Kotimaa

Poliiseihin kohdistuvaa väkivaltaa tutkinut Henri Rikander viikonlopun ampumisista: "Oli ti­las­tol­li­ses­ti to­den­nä­köis­tä, että näin tapahtui"

Henri Rikanderin mukaan väkivaltaa voidaan pitkällä aikavälillä vähentää tehokkaasti vain varhaisella puuttumisella. KUVA: Jukka Ritola / Aamulehti
Kotimaa 25.8.2019 16:07
Jussi Orell

Poliiseihin kohdistuneesta väkivallasta väitellyt asiantuntija sanoo, että viikonlopun ampumiset ovat osa kahdenkymmenen vuoden jatkumoa. Viranomaisiin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt samaan aikaan, kun kansalaisten toisiinsa kohdistama väkivalta on vähentynyt.

Viikonloppuna sattuneet ampumiset eivät yllättäneet poliiseihin kohdistuvaa väkivaltaa tutkinutta Henri Rikanderia.

– Eivät millään tavalla. Yksittäiset tapaukset kohahduttavat, mutta oli tilastollisesti todennäköistä, että näin tapahtui, poliisiin kohdistuneesta väkivallasta väitellyt oikeustieteen tohtori Rikander toteaa.

Kahta poliisia ammuttiin hälytystehtävän yhteydessä Koneistajantiellä Porvoossa puolenyön jälkeen sunnuntaina. Keskusrikospoliisi tutkii tapausta murhan yrityksinä. Epäiltyjä tekijöitä on useita. Sairaalahoidossa olevien poliisien tilan on kerrottu olevan vakaa.

Kyseessä oli viikonloppuna jo toinen tapaus, kun poliisia ammuttiin. Jyväskylässä poliisia ammuttiin ilma-aseella kasvoihin lauantaina. Poliisi loukkaantui, mutta hänen saamansa vammat eivät ole hengenvaarallisia.

Keväällä valmistuneesta Rikanderin väitöstutkimuksesta selviää, että poliiseihin kohdistuva väkivalta on kaksinkertaistunut 20 vuoden aikana. Esimerkiksi vuonna 2016 tilastoitiin 1 699 poliisiin kohdistunutta väkivallantekoa, kun 1999 niitä tilastoitiin vain 833.

Vuonna 2016 tehtiin 1 047 selvitystä poliisin voimankäytöstä. Kolmannes selvityksistä koski etälamauttimen käyttöä.

Väkivallan lisääntyminen on synnyttänyt poliisiin sietämisenkulttuuria, jossa vähäinen väkivalta koetaan työhön kuuluvana.

Ruotsissa kierrätetään poliiseja naaman "palamisen" pelossa

Viranomaisiin kohdistuvan väkivallan lisääntyminen ei ole vain suomalainen ilmiö.

– Väkivalta on kaksinkertaistunut Suomen lisäksi esimerkiksi Ruotsissa ja pitkällä aikavälillä kolminkertaistunut Hollannissa. Ruotsissa on jo alueita, joilla poliiseja kierrätetään, jotta näiden kasvot eivät "pala" ja he eivät joudu koston kohteeksi. On myös sellaisia alueita, että jos niille mennään, niin mennään isolla porukalla.

Samaan aikaan kun viranomaisiin kohdistuvan väkivallan uhka on Suomessa lisääntynyt, kansalaisten välinen katuväkivalta on vähentynyt.

– Onko hyvinvointiyhteiskunnassa tapahtumassa muutos, jossa virallistahoihin alkaa kohdistua uhkaa, koska ihmiset kokevat, että eivät tule kuulluiksi omassa viiteryhmässään ja ajautuvat siksi väkivaltaan, Rikander pohtii.

"Kaikkea ei voi mitata rahassa"

Suoran fyysisen väkivallan uhan lisäksi poliisiin kohdistuu henkistä painostusta. Rikanderin mukaan Suomessa on useita poliiseja, jotka ovat jopa vaihtaneet työtä uhkailujen ja niin sanotun maalittamisen vuoksi.

