Kotimaa

Pääministeri Sipilä: Jokainen vanhus on ansainnut hyvän hoidon – Koko Esperin van­hus­ten­huol­to on viranomaisten syynissä

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vaatii, että hallituksen on luotava pikaisesti kriisiohjelma, jossa lainsäädännöllä säädellään hoivamitoitus ja ihmisyyttä kunnioittavat pelisäännöt sote-palvelujen kilpailutukseen. KUVA: Raija Suopajärvi / Arkisto
Kotimaa 27.1.2019 15:27
Tanja Nuotio

Esperi Caren vanhustenhuollon asumispalveluista koko Suomessa valmistuu arvio lähiaikoina. JHL vaatii, että maan hallituksen on luotava pikaisesti kriisiohjelma, jossa lainsäädännöllä säädellään hoivamitoitus ja ihmisyyttä kunnioittavat pelisäännöt. Pääministeri Juha Sipilä ei haastattelutunnilla ottanut sunnuntaina kantaa vaatimukseen.

Esperi Caren vanhustenhuollon asumispalveluista koko Suomessa valmistuu kokonaisarvio lähiaikoina, kertoo sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston ylitarkastaja Elina Uusitalo.

Valvira tekee arvion, ovatko kunnossa elementit, jotka takaavat vanhuksille laadukkaan ja turvallisen hoidon. Uusitalo painottaa, että koko Esperin vanhustenhoidon toiminta selvitetään.

Valvira on saanut huolestuneita yhteydenottoja eri puolilta maata ja se on määrännyt aluehallintoviraston tekemään muutamaan yksikköön tarkastuksen. Ensimmäiset yhteydenotot Esperiin liittyen tulivat valvovalle viranomaiselle jo pari vuotta sitten vuodenvaihteessa 2016–2017.

Jos yritys on toiminut lainvastaisesti, valvova viranomainen eli Valvira tai aluehallintovirasto, voi antaa huomautuksen tai määräyksen korjata puutteet kaikissa yksiköissä. Jos määräystä ei uskota, viranomainen voi määrätä uhkasakon.

– Vielä en voi sanoa, mitä valvontapäätös sisältää. Asia on kesken, Uusitalo totesi sunnuntaina.

Valvira pohtii nyt myös, onko tarvetta muihin valvonnan toimenpiteisiin yksityisen vanhustenhoidon osalta.

– Olen tyytyväinen, että keskeytys yhdessä yksikössä saa parannuksia aikaan. Toivon, että muutkin palveluntuottajat miettisivät näitä asioita.

Valvira ilmoitti perjantaina julkisuuteen, että se keskeyttää välittömästi hoivakoti Ulrikan toiminnan Kristiinankaupungissa aluehallintovirastolta saamiensa valvontatietojen vuoksi.

Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni myönsi lauantaina, ettei epäkohtia ole otettu riittävän vakavasti.

– Tästä olemme erittäin pahoillamme ja tämä on meille tästä tilanteesta kaikkein tärkein oppi. Tämä tullaan laittamaan välittömästi kuntoon, Aarnio-Isohanni totesi.

Esperi Care on yksityinen hoiva-alan jätti, jolla on toimintaa ympäri Suomen ja joka pyörittää satojen miljoonien eurojen liikevaihtoa. Sillä on yhteistyötä 200 kunnan kanssa, eli yli puolet Suomen kunnista on Esperin sopimuskumppani.

Valviran mukaan Ulrikan hoivakodin toiminnan tutkiminen käynnistyi aluehallintoviraston saatua lyhyellä aikavälillä useita vakavia asiakasturvallisuuden vaarantumiseen viittaavia yhteydenottoja.

– Olemme laittaneet perjantaina Esperille hyvin yksityiskohtaisen selvityspyynnön niistä puutteista, joita aluehallintovirasto on todennut. Odotamme nyt selvitystä, jonka on oltava perusteellinen. Sen perusteella arvioimme jatkamisen edellytykset. Sitä ennen Ulrikassa ei voida aloittaa toimintaa.

