Kotimaa

Presidentti Niinistö al-Holin pa­ko­lais­lei­rin suo­ma­lai­sis­ta: "Lapsia Suomen tulee auttaa"

Sauli Niinistö ei halua vaikuttaa eduskunnassa maanantaina käytävään välikysymyskeskusteluun, jonka aiheena on al-Holin pakolaisleirillä olevat suomalaiset. Arkistokuva. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 15.12.2019 21:30 | Päivitetty 16.12.2019 19:47
Anna Leinonen

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen pitää auttaa Syyriassa al-Holin pakolaisleirillä olevia suomalaislapsia. Presidentti näkee, että lasten kohdalla moraalinen velvollisuus auttaa on ilmiselvä.

– Sama velvoite ei ulotu äiteihin, vaikka Suomen kansalaisina heillä on oikeus konsulipalveluihin, presidentti kirjoittaa.

Sauli Niinistö käsitteli al-Holin leirin suomalaisten tilannetta kirjoituksessaan, jonka hän julkaisi tasavallan presidentin verkkosivuilla sunnuntai-iltana.

Oppositiopuolueet ovat tehneet hallitukselle välikysymyksen al-Holin leirillä oleviin suomalaisiin liittyen. Mediatietojen mukaan leirillä on noin kymmenkunta suomalaisnaista sekä kolmekymmentä lasta. Hallitus linjaa kantaansa al-Holin leirin suomalaisiin maanantaina.

– Ongelma tulee, jos lapsen auttaminen estyy siksi, että tosiasialliseksi ehdoksi tulee äidin sisällyttäminen samaan apuun. Linjaus tästä on keskeinen, niin hallituksen päätöksessä kuin välikysymyksessä, presidentti kirjoittaa.

Niinistö ei ota kuitenkaan julkisesti kantaa al-Holin suomalaisten tilanteeseen, sillä hän ei halua vaikuttaa välikysymyskeskusteluun. Presidentti sanoo, että hallitus tietää hänen mielipiteensä.

– Moni näkyy toivovan tukea välikysymyskeskusteluun omalle linjalleen. Sitä en tee, ja syy on yksinkertaisen selvä: välikysymys on niin keskeinen sisäpolitiikan väline, ettei presidentti voi eikä hänen pidä yrittää vaikuttaa sen käsittelyyn.

Niinistö kirjoittaa, että yleinen turvallisuus kuuluu presidentin toimivaltaan. Hänen mukaansa siitä on syytä käydä yhä keskustelua.

Muut Pohjoismaat ovat hakeneet al-Holin leiriltä pois orpoja ja sairaita lapsia. Niinistön mukaan turvallisuusriskien kohtelu ei saa olla Suomessa lievempää kuin muissa Pohjoismaissa. Myös lainsäädännön presidentti toivoo olevan tiukkuudeltaan samalla tasolla.

– Turvallisuuskysymys on syytä selvittää perin pohjin ja riippumatta siitä, miten nyt esillä oleva tilanne ratkeaa, Niinistö kirjoittaa.

Koillis-Syyriassa sijaitsevalle Al-Holin leirille on koottu Isis-taistelijoiden vaimoja ja lapsia. Keskellä aavikkoa olevalla leirillä on arvioitu olevan noin 70 000 henkilöä

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (64)

Mukaan naisista suurin osa on sotilas ja syytteissä sekä jopa 13 vuotiaat jo naimisissa. Lapsisotilaat ja Nais sotilaat. Osa heistä on vankiloissa aseista ja räjähteistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö hoi. Kyllä kuuluu auttaa?, mutta entäs äidit ja isät. Kakistakaahan ulos. Otetaanko lapset, pelkästään lapset, vai äidit ja lapset. Minäpä sanon, te otatte tänne kaikki. Kaikki ketkä haluaa tulla. Otatteko vastuun kaikesta.? Suomen valtio ei voi hyväksyä lasten kaltoin kohtelua, hyväksyykö suomen hallitus suomem kansan kaltoin kohtelut kun pian taas näemme surullisia puukkohyökäyksiä pommihyökkäyksiä jne. Otatteko näistä vastuun. ? Hyväksyttekö te siten suomen kansan kaltoin kohtelun, kun tulokkaat laittaa tuulemaan. Vastatkaa rehellisesti tähän kysymykseen. SAULI:

