Kotimaa

"Raahata ihmisiä töihin kuin karjalaumaa" – Hoitoala järkyttyi Soinin ehdotuksesta rakentaa orjatyösilta Suomen ja Filippiinien välille

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen painottaa ihmisoikeuksien tärkeyttä rekrytoinnissa.
Kotimaa 17.2.2019 6:00
Rebekka Härkönen

Ulkoministeri Timo Soini ehdotti perjantaina blogissaan hoitajien palkkausta kärkihankkeeksi Suomen ja Filippiinien välille.

Hoitoalan ammattiliitot ovat pöyristyneitä ulkoministeri Timo Soinin (sin) esityksestä palkata hoitajia Filippiineiltä. Liitot katsovat, että Soini ehdottaa käytännössä orjatyötä hoitajapulan korjaamiseksi.

– Filippiinit on valtavan köyhä maa, joka kouluttaa sairaanhoitajia vientituotteeksi, vaikka tarvitsisi heidät itse. Käyttäisimme hädänalaisia ihmisiä hyväksemme, sanoo puheenjohtaja Millariikka Rytkönen Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehystä.

Filippiineillä hankittu sairaanhoitajakoulutus ei kelpaa Suomessa tai muualla EU-maissa. Sitä ei myöskään ole mahdollista päivittää niin, että filippiiniläishoitaja voisi pätevöityä Suomessa koulutustaan vastaavaan työhön.

– Filippiiniläiset sairaanhoitajat toimivat Suomessa hoiva-avustajina ja siivoojina. Heidät on huijattu Suomeen valheellisilla mielikuvilla, ja Soini ulkoministerinä tietää tämän, Rytkönen sanoo.

– Erikoinen ajatus raahata jostakin toisesta maasta meille kielitaidottomia ihmisiä töihin kuin karjalaumaa, toteaa liittohallituksen puheenjohtaja Silja Paavola Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superista.

Soini kirjoitti perjantaina blogissaan, että Suomen pitäisi avata seuraava suurlähetystö Filippiinille. Hän ehdotti hoitohenkilökunnan rekrytointia kärkihankkeeksi Filippiinien ja Suomen välille.

– Meillä on jo nyt jonkin verran filippiiniläistä hoitohenkilökuntaa. He ovat työteliäitä, hyvää väkeä, joka tekee työnsä korkealla moraalilla, Soini kirjoitti.

Molemmat ammattiliitot pitävät käsittämättömänä, että ulkoministeri esittää orjatyösillan rakentamista kehitysmaan ja Suomen välille. Filippiinien asukkaista yli puolet elää köyhyysrajan alapuolella.

– Filippiineiltä lähtee joka päivä 5 000 ihmistä ulkomaille töihin. Se hajottaa perheitä, Rytkönen kuvailee.

– Syyt ovat puhtaasti taloudelliset. Ulkomaille lähteneiden rahalähetykset kotiin muodostavat peräti 10 prosenttia Filippiinien kansantaloudesta.

Superin Paavola muistuttaa, että hoitotyössä kielitaito on välttämätön. Filippiiniläisiltä hoitajilta se puuttuu tyystin.

– Suomeen ei saa syntyä tilannetta, jossa maahan tuodaan ulkomaalaisia työntekijöitä ja heille on eri työehdot. Se tarkoittaisi kaksia työmarkkinoita, Paavola sanoo.

– Työperäinen maahanmuutto on hyväksyttävää vain, jos ihminen haluaa itse sitä ja tietää, millaisiin oloihin hän on tulossa ja minkälaisin ehdoin.

Suomessa työskentelee arviolta muutamia satoja filippiiniläisiä hoitajia. Heidän työsuhteisiinsa liittyvät ongelmat ovat näkyneet vuosien aikana useasti Tehyn edunvalvonnassa.

Tehyn Rytkönen muistuttaa, että Suomessa on ymmärretty lapsityövoima ja tehty paljon työelämän ja tasa-arvon puolesta.

