Kotimaa

Rautavarastot voivat olla tyhjät, vaikka hemoglobiini olisi normaali – raudanpuute aiheuttaa väsymystä, kes­kit­ty­mis­vai­keuk­sia ja jopa ma­sen­nusoi­rei­ta

Kotimaa 16.9.2018 21:12
Elina Pajunen

Rautavaje voi vaivata, vaikka hemoglobiini olisi normaali. Rautavarastojen täyttyminen vaatii kärsivällisyyttä ja vie kuukausia, jopa vuoden.

Onpa vetämätön olo. Väsyttää ja vähän heikottaakin. Ajatus pätkii. Syksyn saapuminenko tässä vie voinnin veteläksi? 

Yksi selitys tankin tyhjenemiseen voi löytyä rautavarastoista.

– Raudanpuute on etenkin naisilla varsin yleinen ilmiö, sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri Tom Widenius toteaa.

Tutkimusten mukaan joka kymmenes nainen kärsii rautavajeesta, mutta käytännön kokemuksen perusteella Widenius arvelee sen olevan vieläkin yleisempää.

– Olettaisin, että myös osa masennusdiagnoosin saaneista kärsii raudanpuutteesta, hän sanoo.

Rautavajeen oireet voivatkin muistuttaa masennusoireita hämmentävän paljon: väsymystä, keskittymisvaikeuksia ja mielialan laskua.

Muita oireita voivat olla sydämentykytys, lisälyönnit, hengenahdistus ja heikentynyt rasituksensietokyky.

Lisäksi raudanpuute voi näkyä kalpeutena, hiusten ja kynsien huonokuntoisuutena tai iho-ongelmina.

– Osa rautavajeesta kärsivistä menee hakemaan apua ihotautilääkäriltä, osa neurologilta ja osa psykiatrilta. Rautavaje voidaan sekoittaa myös kilpirauhasen vajaatoimintaan, Widenius luettelee.

Jos oireet täsmäävät, kyse voi olla raudanpuutteesta, vaikka tavanomainen hemoglobiinimittaus näyttäisi normaalilukemia. Elimistön varastoraudan tilanteen kertoo rautaa sitova proteiini ferritiini.

– Hemoglobiini voi olla vaikka 125 mutta ferritiini alle 20, Widenius kuvaa.

Kun ferritiiniarvo laskee noin 30:een, rautavarastot ovat tyhjät.

– Osa saa oireita jo, kun ferritiini on alle 50 ja useimmat, kun se on alle 30. Kaikki eivät saa oireita, vaikka arvo olisi 20. Tämä on siis hyvin yksilöllistä, Widenius sanoo.

Elimistö myös sopeutuu hiljalleen kehittyvään raudanpuuteanemiaan, jolloin oireita ei välttämättä tule hevin edes huomanneeksi.

Riskiryhmään kuuluvat etenkin naiset, joilla on runsaat kuukautiset.

– Myös tiukat dieetit voivat altistaa raudanpuutteelle, sillä raudan keskeisiä lähteitä ovat liha, sisäelimet, vilja ja kananmuna, professori, biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan dekaani Peppi Karppinen Oulun yliopistosta sanoo.

Lisäksi suolistosairaudet, kuten keliakia, voivat aiheuttaa raudanpuutetta.

– Myös esimerkiksi runsaasta särkylääkkeiden syömisestä johtuvat oireettomatkin suolistoverenvuodot voivat vähitellen anemisoida, Karppinen toteaa.

Raudan tärkein lähde on monipuolinen ravinto, jossa kokonaisuus ratkaisee

Paras raudan lähde on veri, jossa on lihaankin verrattuna moninkertaisesti rautaa. Myös maksa on hyvä, mutta ei suuren a-vitamiinipitoisuuden takia sovellu päivittäiseen käyttöön.

– Nämä sisältävät hemirautaa, joka imeytyy elimistöön huomattavasti paremmin kuin rautatabletit tai kasvikunnan sisältämä rauta, Widenius toteaa.

Kalan rautapitoisuus on selvästi matalampi kuin lihan. Laillistetun ravitsemusterapeutin Petteri Lindbladin mukaan lihaa ei kuitenkaan välttämättä tarvita raudansaantia varmistamaan.

– Monet merenelävät, kuten tonnikala, silakka ja katkarapu ovat hyviä raudanlähteitä, samoin kuin täysvilja, siemenet, pähkinät ja palkokasvit.

