Kotimaa

Pe­rus­suo­ma­lai­set ja kris­til­lis­de­mok­raa­tit eivät ole mielissään puoluetuen mil­joo­na­ko­ro­tuk­sis­ta – Kysyimme puolueilta, miten lisäraha aiotaan käyttää

Valtiovarainministeri Mika Lintilä esitteli budjettia 14. elokuuta. Hallituksen budjettiriihi on 17.–18. syyskuuta. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 18.8.2019 22:13
Riina Rastas

Budjettiehdotus kaavailee puoluetukeen 6 miljoonan euron korotusta. Rahalle olisi käyttöä, mutta opposition mielestä vähempikin riittäisi.

Valtiovarainministeriö on ehdottanut, että puoluetuen määrää nostetaan kuudella miljoonalla. Tämän vuoden talousarviossa sitä varten on varattu 29,6 miljoonaa euroa, mutta korotus kasvattaisi pottia ensi vuonna 35,6 miljoonaan.

Lännen Media otti yhteyttä puolueisiin ja pyysi niitä kertomaan, miten tukirahat käytetään.

Haastatelluista ainoastaan Sininen tulevaisuus ilmoitti jäävänsä toistamiseen ilman rahaa. Ensimmäisellä kerralla perussuomalaiset, josta siniset loikkasivat, saivat pitää tuet kokonaisuudessaan. Nyt sinisillä ei ole kansanedustajia.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät mielissään

Perussuomalaiset suhtautuvat korotukseen nihkeästi. Heidän mukaansa veronmaksajien varoja käytetään liiaksi poliittisen toiminnan tukemiseen.

Lisärahan kohteiksi he ovat pohtineet muun muassa oman viestintänsä sekä puolueen erityisjärjestöjen ja kenttätoiminnan kehittämistä.

– Ehdotettu nosto on selvästi hallituksen kädenojennus vaalitappion kokeneelle keskustalle, jonka taloudellinen tilanne on vaikea romahtaneen kannatuksen seurauksena, puoluesihteeri Simo Grönroos sanoo.

Keskustasta kerrotaan, ettei mahdolliselle korotukselle ole vielä tarkkaa suunnitelmaa. Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ei suoraan kommentoi puolueensa lisätuen tarvetta.

– Puolueet tarjoavat mahdollisuuden vaikuttaa politiikan agendaan, ja se on katsottu Suomessa tärkeäksi tavoitteeksi. Puolueiden omat tarpeet ja mahdollinen puoluetuen lisäys on vasta toissijainen asia tämän rinnalla.

Samaa mieltä perussuomalaisten kanssa ovat kristillisdemokraatit. Puoluesihteeri Asmo Maanselän mukaan näin roima korotus ei olisi ollut tarpeen.

– Jonkinlainen pieni korotus olisi varmasti paikallaan, mutta tällainen menee ihan yli äyräiden, hän päivittelee.

Puolueessa lisäyksellä katettaisiin samoja rahasyöppöjä kuin ennenkin: vaali- ja henkilöstökuluja.

Vihreiden mielestä parannus nykytilanteeseen

Sdp:n mukaan korotuksella kuitenkin turvataan myös oppositiopuolueiden toimintaedellytykset.

– Sdp:n osalta käyttäisimme rahaa erityisesti nuorten vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseen. Piiritoimintaa tuetaan niin, että yhä useampi voi saada koulutuksen kunnallisia luottamustehtäviä varten. Puolueen historiankirjoitus sotienjälkeiseltä ajalta on myös kallis hanke, puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoo.

– Puolueet toteuttavat Suomessa demokratiaa. Tästä on säädetty myös vaalilaissa, jossa puolueiden rooli ehdokasasettelussa on keskeinen. Demokratian toteuttaminen myös maksaa, kokoomuksen hallintopäällikkö Timo Elo kiteyttää.

Elo kommentoi, että jos lisää tukea tulee, puolue voisi suunnata sitä esimerkiksi piiri- ja paikallistason kenttätyöhön ja osallistamisen kehittämiseen.

Vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen kommentoi, että puoluetuen palautus on parannus nykytilanteeseen.

– Voisimme kehittää toimintaamme politiikan tuomiseksi lähemmäs ihmisten arkea, uusien vaikuttamiskanavien luomiseksi sekä luottamushenkilöiden työn kuormittavuuden vähentämiseksi.

