Kotimaa

Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suo­ma­lai­sil­le? Matkailu- ja ra­vin­to­la­pal­ve­lu­jen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä

Suomi kiinnostaa ulkomaalaisia turisteja aiempaa enemmän, mutta suomalaismatkailijat vievät enemmän rahaa ulkomaille kuin turistit tuovat Suomeen.
Kotimaa 21.7.2019 8:00 | Päivitetty 22.7.2019 16:29
Erkki Hujanen

Sunnuntaina Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa Suomen hintatasoon matkailumaana.

Suomalaisten ulkomaan matkat lisääntyivät viimeisen kymmenen vuoden aikana 2008-2018 lähes 70 prosenttia, kun kotimaan maksullisen yöpymisen sisältämät matkat lisääntyivät vain alle 20 prosenttia. Tilastokeskuksen mukaan eniten ovat yleistyneet nuorten matkat ulkomaille.

Samaan aikaan Suomi kiinnostaa ulkomaalaisia turisteja aikaisempaa enemmän, mutta silti Suomen matkailumenojen ja matkailutulojen alijäämä on kasvanut koko ajan. Suomalaismatkailijat siis vievät ulkomaille enemmän rahaa kuin turistit tuovat Suomeen. Onko Suomi liian kallis matkailumaa suomalaisille?

Ratkaisu äänin 3-2, Suomi on liian kallis matkailumaa suomalaisille.

Professori Markku Vieru Lapin yliopiston Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutista arvioi, että matkailijat eivät ilmeisesti koe saavan rahalle kotimaassa riittävästi vastinetta. Hänen mielestään matkailu on kallista Suomessa, koska matkailukohteet ovat kaukana toisistaan. Matkailu koostuu ensinnäkin liikkumisesta ja sitten majoittumisesta, ruokailusta sekä aktiviteeteistä.

– Parempi saavutettavuus vaatisi liikenneväylien ja liikennepalvelujen kehittämistä. Moniin luontokohteisiin pääsee käytännössä vain autolla. Lisäksi suosituimmissa ulkomaisissa kohteissa ravintolahinnat ovat kilpailukykyisempiä, Vieru toteaa.

Itä-Suomen yliopiston Matkailualan opetus- ja tutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Juho Pesonen pitää yhtä lailla Suomea kalliina matkailumaana sekä suomalaisille että ulkomaalaisille matkailijoille, mikä johtuu hänen mielestään matkailu- ja ravitsemisalan verotuksesta.

– Verotus on monella tapaa haasteellista. Kepeämmillä verotusratkaisuilla voitaisiin merkittävästi lisätä alan työllistämismahdollisuuksia ja pitkällä tähtäimellä verotuloja.

Matkailuyrittäjille pitää jäädä tarpeeksi tuloja lisätä investointeja ja tällä tavalla myös panostaa laatuun ja suomalaisten matkailukohteiden vetovoimaisuuteen, Pesonen sanoo.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi huomauttaa, että matkailu on yksi maailman kilpailluimmista toimialoista, missä hinnalla on suuri merkitys matkakohteen valinnassa.

– Kotimainen asiakas on hintatietoinen. Hänelle matka Baltian tai Välimeren maihin on huomattavasti halvempi kuin matkailu kotimaassa. Kotimaassa hintaa nostavat erityisesti korkeat verot ja työvoimakulut. Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä. Yli puolet ravintola-aterian hinnasta on veroja ja työvoimakuluja. Eduskunta edistää korkeilla veroilla ja työvoimakululuilla suomalaisten ulkomaan matkailua. Niitä pitäisi alentaa, Lappi vaatii.

Turun matkailujohtaja Anne-Marget Hellén muistuttaa, että hintavertailua pitäisi tehdä aina täysin samansisältöisistä matkoista. Silloin Suomi ei hänen mielestään ole kallis. Ja hinta riippuu aina omista valinnoista.

Hellén vinkkaa, että esimerkiksi 100syyta.fi -matkailusivustolta voi löytää paljon kotimaan matkailun helmiä ja ainutlaatuisia kokemuksia Suomen kielellä. Sivustolla olevia kohteita on selattu lähes miljoona kertaa, mikä Hellénin mielestä kertoo kotimaan matkailun kiinnostavan.

– Suomessa pystyy matkailemaan edullisesti. Täällä on paljon ilmaisia kohteita ja tapahtumia. Kansallispuistot, saaristoluonto, Järvi-Suomi, Lapin eksotiikka ja luonnon puhtaus ja monipuolisuus ovat elementtejä, joita ulkomaiset matkailijat hakevat ja joiden arvo alkaa vasta nyt aukeamaan meille. Jokamiehen oikeudet , luonnon antimet ja neljä vuodenaikaa ovat valttejamme, hän sanoo.

Anne-Marget Hellén on Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistyksen Suoma ry:n puheenjohtaja. Yhdistyksen viime keväisen tutkimuksen mukaan suomalaiset nuoret eivät pidä Suomea kalliina matkailumaana.