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan käsittämättömät mittasuhteet saanut mitätön asia. Kyse on vain muutamasta naisesta ja lapsesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunta pelleilee kaikissa asioissa, niihin luottaa pysty. Vaikka perustuslaissa sanotaan että kansanedustajan pitäisi olla luotettava Suomen kansalainen. Kotimaan asiat on silti aina toissijaisia ja retuperällä. Pelkkää teatteria koko hallitus, kovaan hintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainenhan on oman onnensa seppä, omaehtoinen valinta lähteä seikkailemaan kyseenalaiseen toimintaan, monenlaisia ihmisiä on maailmaan luotu, periaatteista puhumatakkaan ,kuten polittinenkin näkökanta, ei suomen ole velvollisuus lähteä näitä radikalisoituneita kiihotettuja ihmisiä holhoamaan rahoittamaan maailmanääriin, ei suomeen näitä kaivata turvallisuus riskien takia ,eikä näitä periaatteen ihmisiä. Ei kaipaa sääliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noudatetaan vain muiden Pohjoismaiden linjaa. Lapsia pelastetaan, mutta muita ei lähtökohtasesti. Tämä näytti olevan Niinistön kanta ja käsittääkseni myös Keskustan kanta. RKP , vihreät ja Vasemmistoliitto näyttäisivät pelastavan kaikki islamistitkin. SDP:n kanta on vielä auki, mutta käsittääkseni Niinistö on keskustellut Marinin kanssa.Toki Suomen kansalaisilla on oikeus palta maahan, mutta tehkööt sen omilla rahoilla ja joutukoon oikeudelliseen vastuuseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeudelliseen vastuuseen siitä, että ovat joskus poistuneet Suomesta, siinä vasta rikosten rikos.

Itseasiassa Turun Yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan, suurin osa ulkomailla asuneista Suomalaisista jättää edelleen mainitsettamatta koko asian mikäli vain mahdollista, eikä tarvitse ihmetellä miksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän lapset myöhemmin tuumaa kun kuulevat että äiti tapettiin Syyriassa kun Suomi ei heitä ottanut? Intekroituuko paremmin Suomeen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenties olisi syytä vielä ehkä harkitakin, tätäkin asiaakin. Monelta kantiltakin, meidän kaikkienkin

Valitettavasti...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse auttaa, koska ovat sinne menneet ihan itse osoittamaan mieltä ja tuhoomaan maailmaa. Eikö pressa ole yhtään huolestunut vanhuksista ja muista meidän maan ongelmista. Nämä äidit ja lapset eivät ole todellinen ongelma, kun ne pidetään ulkopuolella, mutta niistä tulee iso ongelma, jos ne tänne maahan haalataan veronmaksajien rahoilla. Ottaako presidentti vastuun siitä, että josko muutaman vuoden jälkeen täällä tapahtuu pommi-iskuja ja muita tekoja, kun lasten äidit ja isät tulevat hakemaan omia lapsiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistetaan sekin, että antaessaan lapset Suomeen äidit pettävät koko uskonsa ja ideologiansa, ja joutuvat siitä leirillä maksamaan. Heillä on ollut kymmeniä, jollei satoja mahdollisuuksia auttaa lapsensa turvaan, eivätkä he ole sitä tehneet. Tämä ei selvästi ole heille tärkeää.
Jos äiti ei halua antaa lapsiaan pois, hänen on hyvin helppo kadota leirin ihmismassaan. Olot leirillä ovat kaoottiset. Kenelläkään ei ole osoitteita eikä henkilöpapereita. Rätin taakse et näe kuka kukin on, jokainen nainen näyttää samalta. Lapset voi aivan hyvin piilottaa johonkin tuhansista samannäköisistä teltoista, eikä heitä sieltä kukaan löydä.
Muistetaan myös se, että maailmassa, jossa nämä lapset elävät, on oma äiti ainoa pysyvä aikuinen. Lapset ovat nähneet ja kokeneet kauheita asioita. Vaikka äiti olisi millainen, lapsi rakastaa häntä. Jos äiti viedään pois, ei lapsella ole tässä maailmassa ketään. Me tiedämme, että tämä jo itsessään on trauma, jolla pedataan lapsen liittymistä äärijärjestöön tulevaisuudessa - hakemaan ideologiasta itselleen sitä perhettä, jota hänellä ei koskaan ollut ja joka häneltä vietiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa 2018 huostaanotetiin ja sijoitettiin kodin ulkopuolelle noin 4500 lasta. Tuleeko näistä lapsista äärijärjestöjen jäseniä tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistähän sitä valtiolta piisaa rahaa näihin touhuihin,kun nyt ei saada edes mm.maanteitä kuntoon tai kouluja homeettomiksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikenlaisesta muusta jaksetaan kyllä huolehtia ,vaan ei oman maan asioista. Tähän se aika menee siavarteluun! Itse ovat lähteneet sinne,miksi pitää pelastaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni Australian ratkaisu oli oikea, ketkä on sinne menneet siellä pysykööt, lapsia tai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (64)

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image