Kotimaa

Pe­rus­suo­ma­lais­ten vaih­toeh­toeh­to­bud­jet­tia ryöpytettiin ankarasti valeluvuista: "Aukko puoli miljardia"

Valtiovarainministeri Mika Lintilän mukaan vaihtoehtobudjettien ongelmana oli myös tulojen jaksotus, joka oli hänen mielestään päin seiniä kokoomuksen laskelmissa. KUVA: Jouko Hanninen
Kotimaa 20.11.2019 18:06 | Päivitetty 24.11.2019 16:16
Aki Taponen

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan työllisyystilanne olisi ensi vuonna parempi, jos hallitus olisi ollut tekemättä mitään.

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti teilattiin keskiviikkona kovin sanoin, kun eduskunta keskusteli oppositiopuolueiden esittelemistä vaihtoehdoista hallituksen ensi vuoden budjettiesitykselle.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan oppositiopuolueet ovat rahoittaneet menolisäyksiä perinteiseen tyyliin, ei niin tarkalla laskennalla.

– Perussuomalaiset esittävät omaishoidon tuen muuttamista verovapaaksi ja arvioivat vaikutuksen verokertymään olevan 20 miljoonaa euroa. Valtiovarainministeriön mukaan suuruusluokka olisi 70 miljoonan euron luokkaa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen piti surullisena sitä, että suurin oppositiopuolue on sortunut valelukujen käyttöön.

– Laskelmiemme mukaan teillä on hukassa puoli miljardia rahaa tässä vaihtoehdossanne. Te petätte ihmisiä, hän syytti.

Sanna Antikainen (ps.) vetosi maahanmuuton kuluihin, joka on suurimpia perussuomalaisten säästökohteita. Hän tarjosi useaan otteeseen vaihtoehtobudjetin laskelmia muille luettavaksi.

– Suomen Perustan laskelmien mukaan yksi 20–24-vuotias Irakista tullut maahanmuuttaja tekee keskimäärin valtiolle laskua noin 690 000 euroa.

"Lepakot vain räjähtelevät"

Perussuomalaiset säästäisivät myös muun muassa tuulivoiman tuista, vaikka heille huomautettiin, ettei valtio voi rikkoa jo tehtyjä tukisopimuksia.

– Perussuomalaisten puheesta tulee mieleen Don Quijote, joka lähti taistelemaan tuulimyllyjä vastaan. Lepakot vain räjähtelivät, Paavo Arhinmäki (vas.) sanoi.

Jani Mäkelän (ps.) mukaan hallitus voisi keksiä tuulivoimalle vaikka maisemaperusteisen haittaveron ja kerätä sillä rahat pois tuulivoimayhtiöiltä, jos tukien peruminen ei ole mahdollista.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi, että kun perussuomalaisten vaihtoehtobudjetista ottaa maahanmuuton pois, jäljelle jää sama budjetti, jonka punavihreä hallitus on tehnyt.

– Sama velkamäärä, ei ainuttakaan työllisyystoimea, ei rakenteellisia uudistuksia ja vastustatte työperäistä maahanmuuttoa. Kokoomus on ainut oikeistopuolue tässä maassa, Orpo päätteli.

"Suomen uskottavuus romahtaisi"

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan perussuomalaisten ehdottaman menoleikkaukset vaatisivat kansainvälisten sopimusten ja perustuslain rikkomista, minkä seurauksena Suomen uskottavuus investointikohteena romahtaisi.

– Olisin toivonut, että teillä ei vaihtoehtoisen budjetin lisäksi ole vaihtoehtoista todellisuutta. Kaikki ongelmat ratkaistaisiin maahanmuuton ja kehitysavun kustannusten poistamisella, Anne Kalmari (kesk.) ihmetteli.

Riikka Purran (ps.) mukaan perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta joutuu laskemaan maahanmuuton kustannuksia, koska mikään muu taho ei sitä tee. Hän sanoi, että selvitykset perustuvat Tilastokeskuksen rekisteriaineistoihin.

– Meillä on pian tulossa kattava selvitys toimeentulomenoista maahanmuuttajien ja vieraskielisten osalta. Ne ovat aivan järkyttäviä.

"Järkyttävä eriarvoisuuden lisäys"

Myös kokoomuksen vaihtoehtobudjetti joutui kovan arvostelun kohteeksi. Vasemmisto syytti kokoomuksen leikkaavan jopa miljardin tavallisten suomalaisten hyvinvoinnista ja piti vastaavan määrän jakamista veronalennuksia vastuuttomina.

– Vaihtoehtobudjettinne pitää sisällään järkyttävän määrän eriarvoisuuden lisääntymistä, pääministeri Antti Rinne sanoi.

– Aivan alimmat tulodesiilit tulevat menettämään toimeentulostaan satoja euroja. Samaan aikaan ylimmät tulodesiilit voittavat lähes tuhat euroa vuodessa. Tämä on se teidän puolueenne linja, jota haluttiin lähteä muuttamaan vaaleissa, Rinne perusteli.

Orpo vetosi eduskunnan tietopalvelun laskelmaan, jonka mukaan pienituloisten määrä ei kokoomuksen vaihtoehtobudjetin takia kasva.

– Teidän talouspolitiikkanne on järkyttävää. Kaikki sanovat, että tämä menee päin seinää. Ero teidän työllisyyspolitiikan ja meidän välillä on 65 000 työpaikkaa, Orpo puolustautui.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetin selkein ero hallituksen esitykseen on Orpon mukaan nimenomaan se, että se tuo suomalaisille kaivattuja uusia työpaikkoja.

