Kotimaa

Opioi­di­re­sep­tit eri­tyis­tark­kai­lus­sa – Joka neljäs lääkäri saa Kelalta muis­tu­tus­kir­jeen vahvojen ki­pu­lääk­kei­den määräämisestä potilaille

Peräti 7 000 lääkäriä saa Kelalta muistutuskirjeen vahvojen kipulääkkeiden määräämisestä. KUVA: Timo Marttila
Kotimaa 29.5.2019 17:15
Riikka Sipilä

Kela-korvattavaa oksikodonia ostaneiden määrä on Suomessa kasvanut viime vuosina merkittävästi.

Kela lähettää suurelle joukolle lääkäreitä kohdennettua palautetta vahvojen opioidien määräämisestä potilaille.

Muistutus lähtee yhteensä 7 000 lääkärille, jotka ovat viime vuoden aikana määränneet vahvoihin opioideihin kuuluvia oksikodonia tai fentanyyliä.

Suomessa toimi Kelan tutkimuspäällikkö Leena Saastamoisen mukaan viime vuonna kaikkiaan noin 27 000 lääkkeitä määräävää lääkäriä.

Kohdennettuihin kirjeisiin palattiin usean vuoden tauon jälkeen kolme vuotta sitten, kun yleisluonteinen palaute ei tuntunut tavoittavan lääkäreitä.

– On tutkitusti todella vaikeaa konkreettisesti vaikuttaa lääkäreiden lääkkeiden määräämiseen. Yleiset ohjekirjeet jäävät valitettavan usein huomiotta.

– Kohdennettu kirje kertoo tietysti samalla myös, että lääkkeiden määräämistä seurataan meillä, Saastamoinen toteaa.

Kela ole etsimässä syyllisiä vaan ennemminkin herättelemässä

Muistutuskirjeen saavat lääkärit on poimittu sairausvakuutustietojen perusteella. Palaute lähtee, jos lääkäri on määrännyt yhdenkin kerran pitempiaikaiseen käyttöön vahvoihin opioideihin kuuluvia oksikodonia tai fentanyyliä. Osa saa palautteen touko–kesäkuun vaihteessa, loput ensi syksynä.

Palautteen tarkoitus on saada lääkärit ja hammaslääkärit määräämään vahvoja opioideja vain harkitusti ja muistuttaa niiden pitkäaikaisen käytön ongelmista.

– Henkilökohtaisesti tuleva palaute saa toivoaksemme lääkärin tarkastelemaan myös sitä, voisiko omissa työkäytännöissä kenties olla jotain muutettavaa.

Saastamoinen korostaa, ettei Kela ole etsimässä syyllisiä vaan ennemminkin herättelemässä lääkärikuntaa kaiken aikaa kasvavaan ongelmaan.

Kela-korvattavaa oksikodonia ostaneiden määrä on kasvanut merkittävästi

Opioidien valintaan palautteen aiheeksi tänä vuonna vaikutti muun muassa niin sanottu opioidikriisi Yhdysvalloissa, jossa lääkärit ovat määränneet potilaille kipulääkkeiksi vahvoja opioideja enenevissä määrin.

Laajemman käytön myötä myös opioideihin liittyvät ongelmat ovat selvästi lisääntyneet liittovaltiossa.

Ongelmakäytön on todettu kasvaneen nimenomaan kivunhoitoon tarkoitettujen, lääkärin määräämien opioidien joutumisesta vääriin käsiin.

– Myös Suomessa sairausvakuutuksesta korvattavaa oksikodonia ostaneiden määrä on kasvanut viime vuosina merkittävästi, Kelan tutkimuspäällikkö Leena Saastamoinen kertoo.

Palautetta lääkemääräyksistä yli parinkymmenen vuoden ajan

Kela on lähettänyt lääkäreille palautetta eri lääkemääräyksistä jo vuodesta 1997. Viimeiset kolme vuotta kirjeet on kohdennettu lääkäreille henkilökohtaisesti.

– Viime vuosina palautetta on lähetetty kohdennettuna sellaisista lääkemääräyksistä, joihin voi liittyä selkeitä haittoja, Saastamoinen sanoo.

Viime vuonna palautetta lähetettiin niille lääkäreille, jotka olivat määränneet amitriptyliiniä, nortriptyliiniä tai pregabaliinia yhdellekin vähintään 75-vuotiaalle henkilölle.

