääntöjen rikkomuksista lisärangaistukset ja eristäminen. Matkapuhelinten käyttö saadaan helposti teknisesti estettyä sisätiloissa.

Jos joku vinkuu kustannuksista, niin laskekoon mitä piilokustannuksia syntyy vankilan sisäisestä ja sieltä ohjatusta rikollisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Rikolliset on haluttu nähdä porvarillisen luokkayhteiskunnan hoitoa vaativina uhreina"

Näinhän se ideologia meni. Vasemmisto näytti tuolloin tyystin unohtaneen sen tosiasian, että vakava rikollisuus oli tuskin missään saavuttanut sellaisia mittasuhteita kuin 1930-50-lukujen Neuvostoliitossa. Ainakin, jos jaettujen tuomioiden perusteella arvioidaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo nimet ovat huvittavia. Siellä on pojat katsoneet telkkasta tv-sarjoja 😂 Natural Born killers... huutonaurua! Taas on koulun rumimmat pojat kokoontuneet yhteen ja keksineet kerhon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, ovathan nuo toisaalta huvittavia kun kyse aikuisista miehistä, mutta mitään leikkiä se ei ole. Se on ihan pomminvarma juttu. Ihmisiä tapetaan ja pahoinpidellään noiden toimesta. Itse olen nähnyt sitä läheltä ja voin sanoa että sairasta touhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NBK:hon pääsy vaati aikoinaan sen että jengiin tulokkaalla oli harteilla todistettavasti vähintään yksi henkirikos. Jos ketään ei ollut tapettu, niin sitten sellainen tilanne hoidettiin ja uhri valikoitui jostain kaverista joka oli Jengille velkaa. Itse en olisi uskaltanut paljon pojille naureskella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hevosmiesten tietotoimiston mukaan liivijengit ovat myös ujuttautuneet tiettyjen Oulun yökerhojen portsaritoimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkä on mahdollista että jopa kaupungit vuokraavat näille rikollisjärjestöille "kerhotiloja"? Joku tiesi että esim SATO vuokraisi tai on ainakin aiemmin vuokrannut kerhotilat. Vai onko ns. pakko vuokrata?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanginvartijaurani oli pitkä, eikä silloin ollut vangeilla mitään saumaa nykyajan pelleilyyn; ei myöskään vanginvartijoilla. Miten tämäkin asia on saatu pilalle suomessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helppo ongelma, joka poistuu kun työntekijöille suoritetaan päivittäin täysi ruumiintarkastus kumikäsinein olkapäätä myöten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulisi löytyvän joku keino, ettei kännykkäyhteydet toimi vankilan sisäpuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kuka muu niitä huumeita tai teräaseita tuo kun vangin vartiat se on päivän selvää tarkempi syyni vaan sitten johto porras vähemmän tutkittu alue....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka pelkää ja mitä? Joku nyt uhkaa jotakuta isokenkästä aikas pahasti jos tällälailla voi toimia jopa vankiloissa.
Entä mitä tollanen 3000 euron sakko muka vaikuttaa? Entäs mistä ovat saaneet tiedot autoista veneistä yms henk.koht tiedoista sitten?
Jotakuta nyt uhataan ja pahasti kun ei hommat luista tuon paremmin oikeuslaitoksessa.
Kumma kun ei voida perustaa sellasta ryhmää jonka henkilökohtaiset tiedot ei leviäisi minnekään vaan voisivat toimia ihan itsenäisesti kenenkään uhkailematta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö näille Ubläisille vois järjestää oman suljetun osaston. Tunti ulkoilua päivässä, muuten ovet kii. Vartiat huputettuina, anonyymeinä. Lakiin muutos, tuomio istuttava päivästä päivään ilman alennuksia, jos kuuluu järjestöön. Kovaan on vastattava kovemmalla, joka hevoselle löytyy kengittäjä sanotaan ja se pitää paikkansa. Nopeasti vaan lakimuutosta kehiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on taas niin suomalaista touhua. Vallalla ollut vasemmistohenkinen systeemi vankeinhoidossa on lähtenyt siitä, että kaikki parantuvat paijaamisella. "Asiakkaat" pitää jakaa selkeästi kahteen luokkaan, ja tehtävä selväksi kuka on isäntä talossa. Olisiko aiheellista päättäjien tehdä opintomatka Venäjällä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on vain suoraa seurausta siitä että vain vanginvartijoilla on velvollisuuksia ja vastuita. Vangit saavat tehdä mitä huvittaa.
Suomen oikeuslaitos ajaa nykypäivänä lähestulkoon pelkästään rikollisten asiaa. Uhrit, omaiset ja rikollisen rankaiseminen ovat sivuseikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän henkilökunnan moraali ole tärkeintä.
Säännöt ovat mitkä ovat ja sen mukaan mentävä.
Vankilan henkilökunnan sopeutuminen alalle tutkittava tarkoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image