Ja vaikka monet aamiaismurot ovat muuten ravintoarvoltaan köyhiä, niihin lisätään usein rautaa.

– Tämä tekee niistä erinomaisen raudanlähteen esimerkiksi kasvissyöjälle, Lindblad toteaa.

Jos raudanpuutos on todettu, tilanne hoidetaan yleensä rautakuurilla, joko tableteilla tai nestemäisellä raudalla. Omin päin rautalisää ei kuitenkaan kannata alkaa napsia, vaan Karppisen mukaan on syytä käydä ensin lääkärillä tarkistuttamassa tilanne.

Pelkkä ruokavalio ei rautavarastojen korjaamiseen riitä.

– On hyvä aloittaa rautalisä rautavarastojen täyttämiseksi, mutta myös samalla korjata ruokavaliota niin, että rautalisä jää väliaikaiseksi, Karppinen sanoo.

Lindblad huomauttaa, että liian suuri raudansaanti voi lisätä elimistön hapetusstressiä, sydän- ja verisuonitautien riskiä sekä haitata sinkin imeytymistä.

Maitotuotteet, kahvi ja tee heikentävät raudan imeytymistä. Niinpä rautalääke on hyvä ottaa tuntia ennen näiden nauttimista tai kaksi tuntia sen jälkeen.

C-vitamiini sen sijaan tukee raudan imeytymistä. Niinpä jos vatsa suinkin kestää, rautatabletin voi nielaista esimerkiksi heti aamutuimaan appelsiinimehulasillisen kanssa.

– Yleinen yhdistelmä verilätyt ja puolukkahillo tai poronkäristys karpaloilla sisältävät myös sekä rautaa että C-vitamiinia, Karppinen vinkkaa.

Vaikka rautavajeen oireet saattavat vähentyä jo parissa viikossa, rautavarastojen täyttyminen voi kestää jopa puoli vuotta tai vuoden.

– Heti ei kannata lannistua. Eri oireet korjaantuvat vähän eri tahtiin, Widenius sanoo.

 

Mittauta ferritiiniarvo

Jos sinulla on raudanpuutteen oireita.

Jos sinulla on runsaat kuukautiset.

Jos noudatat kasvisruokavaliota.

Jos olet raskaana tai suunnittelet raskautta.

Jos luovutat säännöllisesti verta.

Jos on nielemisvaikeuksia, niin sanotusti ”pala kurkussa”.

Jos sinulla on joskus ollut rautavajetta, esimerkiksi leikkauksen jälkeen.

Jos kärsit sydämen tai munuaisten vajaatoiminnasta.

Mihin rautaa tarvitaan?

Rauta kuljettaa elimistössä happea.

Rautaa tarvitaan punasolujen muodostamiseen.

Lihakset tarvitsevat rautaa myoglobiinin tuotantoon.

Elimistön energiantuottamiseen osallistuvat entsyymit tarvitsevat rautaa.

Mistä saa?

Veren, lihan ja maksan lisäksi hyviä rautalähteitä ovat täysvilja, erityisesti ruisleipä, sekä siemenet, pähkinät ja palkokasvit.

Keskikokoinen (150 g) jauhelihapihvi sisältää rautaa noin 4 mg.

Vastaavan määrän rautaa saa 8–9 (300 g) silakkapihvistä.

Kasvisten sisältämä rauta ei ole laadultaan yhtä hyvää kuin lihassa ja kalassa.

Jauhelihapihviä vastaavan määrän rautaa saa kuitenkin 300 grammasta pinaattia, 100 grammasta nokkosta tai 400 grammasta mustaherukoita, parsakaalia tai vadelmia.

Lähteet: Peppi Karppinen, Tom Widenius ja laillistettu ravitsemusterapeutti Petteri Lindblad

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (82)

