Kotimaa

Per­he­vä­ki­val­ta Suomen sokea piste – Mykkänen: "Toisista kulttuureista tulevissa perheissä vielä korkeampi kynnys ilmoittaa"

Sisäminsteri Kai Mykkänen (kok.) sanoo, että naisten kokema väkivalta on Suomessa edelleen pöyristyttävän yleistä. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 4.8.2018 5:00
Minna Akimo

Kolmen ministeriön yhteinen työryhmä etsii keinoja, joilla lähisuhdeväkivaltaa ehkäistäisiin entistä paremmin. Sisäministeri Mykkänen perää myös poliiseilta asennemuutosta, jotta ongelmiin tartutaan heti.

Lähisuhde- ja perheväkivaltatilanteissa perheiden sisäisiin asioihin on puututtava aiempaa tiukemmin, sanoo sisäministeri Kai Mykkänen (kok.).

Ministerin mukaan perheväkivaltaa ei voida ajatella vain asianomistajarikoksena, vaan siihen on puututtava joka kerta lainmukaisilla keinoilla.

Mykkäsen mukaan vastuu perhe- ja lähisuhdeväkivallan tunnistamisessa ei ole vain poliiseilla, vaan väkivallan merkit pitää tunnistaa neuvoloissa, kouluterveydenhuollossa ja sairaaloissa.

– Jos isä menee neuvolaan lapsen kanssa, isältä kysytään hyvin tarkasti, montako alkoholiannosta hän käyttää viikossa. Hyvin harvoin kysytään sitä, miten teillä riidellään. Tätä pitäisi kysyä, vaikka se tuntuisi miten tungettelevalta tahansa. Myös vammoja hoitavien lääkäreiden pitää tarttua asiaan, jos hoitotilanteessa alkaa epäilyttää, että ruhje saattaa kertoa toistuvasta väkivallasta, ministeri sanoo.

Sisäministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä oikeusministeriön työryhmässä valmistellaan parhaillaan uutta sisäisen turvallisuuden strategiaa, jossa lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisy nousee aiempaan merkittävämpään rooliin.

Työryhmän toimenpide-ehdotukset siitä, miten perheväkivaltaan voidaan puuttua, julkaistaan elokuun lopulla.

– Yksi keino on se, että vahvistamme niin sanottuja ankkurimalleja, joissa poliisit ja sosiaaliviranomaiset tekevät yhteistyötä samaa työhuonetta myöten. Jatkossa saman pöydän äärelle pitäisi saada myös opettajat, jotta perheiden ongelmiin voidaan puuttua moniammatillisesti, ministeri sanoo.

Maahanmuuttajaperheiden sisäinen väkivalta on poliisille uusi haaste

Kouluterveydenhuollon merkitys korostuu Mykkäsen mukaan erityisesti silloin, kun kyse on maahanmuuttajaperheiden lapsista tai nuorista.

Toukokuussa julkaistussa Onko Suomi maailman turvallinen maa -selvityksessä nousi esille se, että maahanmuuttajien riski joutua väkivallan uhriksi on korkea.

– On selvä asia, että väkivaltalainsäädäntö koskee kaikkia ihmisiä, Mykkänen sanoo ja lisää:

– Kunniaväkivaltaan ja tyttöjen silpomiseen puuttumisen haaste on se, että toisista kulttuureista tulevissa perheissä syytteen nostaminen omaa perhettä vastaan on vielä korkeampi kuin kantasuomalaisissa perheissä.

Hämeen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen vahvistaa Mykkäsen viestin. Hän tietää, että maahanmuuton myötä poliisilla on käsissään aivan uudenlaiset perhe- ja lähisuhdeväkivallan muodot.

– Perhekulttuurin liittyvät asiat eivät muutu, vaikka perhe muuttaa maasta toiseen. Maahanmuuttajaperheissä ristiriitatilanteet ja väkivallan motiivit ovat erilaisia kuin kantasuomalaisten perheessä. Väkivaltaa voi synnyttää esimerkiksi se, jos toinen puoliso kääntyy kristinuskoon ja toinen puolisoista on edelleen islaminuskoinen, Seppänen sanoo.

Seppänen kertoo että, maahanmuuttajaperheiden kohdalla ongelmien ratkominen on monella tapaa vaikeaa. Usein ongelmat tulevat esille vasta kotihälytyksen yhteydessä, jolloin poliisi menee itse paikalle.