Vuonna 2018 kohdennettua palautetta sai kaikkiaan 7 800 lääkäriä tai hammaslääkäriä.

Toissa vuonna palaute kohdistettiin puolestaan niille lääkäreille, jotka olivat määränneet parasetamolin ja kodeiinin yhdistelmävalmistetta suuren määrän potilaille huomioimatta sitä, että nämä eivät olleet käyttäneet kyseistä lääkettä useisiin vuosiin.

Tuolloin, vuonna 2017 kohdennetun palautekirjeen vastaanotti kaikkiaan 4 500 lääkäriä tai hammaslääkäriä Suomessa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Lääkäreitä täytyy muistuttaa tarpeettomien lääkkeiden syöttämisen haitallisuudesta ja vaarallisuudesta. Ihmiset luulevat voivansa paremmin kun syövät lääkkeitä, se on harhaluuloa. Reipas lenkkeily luonnossa tekee ihmeitä, vointi paranee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrän Kelan pointin. Olen törmännyt tilanteeseen jossa lääkäri uusi reseptin jopa näkemättä potilasta. Kipuja ei ollut vaan potilas oli lääkeriippuvainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa lukea kirja "Tappavat lääkkeet - järjestäytynyt rikollisuus". Alatte tajumaan miten lääke-yhtiöt (mafia) toimii. Se ei ole pikkuraha (verorahoista) joka valuu ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syöpäsairasta ihmistä piinataan kauheilla kivuilla ja kieltäydytään antamasta vahvemmat kipulääkkeet. Voi tulla riippuvaiseksi. Tuskin ehtisi tulla ennenkuin kuolema tulee mutta lääkäri haluaa leikkiä jumalaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai on se Kela pätevämpi arvioimaan potilaan lääkkeiden tarpeen kuin lääkäri!!! Jo on aikoihin eletty. Ei ihme, että moni saa kuukausi tolkulla kärsiä kipuja ja syödä buranaa, josta ei ole apua, tuhoaa vain sisäelimet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samoilla linjauksilla mennään kuin "työttömyyden kuntoon saatamisessa" . Ikäpäivänä työtä nähneet neuvovat henkilöitä jotka ovat elämänsä töitä tehneet !
Ja nyt pikku hiljaa asiasta aneetaan periksi , et ,,,,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa on sitä mieltä että kaikki vaivat on parannettavissa huhhuh. Tunnen pari jotka eivät vain pysty mihinkään ilman todella vahvaa kipulääkitystä on laastaria ja muuta. Ei tarvi ku joku kaunis päivä olet vaikka pienessä kolarissa ja saat esimerkiksi hermovaurion tiedät loppuiän mitä kivun kanssa eläminen on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kivunhoidossa suurin ongelma on se, että pieniin kipuihin saa kyllä helposti lääkkeitä, mutta kovat ja krooniset kivut jäävät hoitamatta. On vastuutonta vaikeuttaa tilannetta edelleen, lääkäreitä painostamalla. Se johtaa suuriin kärsimyksiin monen kitujan kohdalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan kaikilla lääkäreillä, jotka näitä rohtoja määrää, mitään tietoa elämän kulusta. On kiistatonta, että kympityttö - tyyppejä on seassa. Ei tietenkään pidä koko ammattikuntaa syyllistää, mutta jonkun huippupinkolääkärin olen kohdannut, jäi tuntuma, missä sateenaarikuplassa tyyppi elää. uökoinen käytös sangen triviaalia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuttu pappa aikoinaan luuli pääsevänsä myel-eläkkeelle, kun vain maksoi eläkemaksut.
Ei päässyt, kun ei ollut maatilaakaan kymmeniin vuosiin, ja ylen harmistui.
Veti opioideja kymmeniä vuosia, eikä päässyt niistä eroon koskaan kuin vasta haudassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi kertaa vähintään vuodessa tämä sama homma. Terminaalihoidossa oleville potilaille vain tarpeellinen kivun lievitys, muut syököön käsikauppalääkkeitä. Ei ole ihme, että moni kipupotilas päätyy epätoivoisimpaan vaihtoehtooan kun ei apua saanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkillä käsikauppalääkkeillä saadaan aikaan juuri se päätyminen epätoivoisimpaan vaihtoehtoon, ellei halua poksauttaa sisäelimiään syömällä liikaa tehottomia tulehduskipulääkkeitä. Ppshp:n kipupolilla riittänee asiantuntemus kirjoittaa sopivia reseptejä. Kelalta löytyy tieto, minkä sortin lääkärit kirjoittaa mitäkin reseptejä, eikä palliatiivisen hoidon asiantuntijat ole siellä kärkisijoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valvira ja THL on alkanut syyllistämään lääkäreitä. Lääkärit ei uskalla kirjoittaa enään mitään toimivaa lääkettä unettomuuteen eikä ahdistukseen. Ketiapiinista on todellakin tullut lääke, joka auttaa kaikkiin vaivoihin, ainakin THL:n ja käypä hoidon mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unettomuuteen ja ahdistukseen ei mikään kemiallinen lääke toimi eikä niitä pitäisi "tollasiin oireisiin edes käyttää"! Mene lenkille, suihkuun ja nukkumaan se uneton yösi ja aamulla töihin! Muuta neuvoa ei ole! Sittenkun olet tarpeeksi väsynyt ni kyllä se uni tulee!