Vanha juttu jo mutta kommentoimpa silti. Vastoin yleisiä käsityksiä appelsiinimehua EI kannata ottaa rautatabletin kanssa. Sisältää kyllä c-vitamiinia joka auttaa imeytymisessä, mutta sisältää myös runsaasti kaliumia joka hidastaa imeytymistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtaa kollegan kommentista tullut juttuun pilkkuvirhe. Ferritiini 3 merkitsee typötyhjiä rautavarastoja. Ferritiini 30 on useimmille ok - arvo tulee suhteuttaa henkilön vointiin, elintapoihin ja mahdolliseen matala-asteiseen tulehdustilaan tai jopa infektioon. PVK-arvoissa tulee kiinnittää huomio Hb:n lisäksi punasoluindekseihin ja RDW:een, joka kertoo luuytimen kyvystä tuottaa tasakokoisia punasoluja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on ollut 3 vuotta ferritiini 5, olen saanut 2 kertaa rautaa suoneen.
Tänä vuonna olen saanut taistella raudanlaitosta oikein urakalla, eka lääkäri vaan sanoo että olet masentunut, luennoi mulle tunnin masennuksesta. Sano että syö rautaa, söin 3kk ja ferritiini nousi 7.
Toinen lääkäri vaan kyseli oonko täyttänyt masennustestin, sanoin etten ole masentunut vaan väsynyt...Ei apuja nämä terveyskeskuksessa...työterveyshuolto laitto lähetteen tiputukseen, Hus laitto kirjeen että noin 3kk aika...taas tth lääkäri kartoitti yksityisen tiputuksen hinnan 550e...viimeinen vaihtoehto.
Tth päivystykseen jossa 4h otettiin kokeita lopputulos,,päivystyksessä ei anneta rautaa!!!! No se hyöty päivystyksestä että rautatiputusta kiirehditään, torstaina kävin päiv ja pe sairaanhoitaja selvitteli asiaa kun soitin. Lopputulos maanantaina tiputukseen, vihdoinkin. Olin jo sairaslomalla ja kohta työkyvytön jos apuja ei olisi löytynyt.
Väsyneenä nämä asioidenhoidot olleet todella rankkoja.
Eikä rautatiputus heti auta ....mutta nyt valoa kuitenkin..muitakin oireita on ollut kuin väsymys..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kellään ollut rajua hiusten lähtöä kun ferritiini arvo matala itsellä lähtenyt niin että kun muutaman kerran vielä pesee ja kampaa on kalju HB 160 ferritiini 5

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oireet päällä vuosikausia ja nyt tänä kesänä opin tästä ferritiinistä, mittautin ja arvot 20. Rautakuuri on alkanut ja nyt odotellaan ja katellaan.
Mahdollisuus siis, että olen ollut vuosikausia aneeminen ja masennukseni onkin ollut vain raudanpuutetta eikä psyykkistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äidiltäni kieltäydyttiin ottamasta ferritiini arvoa koska siitä kirjoitellaan lehdissä!
Eli nyt kun tämä on tuotos julkisuuteen niin kunnallinenterveydenhuilto puoli kieltäytyy kaikesta mikä siihen liittyy? Väsynyt ja jatkaa väsyneenä koska on sairastanut vuosia tämän päivän muotisairautta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on täyttä totta. Olin itse täysin autettava, en päässyt pahoina päivinä itse edes vessaan, puoliso syötti ja välillä puheen tuottaminenkin oli vaikeaa. Neurologit olivat ymmällään. Ainoa poikkeava veriarvo oli ferritiini (12) ja kaikki muut tutkimustulokset normaalit. Hoito julkisella puolella lopetettiin eikä rauta-arvoja jääty edes seuraamaan. Onneksi sain avun yksityiseltä puolelta ja nyt olen taas työkykyinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäkin asiassa on se ongelma että jos menet oireiden kanssa perus terveyskeskukseen niin harvoin tulee vastaan hoitohenkilökuntaa joka ohjaisi oikeaan suuntaan. Valitettava tosiasia on se että suomessa terveydenhuolllossa on tilanne että tuijotetaan perussaurauskirjaa ja jos ongelmaan ei löydy ratkaisua niin potilas leimataan ajanhukkaajaksi. Toinen suuri ongelma on se että lääkärit kirjoittaa melkein joka vaivaan antibioottikuurin joka ongelmaan koska näin muutkin tekee ja ei osata sanoa ettei esim ammattitaito riitä potilaan ongelman hoitoon, ehkä lukion päästötodistus on aukaissut ovet lääkikseen mutta sitten kun pitää osata hieman käyttää aivoja diagnostiikkaan loppuu ns. soveltava taito.
Itselläni ei ole rautaongelmaa mutta olen hakenut apua pariinkin otteeseen ongelmiin johon ammattitaitoinen lääkäri voisi ehkä löytää ratkaisun mutta ainoa mitä olen saanut niin ihan turhan antibioottikuurin vaivaan joka paranee ilmankin, ja sitten ihmetellään kun kohta nekään ei tehoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukion "päästötodistuksella" ei pääse lääketiedettä lukemaan. Erinomainen ylioppilastodistus voi helpottaa sisäänpääsyä alentamalla pääsykokeessa vaadittavia pistemääriä. Pääsykokeen laatii erityispedagoginen yksikkö ja se vastaa kolmea yo-koetta päällekkäin sisältäen lähinnä niitä vaikeimpia tehtäviä.
Päästötodistus kanattaa jatkossa toimittaa katsastusmiehelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikkalais-Puolalaisessa tutkimuksessa huomattiin yhteys proriasis <=> vähentynyt elimistön raudan hyväksikäyttö, vaikka hemoglobiini (veren sisältämä rauta) olikin normaali. Suomeksi sanottuna proriasis ja raudan vähentynyt määrä metaboliassa liittyvät toisiinsa. Rauta-arvot saattavat psoriasispotilaalla olla korkeat ja hyvässä kunnossa, mutta niiden metaboliaan liittyvät biomarkerit (tsat ja heptisidi) hyvin alhaiset, eli elimistö ei pysty hyödyntämään rautaa. Löytyy googlella Deranged iron status in psoriasis