– Jos suomalaisperheiden kohdalla perheväkivalta jää piiloon, niin miten paljon ongelmaa on maahanmuuttajaperheiden kohdalla. Miten kielitaidoton nainen tekisi siitä ilmoituksen poliisille, johon ei välttämättä edes luoteta, Seppänen toteaa.

Asennemuutos koskee myös poliisia

Sisäministeri Kai Mykkänen pitää ongelmana myös sitä, että tuoreimman poliisibarometrin mukaan kotiväkivallasta ei ilmoiteta poliisille, koska ihmiset ajattelevat, ettei poliisi ole kiinnostunut asiasta.

– Tällaista kuvaa ei saisi olla, sillä saman barometrin mukaan neljä viidestä suomalaisesta ajattelee, että kotiväkivaltaan puuttuminen on poliisin kolmanneksi tärkein tehtävä, Mykkänen sanoo.

Mykkänen perää asennemuutosta eli sitä, että lähisuhdeväkivaltaan suhtaudutaan vakavasti. Hänen mukaansa perheväkivaltatapauksissa ei saa ajatella ongelmien olevan vain perheen sisäisiä asioita, vaan niihin on puututtava kaikin lain suomin keinoin.

– En halua syyllistää poliiseja, mutta poliisinkin asenne heijastelee ympäröivää yhteiskuntaa. Perheväkivaltailmoitukset pitää ottaa vakavasti aina kun väkivallan tunnusmerkistöt täyttyvät. Asenteet lähtevät koulutuksesta, ja myös esimiestyöllä on merkittävä rooli, Mykkänen sanoo.

Apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen ei kiistä sitä, etteivätkö poliisikeikat kerta toisensa jälkeen samaan osoitteeseen synnyttäisi uupumusta ja kyynistymistä. Hän kuitenkin muistuttaa, että perheväkivalta ei viime kädessä ratkea poliisin toimin.

– Olemme tehneet täällä Hämeessä pitkään hyvää työtä eri sidosryhmien kanssa siinä, millä tavalla voisimme auttaa perheitä, joissa on lähisuhdeväkivaltaa. Siitä huolimatta perheväkivaltatapaukset alueellamme ovat lähteneet nousuun, vaikka koko maan tasolla ilmoitukset ovat vähentyneet, Seppänen sanoo.

Seppänen on itse työskennellyt pitkään lähisuhdeväkivaltatapausten parissa niin poliisina kuin syyttäjänä. Lisäksi hän on toiminut poliisin edustajana erilaisissa työryhmissä, jossa on selvitetty muun muassa Suomessa tehtyjä perhesurmia.

Vuosien työkokemuksen jälkeen hän ihmettelee sitä, miksi naisiin kohdistuva väkivalta ei Suomessa vähene.

– Sitä on tullut pohdittua, miksi tätä tilannetta ei saada Suomessa oikein millään oikaistua, vaikka lähisuhdeväkivallan kitkemiseksi tehdään työtä valtakunnan parhailla voimilla. Onko tässä kyse kansanluonteesta vai siitä, että perheväkivaltakulttuurissa me kallistumme enemmän itäiseen kuin läntiseen maailmaan, hän toteaa.

Metoo-ilmiö on tuonut myös perheväkivaltaa esille

Naisjärjestöjen keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilän mukaan Metoo -ilmiö on tuonut mukanaan sen, että naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja ahdistelusta puhutaan aiempaa enemmän.

Heinilä on iloinen siitä, että keskustelun myötä julkisuudessa on ollut paljon kertomuksia siitä, miten väkivaltaisesta perhetilanteesta on päästy eteenpäin ja selvitty.

– Metoo-ilmiö on lisännyt tietoisuutta ja viranomaiset ovat lähteneet hyvin mukaan. Ymmärretään se, että kaikki ei ole sallittua. Mutta edelleen tarvitsemme koulutusta ja rahaa, jotta työtä naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi voidaan jatkaa.

Heinilän mukaan lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi Suomessa tarvitaan edelleen lisää turvakotipaikkoja sekä Istanbulin sopimuksen laajaa täytäntöön panoa. Suomi on ratifioinut sopimuksen, ja se sisältää useita keinoja, millä perheväkivaltaa voidaan ehkäistä.