– Eduskunnan tietopalvelun arvion mukaan Rinteen hallituksen talousarvio heikentää ensi vuonna työllisyyttä 5 000 työllisellä. Se on surullinen tulos. Tekemättä mitään työllisyystilanne olisi ensi vuonna parempi.

Myös kokoomuksella "mielikuvitusrahaa"

Anders Adlercreuzin (r.) mukaan kokoomuksenkin vaihtoehtobudjetissa on muutaman sadan miljoonan aukko, kun perussuomalaisten budjetissa se oli hänen käsityksenä mukaan lähes miljardi.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa arvioidaan yli 75-vuotiaiden muita paremman kotitalousvähennyksen säästävän 330 miljoonaa vanhusten hoitomenoja.

– Mielikuvitusrahaa. Ette kai te vakavalla naamalla tätä väitä, Jani Mäkelä (ps.) ihmetteli.

Antti Rantakangas (kesk.) syytti kokoomusta yritysten ja teollisuuden toimintaedellytysten heikentämisestä, kun se karsisi yritystukia 500 miljoonalla eurolla.

– Te ajatte yrityksiä Suomesta ulos, ei tällaista viestiä pitäisi esittää.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Sittenhän budjetti olisi "pennilleen"oikein, kun" haittamaahanmuutto" loppuisi,kuin seinään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Rinne , paraskin lain noudattamisesta puhuja . Näin ne rikoksista tuomitut jakavat viisauttaan....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne kylläkin kiemurteli syytteistä korvaamalla rahallisesti tekemisensä. Syytteet jätettiin nostamatta asianomistajien suostumuksella. Rahaton, korvaukseen kykenemätön olisi joutunut vastuuseen samoista teoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne, Lintilä ja Kulmuni korottaa polttoaineiden veroja sadoilla miljoonilla euroilla. Eivät ole kertoneet miten tämä kompensoidaan maakunnissa asuville ihmisille joihin tämä eniten vaikuttaa.
Ilmeisesti eivät kompensoi mitenkään. Maakunnissa asuvat joutuvat maksumieheksi tälle Rinteen rahanjaolle maailman parantamisen nimissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Persut eivät ole vastuussa valtion asioista tuollaisella tieto- ja laskutaidolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistetaan kuitenkin että nykyisen hallituksen budjettiesitys vei Suomen EU-holhouksen piiriin eteläeuroopan banaanivaltioiden rinnalle. Rinteen hallitus pitäisi hajottaa pikimmiten tai ainakin holtittoman talouspolitiikan takuumiehet Rinne ja Lintilä ulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mennään Viron malliin sinne ei tule turvapaikan hakijoita koska tuet ovat olemattomat Suomeen verrattuna joka saa kulumaan siihen yli kaksi miljardia vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin löytyisi Perussuomalainen, joka puhuisi totta..? Odottelen, mutta en pidätä henkeä sitä tehdessä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin turvapaikka turismi maksaa yli kaksi miljardia vuodessa ja lisääntyy joka vuosi perheen yhdistämisien muodossa. Jalkapantoja kaan ei saatu käyttöön, viiko rahat voidaan poistaa, yhteisasuntola, kilteisen päätöksen valitus rajata vain yhteen, rikokseen syyllistyneet säilöön, harkinnan varainen
sosiaalituki pois. Kyllä niitä säästökohteita on jos halutaan käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaisten budjetti näytti niin hyvältä, niin pakkohan sitä hallituspuolueitten oli ryöpyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja hallituspuolueet herkesivät hellyttelyyn kehumalla "harmittomiksi" tiedettyjen Kristillisdemokraattien ja Liike-Nytin varjobudjetteja. Tukkivat hellyttelyllä näiden arvosteluinnon. Kuka kehujen jälkeen kehujaansa mollaamaan, ollaan ujoja sen asian kanssa. "Oppositiopuolue" Kokoomus hyppää kuin tilauksesta hallituksen kelkkaan aina kun näiden perussuomalaisiin kohdistettu yhden asian "tykittely", maahanmuuton haittoihin kohdistuvat faktat tuodaan perussuomalaisten kansanedustajien toimesta julki. Jo haetaan haittojen hyväksyntään tukea kansainvälisistä sopimuksista, Suomen perustuslakia unohtamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä muuta perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti voisikaan olla kuin vaihtoehtoinen totuus. Ja rahoitus sille saadaan lakkauttamalla maahanmuutto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Hallituksen kateeton olemattoman rahan kylvö onneksi olkoon imf ottaa suomen hallintaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persut leikkaisi vain oikeista kohdista,ei vääristä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vinkki persuille, näin kannatus nousisi entisestään: Ehdottakaa sopeutumiseläkkeiden poistoa ja suurille eläkkeille kattoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja samalla puoluetuen poistoa.
Näyttää sitä rahaa puuttuvan Rinteen hallitukseltakin, kun pitää mennä eläkerahastoista koukkimaan lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopeutumiseläkkeiden poisto olisi lupaus, joka toteutuu varmasti. Ne nimittäin lakkautettiin jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

16:35
Puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero tuskin johtaa Antti Rinteen seuraajan valintaa – "Ei ole tällä tiedolla tulossa, vaan on sairauslomalla"
15:10
Siilien elinolot kapenevat – samaan aikaan vapaaehtoisten auttajien määrä on kuitenkin lisääntynyt
13:27
Poliisi: Rovaniemellä kadonnut 75-vuotias mies on löytynyt
12:56
Rattijuoppoja jäi poliisin haaviin Torniossa – törkeän lukemat puhaltanut kertoi juoneensa "muutaman lonkeron"
12:36
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
64
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
48
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
32
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
31
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
19
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
13
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
12
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image