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellisen kommentin kirjoittajalla ei ilmeisestikään ole näitä ongelmia. On helppo sanoa että lenkille ja töihin, jos omia paukkuja riittää. Syvä ahdistus, masennus ja unettomuus ovat vyyhti, josta itse tsemppaamalla harva pääsee yli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unettomuutta on tutkittu paljon (mm. Markku Partinen ja Timo Partonen.) Syitä on yhtä monta kuin ihmistäkin, joten yksi keino ei auta kaikkia. Jos lääkityksestä on enemmän hyötyä kuin haittaa, sitä voi käyttää. Ketiapiini on auttanut monia ihmisiä, mutta jos se ei auta mikään ei pakota sitä käyttämään. Silloin kannattaa jatkaa etsimistä, sillä etsivä löytää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskapas täällä taas otettaisiin syyniin lääkärien määräämät mielialalääkkeet? Monellekohan täällä määrätään esim. unettomuuteen Ketiapiinia joka on antipsykoottinen lääke jota ei tulisi todellakaan heppoisin perustein määrätä kenellekään joka pelkästä unettomuudesta kärsii. Jenkeissähän lääkäreillä taas on yleisesti terveempi suhtautuminen noihin kuin täällä Suomessa. Muutenkin nuo mielialalääkkeet ovat melkoisen vaarallisen oloisia, itse sairastan kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja liian usein reseptien ohjeissa lukee suunnilleen näin: "Me emme tiedä miten tämä lääke toimii, mutta se vain toimii!" ja haittavaikutuslistassa monen lääkkeen kohdalla lukee "Äkkikuolema". Kuinkahan moni lekuri itse menisi syömään tuollaisia nappeja joista ei ole kunnollisia tutkimustuloksia varsinkaan pitkäaikaisille käyttäjille, kun ei noista kaikista lääkeainaistakaan ihan kaikkea tiedetä. Vaaralliseksi on tämä homma mennyt tässä maailmassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs jos vaan hoidettaisiin ne ihmisten vaivat pois, ettei tarvitsisi syödä niitä kipulääkkeitä? Eikun niin sehän maksaa, eikä kukaan rikastu sillä toisinkuin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinkuin vaikkapa syöpä? Parannettaisiin, jos voitaisiin. Anteeksi, että emme pysty kaikkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

13:42
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana
13:37
Hongkongin mielenosoitusten pelätään kärjistyvän veriseksi yhteenotoksi – Poliisi pitää mielenosoittajia loukussa oppilaitoksessa
13:34
HS: Maajoukkueen alppihiihtovalmentajana toimineelle syytteet Ranuan kuolonkolarista
13:14
Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – asianomistajia on seitsemän
13:11
Puolustusministeriö ei kertonut henkilöstöryhmille alueellistamisselvityksestä - työntekijät äimän käkenä
12:22
Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi
11:44
"Lumihangella on yllättävän paljon elämää" – Hämähäkit, karvamadot ja lumikorennot seikkailevat lukijan kuvissa
38
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
32
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
25
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
19
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
15
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
14
Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rautatienkadulle
12
Marraskuinen harmaus jämähtää ensi viikolla Oulun ylle, vesisateet ja lämmin sää sulattavat lumia – "Harmaa viikko tulossa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mietin alkoholin jättämistä, mitä tilalle?

Toi uutuutena krapulattomat maanantait, itsetunto palasi pikkuhiljaa lääkkeen avustuksella. Ei enään koskaan kauheaa mor... Lue lisää...
Tenu, terve

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image