– Siksi olen surullinen ja järkyttynyt, että meidän ulkoministeri ei tiedä, mitä eettinen rekrytointi on ja miten äärimmäisen tärkeä asia ihmisoikeudet ovat rekrytoinnissa, Rytkönen sanoo.

Tilastojen mukaan alaa on vaihtanut Suomessa noin 20 000 koulutettua työikäistä hoitajaa. Ammattiliitto Superin mukaan säännöllinen palkka ja täydet tunnit takaavat sopimukset kannustaisivat jäämään alalle.

– Tarjotaan ensin meidän omille koulutetuille ja kielitaitoisille hoitajille ihan kokoaikaista työtä, Paavola ehdottaa.

– Lisäksi työn kuormittavuutta voisi vähentää ja palkata ammattilaisia tukitoimiin kuten siivoamiseen, että hoitajat voivat keskittyä siihen työhön, johon heidät on koulutettu.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (281)

Vuosikymmeniä on hoitoalalla teetetty pätkätöitä,keinottelua,pätkätyön tekijä on menettänyt vuosi toistensa jälkeen esimerkiksi, oikeutetut vuosilomat ,eläkeedut ,jne,ei tämänkaltainen työnteko motivoi ,miten elämäänsä voi rakentaa ja turvata tämänkaltainen työn varaan, työnteettäminen milloin missäkin työyhteisössä, mitään jatkuvuutta työntekemisessä ei ole ,olet vain sijainen,heittokapula,mihinkään ei kuulu, törkeätä hyväksikäyttöä,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"TULIKKI" asian ytimen hyvin jo selvittikin joten ratkaisusta vielä sen verran lisää että ensimmäisenä ja nopeimmin vaikuttavana toimena olisi paras hoitajien palkkauksen korjaaminen työn vaatimuksia ja kuormittavuutta vastaavaksi, eli nykyistä paremmaksi jolloin myös ne jo valmiiksi koulutetut ja valmiiksi täysin kielitaitoiset hoitajat palaisivat hoitotyöhön ja monet heistä ehkä silloin myös takaisin kotimaahan ja ne vielä nyt täällä työssä olevat näkisivät tulevaisuutensa hoitotyössä nykyistä varmempana. Sama koskee ainakin myös kaikkea hoitohenkilökuntaa, opettajia sekä lastentarhan henkilökuntaa jne.
Nämähän eivät mikään ole aloja joilla jonkun ulkopuolisen kaikkein viimeiseksi yksityisen tahon tulisi voida missään muodossa tehdä "bisnestä" !
Oman kokemukseni mukaan filippiiniläiset ovat kyllä ahkeria ja hyviä työntekijöitä mutta se että kauanko todellisuudessa heiltä kestäisi opiskella kielellisestikin täysin päteväksi hoitajaksi on hyvin vaikea sanoa, oma arvaus että minimissään ehkä 5 vuotta koska terveyskeskuksissa olen tavannut ulkomaalaisia lääkäreitäkin jotka ovat olleet Suomessa jo lähes 10 vuotta mutta silti he eivät ymmärrä juuri mitään potilaan kertomasta koska hoitajat joutuvat soittelemaan perään ja muuttamaan kiireettömiä tutkimuksia kiireellisiksi yms. Ehkä sitten vasta tuosta Soinin "import"-työvoimasta olisi todellista apua kun se ikäluokka vanhenee jossa jo jokainen hoidettavistakin osaa edes englantia, tuskin näin krittisiä asioita voisi jättää minkään tulkkauskoneen varaan, paitsi tietenkin kaikilla nykyisen hallituksen "B" luokan kansalaisilla eli ehkä noin 80%:lla meistä.
Nykyisen hallituksen aikana tuo sama "välistäveto" on levinnyt kulovalkean tavoin myöskin kaikille muillekin aloille joista nyt ulos mitataan katteet enimmäkseen valitettavasti vielä ulkomaalaisille sijoittajille ja kaiken karvaisille henkilöstövälitysfirmoille lähinnä juurikin työntekijöiden pienentyneinä, monesti myös alle TES:n maksettuina palkkoina ja lomaetuina yms. mutta toisaalta lisääntyneinä vastuina ja työn epäsäännöllisyytenä sekä kuormittavuutena ja silti kaikenlaisena epävarmuutena työstä pidemmällä aika välillä. Ainoa toivo asiassa on että seuraavassa hallituksessa on, nykyisen sijaan, myös niitäkin ministereitä jotka ihan aidosti ajavat Suomen ja sen kaikkien kansalaisten etua ensimmäisenä, toisin kuin nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Työperäinen maahanmuutto on hyväksyttävää vain, jos ihminen