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisätautipolin isoherra on sitä mieltä että matala ferritiini EI AIHEUTA oireita.
Terveisiä vaan sinne nimimerkiltä "kaikki oireet löytyy ja ferritiini noin 5".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomatonta että isoherra on noin tietämätön.
Taistele omien tarpeiden puolesta...kokemusta on että pitää vaatia ja vaatia vaikka ei jaksais.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huolehtikaa siitä, että teillä on koneessa riittävästi C-vitamiinia. Ei tule sitten niitä "imeytymishäiriöitäkään". Virallinen suositus on kai 75 mg päivässä. Kenelle riittää? No, itse vedän gramman joka päivä, siis purkista. Ei kai kukaan syö esim. marjoja kilokaupalla joka päivä vuoden ympäri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingissä näin... hemoglobiini 134 ja ferritiini 7, yhden tiputetun rautainfuusion jälkeen. Sitä ennen hemo oli 87 ja ferritiini alle 3. Resurssipulaan vedoten ei anneta uutta tiputusta koska arvot on nyt niin hyvät, sanotaan vain että syö rautaa pillerinä/nesteenä. No vaikeampi tehdä kun hillittömät krampit ja vatsa pahasti sekaisin jos syön.

Joten kun menette tutkituttaa itsenne, älkää ihmeitä odottako.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toi on niin totta, jos pääsee tutkimuksiin niin viimeistään kun pitäis tehdä jotain niin vedetään matto alta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (82)

Uutisvirta

15:48
Oulun torihotellin työmaan suuri torninosturi rikkoutui ja puretaan – nosturi tarkoitus saada töihin taas keskiviikkona
15:39
Riikka Moilanen valittiin hallintojohtajan viransijaiseksi Oulaisiin
15:29
Kokoomus vaatii tiukennuksia terrorismilakeihin – syyttää keskustaa kahden lakimuutoksen pysäyttämisen hyväksymisestä
14:29
THL päivitti ohjeet terveydenhuollolle ja riskialueille matkustaneille – koronan leviäminen lisää painetta myös poliitikoille
14:11
"Egyptiä ja minua ei eroteta ennen kuin makaan hänen mullassaan" – Egyptin ex-presidentti Hosni Mubarak on kuollut: Nousi valtaan vahingossa ja piti siitä kiinni 30 vuotta
13:50
Talviriehassa riitti ohjelmaa Oulun Pikkaralassa
13:45
Posti ostaa uusia lajittelukoneita, osa sijoitetaan Ouluun ja osa Helsinkiin – kone lajittelee lähetykset jakelujärjestykseen
42
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
31
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
22
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
20
Suuret lumimäärät voivat johtaa poikkeuksellisiin tulviin Lapissa – viimeksi suurtulva koetteli 15 vuotta sitten
18
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
17
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
17
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Oletko itse iloinen ja onnellinen toisten ihmisten hyvästä tuurista ja menestyksestä? Miten ilmaiset sen? Oletko itse hy... Lue lisää...
Väärät ystävät sinul...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image