– Ennaltaehkäisevä työ tarvitsee noin 40 miljoonaa euroa ja se on meistä pieni summa verrattuna muuhun turvallisuuteen. Olen myös iloinen siitä, että ministeri Annika Saarikko (kesk.) on luvannut selvittää tasa-arvotekona sen, mitkä ovat naisiin kohdistuvan väkivallan kustannukset, hän sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Toivottavasti ministerin aloite saa jotakin konkreetista aikaan: Kun puoliso alistaa toista läpi koko elämänsä, niin alistettu ei enää jaksa nousta ja näin sairastuu lopullisesti. Vaikka läheiset näkevät tilanteen, niin he eivät voi mitään koska asianomaiset eivät myönnä asiaa. Ja henkisessä väkivallassa ei jää fyysisiä jälkiä siis ei ole näyttöä. Ts. henkistä väkivaltaa saa tehdä mielin määrin, kun siitä ei ole "näyttöä" eikä jää jälkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuosta puhumisesta, mitään maata mullistavaa seuraa, on vain taas ennen vaaleja puhuttu, siis asia on huomioitu.
Henkinen väkivalta on viekasta, pienillä sanoilla, ilmeillä, jopa hiljaisuudella, sitä hoidetaan ja uhri tuntee olevansa, kuin maan matonen, kengän alla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan Suomessa ollut, vallalla se ajatus, että mies saa akkaansa kurittaa/opastaa, tämän sanoi minulle vuosikymmenet sitten, yksi poliisi, kun puhuin omasta asiastani. Pahoinpitelija voi olla kuka tahansa, yhteiskuntaluokkaan katsomatta, siitä porukan mukavimmasta ihmisestö voi kuoriutua, oikea piru, kun puoliso asettaa kahvikupin liian kauaksi, tuhkakuppi on väärässä paikassa, oikean värisiä sukkia ei heti löydy, loputtomasti syitä.
Ihmisen osaksi ei riitä, että kokee sen kivun ja häpeän, kun oma puoliso hakkaa, pitää menettää myös ihmisyytensä, kun ei ole senvertaa ihminen, että olisi lain edessä tasa-arvoinen, kuin muut. Se tahdon-sana tai yhdessä asuminen, on siirtänyt oman tahdon ja koko elämän, puolison taskuun. Nuole haavasi ja ole hiljaa. ”Vain kotona” olevat ovat pahimmassa asemassa, heitä voidaan haukkua eläteiksi, jos omaa palkkaa ei ole, maatilojen emännät tekevät töitä jaksamisen äärirajoille asti, tulot on yhteisiä, mutta menot ei.
Pahoinpitelyjä tapahtuu perheissä paljon, hyvin harva niistä tulee ilmi, ihmisen häpeä estää, suoraan sanottuna, joskus jopa ylpeyskin. Mikään asia ei oikeuta ketään lyömään toista. Onko sitten suurikaan ihme, jos äärimmilleen kiusattu ihminen, vaikka nainen, miehen tappaa, silloin ei tunneta armoa tuomioissa, vaikka takana olisi vuosikymmenten helvetti, meni mukavan miehen tappamaan.
Sitä ei tiedä ihminen, jota ei ole pahoinpidelty, enkä usko edes ammattilaisten auttajienkaan ymmärtävän, miltä se tuntuu, millaista se on, kun pakoonkaan ei pääse, ovella huojuu toista sataa kiloa viinalla terästettyä lihaa, nyrkit pystyssä ja puhelimet on pirstaleina. Tuntuu, ettei kukaan ei voi auttaa. Sitten sitä pelkää ihmisten reaktioita, eihän pieksettynä yksinkertaisesti ilkiä, naamaansa näyttää. Monta kertaa kukaan ei edes kunnolla usko, jos siitä puhuu, niin miksi siis puhuakkaan. Sitä asiaa ei ole olemassa, josta ei puhuta. Pahoinpitelyt, on eniten vaiettu asia, joskus voidaan jopa neuvoa, kyllä se siitä asettuu.
Kokemuksesta tiedän, joka lyö kerran, lyö vielä sen sadannenkin kerran, se ei lopu koksaan, jos uhri ei pakene ja kauas.
Tämä on minun mielipiteeni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perheiden parissa työskentelevillä vielä paljon pelkoja ja vähätteleviä asenteita lähisuhdeväkivaltaan ja lasten pahoinpitelemiseen ( lue kuritusväkivaltaa ) puuttumista kohtaan. Lastensuojelu, ensi- ja turvakodeissa tehtävässä työskentelyssä ollaan jo myöhässä.Puuttumisen keinoja varhaiskasvatuksessa,perhekerhoissa ja- keskuksissa vahvistettava!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa perheväkivalta pyritään pitämään viimeiseen asti omana tietona, koska kunnat tekee isoa bisnestä lasten huostaanotolla. Kun lapsi kerran otetaan huostaan, kunta saa siitä suuren tuen valtiolta, lapsen ja perheen etu jää silloin kakkoseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viina, viina ja viina. Suomalainen tapa ottaa viinaa pää täyteen ja ajetaan lapset kartanille ja lopuksi pieksetään akka. Tämä on sitä suomalaisten "kohtuukäyttöä" joka karkaa lapasesta liian usein.
