Kotimaa

Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen juhla sukupuolen mukaan kuten isänpäivä ja äitienpäivä?

Duudson-henkinen isänpäiväkakku.
Kotimaa 11.11.2018 8:00
Erkki Hujanen

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa isänpäivän merkitykseen.

Duudson-henkinen isänpäiväkakku.

Isänpäivää on vietetty 1970-luvun alusta lähtien isien kunniaksi. Se on vakiintunut liputuspäivä, mutta ei virallinen liputuspäivä. Äitienpäivän on juhlittu jo 1920-luvulta lähtien.

Isänpäivä on amerikkalainen lainatapa, kun kauppiaat Pohjoismaissakin alkoivat kaivata ennen joulusesonkia vilkasta kauppapäivää.

Tarvitaanko tasa-arvoiseen Suomeen sukupuolittunut, toista sukupuolta korostava juhla?

Ratkaisu äänin 5-0 kyllä tarvitaan.

Miesten tasa-arvo ry:n puheenjohtaja Juuso Ernon mielestä miesten ja poikien aseman parantamisessa on tehtävää, ja olisi kaikkien etu, että miesten tasa-arvossa viimein edistyttäisiin.

– Äitienpäivä ja naistenpäiväkin ovat tuontitavaraa. Yhden sukupuolen juhlimisessa ei ole mitään vikaa, kunhan juhlapäiviä vietetään tasapuolisesti. Ongelmallista se on, kun vain toista sukupuolta muistetaan esimerkiksi kansainvälisenä tyttöjenpäivänä ja toinen sivuutetaan täysin.

Juuso Erno pitää isänpäivää mahdollisuutena muistaa isiä ja nostaa isyyden liian vähäistä arvostusta. Myös kansainvälisenä miestenpäivänä 19. marraskuuta on tilaisuus puhua miesten ja poikien oikeuksista ja tasa-arvo-ongelmista.

Feministisen puolueen varapuheenjohtaja Tuuli Kamppila sanoo, että tasa-arvo ei ole valmis.

– Ihmisiä asetetaan edelleen eri asemaan ja kannustetaan eri asioihin sukupuolen perusteella. Esimerkiksi työmarkkinat ovat sukupuolittuneet, kun naiset saavat keskimäärin pienempää palkkaa ja eläkettä, mutta tekevät suurimman osan palkattomasta hoivatyöstä.

Tuuli Kamppilan mielestä miehiä pitäisi kannustaa enemmän hoivatyöhön.

– Ja yksi hyvä tapa edistää tasa-arvoa on perhevapaauudistus, jossa isälle korvamerkitään enemmän isyysvapaata. On tärkeää näyttää, että isyyttä arvostetaan, sillä lapsella on oikeus kaikkien vanhempiensa hoivaan. Rakastava isä on ansainnut kaiken kunnian vanhemmuudestaan, Kamppila sanoo.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoo haastaneensa sisäministeriön valmistelemaan isänpäivän korottamista viralliseksi liputuspäiväksi.

– Äitienpäivä on virallinen liputuspäivä. Minusta myös isät ansaitsevat sellaisen. Minun on vaikea keksiä syytä sille, miksei äitejä ja isiä pitäisi kohdella tasavertaiseksi tälläkin tavalla, Annika Saarikko toteaa.

Hänen mielestään julkinen puhe perheestä ja vanhemmuudesta painottuu usein naisiin ja äitiyteen.

– Toivon, että Suomessa isäpuhe vahvistuisi äitipuheen rinnalle myös isänpäivän kautta. Samaan aikaan äidit ovat ansainneet oman toukokuisen juhlansa, jonka juuret ulottuvat jo vuoteen 1918.

Miessakit ry:n toiminnanjohtaja Tomi Timperi huomauttaa, että mieheyden tai isyyden paremmuutta suhteessa esimerkiksi äiteyteen ei tulisi korostaa silloin kun juhlitaan isyyttä.

– Silloin juhlitaan sitä erityisyyttä, mitä isyys on. Yleisinhimillisten piirteiden lisäksi on olemassa myös sukupuolelle erityisiä piirteitä. Isyys ja äitiys ovat molemmat osa vanhemmuutta, mutta vain mies voi olla isä, ja päinvastoin. Sydämenasioille on tärkeä saada osoittaa rakkautta ja arvostusta. Elämän merkityksellisimpiä asioita kannattaa juhlistaa kansallisesti. Isyys ja äitiys ovat sellaisia.

Isät lasten asialla ry:n puheenjohtaja Petri Kolmosen mukaan tällä hetkellä isät kokevat, että isyyttä ei arvosteta samalla tavalla kuin äiteyttä.

– Molemmat vanhemmat ovat yhtä tärkeitä lapsille. Vanhemmuus on tärkeä tehtävä, jota yhteiskunnan tulee tukea tasavertaisesti. Tutkitusti vanhempien tasapuolinen läsnäolo edistää lasten hyvinvointia ja ennaltaehkäisee psykososiaalisia ongelmia. Tämän päivän Suomessa lapsia ja lapsiperheitä ei tueta riittävästi. Onko mitään tärkeämpää tehtävää kuin hyvä vanhemmuus? Siksi on perusteltua, että vanhemmuutta arvostetaan ja tuetaan myös juhlimalla.

Myös Petri Kolmonen kannattaa isänpäivä saamista viralliseksi liputuspäiväksi.