haluaa itse sitä ja tietää, millaisiin oloihin hän on tulossa ja minkälaisin ehdoin." Juuri näin. Olen täysin varma, että nämä ihmiset tulevat ihan omasta tahdostaan tienaamaan rahaa perheelleen ja eivät tosiaankaan ole vailla edes sitä pientä palkkaa mitä Kotimainen hoitaja saa. Tämä ei todellakaan ole mitään orjatyötä. Pitäisikö thaimaalaiset marjanpoimijat kieltää ja jättää marjat mätänemään metsiin. Jotta vanhuksille riittäisi taluttajia ja petivaatteiden vaihtajia niin nykyisellä kustannusrakenteella nämä matalapalkkaiset siirtotyöläiset ratkaisisivat ongelmat. Koulutuetut kotimaiset hoitajat voisivat keskittyä itse hoitotyöhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on kuule ORJAtyötä jos omistajat (eivät tee muuta kuin katsovat eurojen satamista tilille) takovat 1 000 000€ vuodessa ja työnTEKIJÄT saavat tuosta -98% pienempää palkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki hoiva-alan yritykset ja työntekijät valtion ja kuntien alaisuuteen. Ei siis yksityisiä yrityksiä joilla vain Voiton/Rahan tavoite. Pääomasijoittajille joka vuosi lisää tulosta siis rahaa. Eihän näitä hyviä muutoksia tule vaan Suomi vajoaa yhä alemmaksi kaikessa juuri tämän rahan tavoittelun takia. Hallitus- ja johtomiehet ovat näihin sijoittaneet niin yhä kylmemmäksi menee ihmiset. Älkää laittako rahojanne sijoituksiin sillä siten te samalla tuette näitä suuria rahantavoittelijoita. Inhimillisyyttä elämään. Suomalaiset työntekijät hyviä, he osaavat ja taivavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei luulisi olevan suomenkansa niin tyhmää ja ymmärtämätöntä että lähtee näin kieroutuneeseen ja sairaaseen rahanpesu firmojen tukijoukoiksi, silloin suomenkansaa syöksetään korruptioon ,hyvästi hyvinvointivaltio, ehkä se sitten joskus valkenee mitä on menetetty,hyvin kehitetty ja toimiva terveyden ja sairaanhoidon taso, ei tämä alasajo koske vain hoitajien ammattikuntaa kohtaan, terveydenhuolto ja sairaanhoito on monien erilaisten ammattikuntien yhteistyön tulosta,mukaanlukien lääkärit , ei toimi jos joku osaalue ei pysty täysipainoisesti ja ammattitaitoisesti töitänsä tekemään. Sen hoidettavan hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kansalta ei kysytä kun päätökset tehdään. Tätä kansaa viedään 6-0.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä asia on niin ,että ovat kateellisia, jos tulee sellaisia työn tekijöitä,. jotka työn tekevät kunnolla ja vielä nopeammin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä valhetta filippiinit on sopimusvaltio ja englanninkieli on äidinkieli, ajokortin saa heti ajovarmalta yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä kateudesta ole kyse. Suomalaiset osaavat tehdä ja tekevät työnsä hyvin ja tunnollisesti. Ei nopeudella ole monessakaan työssä niin kovin suuri merkitys, Vanhusten hoidossa varsinkaan. Paremminkin inhimillisyys ja että on aikaa enemmän vanhukselle. Hymy tai kysymys miten jaksat ja voit? Ja hoitajana vielä jaksat kuunnella joidenkin pitkät valitukset kiputiloista. Jaksat kannustaa ja yrittää kohottaa vanhuksen mielialaa nämä kaikki hoitotyön ohjella ja jopa keittiö-ja siivoustyön ohella. Parempi tehdä työ suunnitelmallisesti ja kunnolla kuin olla ja tehdä jäniksen selässä, sillä sitä sutta kyllä tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On taidettu sotkeutua teollisuuden ja kaupallisen ,rahan ja pisneksen ,tuloksen takomiseen, se periaate ei valitettavasti toimi kun hoidetaan ihmisiä, ei voi mitata rahallista tulosta, terveyden ja sairaanhoito kuuluu valtion ja kunnan alaiseen toimintaan, kaikkien kansalaisten perusturvaan suomessa,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fm Soini. Olen samanarvoinen koulutuksen saanut ja auskultoinut entinen amk lehtori.