Valvira saa viikoittain useita yhteydenottoja vanhustenhoidon puutteellisesta laadusta ja sisällöstä.

– Yhteydenottoja tulee monesta eri yrityksestä ja ympäri Suomea. Ilmoitusten määrä on selkeästi kasvanut. Kasvu näkyi vuonna 2017 ja kasvu jatkui vuonna 2018, Uusitalo kertoo.

– Henkilöstöltä tulee suorastaan hätähuutoja. Omaiset ottavat myös yhteyttä, että mikä on palvelun riittävä laatu.

Yksi viesteistä on se, että hoitajat tekevät pyykkihuoltoa, siivousta ja keittiötöitä, jotka kaikki ovat pois vanhuksen luona olemisesta ja hänelle hoivan tekemisestä. Sitä ei kuitenkaan lasketa miinukseksi hoitajamitoitukseen, eli käsipareja hoivaan on entistä vähemmän.

Toinen viesti Uusitalon mukaan on se, että yritys on siirtänyt vastuuhenkilön kokonaan hoivatyöntekijäksi.

– Varsin paljon on tullut tästä ilmoituksia ihan suoraan vastuuhenkilöiltä. Erityisesti Länsi- ja Sisä-Suomen alueella on ollut ongelmia, ja valvontaa on jo menossa siellä. Lupapäätöksessä määritellään tarkkaan henkilöstömäärä ja mitä kukin tekee, eikä sitä voi tulkita.

Lisäksi lääkehoitoon liittyvät puutteet ja huolimattomuus ovat lisääntyneet.

– Sattuneet virheet ovat olleet nyt paljon vakavampia kuin aiemmin. Se osoittaa, että lääkehoidollista osaamista ei ole tai sitten on ollut niin kiire. Tai jokin muu asia saa aikaan sen, että meille kanteluna tulleet, lääkehoitoon liittyvät virheet ovat olleet aika vakavia.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vaatii, että hallituksen on luotava pikaisesti kriisiohjelma, jossa lainsäädännöllä säädellään hoivamitoitus ja ihmisyyttä kunnioittavat pelisäännöt sote-palvelujen kilpailutukseen. JHL vaatii ottamaan laatukriteerit ja hoivamitoituksen sote-kilpailutuksessa etusijalle.

Pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) kysyttiin Ylen pääministerin haastattelutunnilla, mitä hän vastaa JHL:lle. Sipilä ei vastannut suoraan mitään, vaan sanoi, että tärkeintä on se, että valvontaviranomainen on puuttunut tilanteeseen.

Sipilä huomautti, että hallitus ei ole leikannut kunnilta, joten yksityisen vanhustenhuollon ongelmien takana eivät ole hallituksen tekemät leikkaukset.

– Jokainen vanhus on ansainnut hyvän hoidon. Sen täytyy olla kaiken toiminnan edellytys, Sipilä sanoi.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine vaatii tiedotteessa, että sote- ja maku-uudistuksessa esitetyistä 3 miljardin säästöistä on luovuttava ensi tilassa ja kunnille on myönnettävä riittävä rahoitus vanhuspalveluihin.

– Esperi Caren tilanne on vain jäävuoren huippu. Tilanteen on annettu jatkua liian pitkään. Nyt on tarpeen, että maan hallitus käy kokonaistilanteen läpi ja ryhtyy pikaisiin toimenpiteisiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (101)