Suomi on akanpieksäjien ja puukkojunkkarien luvattu maa.
Hyvä että Mykkänen otti asian esiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaiset sarkastiset viestit pitää nykyaikana varustaa hymiöillä, muuten ne otetaan tosissaan.
Tämä viesti oli kuitenkin sen verran yliampuva ettei pelkoa ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viihtyisässä , upeassa kodissa, arvostetussa kaupunginosassa - ja nyrkki heiluu etenkin viikonloppuisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin. Yleinen käsitys perhe-/lähisuhdeväkivallasta on se, että tavallinen duunarijamppa vetää viikonloppukännit ja pieksää vaimonsa, mutta valitettavasti ne sairaammat tapaukset ovat usein sellaisissa piireissä, joista "ei koskaan voisi edes kuvitella!".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että asiasta puhutaan ja yritetään löytää ratkaisuja ym. keinoja, mutta väitän että ne tuhannet naiset, jotka kokevat väkivaltaa eri muodoissa eivät koskaan tule kokemuksistaan kertomaan. Kenellekään. Ensinnäkin, heidän kokemukset ovat yksinkertaisuudessaan niin rankkoja, ettei ns. auttavat tahot voisi sitä millään ymmärtää. Sitä tapahtuu tälläkin hetkellä ja se ei katso yhteiskuntastatusta. Sadistista ja mielipuolista väkivaltaa. Ja toiseksi, stigmatisointi on niin yleistä, että jos jotain tulisi nostaa esiin ja kiinnittää huomiota, niin siihen. Häpeäleimaa ei kukaan halua itselleen. Jos nämä naiset tulisivat kertomaan mitä kaikkea ovat saaneet kokea, niin sitä ei edes uskottaisi. Valitettavasti totuus on tämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa keskittyttäisiin tähän omaan kulttuuriin jatkossa. Säästyy monelta riesalta. Vai mitä mykkänen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En itse näe mitään humoristista perheväkivallassa, mutta kukin tyylillään. Naapurien tarkkailua en ole ikinä harrastanut, mutta siitä huolimatta olen kerran poliisille soittanut, kun kävi ihan ilman tarkkailemista selväksi, että naapurissa oli ns tilanne päällä. Jos joskus itse joutuisin tuollaiseen tilanteeseen, olisin kiitollinen, jos joku soittaisi apua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sulla ei olekaan huumoria, se on nähty. Vasikat saavat aina ansionsa mukaan ja ovat niitä todella alempaa kastia olevaa sakkia.
Ja eihän tuossa kukaan ole väittänytkään, että perheväkivalta olisi huumoria, vaan tuo kehotus naapureiden kyttäämisestä menee jo rankasti huumorin puolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin, naapureiden lisäksi myös sukulaisten pitäisi tarkkailla toisiaan ja raportoida kaikki epäilyttävät tapaukset viranomaisille, aivan kuin DDR:ssä aikoinaan, ja siellähän eli silloin iloinen ja onnellinen kansa ilman huolen häivää kunnioitetujen valtionjohtajien viisaassa ohjauksessa, Mykkänen ei ehkä yllä vielä niihin kunnioitettuihin valtiomiehiin, vaan kova näyttää olevan yritys. 😂🤣😅

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista, että tutkimusten mukaan Suomi on maailman onnellisin maa. Toisaalta tutkimusten mukaan Suomessa on maailman eniten perheväkivaltaa. En tiedä kuka noita tutkimuksia tekee, mutta väittäisin, että kumpikaan ei pidä paikkaansa. Näissä tutkimuksissa on sama ilmiö, kuin siinä, että Suomessa on maailman parhain koulutus tai sairaanhoito. Kumpikaan näistäkään ei pidä paikkaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mykkäsen lausumissa ole mitään perää. Tämän miehen mielestä, kun häiriköinti lentokoneessakin on nimittäin ok. Aina kun avaa suunsa, niin sammakot vain lentävät. Lehdistö voisi suhtautua hiukan kriittisemmin nähin suomalaispolitikkojen möläytyksiin ja jättää Trumpin sätvimisen vähän vähemmälle. Valintakysymyksiä tosin. Nähdään kenen puolella lehdistö on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image