Potkut sain - sanottiin lähdesanoiksi "liian kallis xx paikan opettaja olen".
Ei tarvitse kuulemma edes liiton selityksen mukaan mitään perustella. Kunhan loppupalkat maksavat, odottavat rekrytointikieltoajan ja sitten saavat palkata kenet tahtovat. Kuten ovat tehneet.
FM Soini: näinkö tekee koti-isänmaa oman maan "veriveljille", jonka isoisät ja sedät ovat sadassa ns. vapaiksi pelastaneet. Nimet on hakattu isänmaan puolesta kaatuneiden tauluun.
Fm Soini: te häpäisette isänmaanne tällaisella toiminnalla kehottaessanne tuomaan ulkomailta jopa epäpäteviä tänne.
Teillä olisi syytä perehtyä enemmän sellaiseen asiaan, miten voidaan hyväksyä +50 ja +60 v ammatti-ihmisten tuta valehteluperusteilla tehdyt erottamiset. Esi-isämme kunnioitusta ette saa. Lisäksi hallitus on rikkonut luvatun asian: 50 000 äänen kansalaisadressin asian uudelleenkäsittely. Hallitus on mm. tässä asiassa pettänyt, tehnyt "rikoksen". Pitääkö vielä enemmän kirjoittaa? Miten on?
Oletteko Eu,:n juoksupoika vai kiinnostaako yleensä olla suomalaisten edun valvoja? Ensin kotimaa, sitten vasta muut.
Mutta ei teillä ole nyt aikaa muille. Asiat ovat pielessä.
Lue hartaudella mitä tässä on kirjoitettu, saman koulutusarvon Fm ja opettajan tekstiä. Tein isoa työtä sadoille oppilaille todella kauan ja näin palkitsi isänmaa - hylkäyksellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kanssasi samaa mieltä. Focus on pahasti hukassa. Oman maan asiat on saatava kuntoon emmekä saa unohtaa mitä on tehty verellä ja työllä tämän maan eteen. Oma kansa ensin siis politiikkojen pitäisi jo käsittää olevansa luottamustehtävässä ja vastuussa suomalaisille ja SUOMELLE ensisijaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ollaan tavattoman huolissaan koulutetun työvoiman riistämisestä köyhiltä mailta kun viimeiset vuodet on hihkuttu onnesta kun maahan on saatu balkanin teillä vaeltaneita akavalaisia, kuulemma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sieltä tuodaan, mistä halvimmalla saadaan ja pistetään valtiolta rahaa saman verran per kotimainen akateemisesti, tai muutenkin erittäin pätevästi koulutettu työtön, jotta joku pistää työttömän suomalaisen kyykytyshommiin.
Ennen vaaleja on hätä ja kärkihankkeita suolletaan nyt vähän tiheämmin, kuin edellisten vaalien jälkeen.
Silti Suomessa on hallitus, joka on osaamistasoltaan juuri tuota kärkeä!
Valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tarvitaan lisää ahkeria työntekjöitä. Liitot ymmärtää tahalleen väärin. Samaa kuin opposition puheet eduskunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erinomainen idea Soinilta. Ei somen kasvattama nykynuori enää halua raskasta hoitotyötä tehdä. Hoidettavien määrä kolminkertaistuu seuraavan 30v aikana. Kuka minut hoitaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kotimaasta löytyy hoitajia, kunhan ei tehtäisi säästö syistä minimi henkilöstöllä töitä. Palkatkin voisi tarkistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin pitäisi tarkistaa henkilökunta, mikä on saattanut johtaa Soininkin mielipiteeseen. Suomessa osa hoitajista (mahdollisesti turhautuneisuuden vuoksi), on todella väärällä alalla.
Osa taas on erinomaisia ja liikaa työllistettyjä. Omalta suunnaltani pystyn esimerkiksi sanomaan, että hoitajat pikku kylässämme ovat aivan mahtavia, osaavia ja ymmärtäviä paria poikkeusta lukuunottamatta, mutta varsinkin sairaalan ensiapuosastolta löytyy ylimielisiä ihmisistä välittämättömiä hoitajia. Tosin töissä on helppo pysyä, kun muistisairaat/kuolevat eivät jaksa muistaa hoitajien nimiä. Edes pahoissa kivuissa olevat eivät huomaa pistää mieleen hoitajien nimiä.
Hyvä Lammi, ei niin hyvä K-HKS.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (281)

