Kotimaa

Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen ke­hit­ty­mät­tö­myys

Kuluttajaliitto haluaisi mahdollisimman nopean ratkaisun tilanteeseen hidasautojen suhteen, jotta kuluttajat eivät joudu kärsimään taloudellisesti. Arkistokuva koeajotilaisuudesta.
Kotimaa 19.9.2019 12:31
STT

Psykologiliiton liikennepsykologian työryhmä haluaa, että Suomen tuore hidasautolainsäädäntö perutaan kokonaisuudessaan. Nopeusrajoitetut autot tunnetaan myös kevytautoina.

Perusteluissa vedotaan muun muassa nuorten aivojen kehittymisen keskeneräisyyteen, mikä vaikuttaa esimerkiksi riskien ja vaaran arviointiin.

–  Jo ero 17- ja 18-vuotiaiden välillä on suuri. Esimerkiksi Englannissa 17-vuotiaiden kuljettajien riski kuolla liikenteessä on kaksinkertainen 18-vuotiaisiin verrattuna. Itävallassa 17-vuotiaina kortin saaneilla miehillä on pidennetystä koulutuksesta huolimatta enemmän onnettomuuksia kuin 18-vuotiaana kortin hankkineilla, työryhmä kirjoittaa.

Kuluttajaliitto puolestaan haluaisi mahdollisimman nopean ratkaisun tilanteeseen, jotta kuluttajat eivät joudu kärsimään taloudellisesti.

Liiton mukaan valtion tulisi tarjota kuluttajille korvaus käyttöhyödyn menettämisestä.

–  Kevytautolainsäädännön voimaantulon lykkääntyminen ja mahdollinen kumoaminen tarkoittaa sitä, että mopon tai mopoauton myymistä tai ostamista harkitsevat kuluttajat ovat epätietoisia siitä, kannattaako kauppoja tehdä ja mihin hintaan, liitto kirjoittaa.

Voimaantuloa siirrettiin vuodella eteenpäin

Hidasautolakien voimaantulon siirtäminen on poikinut yli 20 lausuntoa lausuntopalvelussa. Lausuntoaika päättyi puolenpäivän aikaan.

Autotuojat ja -teollisuus ry ja Autoalan Keskusliitto toivovat, että uudistuksen valmistelua jatketaan pikaisesti, kun taas Pyöräliitto ja Helsingin seudun liikenne toivovat, että lainsäädäntöä ei saateta voimaan lainkaan.

Hidasautolainsäädännön piti alun perin tulla voimaan 1. marraskuuta. Hallitus päätti ottaa vuoden lisäajan lainvalmistelulle, koska EU-komissio huomautti, ettei hidasautoja koskeva lainsäädäntö sen käsityksen mukaan ole EU-säädösten mukainen.

STT käyttää nopeusrajoitetuista, viranomaistekstissä kevytautoiksi kutsutuista autoista nimitystä hidasauto.

Sana "hidas" kuvaa auton ominaisuuksia ja kattonopeutta paremmin kuin "kevyt". Hidasautot ovat mopoautoja raskaampia ja kulkevat niitä nopeammin, maksimissaan 60 kilometrin tuntinopeudella.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Se joka ideoi mopoauto n ei kyllä ajatellu asiaa loppuun asti. Tais dollarit siintää silmissä . Olikohan ihan suomalainen keksintö. Hidasautolaki on ihan samaa huuhaata.pitäis olla joku järki ettei aiheuteta vahinkoja ahneuksissa.suohon koko ehdotus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän ne aivot kehity,jos ei niitä käytä.Alle kymmenvuotiaat juniorit ajavat kilpaa karting-autoilla,jotka kulkevat toistasataa km/h ja siihen rattiin ei moni tavisautoilija pysty.Nuorena on vitsa väännettävä,on vanha sananlasku,joka pätee yhä enemmän.Nuoren aivot kehittyvät todella joutuisasti.
Kannatan nuorten autoilua ns. kevytautoilla.Mopoautot hiivattiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä karting-radalla ei tiettävästi ole suojateitä ja muita tienkäyttäjiä pl. samaan suuntaan, jonossa samaa rataa kiertävät autot. Et semmoset vertaukset sitten keksit. Mut hyvän idean tuosta kartingista kuitenkin: kypäräpakko hidas- ja mopoautoille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mopo autojen käyttö yleisellä tiellä pitäisi ehdottomasti kieltää, raskas liikenne ja nopeudet ovat sen verran suuret että lasten tarvitse olla siellä ovat vaaraksi itselle ja muille liikkujille. Taajamassa jossa on 40km/h se on jollakin lailla puolustetavissa mutta ei yleisellä tiellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kypsässä iässä ostamaan tupakkaa eikä alkoholia miksi olisi valmis auton rattiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

STT käyttää nopeusrajoitetuista, viranomaistekstissä kevytautoiksi kutsutuista autoista nimitystä hidasauto. Sana "hidas" kuvaa auton ominaisuuksia ja kattonopeutta paremmin kuin "kevyt".

