Kotimaa

Rautavarastot voivat olla tyhjät, vaikka hemoglobiini olisi normaali – raudanpuute aiheuttaa väsymystä, kes­kit­ty­mis­vai­keuk­sia ja jopa ma­sen­nusoi­rei­ta

Kotimaa 16.9.2018 21:12
Elina Pajunen

Rautavaje voi vaivata, vaikka hemoglobiini olisi normaali. Rautavarastojen täyttyminen vaatii kärsivällisyyttä ja vie kuukausia, jopa vuoden.

Onpa vetämätön olo. Väsyttää ja vähän heikottaakin. Ajatus pätkii. Syksyn saapuminenko tässä vie voinnin veteläksi? 

Yksi selitys tankin tyhjenemiseen voi löytyä rautavarastoista.

– Raudanpuute on etenkin naisilla varsin yleinen ilmiö, sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri Tom Widenius toteaa.

Tutkimusten mukaan joka kymmenes nainen kärsii rautavajeesta, mutta käytännön kokemuksen perusteella Widenius arvelee sen olevan vieläkin yleisempää.

– Olettaisin, että myös osa masennusdiagnoosin saaneista kärsii raudanpuutteesta, hän sanoo.

Rautavajeen oireet voivatkin muistuttaa masennusoireita hämmentävän paljon: väsymystä, keskittymisvaikeuksia ja mielialan laskua.

Muita oireita voivat olla sydämentykytys, lisälyönnit, hengenahdistus ja heikentynyt rasituksensietokyky.

Lisäksi raudanpuute voi näkyä kalpeutena, hiusten ja kynsien huonokuntoisuutena tai iho-ongelmina.

– Osa rautavajeesta kärsivistä menee hakemaan apua ihotautilääkäriltä, osa neurologilta ja osa psykiatrilta. Rautavaje voidaan sekoittaa myös kilpirauhasen vajaatoimintaan, Widenius luettelee.

Jos oireet täsmäävät, kyse voi olla raudanpuutteesta, vaikka tavanomainen hemoglobiinimittaus näyttäisi normaalilukemia. Elimistön varastoraudan tilanteen kertoo rautaa sitova proteiini ferritiini.

– Hemoglobiini voi olla vaikka 125 mutta ferritiini alle 20, Widenius kuvaa.

Kun ferritiiniarvo laskee noin 30:een, rautavarastot ovat tyhjät.

– Osa saa oireita jo, kun ferritiini on alle 50 ja useimmat, kun se on alle 30. Kaikki eivät saa oireita, vaikka arvo olisi 20. Tämä on siis hyvin yksilöllistä, Widenius sanoo.

Elimistö myös sopeutuu hiljalleen kehittyvään raudanpuuteanemiaan, jolloin oireita ei välttämättä tule hevin edes huomanneeksi.

Riskiryhmään kuuluvat etenkin naiset, joilla on runsaat kuukautiset.

– Myös tiukat dieetit voivat altistaa raudanpuutteelle, sillä raudan keskeisiä lähteitä ovat liha, sisäelimet, vilja ja kananmuna, professori, biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan dekaani Peppi Karppinen Oulun yliopistosta sanoo.

Lisäksi suolistosairaudet, kuten keliakia, voivat aiheuttaa raudanpuutetta.

– Myös esimerkiksi runsaasta särkylääkkeiden syömisestä johtuvat oireettomatkin suolistoverenvuodot voivat vähitellen anemisoida, Karppinen toteaa.

Raudan tärkein lähde on monipuolinen ravinto, jossa kokonaisuus ratkaisee

Paras raudan lähde on veri, jossa on lihaankin verrattuna moninkertaisesti rautaa. Myös maksa on hyvä, mutta ei suuren a-vitamiinipitoisuuden takia sovellu päivittäiseen käyttöön.

– Nämä sisältävät hemirautaa, joka imeytyy elimistöön huomattavasti paremmin kuin rautatabletit tai kasvikunnan sisältämä rauta, Widenius toteaa.

Kalan rautapitoisuus on selvästi matalampi kuin lihan. Laillistetun ravitsemusterapeutin Petteri Lindbladin mukaan lihaa ei kuitenkaan välttämättä tarvita raudansaantia varmistamaan.

– Monet merenelävät, kuten tonnikala, silakka ja katkarapu ovat hyviä raudanlähteitä, samoin kuin täysvilja, siemenet, pähkinät ja palkokasvit.

Ja vaikka monet aamiaismurot ovat muuten ravintoarvoltaan köyhiä, niihin lisätään usein rautaa.

– Tämä tekee niistä erinomaisen raudanlähteen esimerkiksi kasvissyöjälle, Lindblad toteaa.