– Bonuksena edistämme nuorten työllistymistä palvelualoilla. Täällä et tarvitse passia etkä tulkkia ja sitä saat mitä tilaat.

Holiday Club Resorts Oy:n tuore toimitusjohtaja Maisa Romanaisen mielestä Suomessa on tarjolla on runsaasti edullisia ja hinta-laatusuhteelta erinomaisia matkailuelämyksiä. Hänen mukaansa kotimaan matkailu on vahvassa nosteessa ja saatavana on monipuolisesti eri hintaisia palveluja kaikille matkustajille.

– Kohteena voi olla päiväseikkailu lähialueilla, aktiivinen kylpyläviikonloppu tai luontoloma Lapin tuntureilla. Suomessa löytyy lukematon määrä kohteita, joissa löytää hienoa luontoa, koko perheelle tekemistä ja laadukkaita palveluita kohtuuhintaan. Suomen kohteet voi saavuttaa ympäristöystävällisesti junalla, hypätä bussiin tai hyödyntää tarjouslentoja vaihtoehtona autoilulle, Romanainen sanoo.

Mitä mieltä olet Suomesta matkailumaana? Millainen kotimaan matkailu kiinnostaa vai lähdetkö mieluummin ulkomaille? Onko Suomi kallis suomalaisille? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

Juttua muokattu 22.7. kello 16.29: tarkennettu tietoa 100syyta.fi-matkailusivustosta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (59)

Vierun kommentti osoittaa hänen olevan ihan pihalla. Suomessa maksaa kaikki, ei pelkästään liikkuminen. Meillä maksetaan palvelualoilla korkeampaa palkkaa kuin Välimeren maissa. Meillä maksetaan verot, toisin kuin Välimeren maissa. Meillä on fyysisistä olosuhteista aiheutuvia lisäkustannuksia talvella. Tässä nyt muutama seikka aluksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on liian kallis kaikille, ei pelkästään matkaajille. Normi joka päiväinen elämä on niin vtun kallista että tuntuu, kuin verisuoni olisi päästä katkeamassa kun edes ajatteleekaan koko asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri katselin marraskuulle kahden yön pikalomaa Malagaan, Espanjaan itselleni. Olen silloin Helsingissä muutenkin niin ajattelin lentää tuonne Malagaan. Lennot Helsingistä Malagaan menopaluu ja kaksi yötä hotellissa maksaa noin 230 euroa! VAIN! Pärjääkö Suomi näille hinnoille? No EI pärjää...EI ole koskaan pärjännytkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten niin matkailijoille? Tämä maa on kallis kaikille, jotka tienaa alle 6000€ kuukaudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toissa kesänä käytiin Savonlinnan oopperajuhlilla. Kun ihmeteltiin kaupungin älytöntä hintatasoa oli yhden yrittäjän vastaus että kahden kuukauden turistikaudella pitää saada koko vuoden tienestit. Kaksi kuukautta vuodessa töitä ja kymmenen lomaa kelpais mullekin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuletko että yrittäjä makoilee uuninpankolla sen 10 kuukautta? Luultavasti se vaan kituuttaa ja yrittää selvitä päivä kerrallaan. Ne yrittäjän kulut kun tuppaa tulla maksettavaksi joka kuukausi. Ellei kyseessä ollu pariksi kuukaudeksi perustettu pop-up yritys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on liian kallis matkailuun. Kun on matkalla niin ihmiset haluavat syödä ulkona ja saada palvelua. Se on suomessa aivan liian kallista. Jos ajatellaan, että ravintolassa pieni aperatiivi, pihvi-illallinen, jälkiruoka ja viinilasi maksavat lähes vuorokauden palkan, niin ei siinä ole mitään järkeä. Nelihenkinen perhe jotuu tekemään kahden ihmisen työpäivän, että voi syödä kerran. Eli teet pari päivää töitä, että voit istua tunnin ravintolassa. Saa olla erittäin hyvin toimeentuleva, että voisi viettää jossain päin suomea esimerkiksi viikon reissun. Edes yksin, saati perheen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se aperatiivi mahdollisesti jotain aperitiivin sijasta nautittavaa hävikkijuomaa? Jälkiruoan päälle voi myös valita tottumuksista riippuen joko expresson tai espresson.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

monenko viikon palkka menee sitten jos lentää jonnekin turkkiin yms ?
:)) eli ei tämä mitään kallista ole suinkaan.
Hyvää palvelua täältä saa jos osaa käyttäytyä itsekin.
Tarkistapa vielä hotelli hinnatkin samalla, niillä hinnoilla tekisit tosiaan sen reissun jonnekin ulkomaille samalla..
Kotomaassa on nähtävää vielä aika paljon, monta yllätyksellistä paikkaa itsekin löytänyt joita en edes tiennyt olevankaan.
Jännää piisaa täällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kallistuttaa matkailua lisää. Verot nousevat ja eläminen muutenkin kallistuu. Nyt vedotaan ilmastoon, sen vuoksi pitää kulutusta vähentää ja veroja nostaa. Helppo on hurauttaa ulkomaille suuripalkkaisilla poliitikoilla. Tavallinen kansa joutuu termospullokahviin ja ranskanleipään turvautumaan lähimetsän laidassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