Vasemmistoliitto: Tuen korotusta ei tähän mennessä ole vastustettu

Vasemmistoliiton puoluesihteerin Joonas Leppäsen mielestä kaikki puolueet ovat sitoutuneet siihen, että erimielisyydet ratkaistaan demokratian viitekehyksen sisällä.

– Tästä myös kielii se, että puoluetuen korotukselle ei ole ollut vastustusta missään puolueissa tähän mennessä.

Leppäsen mukaan ainoastaan sellaiset puolueet, joilla on rahakkaat tukijat, toimisivat näkyvästi ilman puoluetukea.

Tuen korotuksella vasemmistoliitto kehittäisi poliittista toimintaansa entistä avoimemmaksi ja jäsenlähtöisemmäksi ja vahvistaisi alueellista järjestötyötä.

– Puoluetuen tasoa on leikattu useasti 2010-luvulla. Tässä vaiheessa kyseessä olisi palautus aikaisemmalle tasolle, mutta ilman indeksitarkistuksia.

– On myös huomattava, että puoluetuki tulee samoilla ehdoilla oppositiolle. Tällöin voidaan varmistaa se, että oppositio pystyy perusteellisesti esittämään kritiikkiä hallituksen esityksiä kohtaan, Leppänen sanoo.

20 prosentin nousu

Valtiovarainministeriö julkaisi budjettiehdotuksensa 14. elokuuta. Yksi merkittävimpiä korotuksia siinä on puoluetuen määrä, joka ehdotuksen toteutuessa kasvaisi 20 prosenttia suuremmaksi.

Edellisen kerran puoluetukea on nostettu samassa mittakaavassa vuonna 2007, jolloin se nousi 36 miljoonaan euroon. Nykyistä edeltänyt Juha Sipilän hallitus puolestaan leikkasi puoluetukea.

Budjettiehdotuksen sisältö on herättänyt pettymystä erityisesti koulutuksen ja korkeakoulujen saralla. Korkeakouluille esitetään 10 miljoonan ja ammattikorkeakouluille viiden miljoonan euron lisäystä. Luvut ovat vain neljännes siitä, mistä hallitus puhui keväällä.

Myös esimerkiksi hoitajamitoituksen ja vanhustenhuollon budjetointi on huolettanut julkisessa keskustelussa.

Kokonaisuudessaan valtion budjetti on ensi vuonna 57 miljardia euroa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (90)