Jos raudanpuutos on todettu, tilanne hoidetaan yleensä rautakuurilla, joko tableteilla tai nestemäisellä raudalla. Omin päin rautalisää ei kuitenkaan kannata alkaa napsia, vaan Karppisen mukaan on syytä käydä ensin lääkärillä tarkistuttamassa tilanne.

Pelkkä ruokavalio ei rautavarastojen korjaamiseen riitä.

– On hyvä aloittaa rautalisä rautavarastojen täyttämiseksi, mutta myös samalla korjata ruokavaliota niin, että rautalisä jää väliaikaiseksi, Karppinen sanoo.

Lindblad huomauttaa, että liian suuri raudansaanti voi lisätä elimistön hapetusstressiä, sydän- ja verisuonitautien riskiä sekä haitata sinkin imeytymistä.

Maitotuotteet, kahvi ja tee heikentävät raudan imeytymistä. Niinpä rautalääke on hyvä ottaa tuntia ennen näiden nauttimista tai kaksi tuntia sen jälkeen.

C-vitamiini sen sijaan tukee raudan imeytymistä. Niinpä jos vatsa suinkin kestää, rautatabletin voi nielaista esimerkiksi heti aamutuimaan appelsiinimehulasillisen kanssa.

– Yleinen yhdistelmä verilätyt ja puolukkahillo tai poronkäristys karpaloilla sisältävät myös sekä rautaa että C-vitamiinia, Karppinen vinkkaa.

Vaikka rautavajeen oireet saattavat vähentyä jo parissa viikossa, rautavarastojen täyttyminen voi kestää jopa puoli vuotta tai vuoden.

– Heti ei kannata lannistua. Eri oireet korjaantuvat vähän eri tahtiin, Widenius sanoo.

 

Mittauta ferritiiniarvo

Jos sinulla on raudanpuutteen oireita.

Jos sinulla on runsaat kuukautiset.

Jos noudatat kasvisruokavaliota.

Jos olet raskaana tai suunnittelet raskautta.

Jos luovutat säännöllisesti verta.

Jos on nielemisvaikeuksia, niin sanotusti ”pala kurkussa”.

Jos sinulla on joskus ollut rautavajetta, esimerkiksi leikkauksen jälkeen.

Jos kärsit sydämen tai munuaisten vajaatoiminnasta.

Mihin rautaa tarvitaan?

Rauta kuljettaa elimistössä happea.

Rautaa tarvitaan punasolujen muodostamiseen.

Lihakset tarvitsevat rautaa myoglobiinin tuotantoon.

Elimistön energiantuottamiseen osallistuvat entsyymit tarvitsevat rautaa.

Mistä saa?

Veren, lihan ja maksan lisäksi hyviä rautalähteitä ovat täysvilja, erityisesti ruisleipä, sekä siemenet, pähkinät ja palkokasvit.

Keskikokoinen (150 g) jauhelihapihvi sisältää rautaa noin 4 mg.

Vastaavan määrän rautaa saa 8–9 (300 g) silakkapihvistä.

Kasvisten sisältämä rauta ei ole laadultaan yhtä hyvää kuin lihassa ja kalassa.

Jauhelihapihviä vastaavan määrän rautaa saa kuitenkin 300 grammasta pinaattia, 100 grammasta nokkosta tai 400 grammasta mustaherukoita, parsakaalia tai vadelmia.

Lähteet: Peppi Karppinen, Tom Widenius ja laillistettu ravitsemusterapeutti Petteri Lindblad

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (77)

Onko kellään ollut rajua hiusten lähtöä kun ferritiini arvo matala itsellä lähtenyt niin että kun muutaman kerran vielä pesee ja kampaa on kalju HB 160 ferritiini 5