itse lentelevät lomilla ulkomaille. Eihän se saastuta jos on muistanut kurjistaa tarpeeksi imien kansalaisten elämää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on todella kallis matkailijalle, mutta aiomme silti tänä kesänä ajella eteläsuomessa.
Viime kesänä kiertelimme itäsuomea. Lentäminen ei kiinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai ettei Euroopan 5. kalleimmalla polttoaineen hinnalla ole mitään tekemistä? Lentoyhteydet kotimaan kentillä supistuvat lomakaudeksi, raideliikenne toimii jos toimii ellei ole bussiyhteyksien pätkimää.

Alkoholin verotus on liian alhainen sen kansantaloudelle aiheutuviin sosiaalikustannuksiin verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kalliiksi tulee hanke jota edellinen hallitus koetti, eli yksityistää terveydenhoidon.
se se vasta kalliiksi olisi tullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Lentoyhteydet kotimaan kentillä supistuvat lomakaudeksi,”

Varmaan siksi kun ei ole riittävästi matkustajia. Esimerkiksi Oulu-Helsinki-liikenteestä merkittävä osa on liikematkustajia.

Usko pois, kyllä Finnair yms. lentäisivät vaikka kymmenen minuutin välein jos asiakkaita riittäisi.

Ei ne ilkeyttään vuoroja vähennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli tuosta kommentistasi voi vetää sen johtopäätöksen, että ne liikemiehet matkustavat syksystä kevääseen kotimaassa mutta kesäisin Välimeren maihin ja muualle Keski-Eurooppaan. Suomen maakuntien kesäkohteet eivät siis houkuttele korkean alkoholiverotuksen ja ravintolaruoan verotuksen vuoksi? Lentäminen on kallista Finnairin "melkein" monopolin avulla ja voi hinnoitella Oulu-Helsinki-Oulu -lipun hinnaksi yli 300€.

Miksi Jeppe juo? Kyse on siis valinnoista, kuten tutkija toteaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on kallis matkailumaa. Etenkin majoitus ja ravintolat.

Lappiin en talvella enää matkusta laskettelemaan vaan valitsen samaan rahaan Itävallan Alpit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingissä asuessani työkaveri sanoi aina ettei heillä ole varaa matkustaa Lappiin, joten kävivät etelässä rantalomilla ja Alpeilla laskettelemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (59)

Uutisvirta

9:22
G7-maiden kokous alkaa: Amazon-kriisi ja Trumpin kauppasota saattavat viedä tilan Macronin toivomilta globaaleilta keskusteluilta
9:00
Paula ja Toni Jaakola jakavat yrityksen ja kodin: "Kun vaihdoimme läpsystä, riitoja ei tullut" – Kahdesta bisnekseen liittyvästä asiasta ei kannata lipsua Tilaajille
8:25
Trumpin kauppasota Kiinan kanssa yltyy, samoin talouskiistely kotimaassa – "En vastustaisi, jos hän eroaisi", presidentti sanoi keskuspankin johtajasta
8:13
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
8:00
Kun kumppani mukiloi, hoituuko asia puhumalla? – Perheväkivallan sovittelu kuohuttaa uhreja puolustavia järjestöjä Tilaajille
8:00
Sähkönmuruja jauhetaan vaelluskalojen selkänahasta, hallitusohjelman kalamiljoonat voivat harventaa voimalaverkostoa – Miten Jasper Pääkkönen korvaisi menetetyn sähkön? Tilaajille
7:00
Terveiset sadan vuoden takaa – katso kuvia Kiimingissä seisovasta sisällissodan jälkeen valmistuneesta hirsitalosta, joka on yhä täynnä elämää
21
Oulun teatterin esitys myöhästyi – syynä myöhässä ollut lentokone, näyttelijä ei ehtinyt ajoisssa paikalle
20
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
12
Enne tulevasta? Puljujärvi kokeili jo Kärppien ylivoimassa – Manner: "Missä ikinä hän pelaakaan, sen on oltava Jessen oma päätös"
11
"Jokin tässä meillä falskaa" – lomamatka Kroatiaan avasi silmät: Suomi on pudonnut kelkasta, kun arvioidaan eri maiden siisteyttä
10
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
9
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
6
Kaupungin päättäjillä edessä isojen päätösten syksy – kovaa tasapainoilua liiallisen velkaantumisen ja välttämättömien investointien välillä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ulkomailta tuodaan turisteja, mutta oman maan poika ei saa töitä

Tasan tarkkaan jokainen työhaluinen saa töitä. Kokenut olen. Ei vaan kelpaa duunit joillekin Ja vas.hallituksen aikana ... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image