Miksi näistä törkeistä laiminlyönneistä eivät vastuulliset tahot joudu oikeudelliseen vastuuseen? Heitteillejättö, kuolemantuottamus. Tapauksia on suomen maa täynnä. KUKA KANTAA VASTUUN?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valvira on valvova viranomainen. Mutta se antaa käskyn tehdä tarkastus jollekin alueviranomaiselle? Eikä kenelläkään sadoista organisatioissa ole rangaistus oikeutta? Miksiköhän? Se tarkoittaa, että vaikka ihmisiä on palkattu pilvin pimein niin kenellekään ei ole annettu vastuuta tehdä tarkastuksia ja viedä asioita oikeuteen tutkittavaksi ja seurauksista maksettavaksi. Kyllä tällä työllistämisellä katoaa työttömyys mutta ei sillä saada säästöjä. Eikä sillä saada sitä pääministerin kertomaa hyvää hoitoa, kun ei ole tarpeeksi hoitohenkilökuntaa. Eduskunnalle ja hallitukselle potkut ja valtakunnan oikeuteen tuomiolle ihmisoikeuksien loukkauksista. Tuomitaanhan täällä jo vihakirjoituksistakin niin miksi ei todellisista laiminlyönneistä ja rahastuksesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sote heti jäihin. Sama peli kuin vanhusten "hoidossa" tulee toistumaan myös terveyspuolella, jos sote hyväksytään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä on ollut pääministerinä vastuussa julkisten palvelujen leikkauksista ja alasajosta ja mahdollistanut veroparatiisiyhtiöiden tulon hoitoalalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tämä kiinnostus vanhustenhoitoon nyt yht'äkkiä alkoi Sipilää kiinnostamaan, kun tähän asti Sipilän hallitus on muistanut vanhuksia lähinnä leillauksilla? Eihän vain lähestyvät vaalit ja uhkaava keskustan jytkytappio ole syynä? Taasko kuullaan Sipilän katteettomia vaalilupauksia kuten koulutuksesta ei leikata jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pelkästään ansaitse vaan siihen on oikeus ja valtion tehtävä on toteuttaa se kaikille. - Nyt hallituksen toimin tämäkin oikeus on viety lukuisilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sijoittajien edunvalvojana on tämä hallitus toiminut täysillä, heikommilta vain leikattu ja syyllistetty ja kepitetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieluummin maksan veroja että vanhukset saisivat kunnolista laadukasta kunnallista hoitoa inhimillisellä hoitaja mitoituksella ei kaikilla vanhuksilla ole varaa maksaa yksityispuolen hoitomaksuja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkoistaminen ja yksityistäminen on helppoa ja tuottaa konsulteille ja johtajille ansiottomia bonuksia saatujen "säästöjen" perusteella. Jossain kohtaa kuitenkin aina todellisuus tulee vastaan ja paperilla tehdyt säästöt muuttuu moninkertaisiksi kuluiksi, mutta eihän tällä ole väliä, kun yhteiskunnalle myyräntyön tehneet konsultit ja johtajat ovat jo rahansa saaneet. Itsekästä politiikkaa ja törkeää oman edun tavoittelua pahimmillaan tällainen, kun tahallaan jätetään ikävät tosiasiat huomioimatta, lyhytnäköisenä tavoitteena on vain maksimoida oma rahallinen hyöty. Iljettävää ja moraalitonta toimintaa tällainen, jota yhteiskunnan ei tulisi hyväksyä. Mutta kun meillä on kierot politikot, kuten Sote-Sipilä vallassa, niin nyt tällainen toiminta palkitaan ja kansalaiset kärsivät. Muistakaa tämä vaaliuurnilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soten tulon jälkeen se mummojen elämä vasta
muuttuukin eikä parempaan, pitää muistaa että nämä toimiat odottavat saavansa tuottoa
ei sitä hyvää hyvyyttään tehdä tuotto prosentti
pyritään saamaan 20-30% se kaikki nipistetään
hoidosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä ei vastannut suoraan mitään, eli mitään ei myöskään tehdä asian korjaamikseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on toinen kerta vähälle aikaa kun työntekijä uskaltaa tuoda havaitsemansa lainrikkomuksen julki hoito- ja hoiva alalla. Tämä rohkea hoitaja olkoon esimerkkinä muille. Koskaan et voi enään tietää oletko turvassa jos tlimit työssäsi lainvastsisesti. Enään ei eletä aikaa jolloin kollegiaalisuus turvasi selusta ja voi rauhassa nukkua yönsä ja luottaa että asikasta tai potilasta ei uskottu jos hän yritti pitää oikeuksistaan kiinni kätettäviss olevin keinoin. Avin suojelu ei enään toimi. Ei myöskään laitoksen suoma suoja ja epäterve johtamiskulttuuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnilla ovat vastuu vanhusten hoidosta. Valtion tukia on lisätty kuntiin, toisin kuin edellisinä vuosina sitä vähennettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja on väärin, että jotkut kunnat antavat tuet sijioittajien pussiin, niihin kirjekuoriin niitä menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt on valtion leivissä olevat muka kauhuissaan ku pelkäävät omien töidensä puolesta. Tämä on tietenkin mennyt yli mutta totuus on että julkinen sektori on aivan jäätävä rahansyöppö ja tehoton systeemi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä ei ole leikattu kunnilta, mutta entäs sitten, kun päästään soteen. Sitten se riemu vasta repeää. Vanhukset ovat tulilinjalla ja yksityiset leikkaavat kahta kauheammin. Hoitokodit ovat jo nyt tuloksentekovälineitä, joissa hoidokki on lähinnä kustannustekijä. Siksi hoitokustannuksista on leikattava sen, minkä suinkin pystyy, jotta veroparatiiseihin saadaan kunnon päävoitto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että edes Sipilä yrittää taistella pahoja ihmisiä vastaan. Toivottavasti saa asiat kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuule, Sipilää ei vois vähempää kiinnostaa vanhusten asiat kuin vaalien alla pikkusen näön vuoksi. Tässäkin tilanteessa hän kiittelee valvontaa onnistuneeksi. Onnistuneeksi kun vuosikausia on aiheutettu mittavaa inhimillistä kärsimystä? Jos tämä on järjestelmän onnistuminen, mitä ihmeellistä on epäonnistuminen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (101)