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oireet päällä vuosikausia ja nyt tänä kesänä opin tästä ferritiinistä, mittautin ja arvot 20. Rautakuuri on alkanut ja nyt odotellaan ja katellaan.
Mahdollisuus siis, että olen ollut vuosikausia aneeminen ja masennukseni onkin ollut vain raudanpuutetta eikä psyykkistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äidiltäni kieltäydyttiin ottamasta ferritiini arvoa koska siitä kirjoitellaan lehdissä!
Eli nyt kun tämä on tuotos julkisuuteen niin kunnallinenterveydenhuilto puoli kieltäytyy kaikesta mikä siihen liittyy? Väsynyt ja jatkaa väsyneenä koska on sairastanut vuosia tämän päivän muotisairautta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on täyttä totta. Olin itse täysin autettava, en päässyt pahoina päivinä itse edes vessaan, puoliso syötti ja välillä puheen tuottaminenkin oli vaikeaa. Neurologit olivat ymmällään. Ainoa poikkeava veriarvo oli ferritiini (12) ja kaikki muut tutkimustulokset normaalit. Hoito julkisella puolella lopetettiin eikä rauta-arvoja jääty edes seuraamaan. Onneksi sain avun yksityiseltä puolelta ja nyt olen taas työkykyinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäkin asiassa on se ongelma että jos menet oireiden kanssa perus terveyskeskukseen niin harvoin tulee vastaan hoitohenkilökuntaa joka ohjaisi oikeaan suuntaan. Valitettava tosiasia on se että suomessa terveydenhuolllossa on tilanne että tuijotetaan perussaurauskirjaa ja jos ongelmaan ei löydy ratkaisua niin potilas leimataan ajanhukkaajaksi. Toinen suuri ongelma on se että lääkärit kirjoittaa melkein joka vaivaan antibioottikuurin joka ongelmaan koska näin muutkin tekee ja ei osata sanoa ettei esim ammattitaito riitä potilaan ongelman hoitoon, ehkä lukion päästötodistus on aukaissut ovet lääkikseen mutta sitten kun pitää osata hieman käyttää aivoja diagnostiikkaan loppuu ns. soveltava taito.
Itselläni ei ole rautaongelmaa mutta olen hakenut apua pariinkin otteeseen ongelmiin johon ammattitaitoinen lääkäri voisi ehkä löytää ratkaisun mutta ainoa mitä olen saanut niin ihan turhan antibioottikuurin vaivaan joka paranee ilmankin, ja sitten ihmetellään kun kohta nekään ei tehoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukion "päästötodistuksella" ei pääse lääketiedettä lukemaan. Erinomainen ylioppilastodistus voi helpottaa sisäänpääsyä alentamalla pääsykokeessa vaadittavia pistemääriä. Pääsykokeen laatii erityispedagoginen yksikkö ja se vastaa kolmea yo-koetta päällekkäin sisältäen lähinnä niitä vaikeimpia tehtäviä.
Päästötodistus kanattaa jatkossa toimittaa katsastusmiehelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikkalais-Puolalaisessa tutkimuksessa huomattiin yhteys proriasis <=> vähentynyt elimistön raudan hyväksikäyttö, vaikka hemoglobiini (veren sisältämä rauta) olikin normaali. Suomeksi sanottuna proriasis ja raudan vähentynyt määrä metaboliassa liittyvät toisiinsa. Rauta-arvot saattavat psoriasispotilaalla olla korkeat ja hyvässä kunnossa, mutta niiden metaboliaan liittyvät biomarkerit (tsat ja heptisidi) hyvin alhaiset, eli elimistö ei pysty hyödyntämään rautaa. Löytyy googlella Deranged iron status in psoriasis

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisätautipolin isoherra on sitä mieltä että matala ferritiini EI AIHEUTA oireita.
Terveisiä vaan sinne nimimerkiltä "kaikki oireet löytyy ja ferritiini noin 5".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huolehtikaa siitä, että teillä on koneessa riittävästi C-vitamiinia. Ei tule sitten niitä "imeytymishäiriöitäkään". Virallinen suositus on kai 75 mg päivässä. Kenelle riittää? No, itse vedän gramman joka päivä, siis purkista. Ei kai kukaan syö esim. marjoja kilokaupalla joka päivä vuoden ympäri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingissä näin... hemoglobiini 134 ja ferritiini 7, yhden tiputetun rautainfuusion jälkeen. Sitä ennen hemo oli 87 ja ferritiini alle 3. Resurssipulaan vedoten ei anneta uutta tiputusta koska arvot on nyt niin hyvät, sanotaan vain että syö rautaa pillerinä/nesteenä. No vaikeampi tehdä kun hillittömät krampit ja vatsa pahasti sekaisin jos syön.

Joten kun menette tutkituttaa itsenne, älkää ihmeitä odottako.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen " köyhä" ja sitten kun olen ollut sen lisäksi vielä väsynyt niin vähemmästäkin masentuu. Kun ei ole oikein varaa tehdä mitään, mutta ennenkaikkea ei ole jaksanut tehdä mitään tai lähteä minnekään. Nyt kun on olo vähän kohentunut raudan ansiosta ja jaksaa esim liikkua niin kyllä olo on parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerro vielä nimim. "ei ehkä", miten se köyhä eläkeläinen muuttaa työn perässä ja saa siten köyhyyden poistumaan ja samalla väsymyksen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (77)

Uutisvirta

13:49
Poliisi järeästi varustautuneena paikalle, kun väkivaltarikoksesta epäilty linnoittautui kerrostaloasuntoon Rovaniemellä – operaatio kesti tunteja
12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ”Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
48
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
39
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
23
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
22
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
18
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
14
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
10
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Eläkejärjestelmämme on maailman kolmanneksi paras sanoo kansainvälinen tutkimus. Mikäs siinä sitten on niin nerokasta? K... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image