Halutaanko, että yritykset määräävät Suomen politiikan? Nyt jo yritykset rahoittavat kokoomuksen ja keskustan ehdokkaiden vaalikampanjoita. Käykää katsomassa vaalirahoitussivuilta. Petsit täällä kauhistelee, mutta kun persujen piti äänestyttää puoluetuki eduskunnassa pienemmäksi, esittäjä "nukahti", eikä muistanut tehdä esitystä ja niinpä iso tukku rahaa kilahti persuille puoluetukea. Hyvin on rahat kelvanneet persuille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommenteista päätellen kansan tyhmyydellä ei ole mitään rajaa, eikä erotu millään tavalla Venäjän trolleista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olisin perussuomalaisena hiljaa koko puoluetuesta.
Jos puoluetuet poistetaan, Perussuomalaiset jäisivät puille paljaille.
Jokaisella muulla puolueella on taustaryhmä josta rahaa ammentaa, perussuomalaisilla vaan kansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh, kannatuksen nosto vaan ei onnistu rahalla, teot vaikuttavat.
Rahaa tuntuu löytyvän puolueille ja kansanedustajille , mutta kun palkkoja tai eläkkeitä pitäisi korottaa, niin ei ole rahaa ei ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö nyt vallalla olevat puolueet aikoneet ensi töikseen auttaa ahdingossa olevia.
Eli rahaa avustajiin, puoluetukeen. Puolueet, erityisesti SDP ja Kepu ovat suuressa ahdingossa vähenevien jäsentensä (kuolo korjaa) ja kannattajien vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Törkeetä veronmaksajien hyväksikäyttöä kun päästään valtaan, toivottavasti tämä hallitus jää lyhytaikaiseksi. Lupaukset kovia mutta oma suu voitti ei ihmisluonnolle voi mitään kaikki on ahneita kun tulee tilaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan seuraava puoluetuki onkin pieni kun keskusta kuihtuu minipuolueeksi tämän ahneuden takia.
Niinkuin SDP kin.
Mihin nämä puoluetuet kuluvat vai jaetaanko puolueiden johdon kesken?
Samaan sarjaan Soinin kanssa kuuluvat ,ahneuden suhteen sekä Rinne katteettomien lupausten suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolentuen sijaan tulisi rahaa suunnata inhimillistä akuuttia hätää kärsiviin vanhuksiin. Puolueet voivat mietttä uusia luovia ratkaisuja rahan tarpeeseen. Jos demokratia vaatii puoluerahalla kouluttautumista, niin demokartia vaatii kyllä tasapuolista kohtelua vanhuksille ja vähävaraisille lapsiperheille.
Miten tällaiset ratkaisut edes menevät läpi; puolueisiin kuuluvat päättävät mitä puolueet saavat!!!!??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aikoihin eletty.Tämä nykyinen hallitus käyttää veronmaksajien ja valtion rahat omiin ja kaverien toivomuksiin. Kyllä se Suomen velka vielä eteen tulee maksettavaksi. Rahaa näyttää olevan, kuin rosvopäälliköllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oppositiopuolueet voi kieltäytyä tästä korotuksesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puoluetukeahan olisi pitänyt laskes, mutta eihän nämä koijarit sellaista tee. Heillähän on rahaa mistä jakaa ja jos lopuu painetaan lisää. Tai toisinsanoin kupatan kansalta. Muistetaan tämä kuitekin seuraavissa vaaleissa. Vasemmisto ei siis ole köyhän asialla, mutta ompahan köyhän rasialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tukea voisi nostaa vaikka kaksinkertaisesti, mutta yhteisten asioiden hoitaminen vatii muutakin kuin joutavanpäiväistä suun soittoa. On eri asia jos kansanedustuslaitosta pidetään jonkinlaisena paineiden purkautumis paikkana jossa saa syytää suustaan mitä sylki suuhun tuo. Silloin riittää puolet kuudesta rahasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se lisäyksiä vähäistäpuolueiden mielestä, ”vain” 24miljoonaa neljässä vuodessa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaapas tämä sitten ensi eduskuntavaaleissa. Todennäköisesti jo vapun tienoilla ensi keväänä. No kepu ja nyt Lintilä pettää aina!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kummallista että , eduskunta on aina ensinmäisenä omia palkkoja korottamassa ja muilta palkka työläisiltä ja eläkeläisiltä ollaan ottamassa pois
ja Puolue tuet pois, ja kulukorvaukset kohtuuliseksi, saavat rellestää mielin määrin ja me maksetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on sellainen rahanjako porukka päättämässä, joka ei ymmärrä vastuutaan. Mihinkähän tämä johtaa? Kaikkien avustajien määrä ja tämä vielä! Vastustan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkas moni meista veronmaksajista sai sitten yli 20% palkankorotuksen tai lisayksen kulujen kattamiseen? 6 miljoonaa on aika iso lisays 29.6 miljoonaan. Kylla kelpaa puoluetoimistoissa jatkaa kampaviinerin mussuttamista ja keksia toinen toistaan typerampia pysyvaismaarayksia. Ja pari kaveriakin saatiin taas mukaan kivaan paivatoimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen täydellisesti Amerikan mallin puoltaja puoluerahoituksessa.Siellä saadaan aikaiseksi kymmenien miljoonien kampanjat ilman vähäisintäkään puoluetukea.Sama malli Suomeenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (90)

Uutisvirta

13:32
Finnair uudistaa kotimaan lento-ohjelmaansa – vaikuttaa muun muassa Kajaanin ja Kemin lentoihin
12:33
Liike Nyt on kerännyt kannattajakortit puolueen perustamiseksi, luovuttaa kortit oikeusministeriöön ensi perjantaina
12:27
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
11:56
Mies ryöstettiin ja pahoinpideltiin puukepillä ja hehkuvalla terällä – oikeus antoi rangaistukseksi vuoden ja seitsemän kuukautta vankeutta
10:47
Uusi Suomi: Luksustuotteita myyvä oululainen Balmuir lopetti yhteistön kohutun intialaisyhtiön kanssa
10:30
Nivalalainen Teppo Polvi taisteli käsipyöräilyn MM-pronssia – "Aamulla en olisi uskonut"
10:28
Etlan ennuste: Hallituksen työllisyystavoite tuskin toteutuu – "Hallitusohjelmalta putoaa pohja, kun maailmantalouden kasvu hidastuu"
43
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
40
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
24
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
15
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
11
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image