STT :n pitää ottaa harkittavakseen myös muitten kieleemme pesiytyneitten virhenimitysten muutamista, kuten:
- kevytmargariini
- kevytsavuke
- kevytolut
- kevytmaito
ym. eiväthän nämä tuotteet ole sen keveämpiä kuin vastaavat "normaalitkaan" tuotteet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on nuorena omistanut mopoauton, niin saako sitten vanhana vähennystä rollattorista, tai vammaiskootterista?
Kyllä vastuu on yhteiskunnan.
Yhteiskunnan on maksettava sitten vuonna 2060 rollaatori ja svammaiskootteri kulut "plösöille", koska on näinä päivinä antanut nuorten lihaksistolle romahdusluvan.
Kyllä naapurin armeija nyt huokaisee.
5 kertaa vahvempi sotilas ei enää pysy tolpillaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan tämän kevytautolain sai alkujaan lobattua eteenpäin lain valmisteluun saakka? Joku maahantuoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulkaas nuoret kun vanha rokkari kirjoittaa:
Meillä 70-luvulta asti on ollut bändeissä vaivana pelkän rää'än avulla pystyssä pysyvät; basistit ja kitaristit.
Rasittavia rapakuntoisia mankujia ja roudauksen laistajia.
Ainoa "potku" mikä tyypeistä lähti ja lähtee yhä on luettavissa strykkarista:
100w`"Tavis".
200W "Miehekäs"
400W ja siitä ylöspäin "Kova!"
Silloin ei ollut kuin mopoja, ei mopoautoja..
Ällöttävää edes kirjoittaa kuin nuorena malttamattomana kuuli tällaista niin alkoi aina suoratsaan V..tuttaa, mutta.
"Sitten vanhempana kiitätte, kun yhteiskunta nyt ensin jalkauttaa teidät takaisin jalankulkijoiksi."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mopoauto on kyllä niin turvaton peli että en kyllä ajaisi metriäkään.auton rattiin ehtii sitteki kun käy autokoulun.kevytautoja ei saa tuoda liikenteeseen.edellinen hallitus laitto bisneksen edelle.nuorten turvallisuus oli sivuseikka😈

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan turha kolariautoiluluokka nämä hidas-, kevyt- ja mopoautot.

On sitä ennenkin jaksettu odottaa 18 vuotiaaksi. Ja kypsytty siinä samalla. Riittävästi? En tiedä, mutta enemmän kuin 15 tai 16 kesäisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kuljettajien aivojen ke­hit­ty­mät­tö­myys" - tällä logiikalla puolet bemarikuskeista menettäisi ajoluvat..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä auton rattiin ehtii 18 vuoden ijässä. Nämä mopo- hidasautot ovat oikeita nuorisotappajia .se oli hullu idea edes suunnitella koko mopoauto.Kyllä tavallinen mopo on paljon turvallisempi. Ei ainakaan kännykkää näpelöidä ihan helposti. Turvallista mopoilua nuorille ja myös iäkkäille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porvarit eivät ajattele muuta kuin rahaa, täysin järjetön esitys, onneksi EU huolestui!!!
Sote meni kun pörssiyhtiöt tuli rahastamaan meidä rahat, huonoa palvelua saatiin! Perussuomalaiset ja Kokoomus otti 10 miljatdia lisää velkaa nousukaudella, se on hidtoiriakllisen paljon, taisi mennä yksityisille sairaaloille ja terveystaloille suuri osa!
Porvarit otti vuodessa keskimäärin 2,5 miljardia valtiolle velkaa, se oli hyvä hallitus, SDP johtoinen hallitus on etupainotteisesti lisännyt menoja, heikompiosaisille paremmat olut, koulutukseen lisää im. ja ottaa 2 miljardia valtiolle velkaa, on Porvareista huono hallitus, säästää heti paremmilla eduilla 500 miljaanaa euroa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä! Paremmin ei asiaa voisi sanoa. Myös äänestysoikeus ym tulisi nostaa 22-23 vuoteen tai ylikin. Loistavaa että alkaa järki ja tiede voittamaan lopultakin, kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja nyt vasta kommentoivat. Olihan tuo ilmiselvää heti kun siitä alettiin puhumaan aikoinaan.
Hidasautokaan se ei mielestäni ole. 60 km/h saa paljoa tuhoa aikaan.
Toivottavasti perutaan koko hanke ja kehitetään julkista liikennettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

8:03
Turkki suostui Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen, tauko kestää viisi päivää
8:00
Finnveran toimitusjohtaja: Vanha klisee pätee yhä suomalaisissa yrityksissä – vientikauppaa ei osata Suomessa Tilaajille
7:00
Rakentamisen isot hankkeet pitävät Oulussa työmaat kiireisinä, Kempeleessä vauhtia tuo yksityinen rakentaminen Kaupallinen yhteistyö
7:00
Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta
7:00
Rion paralympiajoukkueesta tippuminen ei lannistanut oululaista Jussi Lotvosta – nyt tähtäimessä on ensi kesä ja Tokion paratriathlonmatka Tilaajille
7:00
Näkökulma: Liha on saanut liian suuren roolin ilmastotaistelussa – mustavalkoinen päätös nostatti mustavalkoisen keskustelun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Köyhän ihmisen elämä ei ole ihmisarvoista elämää

aloittaja on sorrettu? 99% syyllinen omaan köyhyyteen ja kurjuuteen katsoo peilistä takaisini. Muita on aina helppo syy... Lue lisää...
ja miten....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image