Rikander ei kuitenkaan usko, että painostuksen lisääntyminen johtaa kierteeseen, jossa myös poliisi koventaa otteitaan, sillä syyttäjä tutkii kohdehenkilön vakavaan loukkaantumiseen tai kuolemaan johtaneen poliisin voimankäytön. Poliisin toiminnasta voi lisäksi valittaa laillisuusvalvojille kuka tahansa.

– Se, että oikeusprosesseja on useita, on suojaava tekijä. Poliiseihin kohdistuvat epäilyt tutkitaan jopa tarkemmin kuin muihin kansalaisiin kohdistuvat, Rikander arvioi.

Väkivallan uhkaa ei Rikanderin mukaan voida poistaa yhteiskunnasta vain voimankäyttöä lisäämällä. Sen sijaan riskihenkilöt pitäisi kyetä tunnistamaan aiemmin ja puuttua ongelmiin ennen niiden kärjistymistä.

– Aggressiivisuuteen taipuvaisilla henkilöillä pitäisi olla kanava aggressioidensa käsittelyyn ja purkamiseen. Korostan varhaisen puuttumisen mallia, joka alkaa jo päiväkodeista ja kouluista. Siihen tarvitaan riittävät resurssit. Kaikkea ei voi mitata rahassa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kaiken maailman reality sarjat ei vahvista poliisin arvostusta vaa heikentää. Median aiheuttamaa ongelmaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteiskunnan arvostus on romahtanut poliitikkojen ja poliisin omasta toimesta. Poliisi keskittyy vain tavallisen kansan sakottamiseen ja poliitikot muuten vaan kurjistaa ihmisten oloja. Ei voi muuta odottaa kuin kapinaa. Pitäisikö hieman miettiä prioriteetteja ja kansalaistan kunnioitusta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silloin kun rikos kohdistuu tällä tavalla viranomaiseen, jotka tekevät työtä meidän turvallisuuden eteen pitää tuomiot ja korvaukset olla aivan eri tasoa mitä nykyään jaetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisin arvostus on kaikkialla romahtanut, johtuu poliittisesta muutoksesta viime vuoden aikana.
Euroopan unionin alueella on äärioikeisto sekoittamassa laillista kansanvaltaa.
Kehitys on pysähtynyt, asevarustelu lisääntyy,kansalaisten tuloerot kasvavat nopeasti, oikeistolaista politiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei, vaan se johtuu kolmikymmenvuotisesta sodasta ja Ranskan vallankumouksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tämä ampuminen oli tilastollisesti todennäköistä, eikö mm. pääministerin ja sisäministerin toimilla pitäisi pyrkiä tuon todennäköisyyden pienentämiseen? Heidän viimeaikaisissa puheissaan ilmoittamat suunnitelmansa johtaisivat toteutuessaan tuon todennäköisyyden kasvamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisäministeri tuomitsi jo teon Twitterissä. Mitä muuta hän muka voisi tehdä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:30
Poliisi etsii omistajaa veneelle Torniossa – lasikuidusta valmistettu vene otettiin talteen Vojakkalassa
19:00
Iso-Syötteellä tehdään kovia satsauksia tulevalle sesongille – ovensa avaavat muun muassa Kide-hotelli sekä LumiAreena: "Nyt alkaa kalustaminen ja asiakkaille näkyvä tuotteistus" Tilaajille
18:48
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
18:41
Mitä Googlen hankkeet tarkoittavat Kainuussa ja Haminassa ja paljonko ne tuovat työpaikkoja?
18:33
Helsinki Horse Show'n osallistujalistaan kova vahvistus – mukaan saksalainen huippuratsastaja Michael Jung
18:32
Suomen lentopallomiehet ovat selvinneet jo yhdestä painekattilasta – lauantaina edessä on toinen, kun joukkue kohtaa Ranskan
18:00
Mauno Vanttaja vietti viisi pitkää päivää tulitaistelujen ja silmittömän joukkomurhan keskellä – kuusamolainen poliisi teki elämäntyönsä YK:ssa Tilaajille
69
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
51
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
47
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
46
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
36
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
28
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
23
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

Suunitelmat neljän korvetin hankkimisesta merivoimille teki Sipilän, Orpon ja Soinin sosialistihallitus. Nykyinen halli... Lue lisää...
sosialistit suunnitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image