Mitä mieltä olet isänpäivästä? Tarvitaanko juhla, joka korostaako yhtä sukupuolta? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (67)

Tottaikai erikseen isän ja äitinpäivä... Miten vielä exän päivä ja tulevan exänkin päivä :)
Lapsella on isä ja äiti joten ne kyllä erikseen <3

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän juhlapäiviä koskaan liikaa ole? Liputuspäiviä voisi lisätä esim.Vaarinpäivä, Mummunpäivä, Nuorisopäivä,Appiukonpäivä, Anopinpäivä, .... PS. Olisi kiva seurata onko naapurinmies väleissä anopinkanssa ,nouseeko lippu salkoon?Samalla tulis kivaa seurattavaa! Sekin olis ihan kiva ,kun on kerran tipaton Tammikuu, voisi olla sit märkä Helmikuu, kuukauden sinnittelyn jälkeen voisi viettää märän puoleisen kokonaisen kuukauden hilpeissä tunnelmissa ja sekin voisi olla liputuspäivä! Olisihhan näitä tässä aluksi.....!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi yhteinen vanhempainpäivä riittäisi, kunhan lapsi olisi keskipisteenä huolimatta siitä ovatko vanhemmat sateen- vai rapakaarellisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai siitä mitään haittaa ole että on isänpäivä ja äitienpäivä. Eihän niitä niin erikoisesti tarvitse juhlia jos ei halua, eikä pitäisi vaikuttaa sellaisen ihmisen elämään joka ei halua juhlia mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellaisille isille ja äideille juhlapäivä jotka huolehtivat ja välittävät lapsistaan. Mielestäni isä, joka ei ole pitänyt yhteyttä lapseensa, ei tarvitse kunniaa isänpäivänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan jokainen isä, siis isä, ei feikki leikki isä ansaitsee kunniaa isänpäivänä ja ihan jokaisena päivänä.
Ne jotka eriarvoistaa ihmisiä eivät ansaitse palstatilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarvitaan molemmat ja lisäksi vielä ois suotavaa olla tyttöjen päivä ja poikien päivä.
Niin ja vielä isosisän ja isoäidin päivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

- isä ja äiti
- isä tai äiti
- kaksi isää
- kaksi äitiä

Vietettäköön siis isän- ja aitienpäivää, niin kuin tähänkin asti. (Miksi muuten toinen on yksikössä ja toinen monikossa?) Perheet voivat itse sitten juhlia niitä henkilöitä, kuin tarvitsee.

Ja unohdetaan sukupuolineutraalihöpötys kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niimpä onkin... Pitäis olla isäinpäivä kun on äitienpäiväkin..
Joo mulla on aina tyttö ja poika, ei henkilöitä. Tarvii noita alkaa muuttelee ja vääntelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Molemmat päivät tarvitaan. Myös isänpäivä on saatava viralliseksi liputuspäiväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luovutaan myös sukupuolista ja ollaan yhtä onnellista seksuaalitonta viherpunahenkilöä. Kaikesta pitää nykyisin luopua. kannattaako edes elää ettei loukkaa nk. vähemmistöjen arvoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tarvii. Joillekin tahoille asia ei sovi, mutta he ovat pieni äänekäs vähemmistö, joka voisi edes vähän opetella suvaitsevaisuutta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äitienpäivä, Isänpäivän ja vanhempainpäivä. Siinä ois kaikille tasavertaisesti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tarvitaan, koska vanhempien päivänä se olisi kuitenkin vain se äiti joka kahvinkeittoon aikaisemmin herää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (67)

Uutisvirta

19:35
Pääministeri Sanna Marin sai valtavan mediahuomion Brysselissä - halusi keskittyä huippukokouksen asiasisältöön
19:24
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
19:00
Tupakoinnin väheneminen pysähtyi, mutta enemmistö tupakoivista haluaisi lopettaa – sauhuttelija kuolee keskimäärin 10 vuotta nuorempana Tilaajille
18:37
Lastauskoneen öljyä vuoti maahan Suomussalmen puuterminaalissa
18:25
Oulun Heinäpäästä maailmalle ponnistaneelle raviohjastajalegendalle Jorma Kontiolle 11 000 voittoa täyteen – "Kunto on oikein hyvä ja töihin on mukava lähteä"
18:00
Bättre Folkin Aki Roukala käänsi levottomuutensa vahvuudeksi – vuosien työ valokuvan ja festivaalien parissa poiki taidepalkinnon Tilaajille
18:00
Bättre Folkin ja Maustetyttöjen "isä" Aki Roukala palkittiin Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidepalkinnolla
69
Korjauskelvoton elektroniikka valittiin vuoden turhakkeeksi – erityismaininnan saivat parin vuoden välein vaihdettavat älypuhelimet
48
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
45
Pouttu aikoo valittaa kasviliha-termin kieltämisestä hallinto-oikeuteen – SK: Yhden valituksista teki kilpailevan yrityksen johtaja
35
Oulun ja Helsingin väliset junayhteydet nopeutuvat – yhteysvälillä marraskuun matkustajamäärä peräti 23 prosenttia viime vuotta suurempi
33
Kalen! kalluppi: Pittäiskö tiernapoikia uuvistaa?
30
137 Oamkin työntekijää siirtyy Oulun yliopiston palvelukseen – tulossa uusi yhteinen palveluorganisaatio
26
Postin uusi toimitusjohtaja avautuu sisäisellä videolla ikävästä julkisuudesta ja omistajaohjauksesta: ”Ei meitä ole kukaan ohjannut"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Uudenmaan, Kymenlaakson, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

En muuttais lokeroon enään millään tuli joskus 80 luvulla sitä kokeiltua suorastaan hirvittäviä paikkoja. Lue lisää...
KJ J

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image