Uutisvirta

15:53
Savu haisee lauantaina jokilaaksoissa koronasta huolimatta – näin poltat pääsiäiskokon turvallisesti
15:24
Kalevan kevätseuranta: Oletko kuullut tikkojen rummutusta? Oulussa asustelee monenlaisia tikkoja
15:10
Koronakuolemia kaksi lisää, viruksen aiheuttama tauti on vaatinut hengen 42 ihmiseltä Suomessa – tehohoidossa nyt 82 henkilöä
15:00
Ruuan verkkokauppa räjähti, kotitoimituksissa jopa kahden viikon jono – "Ei kukaan olisi osannut arvata, millaisiin mittasuhteisiin kasvaa aivan hetkessä" Tilaajille
14:53
Company Soonin nykysirkusesitys Gregarious viikon ajan ilmaiseksi verkossa – video kuvattiin Oulun-vierailulla helmikuussa
14:36
Kolumni: Tämän tylyn kevään suuriksi kasvaneet sanat
14:33
Huoltovarmuuskeskuksen tilauksen arvo on 30 miljoonaa euroa – Hengityssuojaimia Kiinasta toimittavien kauppiaiden tiedot leimattiin salaisiksi
52
SK: Valtion hengityssuojainkauppaan kietoutuu melkoinen soppa – kaupasta tuli riita kauneusyrittäjä Tiina Jylhän ja liikemiehen välille
47
Ylen kannatusmittaus: SDP:n kannatus nousi, pääministeripuolueen suosio kasvanut poikkeustilaviikkojen aikana
42
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
22
Suojavälineiden riittävyyteen ja hankintaan liittyy riitoja ja kummallisuuksia – työministeri haluaa selvityksen
14
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
11
"Älä anna rahojasi huijarille!" – Poliisi antoi vinkkilistan, jonka avulla vältyt koronavilpiltä
11
Oulun joukkoliikenne vähentää vuoroja koronatilanteen vuoksi – katso lista toistaiseksi lakkautettavista vuoroista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

258 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaupoissa köhisijät

Siis voi hyvää päivää näitä aloittajan kaltaisia ylineuroottisia yskimispoliiseja. Esimerkiksi minulla irtoaa limaa, nen... Lue lisää...
Hui hirveää! Sillä o...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image