Uutisvirta

11:27
Isis valitsi itselleen uuden johtajan heti kun Baghdadi oli surmattu
11:15
Näin taksiuudistus vaikutti: Hinnat nousivat ja asiakkaiden turvallisuuden tunne heikentyi – ministeri lupaa puuttua epäkohtiin
10:36
Pelätty ja odotettu Oulun kaupungille tehty talouden ulkoisen arvioinnin loppuraportti valmistui – listalla 120 säästötoimenpidettä
10:35
Siikalatvan kunnanhallitus kutsuu kuusi kunnan­joh­ta­ja­eh­do­kasta haastatteluun
10:26
Suomen ensimmäinen brändiprofessori aloitti Oulun yliopistossa – aluksi viisivuotinen professuuri perustettiin lahjoitusvaroin
10:03
Poliisi pyytää edelleen havaintoja tammikuun alussa kadonneesta miehestä – tavattu viimeksi Oulun keskustan alueella
9:44
Tukholman lähiöissä kaksi räjähdystä aamuyöllä peräjälkeen – yksi ihminen loukkaantui
45
Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos
36
Pysäköinninvalvonta tulisi korvata neuvonnalla, oikeustajua rikkova rahastus ketuttaa Lukijalta
25
Yöllä tuuli puhalsi puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa Oulun Vihreäsaaressa, yksittäisiä puita kaatunut – lauhtunut sää tuonut sivuteille suuria vesilammikoita
21
Pelätty ja odotettu Oulun kaupungille tehty talouden ulkoisen arvioinnin loppuraportti valmistui – listalla 120 säästötoimenpidettä
13
Voiko Oulussa hiihtää tai luistella? "Mitä kauemmas rannikolta on menty, sen paremmin latuja on ollut"
11
Talvimyrsky riehuu Perämerellä ja merivesi nousee korkealle – maa-alueiden kovimmat puuskat iskevät Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen
11
Pohjoisen kauppakamarit: Rautatieliikenteen kehittäminen on kesken Pohjois-Suomen näkökulmasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomi Euroopan rasistisin maa

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Sellaisetkin äänestää persuja jotka tuolla maalla syrjäkylillä asuvat, joskus käyvät kirkonkylällä ja eivät seuraa poli... Lue lisää...
niitä vain on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image